Berekenen hoeveel water je per dag zou moeten drinken

water drinken
Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Ongeveer 75% van ons lichaam is water en slechts 25% is vaste stof. Water is belangrijk voor de absorptie van voedingsstoffen, het verwerken van afval, celactiviteiten en alles wat nodig is om in leven te blijven. Water drinken is zelfs essentieel om ziektes te voorkomen en jezelf goed te voelen. In dit artikel lees je hoe dat komt en hoeveel water je dan het beste kunt drinken.

In dit artikel:

Als je onvoldoende water drinkt is je lichaam niet in staat om alle giftige stoffen waaraan je dagelijks wordt blootgesteld te verwijderen. Wanneer het menselijk lichaam uitdroogt schakelt het lichaam over naar een soort overlevingsmechanisme dat als doel heeft water te conserveren om de meest vitale delen van het lichaam van water te voorzien. Een pionier op het gebied van water is de Iraanse Dr. Batmanghelidj, een conventioneel opgeleide arts die onderzocht heeft hoe water je gezond kan maken, of hoe een gebrek aan water kan leiden tot ziektes. Hij baseert zijn kennis op meer dan twintig jaar wetenschappelijk en klinisch onderzoek en schreef er verschillende boeken over, waaronder ‘Water, Het goedkoopste medicijn’. De arts stelt dat verschillende ziektes, zoals obesitas, chronische pijn of vermoeidheid, hoofdpijnen, hoge bloeddruk, vaak vooraf gaan door jaren van niet genoeg water drinken. Veel van deze ziektes kunnen dus in bepaalde mate voorkomen worden of worden bestreden door simpelweg het lichaam voldoende hoeveelheden water te geven zodat de giftige stoffen en afval uit het lichaam kunnen worden verwijderd.

Wil je ontdekken welk mineraal je belangrijkste levensbehoefte is, na zuurstof en water? Wil je ontdekken wat de 3 oorzaken zijn van minder energie, 1 tekort dat 60% van de Nederlanders heeft (en hun sneller veroudert) en hoe je jouw risico op hart- en vaatziekten met 70% kunt verlagen?

Download gratis dit e-book.

Ontdek de 3 beste adviezen voor meer energie (gratis e-book)

Tekort aan water geeft stressreactie

Wanneer het lichaam uitgedroogd is, is het lichaam écht gestresst, een beetje te vergelijken met het gevoel wanneer je enorme dorst hebt. Hierdoor geeft het lichaam een ‘vecht of vlucht’ reactie, wat betekent dat er stresschemicaliën vrijkomen om met de situatie om te kunnen gaan. Als deze chemicaliën over een lange periode vrijkomen, kan dat allerlei schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam en kan zelfs ziektes tot gevolg hebben. Als je geen dorst hebt wil dat nog niet zeggen dat je lichaam geen behoefte heeft aan water. Zodra het lichaam namelijk gelooft dat er niet voldoende water is, wordt het dorstmechanisme ‘uitgezet’. Maar laat jezelf niet voor de gek houden, want als je lichaam het dorstmechanisme heeft uitgezet, dan wordt het eerder genoemde overlevingsmechanisme ingeschakeld. Je lichaam kan dan water gaan vasthouden in je benen, voeten, armen of gezicht en/of je hoeft minder te plassen. Dat heeft als gevolg dat je geen schadelijke afvalstoffen kwijt kunt. Je zult zien dat als je een aantal weken veel water drinkt je dorstmechanisme ook weer terug komt en weer signalen aan je geeft dat je lichaam dit vitale voedingsmiddel nodig heeft.

Uit onderzoek in 2013 van de Universiteit van East London blijkt dat het drinken van water een positieve invloed heeft op de reactiesnelheid van mensen. Na het drinken van een glas water reageren mensen tot 14 procent sneller bij een cognitieve taak, bijvoorbeeld wanneer ze zo snel mogelijk de grootste cirkel op een computerscherm moeten aanklikken. Het effect is het sterkste bij mensen die veel dorst hebben en daarmee is aangetoond dat milde uitdroging een grote invloed heeft op de cognitieve prestaties van mensen, aldus de onderzoekers.

In 2010 hebben voedingsonderzoekers aan het Virginia Tech in Blacksburg bewezen dat water drinken echt helpt als je wilt afvallen, dit was eerder nog nooit echt wetenschappelijk onderzocht. Vooral het drinken van twee glazen water voor een maaltijd zorgt ervoor dat je minder eet. De proefpersonen die twee glazen water dronken voor de maaltijd waren na drie maanden 2,5 kilo meer afgevallen dan de personen die dit niet deden. Ook na een jaar waren degenen die water dronken beter op gewicht gebleven.

Symptomen van een tekort aan water

Er zijn zoveel meer symptomen van een tekort aan water dan alleen een droge mond, zo zegt ook Dr. Batmanghelidj. Een belangrijke indicator of je voldoende drinkt is de kleur van je urine. Normaal gesproken is urine kleurloos. Een gele, diepgele tot oranje kleur betekent dat er te weinig water in je lichaam zit. De enige uitzondering daarbij is als je bepaalde wateroplosbare vitamines inneemt zoals C en B Complex, die je urine tijdelijk een diepgele kleur kunnen geven. Andere symptomen zijn: droge mond, honger, vermoeidheid, spierpijn, duizeligheid, depressieve gevoelens, angsten, te snelle hartslag of misselijkheid. Voel je je moe, heb je honger, spierkrampen of voel je hoofdpijn opkomen? Drink dan eerst eens een glas water en wacht tien minuten. Vaak zul je zien dat je je dan al een stuk beter voelt.

Bereken hoeveel water je op een dag zou moeten drinken

Een veel voorkomend excuus om niet meer water te gaan drinken is dat mensen bang zijn dat ze teveel naar de wc moeten. Als het lichaam gedurende lange tijd uitgedroogd is geweest, dan kan het water niet meer efficiënt tot zich nemen. Ga je dus opeens veel water drinken, zal je lichaam het eenvoudigweg uitstoten omdat het niet weet waar het voor nodig is. Echter, na een tijdje raakt het lichaam aan je nieuwe waterinname gewend en zal de aandrang om veelvuldig te plassen verdwijnen.

Als richtlijn adviseren wij dat je dagelijks minimaal je lichaamsgewicht x 0,44 gedeeld door 10 aan liters water moet drinken. Bij een gewicht van bijvoorbeeld 75 kilo is de berekening dus: 75 x 0,44: 10 = 3,3 liter. Dit is het advies van een van de meest bekende fitnesstrainers ter wereld Charles Poliquin.

Ontdek de 3 beste adviezen voor meer energie (gratis e-book)

Auteur en adviseur van The Food Doctor Clinic in Londen Ian Marber adviseert 1,5 tot 2 liter water per dag.

Jayne Scrivner richtte in Londen de British School of Complementary Therapy op, zij is auteur van het boek ‘Water Detox’ waarin ze twee liter per dag adviseert. Het lijkt zo simpel, maar de reden dat de meeste mensen het niet volhouden om zulke relatief grote hoeveelheden water te drinken, ligt aan het feit dat ze van de ene op de andere dag van niets naar de volle twee liter gaan. Niet alleen is het lastig voor het lichaam om deze verandering in één keer te verwerken, maar het is ook lastiger vol te houden als je niet rustig je water inname opbouwt, aldus Scrivner.

Bouw je waterinname rustig op en houd je aan bovenstaande adviezen, teveel liters water drinken brengt ook risico’s met zich mee.

Praktisch advies

 • Zet je dagelijkse hoeveelheid waterbehoefte vast klaar, bijvoorbeeld in glazen flessen of een kan. Dit maakt visueel hoeveel het is, en je weet precies wat je nog ‘moet’ opdrinken.
 • Begin de dag meteen met 1 tot 3 glazen water, gezien je lichaam na de nacht urenlang geen vocht heeft gehad. Bouw de hoeveelheid op zodra je lichaam weer gewend is aan het drinken van meer water.
 • Zet een paar keer per dag het alarm op je telefoon om je te herinneren aan het drinken van een glas water.
 • Raak je een beetje uitgekeken op water, dan zou je ook een smaakje aan het water kunnen toevoegen. Probeer eens stukjes watermeloen, een schijfje citroen of limoen, aardbeien met wat rozemarijn of een paar plakjes komkommer. Je zult zien hoe verfrissend en lekker water kan zijn.

Vergeet niet dat je lichaam afhankelijk is van water. Zonder voldoende water loop je een gezondheidsrisico, dus geef je lichaam de meest fundamentele voedingsstof die het verdient! Dit vinden wij echt de belangrijkste gezonde gewoonte.

Gesigneerd boek winnen?
JESSE gezondheidsboost_cover 0807.inddLaat onder deze blog je reactie achter. Drink jij genoeg water en hoeveel drink je op een dag? Welke klachten krijg je als je te weinig drinkt? Heb je verbetering ervaren sinds je meer water bent gaan drinken? Ik lees graag je reactie! Onder alle reacties worden 3 gesigneerde exemplaren van mijn nieuwe (aanstaande) boek “Gezondheidsboost” verloot.

Wil je ontdekken welk mineraal je belangrijkste levensbehoefte is, na zuurstof en water? Wil je ontdekken wat de 3 oorzaken zijn van minder energie, 1 tekort dat 60% van de Nederlanders heeft (en hun sneller veroudert) en hoe je jouw risico op hart- en vaatziekten met 70% kunt verlagen?

Download gratis dit e-book.

Ontdek de 3 beste adviezen voor meer energie (gratis e-book)

Share:

134 comments

 1. Mag ik thee ook meereken totde dagelijkse waterinname?

 2. Hi, ik ben zo blij dat ik er achter ben gekomen dat allerlei fruitdrankjes uit de supermarkt vet slecht zijn voor de gezondheid! Ik drink vaak alleen water of thee. Ander drinken komt er bij mij niet in!

 3. Ja, goed om steeds weer even input van Jesse te krijgen en me er steeds bewust van te blijven dat water drinken gezond is. Niet altijd makkelijk, koffie wint nogal eens, maar oke … blijven doen en van tijd tot tijd even boosten!

  Rik, Den Haag

 4. Als ik kijk naar mijn dagelijkse waterinname is het zeker veel te weinig, ik drink vaak nog geen flesje van 0.5 liter. Ik heb al darmklachten (obstipatie) waar ik medicijnen voor inneem en die klachten verergeren als ik te weinig water drink. Ook krijg ik snel hoofdpijn. Sinds ik meer water ben gaan drinken heb ik zeker verbetering ervaren. Ik heb nog maar zelden hoofdpijn en mijn darmklachten zijn duidelijk verminderd. Omdat ik het rustig heb opgebouwd heb ik er helemaal geen last van dat ik meer naar het toilet moet. Aangezien ik een paar maanden geleden ben bevallen was het extra belangrijk om voldoende te drinken, om mijn lichaam weer op de rit te krijgen. Ook het drinken van een paar glazen water voor mijn maaltijd heeft er mede voor gezorgd dat ik mijn zwangerschapskilo’s snel weer ben kwijt geraakt! Bij mijn berekening kwam uit dat ik ong. 2.5 liter per dag zou moeten drinken.

 5. Ik drink iedere dag twee liter water en twee glazen cola light ,als ik minder water drink heb ik last van krampen in de voeten en benen dus….water is gezond

 6. Sinds ik al jaren geleden gestopt ben met het drinken van light frisdranken (beste beslissing ooit!), drink ik voornamelijk water! Koffie lust ik niet, thee met mate maar het liefste gewoon koud kraanwater. Ik loop de hele dag met een halve literfles rond en probeer bij bijvullen meteen een fles te drinken. Zo kom ik aardig in de goede richting en ik voel me prima!

 7. Het klopt echt!
  ben met dieten 4 liter gaan drinken en mijn kilo.s vlogen eraf!
  normaal, met 1 lter extra viel ik NIET af!

 8. Ik merk ook dat minder of geen water drinken een duidelijke trigger voor mij is om allerlei klachten op te roepen. Ik weet hoe belangrijk het drinken van water is, maar ik vergeet vaak te drinken, dus ga ik vanaf nu de wekker zetten om me aan te zetten water te drinken 🙂

 9. zie ook vraag Corine, geldt thee en/of koffie ook als water of is het puur water drinken? merci

  En bedankt voor dit artikel. Handig voor velen, zeker de berekening van hoeveelheid water drinken.

 10. ik weet dat ik zeker niet genoeg water drink
  probeer het nu met citroen smaak iets meer water te drinken, maar moet mij er echt wel toe aanzetten.
  wat ik wel merk als ik echt te weinig water drink, dan krijg ik hoofdpijn

 11. Ik heb inderdaad het probleem dat ik slecht water kan drinken.
  Sterker nog, als ik een paar slokken water achter elkaar inneem dan krijg ik kokhalsneigingen.
  De enige manier waarop het wel lukt is om het halfwarm, warmer dan lauw dus, te nuttigen. Raar maar waar. En water met bubbles gaan er wel in.
  Een kinesiologe zei me eens dat mijn lichaam slecht water opneemt. Geen idee hoe ze dat bedoeld.

  Maar daarentegen drink ik dus wel erg veel slappe thee. Denk dat ik wel 2,5 liter op een dag drink. Dus ook mijn vraag is: moet het echt puur water zijn?

 12. Ik heb al veel bijgeleerd sedert ik de site van Jesse heb ontdekt en iedere tip probeer ik te volgen. Het geeft degelijk resultaat. En nu in totaal 18 kilo kwijt enkel door de gezonde tips van Jesse. Het werkt dus degelijk he. Ik ben nu nog actiever dan vroeger.
  Bedankt aan Jesse en zijn team voor de steun die hij geeft.

 13. Als ik te weinig water drink, dan krijg ik pijnlijke vingers. Mijn botjes zijn dan gevoelig. Een soort reuma gevoel volgens anderen. Zodra ik meer water tot mij neem, verdwijnen de klachten bijna onmiddelijk. Dit geldt ook voor kuitkrampen die ik krijg bij te weinig gebruik van water. Ik raad anderen bij allerlei klachten dan ook altijd aan meer water te drinken.

 14. Watertekort verklaart verscheidene van mijn ongemakken, zowel die van langere tijd als recente. Ik ben erg blij met deze nieuwsbrieven, ze geven mij veel inzicht en nieuwe hoop op herstel.
  Dank je wel Jesse!

 15. Aan 2 liter water kom ik zeker wel. Maar als het er wel eens niet van komt krijg ik last van hoofdpijn en word ik duizelig.

 16. Ik drink niet zoveel water op een dag, maar nu las ik dat deze arts heeft gezegd dat te weinig water drinken ook kanker en AIDS kan veroorzaken, heb ik hier nu meer risico op omdat ik jaren te weinig dronk?

 17. Mooi artikel!
  Ik heb eigenlijk geen moeite met het drinken van water. Ik heb standaard een flesje water bij mij en drink altijd wek genoeg. Althans: er vanuit gaande dat ik 2 liter water moet drinken. Ik merk al snel als ik niet genoeg water drink. Ik krijg dan hoofdpijn, wordt humeurig en ga ook meer snoepen tussendoor.
  Ik ga eens kijken of ik de aanbevolen hoeveelheid 2,86 liter ook al haal en wat het eventueel nog kan verbeteren!

 18. Ik heb afgelopen jaar heel veel gewerkt, waarbij ik zo gestresst was dat ik vergat (of gewoon niet de tijd nam) om te eten en te drinken. Dan kwam ik aan het einde van de dag thuis en had ik nog niet eens 0.5 liter gedronken, terwijl ik normaal altijd rond de 2 liter dronk. Ik merkte dat mijn lichaam daarop reageerde, ik had steeds vaker hoofdpijn, kon mijn bed niet meer uit komen en alles deed zeer. De laatste tijd is het weer wat rustiger en let ik vooral op dat ik genoeg drink, ik dacht altijd dat teveel water ook slecht voor je was, maar ik heb net uitgerekend dat ik 3.5 liter per dag moet/mag drinken! Kom maar op met die glazen 🙂

 19. Tja, dat ik te weinig water dronk wist ik wel, maar dat ik zoveel te weinig water dronk wist ik niet. Ik heb regelmatig hoofdpijn en wijt dat aan drukte/stress in een veeleisende baan. Ik ga vandaag beginnen. Ik beredeneer dingen graag met ABV (algemeen boeren verstand) en dat wat je schrijft, klinkt erg aannemelijk. Dus: water drinken! Bedankt voor de praktische tips ook Jesse!

 20. Eye-opener om alarm te zetten en om alvast het water klaar te zetten zodat het visueel is. Ik ga het artikel ook zeker aan mijn dochter mailen, zij drinkt erg weinig, heeft een whiplash met aanhoudende zware pijnklachten in de nek en hals. Dank Jesse, voor de informatie! Ik ga ook testen of ikzelf genoeg drink.

 21. Ik drink al een tijdje meer water maar heb sindsdien last van mijn maag kan dat daarmee te maken hebben. Hoe kan je water het beste drinken warm koud met hele glazen tegelijk of beter om de zoveel tijd wat slokjes?

 22. Volgens mijn gewicht zou ik dus 3,5 liter water moeten drinken daar kom ik niet aan.
  Wel als kruidenthee ook meetelt misschien.Is koffie nu wel of niet vochtafdrijvend de ene keer lees je van wel en dan is het weer een fabel!
  Alcohol is wel vochtafdrijvend vandaar de volgende dag hoofdpijn omdat de hersenen te weinig vocht krijgen dus doen we ook maar water bij de wijn.
  Water heeft vele voordelen het is goedkoop en je hebt het altijd in huis en daarmee hoop ik dan een gezondheidsboost te krijgen.

 23. Leuk om dit zo te testen. Ik drink standaard 2 liter water en daarnaast veel groene thee en twee kopjes koffie. Voor mijn gewicht moet ik 2,4l drinken dus dat lukt prima.

 24. Heb nog een tip om het water drinken leuker te maken: zet in een karaf met water een lange houten satéprikker en steek daar wat takjes munt en een paar schijfjes citroen of limoen in, zet dit in je koelkast en drink regelmatig een glas. Heerlijk fris …..

 25. Ik drink eigenlijk al heel lang veel water en met veel bedoel ik 3 tot 4 liter per dag en dan nog een paar glazen (kruiden)thee , daar voel ik me goed bij.

 26. P.s. Btw. alleen bronwater kraanwater vind ik niet lekker ook water verschilt in smaak bronwater ook daar zijn verschillende merken van allemaal smaken ze anders.

 27. Op mijn werkplaats zet ik altijd een vol glas water neer. Zo ben ik veel eerder geneigd deze op te drinken en steeds weer bij te vullen. Ik zou niet meer zonder dat glas kunnen het zorgd ervoor dat ik genoeg drink 🙂

 28. Drinken is voor mij altijd een groot probleem geweest. Kwam ik na een dag werken thuis besefte ik dat ik hooguit 2 glazen drinken op heb. Na zo’n dag was ik helemaal op, hoofdpijn, misselijk en kon alleen nog maar op bed liggen. En maar geen idee hebben dat dit kwam door het te weinig drinken. Nadat mijn eet en drinkpatroon onder de loep is genomen, ben ik meer gaan drinken. Wat heb ik toen veel op de wc gezeten! Maar na een aantal weken voelde ik me veel beter en fitter. Ik heb meer energie! Ik probeer nu iedere dag 1,5 liter water te drinken en ga nooit meer zonder een flesje water de deur uit! Drinken wissel ik af met water en thee en probeer steeds vaker nieuwe drankjes met water uit te proberen zodat het water drinken steeds gemakkelijker staat en ik met gemak 1,5 a 2 liter kan drinken. Ik ben nu op de goede weg en ik had dit nooit zo ver mogen laten komen!!

 29. Ik drink ongeveer 2 liter per dag ben 57 kilogram eet 3 × fruit per dag en toch heb smorgens een droge mond

 30. Wauw! Ik kom er net eventjes achter dat ik véél te weinig water drink. Dagelijks sta ik voor de klas les te geven, waarbij ik veel praat en ook veel water drink. Ik dacht dat ik het best goed deed, toch niet dus! Nog meer water!
  Die wekker is echt een goede tip! Want vooral ‘s avonds als je druk bent, vergeet je juist om voldoende te drinken.
  Dankjewel, Jesse!

 31. Ik drink elke dag zeker 2 liter water. Niet omdat het super lekker is, maar gewoon omdat ik weet dat je lichaam dat nodig heeft.
  Het is nu een gewoonte geworden om mijn half liter sportflesje altijd en overal mee heen te nemen. Zo kun je makkelijker bijhouden hoeveel water je die dag al op hebt. Af en toe een glas water pakken vind ik beetje onhandig.
  Koop nooit frisdrank op sapjes, omdat ik weet hoe slecht dat is.
  Af en toe een beker melk, dat kan wel toch? Zo niet dan hoor ik het graag.

  groetjes bianca

 32. Heb direct een flesje water gepakt! Blijkt dat ik bijna 3 liter moet drinken en was al blij dat 1 1/2 liter lukte. Ik heb eigenlijk niet zo snel dorst, maar besef wel dat meer water gewoon moet.
  Dus vanaf nu ga ik geleidelijk meer drinken ! Water met een smaakje is inderdaad wel een goed idee !
  Bedankt Jesse voor dit artikel en iedereen die goede tips gaf.
  groeten en succes, Cora

 33. Goed artikel met handige praktische tips! Voldoende water drinken helpt zeker tegen allerlei klachten en je lichaam went inderdaad op een gegeven moment aan de hoeveelheid water wat het binnen krijgt. Ik dacht dat ik met zo’n 2 liter per dag voldoende water dronk, maar bereken dat ik er nog een paar glazen per dag bij mag drinken.
  Als ik soms niet voldoende drink ervaar ik vooral stemmingswisseling en vermoeidheid. Op werk heb ik op mijn bureau standaard een fles water staan die ik steeds aanvul.

 34. Ik was er al op gewezen dat ik te weinig at en zeker dronk!
  Ik begin de dag zo wie zo met een glas warm water waarbij ik mijn medicijnen inneem, koud water krijg ik gewoon niet weg!
  Nu heb ik steeds een fles water van bijna 1 liter bij me en deze probeer ik (weer te vullen 1x ‘s morgens, 1x ‘s middags en 1x ‘s avonds) zoveel mogelijk leeg te drinken. Dit lukt niet altijd, maar gaat wel steeds beter.
  Daarnaast drink ik over de dag heen bijna 1 liter groene thee.
  Ik merk niet dat ik er extra voor naar de wc hoef dus neemt mijn lichaam het allemaal wel op.
  Nu met deze berekening moet ik zelfs nog meer gaan drinken……..
  Dat wordt een gevecht omdat ik het huidige drinken al niet makkelijk vindt, overal een wekker bij heb die afgaat zodat ik eraan herinnerd wordt dat ik nu moet drinken en/ of eten….
  Ik leer wel veel van al deze adviezen en ben daar ook heel erg blij mee, soms wou ik dat ik het eerder had geweten, het zij zo!
  Ik ben in elk geval op de goede weg!

 35. Hallo Jesse, bedankt voor je goede artikelen. Ik ben op het moment op vakantie in Frankrijk. In Nederland kun je goed kraanwater drinken, hoe is dat in andere landen? Wat is het alternatief? Hier kun je veel plastic flessen water kopen. Makkelijk om te meten hoeveel je drinkt, maar hoe zit het met de invloed van plastic op het water?

 36. Ik probeer genoeg water te drinken. Meestal lukt dat wel. Helaas moet ik wel vaak naar de wc. Als ik voldoende drink voorkomt dat hoofdpijn. Bedankt voor de interessante artikelen. Groet Els

 37. Jesse

  Dank je wel voor het schrijven van je boeken en dit blog over water drinken. Ik dronk vroeger nooit veel water en soms ook vruchtensap. Ik vond ever niet lekker. Inmiddels zit ik er nog middenin en maak ik t me eigen om voldoende water te drinken. Het lukt aardig. Jouw boek lijkt me geweldig als aanvulling op. En gesigneerd vind ik super! Heb graag een boek in mijn kast staan met jouw handtekening. Dank je wel Jesse !

  Groetjes Linda romeijn

 38. Tip: Zoek een glas waar 300ml in kan. Drink voor en na de maaltijd een glas (3x per dag dus) en een glas met koffietijd (‘s ochtends), theetijd (‘s middags) en koffietijd in de avond. Dan heb je aan het eind vd dag al 2700ml weg!

 39. Water lukt niet als het koud is, dus ik drink voornamelijk kruidenthee. ‘s Morgens een liter, ‘ s avonds een liter en tussendoor vaak ruim een halve liter Green Smoothies of verse groentesap. Als ik sport komt daar nog een halve liter water bij. Water in plastic flesjes lijkt me niet zo’n goed idee.

 40. Ben heel blij met deze adviezen. Ik denk dat ik wel 2 l water drink, reken hier ook bij iedere dag een bord soep en 2 smoothies (1 met (meer) groenten, fruit, water en 1 met 1/4 avocado, citroen, sinaasappelsap , versch. kruiden, water).
  Heb wel eens gehoord dat je ook teveel water kunt drinken?? 2-3 liter…
  Ik ga eens kijken hoe mijn test verloopt, dank je wel hiervoor!

 41. Ik bedoel 3-4 liter?

 42. Mijn man heeft van de cardioloog vanwege hartfalen na een infarct een vochtbeperking en natriumbeperking opgelegd gekregen en hij moet 2 verschillende plaspillen gebruiken.
  Hoe kom je dan aan voldoende vocht als je niet meer dan 1,5 liter vocht per dag mag gebruiken.

 43. Water is een must voor het lichaam! Het is bij zo ontzettend veel processen betrokken in het lichaam, dat het lichaam niet zonder kan. Het beste water is het zuivere water, dat spoelt het lichaam letterlijk schoon bij voldoende opname. En bevat het minst aan ballast stoffen, die elke drank wel heeft.
  Mijn streven is om per dag de 2 liter te halen. Als ik er voor het ontbijt mee begint heeft dat tevens een positieve werking op de darmen en kan ik dat zeker redden.
  Wat ook belangrijk is om geen koud water / drank te drinken. Dat is een aanslag op je spijsverteringskanaal. Warm of kamer temperatuur is aan te raden. Het is goed om regelmatig stil te staan bij wat je aan voeding tot je neemt.
  Elke tip en zeker die ik ook van Jesse ontvang, lees ik met veel interesse en verdiept mijn kennis . Bedankt daarvoor.

 44. Ik drink per dag zo’n 1,5 à 2 l water en dat voelt goed aan. Wanneer ik een dag minder water drink, bv. als ik ga winkelen (wanneer je niet zo vaak naar toilet kan gaan als je wil => minder comfortabel), dan voel ik me slapper, gestresseerder en is de drang naar water ‘s avonds groot. Veel drinken is een ‘must’, maar je kan het niet steeds toepassen omdat naar het toilet kunnen gaan nog steeds niet zo evident blijkt.

 45. Super bedankt voor deze heldere uitleg, zo simpel is het dus om wat gezonder te leven.
  Kan ik gegeven formule ook voor mijn zoontje van 4 jaar oud toepassen?
  Mvg Anne

 46. Als ik te weinig drink dan komt er gelijk migraine opzetten. Dan is het echt nodig om meerdere glazen water te drinken. Soms best lastig om aan genoeg water op een dag te komen!

 47. Als ik s Morgens opsta drink ik op advies van Jesse 2glazen water
  Ik drink 3 smoothties per dag ,dat is toch ook water ? Neem elke dag 2 medicijnen in ook 2 glazen en dan S avonds noch een beker koffie .totaal dus 8
  Ik loop nu al veel naar de Ws,ik ga proberen 2ltr per dag en geen 3 ltr dat red ik niet hoor. Heb ook vaak last van kramp in mijn voeten altijd het rechter been moet dan het bed uit en loop dan rondjes inde kamer

 48. Nu weet ik eindelijk waar mijn depressieve gevoelens en angsten tijdens de puberteit vandaan komen. Ik werd in die tijd ook veel gepest, maar dronk ook veel te weinig water waardoor ik vaak last van hoofdpijn had en erg gestrest was.
  Ook kreeg ik last van darmklachten.

  Nu weet ik eindelijk waardoor mijn klachten komen! Door het drinken van te weinig water.

  Ondertussen ben ik meer water gaan drinken, dit doe ik al verscheidene jaren en het werkt echt! Ik heb bijna geen last meer van depressieve gevoelens, mijn hoofdpijn klachten zijn sterk verminderd en afgelopen week ben ik zelfs 2 kilo afgevallen door keer water te gaan drinken!

  Ik kwam deze nieuwsbrief tegen op Facebook, maar ik ben blij dat ik het gelezen heb want het helpt mij weer een aantal stappen verder. Bedankt Jesse!

 49. Interesant artikel!
  Ik ben nog erg zoekende in gezondheidsgebied

  Slecht voorbeeld gehad met eten door ouders (aten veel vette dingen)
  Ik ben nu zelf heel erg aan het zoeken wat is goed en gezond eten. Hoeveel moet je eten/drinken. Wat is goed voor mij? Ik weet het niet altijd.. Ik hoop kans te maken op dit boek om handvaten en tips te krijgen
  Veel groetjes

 50. Als ik op het werk ben haal ik de 2 liter per dag ruim. Ik heb ook de stelregel dat ik voor elke bak koffie 2 bekers water moet drinken.
  Als ik echter de berekening van Charles Poliquin moet aanhouden moet ik ruim 5,5 liter per dag drinken (reken maar uit, mijn gewicht). Is dat niet heel erg veel?

 51. Interessant artikel,
  Ik weet dat ik te weinig water drink en dat al jaren.
  Morgens drink ik 2 a 3 groten glazen water en voor het slapen gaan nog 1 a 2 glazen, de rest van de dag drink ik koffie zonder melk en suiker.
  Nu de uitdaging voor mij om meer water te drinken.
  Bedankt.

 52. Interessant artikel,
  Ik weet dat ik te weinig water drink en dat al jaren.
  Morgens drink ik 2 a 3 groten glazen water en voor het slapen gaan nog 1 a 2 glazen, de rest van de dag drink ik koffie zonder melk en suiker.
  Nu de uitdaging voor mij om meer water te drinken, 4,4 liter.
  Bedankt.

 53. Zoals altijd, klopt alles wat Jesse zegt!
  Ook met de hoeveelheid water ten opzichte van je gewicht.
  Mijn ouders vinden het gevaarlijk dat ik 3,5 liter water drink op een dag,
  maar ik weeg 84 kilo, dus ik zal wel moeten.
  Voor mij is het echter geen enkel probleem.
  Ik heb 6 eet momenten op een dag, dus al 6 keer een halve liter fles.
  Plus nog eentje extra tussendoor.
  Zelf vind ik het het makkelijkst , met een halve liter flesje, omdat ik dan precies weet hoeveel water ik op heb, en het drinkt makkelijk.
  Zelf drink ik altijd lauwwarm water, mijn maag vind dit prettiger dan koud water, en het drinkt makkelijker weg.

  Thanks Jesse, voor alle goeie artikelen!

 54. Bij mezelf voelde ik me toch minder goed in mijn lieve lijf nadat ik meer water begon te drinken. Ik vond het echt wel vreemd want in feite ben ik altijd al een waterdrinker geweest.

  Een tijd geleden (voor ik veel water begon te drinken) heb ik bij me thuis een ontkalker op de waterleiding laten plaatsen. Samen met de sanitair man hebben we toen nog gelachen dat ik vanaf nu ook ontkalkt zou zijn als ik veel kraantjeswater zou drinken. Het was een grapje dat voorbij vloog en uit mijn gedachten ging.

  Tot de dag dat ik meeging op een uitstap naar een zuiveringsinstallatie voor water. Het werd me toen toch wel duidelijk dat de ontkalker er voor iets tussen zat. Thuis gekomen ben ik de verpakking van de ontkalk-tabletten gaan lezen.
  Dat was niet niks. Ik herinner me nog de woorden van mijn moeder: “alles wat je op een verpakking niet kan lezen of uitspreken, kan niet goed voor je zijn. Dus daar blijf je beter af”.

  Nu drink ik evenveel water maar dan wel uit een glazen fles. En nu voel ik me echt wel beter hoor.

  Dus lieve mensen, ook even op het soort water stilstaan dat je naar binnen giet.

  P.S. Gekoelde thee is een lekkere variant op gewoon water. En een citroen/sinaasappel of ander geperst fruit dat gemengd met water tot een lekkere ijslolly ingevroren wordt is heerlijk, zowel voor jong, oud en bejaard!

  Groetjes, Nadine

 55. Ik drink veel te weinig, laat staan water. En ja, ik weet dat het ontzettend ongezond is, maar ik sta er gewoon niet bij stil, de trein gaat elke dag gewoon weer door. Zo zijn er nog wel meer zaken die ik niet nuttig, terwijl me dat vroeger toch echt wel geleerd is: fruit en melk staan ook niet op het menu bij deze veertiger!
  Af en toe besef ik dat ik écht niet goed bezig ben. Ik zie dan mijn handen, craquelé, pak een velletje vast en zie het té langzaam teruggaan als ik het loslaat. Een overduidelijk teken, en even laat ik me dan weer inspireren tot het drinken van “iets”. Maar ja, ik heb geleerd om geen dorst te ervaren, dit druk ik gewoon weg naar de achtergrond, geen tijd voor! Pas als ik bewust nadenk, besef ik dat er vocht naar binnen moet. Echter, dat bewust nadenken doe ik te weinig, alleen zoals nu bijvoorbeeld, een zondagmiddag waarbij ik bij het surfen op het internet interesse krijg in de NIET-dieet boeken. Tja, voor hoelang. Morgen vertrekt de trein gewoon weer zoals vanouds, en komt ook weer zonder belemmeringen het station binnen. Ik begin wel langzaam te beseffen dat het wijs zou zijn om niet te wachten op een verkeerde wissel. Word ik toch ouder en wijzer? Op dit moment wel, op naar een kop thee, maar vast met wat minder suiker 🙂

 56. Bedankt voor de tips, maar het is toch niet erg als je in 1 uur 2 liter water drinkt?

  groetjes Jan de Man die alles Kan

 57. Heb ik het goed als ik zeg dat 1,5 à 2 liter water betekent: water, soep (zelfgemaakte, op smaak gebracht met kruiden ipv zout) of thee? Zo ja, misschien een goede oplossing voor wie echt niet zoveel water binnenkrijgt?

 58. Binnenkort is het op

 59. 6 blikjes cola..moet lukken!

 60. Mensen, om alle vragen over soep/vruchtensap/thee te beantwoorden : Met water bedoelt Jesse WATER. Geen soep, geen thee, geen koffie, geen vruchtensap. Gewoon water, zonder bubbels, uit de kraan of fles. Dus Nadine, gekoelde thee is GEEN goede variant op water… 😉

 61. Graag wil ik reageren op de vele vragen: telt koffie en thee ook mee om aan je aantal liters te komen.
  Mijn antwoord is Ja en Nee Ik wil mijn Ja en Nee graag benoemen.
  Ja het telt ook mee het is namelijk drank wat met water is aangemaakt. Alleen mag je er niet hele liters per dag van drinken. nl in Koffie en thee zit een stofje cafeiine dat is zeer verslavend Er wordt op verschillende sites gesproken over 2 a 4 kopjes koffie per dag. Wat ook meetelt zijn groene smoothies. Deze kun je snel zelf maken met het fruit wat het jaargetij aanbiedt met alle groente bladgroente. En jazeker mag je water mengen met een schijfje citroen of munt waar je zin in hebt. Heel veel succes met het vele drinken en daar wordt je vooral niet dronken van.

 62. Beste Jesse
  Ik ondervond aan den lijve hoe belangrijk water voor ons lichaam is. In het verleden dronk ik vooral in de winter te weinig water. Wel 2 tassen koffie en 3 à 4 tassen groene of kruidenthee per dag, maar voor de rest praktisch geen water. Na een stressvolle periode en een burn-out, kreeg ik plotse spierpijnen in armen en benen. Er volgden nog stresserende periodes en een verhuis. Daarna kreeg ik ‘s ochtends plots meer en meer moeite met het openen van mijn handen. Ze waren bij het wakker worden volledig verkrampt en voelden gezwollen aan. Ook ‘s nachts had ik last van tintelingen in mijn arm en vingers. Verder had ik verschrikkelijk veel last van geheugen- en concentratieproblemen. Allerlei onderzoeken naar reuma en andere ziekten wezen niets uit. De dokters wisten het zelf niet meer en stuurden me zonder remedie naar huis! Ik was te einde raad: 46 jaar en al uitgeteld? Met dat idee kon ik niet leven. Ik moest en zou een betere toekomst tegemoet gaan!
  Oorspronkelijk dacht ik dat de stress en vermoeidheid de boosdoener was. Tot ik zelf erbij kwam dat misschien een gebrek aan water wel eens aan de basis zou kunnen liggen van mijn gezondheidsproblemen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik op die gedachtekwam nadat ik een plant er helemaal bovenop zag komen omdat ik die water gegeven had.
  Toen dacht ik: zie je wel? Zonder water gaat de plant dood, het kan niet anders dan dat een mens zonder water ziek wordt!
  En inderdaad, het veel meer water drinken, leidde tot een superresultaat ! Het eerste wat ik opmerkte was dat ik veel beter kon gaan plassen. Vroeger moest ik bij manier van spreken om de 5 minuten gaan plassen en moest ik echt hollen van zodra er een plasdrang was. Ik kon ook veel moeilijker mijn plas ophouden. Sinds ik veel meer water drink, heb ik daar helemaal geen last meer van! Ik kan uren zonder naar de wc te moeten. Super vind ik dat, je moet je geen zorgen meer maken of je ergens wel naar de wc kan gaan en ook ‘s nachts sta ik nog max. één keer op om naar de wc te gaan. Dat gebeurt vooral wanneer ik ‘s avonds laat nog veel gedronken heb. Ook voor mijn echtgenoot is dat heel goed, hij zit niet meer opgescheept met een vrouw die constant naar de wc moet.
  Maar het belangrijkste voordeel dat water drinken mij opleverde is het verdwijnen van de spier-en gewrichtspijnen! Ik weet nu zeer zeker dat het jarenlange ‘tekort’ aan water de grootste oorzaak is geweest van de spierpijnen en spierverkramping. Ik heb dit zelf bewust twee keer getest door het water terug weg te laten en twee keer kreeg ik binnen de twee dagen terug dezelfde symptomen: steken in mijn spieren en ontstekingen in mijn gewrichten. Ook een trekkerig gevoel aan de achterkant van mijn benen (precies of mijn beenspieren ingekort waren en ik ze bij elke beweging moest uitrekken). Ook mijn geheugen- en concentratievermogen is erop vooruitgegaan. En zoals jij ook al zei is het een prima middel bij hoofdpijn en vermoeidheid. Ik raad nu iedereen met wie ik in contact kom aan veel water te drinken en hou thuis ook in het oog dat mijn gezin voldoende water drinkt. Water is de bron van alles!

 63. Ik dacht ook dat ik al goed bezig was door structureel voor het tanden poetsen 0.3 glas te drinken, dus savonds maar ook sochtends bij t opstaan een glas water van 0.3. Tellen koffie en dergelijke mee is mijn vraag? Koffie krijg je wel een droge mond van maar dat is het vochtonttrekende eigenschap. Voor de waterinname telt het wel dacht ik. Maar daarnaast spoel ik de koffie ook altijd weg met water dus kom op 5x 0.2 koffie met 4-5 x 0.2 water. Rond het avondeten altijd ook een 0.3 glas. Maar inclusief de koffie kom ik op 2.9 terwijl er met de gewichtsformule (80kg) er zo’n 3.5 liter water aangeraden word. Ben je er nog niet. Overigens deed ik dit al uit mezelf, ik wist dat het belangrijk was ook om sochtends je stoelgang op weg te helpen. Dus waarom ook niet voor het slapen gaan. Dat kun je jezelf heel makkelijk aanleren. Drink voordat je gaat slapen een glas, vul dat glas weer en zet dat naast je bed. Bij opstaan heb je dan direct je eerste glas. Topfit, ondanks dat ik al zo’nzeven jaar niet sport en ook aardig bier en shoarma consumeer in t weekend 😉 Mooi om t bevestiging te krijgen van het belang. Drink ook nooit meer frisdrank, dat droogt zowat direct uit lijkt het wel.

 64. Ik las ergens dat je ook te veel water kan drinken , en dat dat zelfs gevaarlijk kan zijn!!!!!
  Vind ik toch maar een griezelig idee. Dan stel ik me de vraag; hoe weet je wanneer je in de gevarenzone zit van te veel drinken, EN, wat kan je er dan nog aan doen??????

 65. Ik ben rolstoelafhankelijk en doordat ik meer zit dan andere mensen, is het heel belangrijk om meer waterrijk voedsel in te nemen en veel te drinken. Om mijn organen gezond te houden, drink ik elke dag minstens 2,5 liter water of thee en eet ik gezond. Problemen die ik ervaar als ik een tekort aan vocht binnenkrijg, zijn vaak veel zweten, opgeblazen gevoel, hoofdpijn en andere klachten die je leert kennen als je je levensstijl gaat aanpassen.
  Ik voel me absoluut beter als ik meer vocht binnen krijg, je merkt het aan je huid en eigenlijk zouden mensen die langdurig zitten, veel meer waterrijke voeding en drinken binnen moeten krijgen.
  Hopelijk gaan ze het allemaal eens ervaren hoe het voelt om jezelf gezond te maken…

 66. Ik ben om eerlijk te zijn erg bang dat ik te weinig water drink. Op school kan ik gewoonweg niet drinken en lukt het me niet om een slok door mijn keel te krijgen , ik weet niet precies wat het is maar ik kan gewoon niet tegen al die stoffen deeltjes in de lucht en dat ik dan in al die stofjes moet gaan drinken , het is lastig uit te leggen , maar iets in me houd me gewoon tegen om te gaan drinken omdat ik het dan niet ‘kan’ .. Thuis heb ik er absoluut geen last van , daar kan ik alles wel drinken , maar ik drink voor school vaak één kopje thee , en dat is het dan ook alleen maar voor heel de dag. Als ik thuiskom na school drink ik pas mijn flesje leeg en pak ik soms nog wat ander drinken. Ik ben bang dat ik te weinig drink en dat mijn lichaam het ooit een x zal begeven omdat het water nodig heeft , wat ik niet geef

 67. Ik moet volgens de berekening 2,3 liter water drinken, ik dronk normaal altijd maar 1,2 liter (veel te weinig dus), maar nu door de toevoeging van twee flesjes water van 550 ml drink ik precies 2,3 liter 🙂

 68. Ik heb uitgerekend dat ik 2,6 liter water moet drinken, maar ik drink wel 7 liter water per dag. Is dat ongezond?

 69. Als ik ongeveer 2 liter water per dag ga drinken ( volgens de formule zou dat goed zijn ) en daarnaast ook nog 700 ml aan zuivelproducten ( yoghurt ) tot me neem… Is dat dan niet teveel? Of moet ik de zuivel binnen die 2 liter nemen?

 70. Ik ben sinds een paar dagen begonnen met iedere ochtend een liter water te drinken, 45 minuten te wachten en dan te ontbijten en ik merk nu al dat het verschil geeft. Ik voel me er veel fitter door.

 71. vandaag begonnen! Van 0,5 naar 2,5liter per dag

  Download een handige app voor de alarms! Ideaal en ontzettend handig

 72. Ik heb uitgerekend dat ik per dag 7,9 liter water zou moeten drinken met het gewicht wat ik nu heb. Met veel moeite kom ik tot de 6-6,5 liter per dag. Mijn huisarts zegt dat mijn maag zou kunnen scheuren van teveel water, maar dat geloof ik niet met al die positieve ervaringen op dit forum.

 73. Dit weekend begonnen met tips en adviezen van Jesse dus ook meer water drinken
  (3,8 liter per dag) en het lukt! Moet wel heel vaak naar de toilet. En ik hoop dat dat snel minder wordt.
  Voel wel al veel meer energie! De kilo’s ga ik pas volgende week weer meten. Zaterdag was het 87 hoop maandag toch wel lagen te zitten.
  En het gezonde eten is fantastisch!!!

 74. Er bestaat geen enkel bewijs voor enig nut van het drinken van zoveel extra water

 75. Ik begin de dag met een halve liter water en gedurende de dag drink ik nog eens 2 liter water. Mijn huid ziet er veel beter uit en ook de darmklachten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen!

 76. sinds ik vorig jaar december op de SEH terecht kwam vanwege een veels te hoge bloeddruk, kreeg ik medicijnen om dit verlagen. Hoewel ik bekend was/ben met verstopping weet ik dat ik genoeg zou moeten drinken, maar ik weet ook dat dit een hele zware opgave voor mij is. Inmiddels heb ik er ruim 3 maanden gips opzitten (veel stil zitten, wat ook niet bevordelijk is voor mijn darmen) en in combinatie met de medicatie, zijn mijn tabletten aangepast en moest ik beloven dat ik meer zou gaan drinken. Dus sinds 3 dagen probeer ik 2 tot 3 liter per dag te drinken (water), mijn stoelgang wordt al wat beter. Als dit echt zo goed is voor mijn gezondheid, dan is dit mij motivatie!

 77. Wat goed helpt om genoeg water te drinken is het leuk maken! Met een rietje, in een heel mooi glas, met je neus dicht…:-) water een nacht opladen met bergkristal of citrien maakt het ook leuker. Bij te weinig drinken; vermoeidheid, hoofdpijn, te warm, zweten, verstrooidheid, geen concentratie etc.. Dus bedankt Jesse voor al je goede tips!

 78. Hoi,
  Een tip om je water niet te vergeten: de gratis app ‘Water your body’! Ik heb jaren veel te weinig gedronken en ondanks allerlei hulpmiddelen lukte het me niet om meer te drinken. Sinds ik deze app gebruik gaat het fantastisch!! Je voert je gewicht in en de app berekent dan je drinkdoel. Vervolgens krijg je gedurende de dag reminders en kan je steeds een glas water toevoegen, je water inname wordt visueel weergegeven in bekertjes maar ook op een balk die pas vol is als je drinkdoel is bereikt. Ik vind het een heel handige app!
  Groetjes, Marleen

 79. Oeps… Ik heb even gerekend en zou 6 liter water op een dag moeten drinken. Kom meestal al niet eens aan een liter.

 80. Het is goed om mensen bewust te maken om genoeg water te drinken, maar deze berekening valt wel erg hoog uit. Er word niet vermeld dat je al water uit voeding haalt en het lichaam zelf ook al water aanmaakt. Teveel water is ook niet goed genoeg.
  In deze berekening zou ik 4,5 liter water moeten drinken, boven op het vocht wat ik met voedsel binnenkrijg. Dit hoeft nog niet schadelijk te zijn maar ik vind wel dat je moet vermelden dat je bij zulke hoeveelheden op moet letten dat je genoeg zout binnenkrijgt!

 81. Door obstipatieklachten gaan googlen op internet en op water drinken uitgekomen.
  Vaak vergeet ik te drinken…nu heb ik dit aangepast en ik voel me stukken beter.
  Al een tijd last van overgangsklachten, oa ook spierpijnen.Ik ben verrast door deze simpele oplossing…een vrouw droogt sneller uit, en zeker rondom de overgang..hoewel het genoeg drinken voor iedereen geldt,maar zeker voor vrouwen.
  Mijn concentratieklachten zijn ook verbeterd.Voel me minder jachterig.
  Wel een kritiekpunt; nergens wordt verteld hoe gevaarlijk teveel water drinken in een keer kan zijn….soms lees ik hier 6 liter drinken per dag…ik vraag me af of dit wel gezond is…en probeer te waarschuwen!

 82. Te veel water drinken kan ook hoor1 Kun je ook wel vinden op internet niet verkeerd omdat even te doen. Ik heb ook eens gelezen van iemand die voedingsdeskundig is dat het dikke onzin is om zoveel water te drinken. Wij bestaan voor 70% uit vocht de rest halen wij uit eten thee enz Volgens die meneer is dat voldoende. Drinken wanneer je dorst hebt en eten wanner je honger hebt, was zijn advies.

  De één zegt dit de andere dat. Als je een half uur voor de maaltijd en twee uur na de maaltijd pas mag drinken, ‘wat ook wordt beweerd en als je dan net als ik je maaltijden in kleine porties moet eten, dan heb je er wel mooi een hele dagtaak aan. Mag ik er om 4 uur wel uit s’ochtends

  Sport mensen en mensen die heel actief zijn enz: die moeten wel meer drinken dat lijkt mij logies.

  Ik heb deze zomer hangop gemaakt, je wil niet weten hoeveel water dat daar nog uitkomt

  Wel even lezen mensen, te veel water kan heel gevaarlijk zijn. Dat heb ik hier niet kunnen lezen, er zijn mensen dood aan gegaan.

  Ik denk ook inderdaad wel, dat je lichaam zelf wel aangeeft wanneer het dorst heeft of honger en daar moet je dan ook naar luisteren.

 83. Goed advies. Ik heb ook moeite met water drinken. Maar ik begin het te leren. Bedankt alvast voor de tips.
  Zou super graag een boek willen hebben.

 84. Ik ben sinds een aantal dagen begonnen met water drinken. Volgens het schema moet ik met mijn gewicht zo’n 3 liter weg werken. Ik vind het best zwaar. Krijg er ook wat hoofdpijn door maar ik ga door. Mijn lichaam heeft het nodig en wie weet val ik er ook nog wat mee af. Zou voor deze mama echt een uitkomt zijn 😉

 85. Ik heb een nieuw coca cola glas van 0,5 liter, en daardoor begin ik steeds meer door te drinken. Mn dorst neemt af en ben langzamer hand aan het afbouwen van de smerige troep zoals “””gezonde””” fruitdrankjes. Limonade ga ik ook minderen maar limo kan volgens mijn mening niet zo veel kwaat.

 86. Ik wist niet wat er me overkwam,ik had 1 glaasje cola (over een ganse dag)gedronken en dan direct een spaghetti gegeten met brood…mijn handen begonnen te tintelen,spierkrampen,paniekgevoel ongelofelijk stressgevoel! Ik heb dan water gedronken en nu is het over..ik voel me terug goed…ik had echt schrik…

 87. De PH waarde van het water is ook belangrijk. Er is een drinkfles op de markt die de PH waarde heeft van 9.5!Het is belangrijk om genoeg water te drinken per dag. Het zal verzuring en giftige stoffen uit je lichaam halen. De hoge alkalische waarde van het water zal de PH waarde van je lichaam in balans brengen.

 88. Ben het helemaal eens met Jesse mbt get drinken van water.
  Zelf heb ik op mijn iPhone de app: drink water. Deze calculeert je water behoefte obv je lichaamsgewicht en herinnerd je automatisch om te gaan drinken
  Echt een aanrader

 89. Ik had veel last van hoofdpijn, sinds dat ik veel water ben gaan drinken heb ik nog nauwelijks last van mijn hoofdpijn. Ook ben ik minder vaak moe en straalt mijn huid als nooit tevoren!

 90. Jammer dat er niet gereageerd wordt op vragen…
  1 1/2 tot 2 liter water is perfect voor je lichaam.

  Maar teveel water is niet goed!
  Lees hier 4 tot 6 liter, dat is echt niet gezond!!

 91. volgens de berekening zou ik tussen de 4 en 5 liter moeten drinken….hoop toch niet dat iemand die berekening serieus neemt!
  Echt niet doen hoor!

 92. En waarom geen reacties? Jessevandervelde.com ??

 93. Hoi, ik had een vraag. Vaak drink ik een 1L kan met een halve citroen in de ochtend en 2 flesjes van 500 ml over de dag (middag/namiddag). Ik probeer de flesjes te verdelen en niet in 1x op de drinken, maar soms komt dit toch zo uit. Verder drink ik ook max 1 a 2 koppen groene thee per dag. De vraag is vooral of het erg is om in 1x ‘veel’ water binnen te krijgen. Of is het echt beter om 3/5 slokken per keer ofzo te nemen?

 94. Ik zou 4.4 liter moeten drinken per dag. Lijkt mij 1. Niet gezond en 2. Niet te doen.

 95. Hoi , ik had al op mijn 35 jaar mijn eerste aanval van jicht daarna nog 3 aanvallen gehad tot mijn 50 daarna opkomende jicht en last van artrose in mijn handen zware vermoeidheid en zo. Tot mijn 55 rond gesukkeld kon zelfs geen deksel van pot augurken losdraaien . Pillen voor jicht hielp niet kreeg soms 2keer per maand opkomende jicht tot een arts zei nu moet je echt water drinken uit wanhoop ging ik 2 liter tot 3liter drinken per dag en binnen een maand kreeg ik geen last meer van mijn jicht en mijn artrose in mijn handen was stukken minder en kon weer normaal sporten. Behalve als ik bier/alcohol drink komt mijn artrose weer terug maar in mindere mate zolang ik maar blijf water drinken. Alles is soepeler en beweeglijker en alles door simpelweg water!!

 96. Jesse: graag antwoord op alle vragen in de reacties!!! Dat zijn ook mijn vragen.

 97. Dus als ik 100kg. zou wegen moet ik 4,4 liter water drinken… ? 😌

 98. Geachte lezer
  Sinds 1 juni 2016 drink ik tussen 3 en 5 liter water per dag.
  Na lezing van Uw berekening zou ik 3,65 liter moeten drinken.
  Zijn die 4/5 liter teveel????? Graag even een berichtje
  Bij voorbaat dank
  Met vriendelijke groeten
  Tonny B

 99. Ik heb jaren te weinig water gedronken, wel veel koolzuurhoudende dranken, buiten mijn overgewicht heb ik mij nooit ziek of slecht gevoeld maar 2 jaar geleden besloot ik toch gezonder te gaan leven.
  Ik moest echt leren water te drinken want water is toch voor vissen niet!
  Toch ben ik fier dat ik na enkele maanden de 2 liter water per dag drink die iedereen en overal word aangeraden als dagelijkse hoeveelheid…. Althans , tot ik dit artikel lees dan toch… Volgens de berekening van jullie moet ik 4,7 liter per dag drinken 😳😳 dus ik zit nog 2,7 liter onder de dagelijkse behoefte 😏😏 dringend nog een 30 kilo afvallen dan maar 😬😬

 100. Teveel drinken is niet goed
  Als je teveel water drinkt, dan kan je lichaam dit niet aan. De zoutbalans wordt verstoord en je hersencellen kunnen dan uitzetten (ze nemen meer water op, dan dat ze gewend zijn). Hoofdpijn is een voorteken hiervan, omdat je hersenen uitzetten tegen je zenuwen aandrukken. Uiteindelijk kan er een zuurstofgebrek ontstaan doordat je bloedcellen je bloedvaten dichtdrukken. Je kan hierna het bewustzijn verliezen of zelfs erger je leven.

 101. Dit blog is echt fantastisch!
  van mezelf wist ik wel al dat ik te weinig water dronk. Maar ik wist niet dat ik ruim 1,5 liter te weinig dronk. Wat ik eigelijk wel had kunnen merken want ik was vermoeid en had veel hoofdpijn. Maar sinds ik meer water ben gaan drinken ben ik veel fitter en voel ik me ook veel lekkerder in mn vel.

 102. ik heb mijn leven lang (60) geen water gedronken, gewoon yak, echt niet lekker.
  theoretisch wist ik wel dat ik dat zou moeten doen, maar het was niet alleen niet lekker, ik voelde mij minder goed na water drinken, ook moest ik ervan boeren en een keer bijna overgeven.
  Ik heb een keer in mijn leven water lekker gevonden, en dat was drinken van een bron, je kon mij er bijna niet van weghalen.
  Tijdens een bezoek bij een vriendin gaaf haar kleintje mij een glas water, ze bleef naast me staan en kijken. ik vond het niet leuk om haar te vertellen dat ik water niet lekker vond en ging het netjes opdrinken.
  tot mijn verrassing ging ik niet boeren of het vies vinden.
  Bij de tijd dat ik wegging had ik zo 6/7 glazen op en vond het lekker,.
  ik stond versteld en vertelde lachend dat een wonder gebeurt was, Ze vertelde me dat dit Kangen Water was en dat zij veel positieve ervaringen had.
  ik heb toen wat water mee genomen en ja hoor; in 2 dagen had ik 3 liters op.
  ik heb nu zelf een machine gekocht, niet goedkoop, maar drink hooguit nog een kwart hoeveelheid aan koffie, vind sodas niet meer lekker, zweet voor de eerste keer in mijn leven (fietsen bij warmte) en begin aan te komen 😉 (had ondergewicht)
  Alles wat ik wil zeggen, als je water niet lekker vind ga even op zoek naar ander water, Probeer het en lees. er zijn veel verschillende soorten en iets zou je waarschijnlijk wel aanspreken.

 103. Hallo,

  Ik drink weer veel water, sinds ik een drinkpod fles heb gekocht.
  Ik drink hem 2 keer per dag leeg, maar heb geen idee, hoeveel ik dan heb gedronken.
  IK kdrink ook nog thee, koffie, en karnemelk.

 104. Ik weeg 200 kilo, klopt het dat ik een litertje of 10 naar binnen moet helpen iedere dag?

  Ik ben erg benieuwd of er nog enige redenering achter de berekening van zit?

 105. Klopt de berekening wel..ik zou dan ruim vier en een halve liter moeten drinken ???

 106. Ik ben 196cm en weeg 94 kg. Slank en sterk gebouwd. Maar die 4,1 liter per dag geloof ik niet!

 107. Je geeft een advies neem ik aan met de bedoeling dat mensen het serieus nemen. Gelukkig hebben veel mensen hier als mij hun gezond verstand nog. Weleens van watervergiftiging gehoord? Een formule die ik aanhou is 0.03 * je gewicht. In mijn geval kom ik dan op 2,82 liter per dag.

 108. Ik vind de berekening van hoeveel water je per dag zou moeten drinken nogal vreemd. Klopt deze wel? Als je het getal toch door 10 deelt, kun je dan niet gewoon je gewicht gelijk met 0,044 vermenigvuldigen? Misschien ontbreekt er een gedeelte van de formule?
  Overigens kom ik door mijn overgewicht erg hoog uit. Het lijkt me stug dat mijn lichaam zal wennen aan die hoeveelheid water in plaats van dat ik die uit zou plassen, want dat zou dan meer opslag moeten betekenen, dat lijkt me niet fijn. Ik drink minder dan kennelijk nodig zou zijn, en plas toch al veel, wat licht van kleur is. Mijn lichaam geeft volgens mij geen signalen dat ik nog meer water nodig zou hebben. Het lijkt me ergens wel een keer genoeg. Ik vraag me af of een lineair verband tussen gewicht en benodigde hoeveelheid water wel helemaal logisch is. En of de mate van inspanning niet een hele belangrijke factor is bij de vraag hoeveel water je zou moeten drinken, dus dat je ten minste enig onderscheid aanbrengt in de formule voor mensen die veel, en mensen die weinig dagelijkse beweging hebben. En hoeveel kun je het beste tegelijk drinken per keer? Als je een liter water tegelijk opdrinkt, lijkt me dat een ongustige verstoring van je hormoonbalans kort na het drinken. Ik snap dat je lichaam dit wel weer in balans brengt uiteindelijk, maar is het niet beter als het wat geleidelijker gaat? Hoe zit dat??

 109. februari 12, 2015 at 10:57 am Marleen: ”Ik heb uitgerekend dat ik per dag 7,9 liter water zou moeten drinken met het gewicht wat ik nu heb. Met veel moeite kom ik tot de 6-6,5 liter per dag. Mijn huisarts zegt dat mijn maag zou kunnen scheuren van teveel water, maar dat geloof ik niet met al die positieve ervaringen op dit forum.”

  Het lijkt erop dat Jesse van der Velde zijn reaguurders op dit forum totaal niet serieus neemt want hij laat dit artikel staan en dat met gevaar voor de mensen die zijn advies opvolgen! Ik raad andere reaguurders aan deze persoon en site niet serieus te nemen.

 110. Wat een flauwekul verhaal. We drinken eerder te veel dan te weinig. De schrijver vergeet even dat voedsel zoals fruit en appelmoes ook veel vocht bevat. Het menselijk lichaam heeft maar zo’n 2 liter vocht per dag nodig. Dat is dus inclusief koffie, thee, zuivel, fruit, en water dat je gebruikt om medicijnen in te nemen. Hij kan beter eens met een echte arts gaan praten.

 111. Te veel water kan een onmiddellijke dood tot gevolg hebben.
  Zeker 4liter in een korte tijd.
  Het water moet in de lichaam ergens heen en als dat niet meer gaat gaat het water naar je hersenen waardoor je in coma kan raken of de dood en andere nare gevolgen.
  Dat vergeet jesse even bij te vertellen.
  Water is geen wondermiddel.
  Kijk eens op de site Hoe gevaarlijk is water.
  Sandra

 112. Water is slecht voor je dat is de goeie site.
  Sandra

 113. Dankje voor het advies. Weet nu hoe veel. Week 45 kilo = 2 liter water. God bless u.

 114. Doordat ik thuis nooit veel drink, omdat ik vaak druk ben, maar toch goed gehydrateerd wil blijven, zorg ik ervoor dat ik op mijn werk 3x mijn waterfles van 600 ml leeg drink. Bij het eten neem ik een glas met ice tea of iets dergelijks. En ‘s avonds neem ik nog een grote kop thee.
  Wanneer ik dit niet doe, merk ik gelijk dat ik of hoofdpijn krijg, of minder actief ben.
  In het weekend schiet het er dus wel eens bij in om voldoende water te drinken, hier zou ik wel tips over willen lezen/krijgen!

 115. Mijn ervaring met het drinken van water.Als ik teveel water drink.Dit wil zeggen 3 glazen elk half uur dan krijg ik hoofdpijn. Dan is mijn bloeddruk verhoogd.Teveel is teveel.

 116. Ik drink veel te weinig. Soms als ik bij de kraan sta drink ik een halve beker en de rest gooi ik door de aanrecht. Nu ben ik vrijdag naar de huisarts geweest omdat ik last heb van tintelende vingers en krampen in mijn kuiten. De huisarts zei dat ik niet genoeg dronk dus ben ik sinds vrijdag bezig om te proberen alvast 1 1.5 litet water te drinken maar dat schiet niet op ik blijf constant naar de wc lopen en kan betet daar gaan wonen dus dan heb ik ook al genoeg van al dat water en dan vandaag drink ik wel maar weer niet genoeg en ik vergeet het weer genoeg te drinken.

 117. Ik ben altijd dorstig en drink makkelijk tussen de 3 en 4 liter over de gehele dag. Soms bang dat ik teveel drink, vooral na de maaltijd altijd dorst..

  Goeie tip voor de mensen die kraanwater drinken… Meteen mee stoppen ….
  Er zitten vele slechte stoffen in. Mineraalwater zoals Evian is veel gezonder. (alhoewel het ook in een plastic fles zit helaas)

  Mijn moeder had ook altijd last van obstipatie, en sinds de minimaal een liter water per dag drinkt, gaat het een stuk beter.

  Bedankt voor de informatieve pagina
  Groet !

 118. Ga bij het na het slapen in de ochtend op de weegschaal en voor het slapen weer,
  dan heb je een redelijke indicatie van de ‘vochthuishouding’
  Lijkt mij een goede graad-meter.

 119. Die eerste formule klopt echt niet; ik zou met 85 kilo dan meer dan 3.5 liter water moeten drinken. De algemeen gegeven en geaccepteerde formule is 30ml per kilo lichaamsgewicht. Teveel water is slecht voor je. Dat een wereldberoemde fitnessgoeroe (waarschijnlijk zonder medische achtergrond) zo’n formule verzint wil niet zeggen dat het daarmee een universele waarheid is. Dat je in de paragraaf eronder ook nog eens twee andere richtlijnen geeft maakt het allemaal alleen maar verwarrender. Stukjes informatie van het internet bij elkaar verzamelen om de schijn van wetenschappelijkheid te creëren levert niet meteen een goed stuk op; je zult als auteur een keuze moeten maken en die goed onderbouwen. Die verantwoordelijkheid geldt des te sterker wanneer je je met zaken als (andermans) gezondheid bezig houdt.

 120. Goddank ook kritische reacties na eerst alleen maar hallelujah en lof. Inderdaad is teveel drinken gevaarlijk en is 1,5-2l meestal genoeg.
  Mijn arts adviseert mij wél 3 liter te proberen Max omdat ik een urostoma heb en het belangrijk is dat de bacteriën die het stuk darm levenslang blijft aanmaken worden weggespoeld. Drink ik te weinig, dan heb ik grotere kans op nierbekkenontstekingen en nog verdere nierschade. Dit is echter een arts met een medische achtergrond en hoewel en “maar” ongeveer 6000 mensen zijn in NL met een stoma waarvan de minste urostoma’s weet hij echt wel waar hij over spreekt. Meer dan eenmotorige andere fitness-vent die bovendien ook nog zal denken aan het zweet dat je verliest. De electrolyten doen je echter ook aan te vullen en dat gaat niet met gewoon water dus ik vraag me af of de formule niet te eenvoudig is overgenomen zonder rekening te houden met meerdere belangrijke andere factoren zoals hyponatriemie door teveel drinken en te weinig natrium. (Want we worden bang gemaakt voor zout dus vooral zo min mogelijk. Eet je daarbij totaal onbewerkt dan krijg je al snel een natriumtekort als je je gaat houden aan belachelijke hoeveelheden als 8 liter of mensen die uit zichzelf denken dat hun 4,5 liter gezond is omdat “veel drinken” goed is. Die hebben zich waarschijnlijk nooit medisch verdiept in water en de electrolytenhuishouding en de filtercapaciteit van je nieren.

Geef een reactie