Xeno-oestrogenen, Fluoride & Nieuwe kijk op water

We weten dat +/- 75% van ons lichaam uit water bestaat. Maar wat betekent dat? En wat doen we ermee?

In dit artikel schreef ik al over de noodzaak van water voor ons lichaam. Hieronder kort de belangrijkste feiten omtrent water:

Water:

 • Helpt je lichaamstemperatuur reguleren
 • Transporteert voedingsstoffen en zuurstof naar iedere cel in ons lichaam
 • Is noodzakelijk om te kunnen ademen
 • Helpt organen beschermen
 • Helpt afvalstoffen af te voeren
 • Je hersenen bestaan voor 75% uit water
 • Je botten bestaan voor 22% uit water
 • Je spieren bestaan voor 75% uit water

In Nederland leven we min of meer met de overtuiging dat ons kraanwater schoon is en gezond is om te drinken. In mijn ogen hangt het feit of ons kraanwater ‘gezond’ is af van onze persoonlijke standaard, met welke kwaliteit we zelf genoegen nemen.

In België is het vrij ongebruikelijk om water uit de kraan te drinken. 'Kraantjeswater' is tot vrij recentelijk niet drinkbaar geweest en in de Belgische cultuur is het daarom normaal om water uit (plastic)flessen te drinken. Maar hoe schoon is dat water eigenlijk?

Allereerst ons kraanwater. De kwaliteit van het kraanwater verschilt, vooral in België, per regio (op basis van mijn eigen ervaring). In Nederland lijkt er een kwaliteitsstandaard te zijn, maar hoe betrouwbaar is deze echt? Een voorbeeld.

In 2008 bracht het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een rapport uit waarin werd medegedeeld dat de hoeveelheid medicijnen in het drinkwater mogelijk zou toenemen door de toename van medicijngebruik (o.a. door vergrijzing, toename van gebruik van de anticonceptiepil, etc). Dit rapport was gericht op de drinkwaterbedrijven om hun aan te moedigen de hoeveelheid medicijnresten in water te meten. In onderstaande video gemaakt door de Vara (naar aanleiding van dit rapport verschenen in november 2008) komt echter naar voren dat er maarliefst 1800 verschillende geneesmiddelen in omloop zijn en de RIVM de drinkwaterbedrijven slechts op 33 geneesmiddelen wijst. Het is voor drinkwaterbedrijven praktisch gezien onmogelijk om op alle geneesmiddelen te testen. Alle begrip, maar wat doet dit met onze gezondheid? Persoonlijk ben ik van mening dat het noodzakelijk is om verder te kijken dan wat 'officiële' instanties ons vertellen. Je moet zelf verantwoordelijkheid nemen over je eigen gezondheid.

Video n.a.v. rapport over toename geneesmiddelen in ons drinkwater

Oestrogeen dominantie door water uit plastic flessen?
Naast de twijfelachtige overtuiging dat ons drinkwater 'gezond' zou zijn kunnen er ook andere redenen worden aangewezen om alternatieve bronnen van water te overwegen. Want ook 'bron'water uit plastic flessen zou geen goede keuze zijn.

Sinds de laatste jaren lijkt het aantal mensen met oestrogeen dominantie meer en meer toe te nemen. Oestrogeen dominantie is waar we hormonaal gezien teveel oestrogeen hebben voor de hoeveelheid progesteron dat in ons lichaam wordt aangemaakt. Kijkend naar onze lichaamssamenstelling zal oestrogeen dominantie uiteindelijk leiden tot toename van vet op benen en billen bij zowel mannen als vrouwen en tot borstvorming bij mannen. Daarnaast kan oestrogeen dominantie leiden tot, of het risico verhogen op:

 • Borstkanker bij vrouwen
 • Prostaatkanker bij mannen
 • Vormen van PMS
 • Migraine
 • Menstruatieproblemen
 • Endometriose (hechting van baarmoederslijmvlies aan organen)

(Bron: Dr Ronald Hoffman, M.D.)

Xeno-oestrogenen
Wat is de oorzaak van oestrogeen dominatie? Een theorie is dat dit ontstaat door resten van de anticonceptiepil in ons water, maar er is een andere en beter onderzochte oorzaak: Xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen zijn 'Vreemde-oestrogenen' (Xeno is het Griekse woord voor "vreemd van". In dit geval 'vreemd van' het lichaam. Het zijn chemicaliën die op diverse manieren schade aanbrengen aan ons lichaam en die we onder andere tegen komen in water in plastic flessen.

Door onze leefomgeving en ons voedingspatroon worden we dagelijks blootgesteld aan diverse chemicaliën, waar xeno-oestrogenen er één van zijn. In de Verenigde Staten staan meer dan 70.000 verschillende chemicaliën geregistreerd en sommige daarvan hebben zowel hormonale- als toxische-effecten op het lichaam.

Deze chemicaliën zitten o.a. in schoonmaakmiddelen, make-up en huid- en lichaamsverzorging producten zoals sommige zeep, shampoo, scheerschuim, etc. Maar xeno-oestrogenen zitten ook in water in de vorm van plastic. Deze stoffen zijn moeilijk door de lever af te breken, waardoor de belasting van oestrogenen op het lichaam toeneemt en ons hormonale balans verstoort kan raken. Eén van de schadelijke chemicaliën die wordt gevonden in water in plastic flessen is 'bisphenol A', afgekort BPA.

BPA is een chemicalie in de vorm van xeno-oestrogenen die ontstaat wanneer een plastic fles in een fabriek wordt gevormd. Het water wordt in de nieuw gevormde plastic fles gedaan nog voordat het plastic volledig is verhard (waar eigenlijk minimaal een jaar de tijd voor genomen zou moeten worden), waardoor de plastics in het water terecht komen. Dit geldt niet alleen voor (bron)water in plastic flessen, maar voor diverse dranken en voedingsmiddelen in plastic.

BPA is dus net als andere xeno-oestrogenen toxisch voor het lichaam en zal op den duur leiden tot hormonale disbalansen, die op hun plaats toename van lichaamsvet en risico’s op diverse gezondheidsklachten als gevolg hebben. Hoe vaak eet of drink jij uit plastic?

Maar wat als we ons drinkwater niet kunnen vertrouwen en het water uit plastic flessen ook niet, wat is dan ons alternatief?

Waterfilters
Het wordt meer en meer gangbaar om gebruik te maken van waterfilters. Van de goedkopere varianten tot de duurdere 'omgekeerde osmose' zuiveringsinstallaties, tot de apparaten die het water basisch maken. Ik heb me onvoldoende verdiept in deze apparaten om daar een goed onderbouwde mening over te vormen en wil me tot die tijd graag aansluiten bij de visie van David Wolfe, namelijk: "Het grootste probleem in onze gezondheid is dat we verder en verder van onze natuur af beginnen te staan". We eten niet meer zoals onze voorouders deden, laat staan dat we nog leven zoals zij deden. Genetisch gezien zijn we echter 0,01% veranderd. Om echt gezond te zijn moeten we leven en eten zoals ons lichaam van nature nodig heeft. En daar hoort water bij die de natuur ons geeft. De oplossing? Bronwater. Zelf getapt, wel te verstaan.

Bronwater aka 'Spring water'
Toen ik ruim 2 jaar geleden voor het eerst naar een seminar van David Wolfe ging sprak hij over zogenaamd 'Spring water', water uit een natuurlijke bron. Dit is altijd iets gebleven waarvan ik wist dat het belangrijk was (om écht zuiver water te drinken), maar wat ik nooit heb geleefd. Maar: het gaat er niet om dat je weet wat je moet doen, maar dat je doet wat je weet, nietwaar? En daarom ben ik vandaag met mijn vriendin Marjolijn naar een bron geweest, in Oud-Heverlee, België.

Een bron ontstaat op de plaats waar een stroming van door de natuur gefilterd water eindigt (zie foto). Water komt na neerslag in de bodem terecht en wordt door de aarde gefilterd. Water dat uit een bron komt, kan soms al duizenden jaren onder de grond hebben gezeten en is daarom rijk aan mineralen en is vooral enorm gereinigd. Het water sijpelt langzaam door de bodem heen tot het bij een dieperliggende, verzadigde laag terecht komt. Deze laag neemt geen water op en het water stroomt weg totdat het bij een bron (soms onder grote druk) uit de aarde komt.

Uitslag van onderzoek naar bron water
Het water uit de bron die wij hebben bezocht (adres: Maurits Noëstraat 15, Oud-Heverlee, België, voor de routebeschrijving zie onderaan deze blog) wordt onderzocht door het Agentschap Zorg en Gezondheid en uit het rapport zijn twee uitkomsten interessant (zie foto).

pH waarde
De pH waarde van het water zegt iets over de zuurgraad. Hoe hoger de pH waarde, hoe basischer het water is. Ons lichaam zou een zuurgraad van tussen de 7.35 en 7.45 moeten hebben. Op een schaal van 1 tot 14 is dat licht basisch. Cellen in ons lichaam hebben een licht basische toestand nodig om voedingsstoffen te kunnen opnemen en om afvalstoffen te kunnen uitscheiden. Wordt ons lichaam zuur dan houdt het vocht en afvalstoffen vast en verslechterd onze algehele gezondheid. Gelukkig kan ons lichaam zelf zijn zuurgraad in stand houden. Maar er is een verschil of vooral voeding tot je neemt die je lichaam verzuurt, of basisch houdt. Immers, je zou bij wijze van spreken ook jarenlang kunnen leven op bier en witbrood, maar het houdt een keer op.

Het water uit deze 'Minnebron' (de naam van deze bron) had bij de laatste test op op 11 augustus 2011 een zuurgraad van 7.44, dus basisch. Ter vergelijking: in België wordt tot een zuurgraad van 6.5 toegestaan (zuur) en als veilig beschouwd.

Overige Fysico-Chemische analyse
Het tweede interessante uit deze fysico-chemische analyse is het verschil tussen de Wettelijke norm van bepaalde waarden en wat deze in het bronwater waren. Als je bijvoorbeeld ziet dat Fluoride een toegestane wettelijke norm heeft van 1500 µg/l (microgram per liter), dus ook voor kraanwater, en dit vergelijkt met het bronwater (minder dan 200 µg/l), dan is de kans zeer groot dat dit bronwater aanzienlijk minder fluoride bevat dan ons kraanwater.

Fluoride in water
Fluoride is een veel gebruikt bestanddeel van tandpasta en in diverse landen wordt het aan het drinkwater toegevoegd (o.a. in de V.S., Canada, Autralië, Nieuw-Zeeland, Hong Kong, Sngapore, Chili, Groot-Britannië, Ierland en Spanje). In België en Nederland wordt zover bekend geen fluoride aan het water toegevoegd. Producenten van tandpasta, onze medische wereld en de media beweren dat fluoride noodzakelijk zou zijn voor een goed gebit en het volkomen veilig is om te gebruiken.

Waar de meeste mensen zich echter niet bewust van zijn is dat fluoride echter een zeer giftig industrieel afvalproduct is, afkomstig uit de aluminium, fosforzuur en fosfaat kunstmest industrie.

Over fluoride zijn een aantal feiten bekend:

 • Fluoride versnelt het verouderingsproces doordat het enzymen beschadigt. Dit heeft invloed op het immuun systeem, de spijsvertering, ademhaling, bloed circulatie, nieren, lever, schildklier en de hersenen.
 • Fluoride kan leiden tot hyperactiviteit en kan het IQ van kinderen verlagen.
 • Fluoride veroorzaakt fluorosis (wit gevlekte tanden)
 • Fluoride veroorzaakt kalkgebrek in de botten wat kan leiden tot osteoporosis, botverdunning, botbreuken, bloedarmoede and rachitis (botvergroeïngen).

Het feit dat fluoride in NL en BE niet extra aan het water wordt toegevoegd zegt niets over de hoeveelheid fluoride in ons kraanwater. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan moet je water uit een goede bron drinken. Je lichaam bestaat immers voor 75% uit water.

Is water ons medicijn?
"U bent niet ziek, u hebt enkel dorst. Dorst behandel je niet met medicijnen" is een uitspraak van Dr. Fereydoon Batmanghelidj in zijn boek: 'Water, het goedkoopste medicijn'.

'Dr. Batman' heeft meer dan 25 jaar onderzoek naar water gedaan en zijn boodschap is simpel: Water is je medicijn, drink meer water.

Opvallend is dat er veel plaatsen in de wereld zijn (zoals in Lourdes) die bij de waterbron een Kapel hebben staan. Dit is ook bij deze waterbron in Oud-Heverlee het geval (zie foto). Mensen kwamen van oudsher naar deze plaatsen om te genezen van hun ziekten. Het enige dat zij deden? (Bron)water drinken en liggen. In mijn interview met David Wolfe (wat vanaf 15 november 2011 beschikbaar is) spreekt hij ook over de geneeskracht van ons lichaam en hoe niets anders doen dan liggen en water drinken ons lichaam in staat brengt zichzelf te genezen.

Of je dit wilt geloven of niet (terwijl ik geloof dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn, ben ik ook van mening dat ons lichaam de mineralen en andere voedingsstoffen nodig heeft om te kunnen genezen), water is van levensbelang. En we drinken het met z'n allen te weinig. Wacht niet totdat je 'tijd hebt' om naar een bron te gaan (lees: prioriteit maakt om er heen te gaan), start vandaag met het drinken van meer water.

Onthoud: In de meeste gevallen dat je denkt dat je honger hebt, heb je gewoon dorst.

Vernieuw 75% van je lichaam met water
75% van je lichaam bestaat uit water, dus je kunt 75% van je lichaam vernieuwen en genezen met niet meer dan… water.

Go for it!

Praktisch & routebeschrijving
Voer in je GPS in: Maurits Noëstraat 15, Oud-Heverlee, België. Wanneer je bent aangekomen en je langs het meer ('zoete water') rijdt kan je afslaan richting de kapel (staat aangegeven), dit is ongeveer halverwege langs de meertjes. Parkeer daar je auto en loop 1 à 2 minuten richting de kapel. Voor de kapel kan je rechts naar de bron, dit kan niet missen.

Enkele tips:

 • Neem glazen flessen mee, je wilt immers niet de BPA chemicaliën (xeno-oestrogenen) uit het plastic in je geweldig vitale bron water hebben!
 • Een trechter of een fles met grote opening helpt, het water stroomt met een flinke kracht uit de bron
 • Er zijn veel mensen die daar flessen water komen vullen, geniet van de prachtige natuur terwijl je daar bent!
 • Wees dankbaar voor de rijkdom die onze aarde ons geeft, alles wat je nodig hebt ligt binnen handbereik!
Share:

23 comments

 1. Ik woon niet in Belgie maar waar in Nederland kan je bronwater halen?

 2. Hoi Jesse,

  En als je het kraanwater gekookt hebt?En is pakwater zoals Bar le Duc ok?

  Gr Jody

 3. Hoi Jesse,

  Ik ben heel benieuwd naar welke alternatieven er zijn. Ik geloof helemaal dat we kraanwater beter kunnen vermijden ivm resten medicijnen etc. Ook geloof ik dat niet al het bronwater even goed is. Maar wat is wel te doen? Want laten we eerlijk zijn: het is niet te doen om 1 keer in de week / 2 weken naar een bron in Belgie te rijden om een voorraad bronwater in te slaan.

  Ook heb ik de site van David Wolfe bekeken. Maar daar wordt ik nog niet zo veel wijzer van vwb water. Wat zijn naar jouw mening wel goede bronwaters of kunnen we water beter distileren of filteren? (hoewel ik bij David Wolfe las dat je water beter niet kan koken?!)

  Ik hoor graag wat jouw mening is en wat goede werkbare alternatieven zijn.

  Barbara

 4. Ik gebruik pakken water van AH. Dit is mineraalwater uit de Herrather Jungbrunnen. Ik heb de ph waarde gemeten en dat is zo’n 7,3.

  Een prima alternatief wat wat makkelijker te halen is 🙂

 5. Veel mensen schijnen via soja ook een overdosis oestrogeen binnen te krijgen. Je hoort steeds vaker dat soja onderdelen bevat die door het lichaam worden omgezet naar oestrogeen, met alle gevolgen van dien.

 6. Wij hebben een machine aangekocht die je aansluit op het kraantjeswater. Wat zo geweldig is aan deze machine is dat het leidingwater 4 keer door een filter gaat.
  We hebben het water getest als het uit de kraan komt en had het 448 ppm en halen we het uit de machine is het nog 10 ppm. Het zuiver water moet liggen tussen 0-50 ppm.
  Wij zijn er heel tevreden van want mijn man is er 14 kg mee afgevallen en ik zelf ook 10 kg. Onze kinderen drinken het heel graag en wij koken nu ook met dat zuiver water.
  Er zijn ook veel gelijke soorten machine maar we hebben lang gezocht en dit kwam er als beste uit. De filters worden 1x per jaar vervangen maar omdat ons gezin uit 5 personen bestaat testen we het elke maand om te kijken hoe onze ppm waarden staan. Op 8 maanden hadden we onze investering eruit.

  Wil je meer inlichtingen, mail ons gerust!

  groetjes,
  kristel

 7. Barle Duc is Utrechts kraanwater. Het komt namelijk uit dezelfde bron. Dat bleek uit een aflevering van de Keuringsdienst van waren.

  Leuke tip van die bron! 2.5 uur rijden voor mij, maar ik ga het zeker onthouden mocht ik een keer in de buurt zijn.

  Groetjes, Ton.

 8. Wat is jou/jullie mening over spa blauw water? dat is dan zeker ook geen mineraalwater en niet goed als beweerd wordt?

 9. Spa is licht zuur ph 6.7-6.5

  Maakt het goed drinkbaar na eiwitrijke maaltijden maar om de verzuring om te keren heb je alkalisch , microcluster negatief-geladen water nodig .

 10. En vrienden maak je ook bij de waterbron! Als je dit ook leest Marleen: leuk kennis te maken en geniet van je bronwater 😉

 11. hallo kristel,

  ik zou graag meer info willen over dat filtersysteem, we zijn al een poos op zoek naar zoiets! kun jij mij dat geven?

  groet,
  wilma

 12. Hallo Kristel,

  Ook ik ben al geruime tijd bezig met het uitzoeken van een goed filtersysteem. Zou heel graag van je willen horen welk systeem jullie hebben genomen.

  Groet,
  Annemieke

 13. Wat jammer dat Kristel niet meer gereageerd heeft………. ik zou ook graag willen weten welk apparaat zij gebruikt..

 14. Bronwater, Ph, tds-waarden en chemische analyses zijn interessant maar zeggen niet aller over de structuur of vitaliteit vh water. Wat telt is dat de hoeveelheid belastende informatie in het water….

 15. Kristel verkoopt filtersystemen…!

 16. Een kat drinkt eenvoudig uit plassen van de straat zonder daarbij ziek te worden en haalt zijn neus op voor ‘kwaliteit’ drinkwater uit ons drinkwaternetwerk.
  Terug naar de bron; water uit distillatie is zuiver en vrij van andere deeltjes. Zodra het door de lucht valt komen er stoffen bij agv verontreiniging. Dit water is heel eenvoudig op te vangen en te reinigen mbv een koolstoffilter en een waterkoker.
  Ik drink al tijden geen leidingwater meer, nu ik gewend ben aan schoon regenwater zonder smaak, smaakt leidingwater zelfs vies

 17. Er staat bovenaan dit artikel dat een mensenlichaam voor 75% uit water bestaat, maar dat is alleen spierweefsel.

  48 ±6% vrouwen, en 58 ±8% water voor mannenlichamen

 18. Hahaha geen plastic flessen gebruiken
  Foto ernaast met bron water uit een PLASTIC RIOOLPIJP !!! Hahahahaha

 19. Er wordt helemaal niet gereageerd met antwoorden. Dus je kunt het best gewoon geen vragen stellen. Is me al vaak opgevallen.

 20. Wat een vaag artikel. Alsof in de natuur geen giftige stoffen zitten. Ik zou niet zomaar al het bronwater drinken. Je weet toch ook niet wat er in zit en waar het langs heeft gestroomd. Haha het zelf natuurlijk noemen is het criterium? Haha.

 21. Waar Jesse hier geen rekening mee houdt is zijn verhaal is dat er per regio een andere bron van kraanwater herkomst is. Zo wordt het kraanwater uit de Veluwe door Vitens gewonnen uit grondwater op 200 meter diep. Met recht bronwater. Kijk je naar regio Amsterdam, wordt het water uit het Lek kanaal gehaald wat daarna wordt gezuiverd. Het Lekkaal, waar dagelijks boten door varen en fabrieken vervuild water in lozen. Wat daarna gezuiverd wordt o.a. via de Amsterdamse Waterleiding duinen.

  In regio’s zoals de Veluwe is het drinkwater gelijk aan bronwater. In de Randstad zou ik daar niet zomaar vanuit gaan.

  Jammer dat Jesse dus niet meer nuance in zijn verhaal heeft gebracht. Daardoor een te eenzijdige benadering.

Geef een reactie