Bijnieruitputting – symptomen, oorzaak en 3 oplossingen

Bijnieruitputting is een serieuze bedreiging voor je gezondheid en wordt vaak helaas niet herkend door huisartsen. Ze kunnen het probleem diagnostiseren als zijnde iets anders, terwijl je eigenlijk met uitgeputte bijnieren te maken hebt en de oorzaak ergens anders ligt. Het is belangrijk bijnieruitputting te herkennen, want je bijnieren zijn verantwoordelijk voor de productie van verschillende hormonen, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor talloze belangrijke functies in je lichaam.

Test of je last hebt van een uitgeputte bijnier. Bekijk onderstaande video

Klik hier om gratis het e-book over Bijnieruitputting te downloaden inclusief de 19 symptomen van bijnieruitputting

Hoofdzakelijk zijn je bijnieren verantwoordelijk voor één belangrijke functie: produceren en managen van stress-hormonen. Het is hun functie om je lichaam in staat te stellen met stress om te gaan, uit verschillende bronnen. Van verwonding, ziekte, tot werkstress en relatieproblemen. Jouw weerstand, energie en uithoudingsvermogen zijn allemaal afhankelijk van het goed functioneren van je bijnieren (bron: James Wilson – Bijnieruitputting).

Schermafbeelding 2013-08-07 om 10.04.11

Je kunt bijnieruitputting herkennen aan algehele vermoeidheid, ‘s ochtends niet uit bed kunnen komen, trek hebben in koffie (caffeine), of in zoute voeding of suikers, niet kunnen herstellen van een griepje, verlaagd libido, en andere symptomen (zie hieronder).

Lange perioden van stress zijn de primaire oorzaak van uitgeputte bijnieren. Stress ontstaat als je het gevoel hebt dat je geen keuze mogelijkheid hebt. En stress kan zowel een daadwerkelijke oorzaak hebben (bijvoorbeeld financiële problemen, in scheiding zitten, problemen op het werk, etc) als een mentale oorzaak (zoals onzekerheden, altijd in je hoofd lopen ‘malen’, angsten zoals faalangst, etc). Je lichaam reageert in beide vormen van stress met de productie van het stresshormoon cortisol, wat in de bijnieren (bijnierschors) wordt geproduceerd. Deze reactie is was van oorsprong functioneel: want als we 100.000 jaar geleden bedreigd werden, was deze stressreactie nodig om te vechten of te vluchten voor ons leven. In al die jaren zijn we genetisch gezien slechts 0,1% veranderd en reageert ons lichaam hormonaal nog steeds op precies dezelfde manier. Echter, deze fysieke stress reactie (waarbij onze bloedsuikerspiegel wordt verhoogd, onze stofwisseling wordt geremd, en ons hele lichaam wordt ingeschakeld om te overleven) is totaal niet functioneel als je bijvoorbeeld stress hebt omdat je in de file staat en te laat komt voor je afspraak. En is op lange termijn zelfs schadelijk voor je gezondheid.

Omdat je hormonale systeem een heel kwetsbaar systeem is en gevoelig voor invloeden (zoals eten van suiker, straling van WiFi en GSM en dus ook stress) kan door herhaaldelijke blootstelling aan deze invloeden (bijvoorbeeld voor langere periode regelmatig last hebben van stress) je hormonale systeem uit balans raken en je bijnieren uitgeput. Je lichaam voelt dan zelf ook volledig uitgeput aan.

Je bijnieren produceren niet alleen het cortisol hormoon. Ze produceren ook:

 • Aldosteron (verantwoordelijk voor het balans tussen natrium – zout -, kalium en water)
 • Testosteron en oestrogenen (in kleine mate)
 • Adrenaline
 • Noradrenaline

Samen met cortisol hebben bovenstaande hormonen o.a. als functie:

 • Reguleren van je bloedsuikerspiegel
 • Ontstekingen en ziekte tegengaan
 • Balans tussen water en zout reguleren
 • Productie van geslachtshormonen zoals testosteron en oestrogenen
 • Reguleren van je stressreactie “vechten of vluchten”

Daarom, wanneer de bijnieren uitgeput raken, zullen deze functies tevens verslechteren. Dat is één van de redenen waarom mensen met een uitgeputte bijnieren slechter herstellen van een griepje: cortisol is ook een ontstekingsremmer, en bij een uitgeputte bijnier wordt cortisol minder aangemaakt en niet in het juiste ritme (zie video).

Bijnieruitputting kan je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Algehele vermoeidheid
 • ‘s ochtends niet uit bed kunnen komen (“snoozen”)
 • Na een (lange) nachtrust nog steeds moe zijn
 • Snakken naar Caffeine (caffeine nodig hebben)
 • Trek in zoute voeding
 • Trek in suikers, brood, pasta en andere koolhydraten
 • Verzwakt immuunsysteem: niet kunnen herstellen van een griepje
 • Allergieen
 • Spierzwakte
 • Depressie
 • Huidproblemen
 • Auto-immuunziekten
 • Laag libido
 • Verslechterde omgang met stress
 • Geheugenverlies
 • Lage bloeddruk
 • Weinig energie

Test a.d.h.v. 19 symptomen of je bijnieruitputting hebt

Het is belangrijk symptomen bij jezelf te herkennen. Symptomen vertellen je iets: ze zijn een spiegel van wat er binnen in je lichaam gaande is. Leren symptomen te herkennen, er naar te luisteren en er actie op te ondernemen (de nodige aanpassingen in je voedingspatroon, omgang met stress en levensstijl om je hormoonhuishouding weer in balans te krijgen) zijn belangrijke stappen naar een geweldige gezondheid en een hoge kwaliteit van leven.

Terwijl de hoofdoorzaak van bijnieruitputting stress is, kan het tevens ontstaan door andere oorzaken.

Bijnieruitputting kan ontstaan door (lange periodes van):

 • Stress
 • Boosheid
 • Angst
 • Schuldgevoelens
 • Depressie en andere negatieve emoties
 • Overwerken (veel uren draaien)
 • Hoge mentale belasting
 • Teveel (duur)sport
 • Verminderde slaap
 • Verstoring van je dag-nachtritme (zoals nachtdiensten draaien)
 • Verwondingen of ongelukken
 • Chronische ontsteking
 • Toxische belasting (belasting van gifstoffen – acuut of geleidelijke toename)
 • Deficiënties aan voedingsstoffen

Wat te doen bij bijnieruitputting?
Schrik niet van de lange lijst van dingen die bijnieruitputting kunnen veroorzaken. Je hebt het zelf in de hand! Herkennen is de eerste stap tot verandering, en met bovenstaande informatie kan je bewust worden over welke stappen je zelf wilt zetten in het ontwikkelen van een gezondere levensstijl.

Na het lezen van deze blog heb je een grote stap gezet in je bewustwording over gezondheid. Reflecteer naar jezelf en besluit welke nieuwe keuzes (in je voeding, omgang met stress en levensstijl) jezelf wilt gaan maken.

Wij kunnen je verder helpen – download dit gratis e-book

Klik hier om gratis het e-book over Bijnieruitputting te downloaden inclusief de 19 symptomen van bijnieruitputting

Share:

69 comments

 1. ik zie geen link naar de video

 2. Jesse,

  haal alsjeblieft eens adem……….

 3. Bedankt Jesse voor de waardevolle video! Deze komt voor mij precies op het goede moment… nu maar weer wat vaker een kettlebell training doen dus:)

 4. Ik heb behoefte aan meer energie en heb de symptomen.

 5. Jesse bedankt voor deze waardevolle video! Negatieve reacties hierboven verdien jij niet, respect voor jouw werk en inzet! Een personal coach is mij te duur maar deze video geeft inzichten bedankt! Succes met je carriëre!

 6. Is een bijnieruitputting aantonen mbv bloedonderzoek? Of op een andere manier?

 7. Doktoren die symptomen niet herkennen. Zeven jaren zware studie maar Jesse weet het beter. Regering die export van maca verbiedt om het binnenslands te houden, geloof je dat soort kinderachtige nonsens echt Cindy? Gebruik je hersens toch eens wordt vol wassen en laat je niet zo gemakkelijk voor de gek houden.

 8. Doktoren erkennen het echt niet. Jesse is ze een stap voor.
  en met bloedonderzoek is het niet aan te tonen.
  in het ziekenhuis erkennen ze alleen hele zware verstoringen.
  Dus zeggen ze meestal dat er niets aan de hand is.
  Jesse kan je altijd verder helpen. maar het allerbelangrijkste is toch het wegnemen van de stressbronnen.

 9. Hoi Rob, bedankt voor je reactie, die is heel erg welkom! Mijn intentie is om mensen informatie te verschaffen waar ze een stap verder mee kunnen zetten. De huisarts heeft zijn focus niet op hormonale disbalansen, of hormoonhuishouding. Dat kan ook niet in een consult van 10 minuten, de analyse is veel complexer en kost meer tijd. Het is ook niet zijn taak! Je gaat naar de huisarts / ziekenhuis als je ZIEK bent, maar daar zijn nog zoveel stadia daarvoor. Mijn doel is mensen te helpen heel erg gezond te zijn, super fit te zijn. Dat is een totaal ander onderwerp. En wat Maca betreft: bel de Peruaanse overheid maar eens 😉 het is inderdaad verboden om de wortel in z’n geheel te exporteren. In poeder vorm wordt het uiteraard wel ge-exporteerd.

 10. Hoi Jesse,

  Interessante video. Ik denk wel dat ik dit heb alleen ik vroeg me af is springen op een trampoline 2 keer in de week dan ook niet goed voor je bijnieren? omdat het meer cardio is denk ik. Maar ik vind het wel heel leuk.

  Gr Nathalie

 11. hoi Jesse

  super bedankt voor de video het is net prescies gekomen en helpt goed. ik ben zelf een student van 25 jaar oud en je video’s helpt heel goed voor mij en mijn familie. blijft met de goede werk doen.

  super

 12. ik vind dit artikel heel interessant ,maar kan de oefeningen van kettlebell niet doen wegens problemen die ik je al eens heb doorgegeven . gelukkig blijven al de andere middelen nog ter beschikking, bedankt voor de raad en gelukkige verjaardag (binnen kort )

 13. Hallo Jesse,
  Dank je wel voor de waardevolle informatie over bijnieruitputting. Precies op het juiste moment! Je hebt het over o.a. het verhogen van de inname van vitamine C. Welke hoeveelheid adviseer je? Bij voorbaat dank voor je reactie.

 14. Hoi Jesse,

  Dank je wel voor al je informatie (niet alleen over bijnieruitputting, maar ook andere onderwerpen vind ik heel erg interessant).
  Je schrijft hierboven dat koffie niet goed is als je een bijnieruitputting hebt.
  Welke stof in koffie is het probleem? Mag je wel (zwarte) thee?
  Dank je wel!

 15. Het is prima vast te stellen met urineonderzoek en bloedonderzoeken. Je endocrinoloog kan je verder helpen. Want soms is de oorzaak dat andere hormonen (zoals de pil) je bijnier verstoren.

 16. ja hoe moet ik dat nu zeggen ik heb naar video gekeken en dat bevalt mij wel ik heb heel veel megemaakt maar ik heb geen vut meer alles is weg vroeger zou ik dag en nacht werken maar nu niets meer ik zou er proberen alles aan tedoe voordat ik onder de grond lig zou ik wel die maca proberen maar waar kun je dat krijg en
  met mijn vrouw de sterven ben ik heel aan de v aant jes en dat mijn schoon ouders mij geplumt hebben ja ik moet je zeker niets meer vertelen lieg ik bijna zelf op het kerkhoof

 17. en dat poeder kost stuken van menssen denk ik of moet ik zelf naar peru dat zal mooie lijk gaan

 18. Dank je wel voor deze waardevolle informatie, Jesse. Toen ik in de overgang kwam, heb ik jarenlang last gehad van bijnieruitputting, maar ben door anders te gaan eten, in mijn geval vegetarisch, en yoga te beoefenen en mediteren, ipv zware dagelijkse, uitputtende aerobics-trainingen, die zéker niet bijdroegen aan het genezingsproces, langzaam weer aan het genezen. Leren ermee om te gaan is ook heel belangrijk. De tips die jij geeft kan ik daar zeker bij gebruiken. Djw 🙂

 19. Mooi artikel

  is er (wetenschappelijke) onderbouwing voor dat krachttraining s’ ochtends zou helpen? En helpt dit tijdelijk, die dag? of langere tijd?…

 20. Op een forum las ik dat bij bijnieruitputting 5-htp-griffonia-seed-extract wordt aangeraden, wat vind je daarvan?

 21. Klopt als een bus Jesse !! Prima video , dank je wel .
  Jammer dat er altijd ongelovigen zijn maar ja that’s life .
  Het gaat erom dat de mensen die ervoor open staan hun kwaliteit van leven terug kunnen verbeteren . De rest blijft liever tobben . Je moet het echt zelf doen en je levensgewoontes om willen gooien . Zelf doe ik dat al jaren … Helaas nu zelf wel een burn out/ bijnieruitputting … Teveel hooi op je vork en teveel werken dus stress ook al eet je super gezond is water naar de zee dragen . Nu dus ook werk beter verdelen en zo stress reduceren en dan komt vast weer alles in orde .

 22. Hallo Jesse,

  Reuze boeiend en je vertelt het erg leuk.
  Alleen voel ik me opgejaagd en onrustig door de snelheid van je praten, weinig ademen en het ontbreken van rust/pauzes in het verhaal……..

  Vriendelijke groet,
  Anja

 23. Hoihoi,
  Verwarrend hoor. De een zegt juist weinig drinken en een Sole met keltisch zout en jij geeft aan juist van veel te drinken.

  Een goede activiteit in de ochtend is voor mij de zonnegroet. Het is mogelijk deze zo lang, vaak en kort, weinig te doen als ieder zelf goed/prettig ervaart.

  Groetjes

 24. Mijn bijnier is 2 jaar geleden verwijderd.

  Daarna heb ik extreme vermoeidheids klachten .

  Kan de verwijdering van de bijnier hiermee te maken hebben.
  Ik rook en gebruik geen alcohol.
  En eet gezond.

  In afwachting van reactie’s.

  Rie Zaaijer

 25. hai
  hartelijke dank voor je videofilmpje en de tips
  voor mij zo herkenbaar
  er werd al enkele maanden geleden een bijnieruitputting bij me vastgesteld
  maar de medicatie die ik nu heb lijkt me niet te helpen
  er werd niet gezegd dat ik vit c dien bij te nemen wel dat ik een tekort had
  ik ga direct nog naar de apo om maca en vit c te gaan halen
  ik wou indd sporten was er ook mee begonnen maar het putte mij nog meer uit
  nu dans ik ‘lindy hop’ en ‘nia’ en ga ook af en toe zwemmen (dit heel af en toe omdat ik voel dat het toch wel vermoeiend is nadien voor mijn spieren)
  het dansen doe ik omdat het mij heel veel plezier doet en ik ook een heel uur aan niets moet denken dan aan de danspasjes 🙂
  dus ik werk eraan
  nu nog de gepaste voeding
  groeten
  Nikki Juten

 26. Heb de video en de website al eerder bekeken maar ben opnieuw op zoek omdat ik inderdaad bijnierschorsuitputting heb : geen cortisol meer. Ik krijg 25mg hydrocortisol over verschillende innames per dagn en 1x DHEA – maar ik voel me nog slechter dan voorheen – het lijkt wel of ik alleen de bijwerkingen ervaar (dikker worden, huid en hoofdhuid die compleet raar aanvoelen, schilferen en jeuken, en nog een hele resem bijwerkingen). Ik vroeg het mij af indien ik de hydrcortisol zou stoppen (wel afbouwen natuurlijk) het verschil zou uitmaken maar dat moet ik de dokter vragen
  Toen ik van een lotgenote hoorde wat de symptomen waren van groeihormonen tekort leek dit nog meer bij met mijn andere symptomen overeen te komen dan fibromyalgie ….

 27. Hallo Jesse, wat super goed om dit te lezen.
  Ik kamp al maanden met vermoeidheid, zwakke spieren, futloosheid, behoorlijke stemmingswisselingen etc. Op dit moment wordt mijn bloed gecontroleerd op wat de oorzaak zou kunnen zijn, maar had hier nog niet bij stil gestaan. Het is nu afwachten op de uitslag, en hoop dat er iets uit gaat komen wat mijn symptomen verklaard. De uitgeputte bijnieren ga ik zeker nog even voorleggen bij mijn huisarts!

 28. Prachtige video. Deze jongen is gedreven en legt alles prima uit. Bedankt ***

 29. Welke voeding is nu goed bij bijnieruitputting?

 30. de artsen in nederland zijn waardeloos en gevaarlijk. ze hebben geen inzicht en laten de patient lijden tot dat het probleem heel erg word. ik ben zo vaak de dupe van geweest en ook mensen om mij heen maar in buitenland kreeg ik de juiste behandeling waar de artsen in nederland niet eens van wisten. ik ben bang voor de artsen in nederland ik ga er zo weinig heen . hoeveel mensen om mij heen heb ik gezien die erg daaronder aan hebben geleden. jammer dat je ze niet kan aanklagen. domme gasten. daarom probeer ik altijd op een natuurlijke wijze klachten aan te pakken.

 31. In de video wordt gesproken over vitamine C. Hoeveel moet ik nemen? Ik ben een vrouw van 56 jaar oud en herken me volledig in de genoemde klachten

 32. Heel duidelijk verhaal Jesse hartelijk dank.
  Ik kamp al tientallen jaren met een bijnieruitputting, maar nooit erkend door artsen, wel volgestopt met allerlei soorten medicijnen maar de symptomen werden alleen maar erger.
  Naast uitgeput te zijn, vreselijke gewrichtspijn en spierkrampen, auto-immuunziekte, overgevoelig voor harde geluiden dus gevolg tinnitus, lage weerstand,
  is sporten niet meer mogelijk omdat de belastbaarheid nihil is geworden.
  Mede door een veel te traag werkende schildklier heb ik als ondernemer ook mijn zaak moeten stoppen. En dus geen inkomen meer, op de arbeidsmarkt niks waard-:)

  Vraag aan Iela,
  Kan je mij vertellen wáár en bij wie je bent behandeld in het buitenland?
  Was dat België of Duitsland? Welke arts of ziekenhuis?

  Helaas kom ik in onze medische molen van gezondheidszorg geen stap verder, word van het kastje naar de muur gestuurd en voel mij helemaal niet serieus genomen,
  jammer en dus schept dit nog meer stress en vooral geen oplossing en uitzicht op beter…
  Ik bedank alvast voor je reactie.
  Grt Caro

 33. Maca is een kruid dat absoluut NIET mag worden genomen bij bijnieruitputting. Zelfde geldt voor ginseng… Beide adaptogenen zijn veel te stimulerend voor mensen met ernstige, geavanceerde bijnieruitputting en oncontroleerbare stress. Neem deze kruiden NIET. Als je toch kruiden wil nemen, opteer dan voor niet-stimulerende middelen als ashwagandha, valeriaan, passiflora… Beter is gewoon een strikt dieet te volgen en normale supplementen te slikken, met mate. Ook magnesium kan een averechtse werking hebben in gevallen van ernstige bijnieruitputting. Als je met ginseng of maca geen klachten ervaart, en dat op wel zeer korte termijn, heb je géén ernstige bijnieruitputting. Deze middelen zijn veel te stimulerend.

 34. Anderhalf jaar geleden bloed laten prikken, verhoogde leverfunctie (ben geen drinker) en hoogstwaarschijnlijk bijnieruitputting. Als zoon van de groenteboer zou je zeggen dat je voldoende weet en eet, maar met name financiële en werkgerelateerde stress in mijn geval ervaar ik toch wel als een boosdoener. Heb m’n vitamine C inname verhoogd naar dagelijks een kiwi, citrus e.d. en ben gaan hardlopen (weet dat er anders word geadviseerd) wat het hoofd lekker leegmaakt. Van gewone koffie is naar Decafe verschoven en sterk verminderd, van 6-8 naar hooguit 3 kopjes per dag. Neem ook af en toe wat Maca door een eiwitshake.

  Was blij dat deze Video online stond, ben er erg bij gebaat voel ik. Hoop dat anderen dat ook mogen ervaren!

 35. You’ve really helped me unerastdnd the issues. Thanks.

 36. Er is bij mij dus bijnier uitputting aangetoond. En inderdaad niet door de dokter die verklaarde de extreme vermoeidheid aan misschien me schildklier.
  Uiteindelijk zelf op google aan de slag gegaan en kwam ik op de site van Jesse. Man o man wat ben ik blij met je..zoveel herkenbare punten. Afspraak gemaakt met me huisarts die aangaf hier nooit aan gedacht te hebben, maar ging er wel in mee. Bloed geprikt en voilla….helaas.
  Loop nu bij een internist zijn de medicatie aan het uitvogelen.
  En idd een moeilijk raar leven achter de rug veel stress en dat in combinatie met veel prednison gebruik…
  Bedankt Jesse!!!!!!

 37. Denk dat ik mogelijk last heb van een bijnieruitputting, wil er dan ook graag meer tips voor!

 38. Ik vermoed dat ik ook het zelvde probleem heb na het lezen van symptomen.
  heb soms steken/pijn in mijn onderrug
  Lang slapen en nog altijd moe
  zwakke gewrichten enkel, pols
  Snel buitenadem
  voor het sporten koffie drinken heb ik meer de zin in maar tijdens het beoefenen ben ik sneller buitenadem
  Veel zin in zoutrijke voeding
  duizelig zijn bij het opstaan en zelfs tijdens de training heb ik het voor
  Kan er iemand mij hier helpen?
  bloedresultaten waren in orde.
  Grtjs

 39. Heel erg bedankt Jesse dat jouw en vooral deze informatie mij gevonden heeft.

  Ik start vrijdag met bijnierschors en drink iedere keer voor het eten inmiddels twee grote glazen water… ochtend helemaal…. dat geeft je bijnieren een oppepper.

 40. Beste Jesse,

  Dank je voor het verhaal. Ik heb uitgeputte bijnieren en ben nu onder behandeling bij een arts, maar hoe zit dat nou met sporten? Ik heb het altijd veel en graag gedaan, maar ben nu maar even gestopt met hardlopen omdat dat te belastend is. Hoe zit dat met Bodypump? Ik wandel en fiets ook rustig buiten, maar wil graag iets aan krachttraining doen en alleen met gewichten trainen is zo saaaai.

  Alvast bedankt!

  Groet,

  Maaike

 41. Vanwege ” privacy settings” kan ik geen enkele video van je bekijken.
  Jammer, schiet niet op zo. Bij alle mail met ingesloten video komt diezelfde melding. Ik moet een oplossing dus een beetje uit de reacties vissen.

 42. Hallo Jesse Bedankt voor je waarde volle informatie , ik wil vragen of er een bepaalde bloed onderzoek is boor bijnier putting ,hoe kan ik achterkomen ?symptomen die er zij loop ik al jaren mee ,en mijn huis arts zegt enkel datan mijn schildklier ligt..
  ik klachten worden erger met name smorgens bed uitkomen al uitgeput lichamelijk pijnlijke plekken ,vazig zien ,weinig krachten in armen benen last van mijn hart tot kloppende oor suisen toe..
  ik ben zelf op zoek voor informatie hoe ik mijn huisarts wegwijs kan maken om bij mij bijnier putting te laten onderzoeken …kan dit via bloed onder zoek aangetoont worden ? zijn er mensen die via bepaalde onderzoek weten te komen of je bijnieren goed in orde zijn ? en welke onderzoek ?
  vriendelijke dank
  ellis

 43. oh ja wilde dit ook even bij voegen bij mij vorige reactie hierboven : ) dat je video echt geweldig is ,ik was zo blij dat ik deze pagina tegen gekomen bent ,ik ben tot nu toe heel veel gaan lezen onderzoeken omdat ik elke dag steeds meer uitgeput ben en hoe goed ik ook geslapen heb moe mijn bed uitstap ,eigenlijk zag het wel aankomen ik ben onderneemster geweest en echte doorzetter en perfectionist ,ik heb ik 10jaar tijd 2maal burnout meegemaakt,en hierna ben ik achter uitgegaan ,ik gebruik nu aa tal jaren biologische tarwegraspoeder ,maca ,en sinds kort maria destil zaad poeder echt hele dag bezig om beetje energie te opbouwen,,sporten kan ik al niet meer ,dat was 2jaar geleden mijn hobby omde dag fitnessen ,,maar het lukt mij niet meer omdat ik uitde adem ben..ik ben pas gaan lezen eigenlijk wat bijnier putting is,,de symptomen lijken erg veel ..
  zoals ik boven ook gevraagd heb mijn excuses voor mijn tweede reactie omdat ik niet kon bij werken ..
  Zou willen weten of er via bloed onderzoek achter tekomen is ?
  ontzettende dank voor deze site en je energie die je aan mensen heb gegeven..
  vriendelijke groeten
  ellis

 44. Na veel vraagtekens ben ik intussen bij een orthomoleculaire arts terechtgekomen. Daar is aan het licht gekomen dat mijn DHEA (bijnier)waarde veel te laag is voor mijn leeftijd (53). Deze waarde wordt bekeken volgens je leeftijd.
  Dit is vastgesteld via bloedanalyse. Ik ga nu met 15 mg DHEA per dag starten en over 2 maanden is er opnieuw een bloedanalyse ter controle. DHEA wordt doorgaans voor een beperkte periode ingenomen, tot de bijnier terug in staat is dit opnieuw voldoende aan te maken. Heb intussen hierover veel gelezen en leef op goede hoop om mijn verschillende ongemakken te verhelpen, o.a. vooral ook menopauze klachten.
  Let op! Nooit op eigen houtje DHEA slikken. Laat je steeds begeleiden en controleren! Ik zal later de resultaten van mijn behandeling kenbaar maken.
  Lydia

 45. I have exactly what info I want. Check, please. Wait, it’s free? Awesome!

 46. Vandaag MORA-onderzoek gehad bij gespecialiseerde therapeut (waarbij dmv een apparaat de actuele situatie van organen doorgemeten wordt en tegelijkertijd dmv ampullen met een pil of poeder erin meegetest kan worden welke stof behulpzaam kan zijn voor verbetering van je klachten).
  Mijn bijnieren bleken uitgeput te zijn. Het middel waarbij het metertje aangaf dat ik er baat bij zou hebben, heet Adrenostim, van Metagenics. Ik heb het besteld, maar nog geen ervaring mee dus.
  Ik heb goede hoop! Het MORA -apparaat bewaakt al 25 jaar lang mijn fysieke toestand. Dit merkt tekorten eerder op dan bij regulier bloedonderzoek bijvoorbeeld.

 47. Hoi Jesse,

  Ik kan helaas niet bij het e-book komen als ik op de link klik. Ik kom dan bij je videos over hormoonhuishouding bij ouder worden, overigens ool heel interessant!

  Groet
  Maarten

 48. Staffan – Kul att du gillar nya bloggen Staffan! 🙂 Känner mig riktigt trygg men nya neurologen och skulle det inte kännas bra när jag nu kör igÃ¥ng igen finns det andra möjligheter och jag har nÃ¥gon vettig att diskutera med som lyssnar.Erik – LÃ¥ter bra! 🙂 Det fÃ¥r vi hoppas pÃ¥!

 49. Hoi Jesse, jammer dat ik je antwoorden op anderen niet kan zien.
  Weet je welke maca een zuivere is en hoeveel per dag en hoe lang mag je dit nemen?

  En welke vitamine c vorm en hoe hoog gedoseerd en hoe lang als je maag/darm ontstekingen hebt?

  En op een forum las ik dat bij bijnieruitputting 5-htp-griffonia-seed-extract wordt aangeraden, wat vind je daarvan? Ik heb een serotine en een gaba tekort. Kan dit de oorzaak of gevolg zijn van bijnieruitputting? Naast ptss.

  Ik twijfel of ik een antidepressiva zal nemen om deze ptss bijnieruitputting cirkel te doorbreken, maar met al die ontstekingen, weet ik niet of ik dat moet doen. In het verleden werkte fluvoxamine wel heel goed na 4 maanden. En nog beter na 6 maanden. Ik ben helaas gestopt daarna. Maar toen had ik die ontstekingen nog niet. Dus ik weet niet wat ik moet doen om deze cirkel te doorbreken. Waar te beginnen en hoe? Zou je een persoonlijk herstelplan willen opstellen voor mij en hoeveel kost dat of hoe werkt dat?

 50. ik ben een vrouw van 58.Ik ben al een jaar werkloos na een zware depressie.
  Dus werd er antidepressiva voorgeschreven.Verschillende moeten proberen met allerlei problemen van dien.
  Ondertussen is de depressie beter,maar ik bleef last hebben van de symptomen door jou beschreven.Spierzwakte,vermoeidheid,dag-nachtritme(na inderdaad nachtdiensten)zenuwpijnen etc.
  Toen volgde het ene onderzoek na het andere echter zonder oplossing.
  De klachten werden alleen maar erger.
  spijtig dat ik uw site te laat heb ontdekt.want ik heb inderdaad bijnieruitputting.
  Dit is vastgesteld door bloedonderzoek na dat ik er zelf achter had gevraagd.
  ik neem nu probiotica.
  werkt wel trager maar is denk ik wel gezonder.
  Ben nog lang niet genezen,maar voel me wel al beter.
  Bedankt Jesse

 51. Ik heb het ingedrukt,om het e bok te downloaden,maar er gebeurt NIKS.
  Ik krijg alleen weer een verwijzing,nar andere Video’s

 52. Hallo Jesse,
  wat valt er ook voor mij veel op zijn plek.
  Ik zou heel graag in contact willen komen komen met Lydia.
  Ze is al een stappen verder als ik.
  Groetjes Diana Bergmans

 53. Kreeg wel de mail, maar niet de bijlage die in de mail genoemd is.

 54. Ik krijg nu in het ziekenhuis een ACTH bloedtest bij de internist, die wordt vaak gebruikt om te kijken of je bijnieren nog goed werken. Er wordt iets ingespoten waarbij de bijnieren worden gestimuleerd en zo bekijken ze of doe nog cortisol afscheiden. Syndroom van Addison kan de oorzaak zijn. Ik heb eerst het cortisol laten bepalen bij een natuurarts via speeksel, was op verschillende momenten van de dag veel te laag. Ik ben echt dagelijks uitgeput, moe, echt onwijs moe, sporten kan ik niet meer, was altijd fervent kickbokser..een wandeling en ik ben op nu. Ik vind het niet meer leuk zo. Alle bloedtesten waren goed. Bij de natuurarts kwam wel na voren dat ik b12 wat te laag heb, coenzym Q10 en cortisol dus te laag. Geen candida, is uitgesloten, geen Pfeiffer…Maar ik ga door. Laat je niet afschepen en ga door met zoeken!!

 55. Hallo

  Ik ben 30 en nu meer dan een jaar gestopt met het nemen van de anticonceptiepil (gewoon omdat ik met alle pillen wou stoppen), maar krijg mijn hormonen niet in balans. Uit bloedonderzoek blijkt dat ik teveel testosteron heb en te weinig DHEA-sulfaat. Ik heb ook last van acné, vermoeidheid en soms hyperactiviteit, stemmingswisselingen, ook vaak naar het agressieve toe, maandstonden blijven uit,hoog libido en nu heb ik ook last van hartritmestoornissen. Ik heb ook altijd vitamine D-tekort ondanks dat ik vaak in de zon zit en supplementen neem. Ik heb jouw boek gekocht en ben nu al een paar maanden gestopt met gluten en zuivel en suiker eet ik ook bijna niet meer, enkel in het weekend eens zondigen. Ik doe ook aan sport, ben heel slank, dus ik weet niet wat ik nog meer kan doen. Toch terug overschakelen naar de pil? Vroeger nam ik Diane 35 en Androcur.

 56. Hoe bemachtig ik de info als ik geen E-book hebt?

 57. Zou dit ook de oorzaak van onverklaarbare en moeilijk te reguleren DM 2 kunnen zijn. Ben 42 jaar, geen risicogroep, maar wel onverklaarbare DM 2.

 58. Zelf heb ik een goede, informatieve site gevonden van iemand die ook een bijnieruitputting heeft.
  Zeker een aanrader om eens te bekijken.

 59. Hallo, na het aanvragen van het e-boek zou ik een gezondheidscheck kunnen doen.
  Echter doet de link de naar de test het niet.
  Kunt u mij helpen aan het juiste webadres voor de test?
  Dank u.

 60. graag ontvang ik het ebook over bijnieruitputting

 61. Beste Jesse,

  Ik kom ineens op deze site van een verwijzing van iemand anders. Ik herken een aantal symptomen. Ik heb darmklachten(niet goed verteren van vetten) er niet bij zien staan. Ik vermoed een histamine intolerantie te hebben plotseling. Toevallig heb ik vorig jaar een stressvol jaar gehad en nu ook veel stress. Ik vind het uisterst interessant de hormonale huishouding en vitamines/mineralen. Ik ben al 6x bij de huisarts geweest en nog steeds weet ik te weinig en herstel ik niet. Huisartsen weten gewoon veel niet, omdat niet alles bekend is. Niet alles wat wel bekend is wordt ook gedeeld net zoals hoe goed de zon voor ons wel niet is. Tuurlijk weten huisartsen ook dingen wel, maar op specifieke gebieden dus minder dat blijkt maar weer.

 62. Vandaag bij de internist geweest, die veegde mijn opmerking over bijnieruitputting meteen van tafel. Ik denk erover om via mijn huisarts een verwijzing voor een endocrinoloog te regelen(proberen)
  Herken zoveeeeel klachten. Al meer dan half jaar extreem nerveus gevoel in lichaam(hele lijf tintelt 24 uur per dag), doodmoe, amper slapen, 15 kilo afgevallen, koud hebben, later op de avond wat minder moe zijn enz
  Ik ben op….

 63. Ik ga de bijnieren aandoening ook aandragen bij mijn huisarts. Ik hoop dat het een oplossing bied voor mijn probleem. lees hieronder…

  Hallo allemaal. Ik kamp al maanden ( bijna een jaar) met klachten en ik lijk nergens hulp te kunnen krijgen. Ik hoor het graag als iemand advies heeft. De klachten houden mij elke dag bezig en verderven mijn plezier in het dagelijks leven.

  Mijn klachten.

  Hoofdpijn
  Duizelig, licht in mijn hoofd, draaierig, slechte focus
  Moe
  Soms misselijk gevoel.
  Gevoel dat ik liever mijn ogen sluit of soms zelfs scheel wil kijken.
  Ruis in schaduwbeeld.
  Uitleg.

  Mijn (oog)klachten bestaan uit voornamelijk elke dag hoofdpijn. Vaak het idee dat ik geen goede focus heb. Licht in mijn hoofd/draaierig. Dit word versterkt in omgevingen waar veel detail en drukte is. Voorbeelden: in de stad, tijdens het winkelen. In de supermarkt als ik boodschappen zoek en bijvoorbeeld in een auto/motor zaak waar veel te bekijken is. Hier word het dan ook zo erg dat ik het liefst naar huis wil. Thuis in mijn woonkamer heb ik vrijwel nergens last van. De klachten komen meestal pas als ik op pad ga.

  Ik merk dat ik moeite heb met veel lezen, van papier en van beeldscherm, op een gegeven moment lijken de letters minder volledig te zijn en lijken de witte kleuren van het papier of het beeldscherm te bewegen. Als ik naar een witte/grijze muur kijk dan zie ik continue beweging. Het lijkt wel alsof mijn beeld zich continue ververst (alsof ik f5 op de computer gebruik) Ik zie dan ook de details bewegen en knipperen. De schaduwtinten lijken ruis te hebben en felle en lichte tinten lijken uit te stralen.

  Ik krijg regelmatig te horen dat mijn pupillen erg groot zijn. Als ik autorijd dan zit ik meestal met een beetje dichtgeknepen ogen. Als ik ze helemaal open doe dan voelen ze ook gevoelig door de wind die erin komt. Ik heb het idee dat ik met een zonnebril wat rustiger/makkelijker autorijd.

  Als ik een trap af moet lopen dan lijkt het niet soepel te gaan omdat de treden een beetje onduidelijk zijn, dit is vooral als er veel detail op zit zoals strepen of bijvoorbeeld een stalen trap met van die gaatjes erin. Hetzelfde heb ik als ik buiten op straat loop en de straat bestaat uit veel schuin gelegde stenen. Ook als ik ergens binnen zit en het is schemerig heb ik moeite met de overlap vanuit schaduw naar bijvoorbeeld meubels. Als ik binnen zit en ik kijk door jaloezieën of lamellen heen dan word ik er ook naar van.

  Wat heb ik zelf al gedaan?

  Bloedarmoede uitgesloten.

  Ijzertekort uitgesloten.

  Vitamine tekort uitgesloten

  Caffeine? Uit mijn voeding gehaald en geen verandering.

  Bloed laten prikken bij de dokter. Geen resultaat.

  Naar opticien 1. Geweest. ( deze gaf aan geen prisma,geen cilinder en geen oogafwijking)

  Naar particuliere optometrist geweest. ( deze dacht dat een +1 bril mij rust zou geven. Deze bril gaf me geen rust en ik kon er niet mee autorijden).

  Naar Bergman clinics geweest ( hier ben ik medio half 2016 gelaserd ( LASEK)

  Oogdruppels Artelac gekregen. ( de klachten zouden volgens hun door droge ogen komen)

  Geen verandering. Opnieuw naar Bergman clinics geweest.

  Opnieuw bloed laten prikken bij de dokter ( uitgebreider, geen resultaat).

  Hylocomod en Vidisic gel gekregen. (kunsttraan en dikke gel s’nachts). Nog steeds geen verandering.

  Naar particuliere opticien geweest met nieuw oogapparaat. Deze meette nachtblindheid. Een cilinder van 0.8 en verder goed scherp zicht. Raadde mij een beeldschermbril voor computer/telefoon aan. Deze gebruik ik op het moment maar heb nog steeds klachten.

  Via de dokter doorverwezen naar het ziekenhuis voor een oogonderzoek bij de optometrist.

  Dit onderzoek gaf aan dat mijn zicht goed was, dat ik wel een beetje droge ogen heb maar dat mijn slijmvlies geirriteerd is. Ze dachten mogelijk door een allergie dus wederom een oogdruppel gehad ( anti-allergie druppel) deze gebruik ik nu ook en ik heb nog steeds dezelfde klachten.

  Ik druppel s’ochtends met de anti allergie druppel, overdag om het half uur,uur met de hylocomod, s’avonds nog eens de anti allergie, en s’nachts de vidisic.

  Ik ben ondertussen 9 kilo aangekomen en dat terwijl ik de afgelopen jaren juist zo druk ben bezig geweest met afvallen. Ik sportte 6x per week en was redelijk afgetraind.

 64. Helaas is het ebook niet (meer?) te downloaden?

 65. Wil het e-book downloaden maar lukt niet?

Geef een reactie