Vitamine b12 tekort oplossen met voeding

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat een gezond voedingspatroon nodig is voor een goede gezondheid. Toch kun je, ook als je gezond en gevarieerd eet, een tekort krijgen aan bepaalde vitamines. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals vermoeidheid en energiegebrek. In dit artikel lees je over een effectievere manier voor meer energie dan die dagelijkse kop koffie.

Veel mensen worden niet altijd uitgerust wakker en hebben ’s morgens weinig energie. Een kop koffie lijkt dan een aantrekkelijke oplossing voor een energieboost. De cafeïne hierin pakt op dat moment dan misschien wel de symptomen aan, maar niet de oorzaak van het gebrek aan energie. Sterker nog, op lange termijn is de kans groot dat je in een vicieuze cirkel terecht komt en je door deze gewoonte alleen maar minder energie hebt. De Amerikaanse Dr. Mercola noemt cafeïne zelfs de meest gebruikte drug ter wereld. Uiteindelijk wil je natuurlijk de oorzaak aanpakken van je vermoeidheid, en op een natuurlijke manier de energieproductie van het lichaam aanwakkeren. Dat begint bij gezonde voeding, veel water drinken, regelmatig bewegen, stress verminderen en de emotionele uitdagingen in het leven aangaan en verwerken. Hierdoor zal je energie al flink verbeteren. Een gezonder alternatief dan die kop(pen) koffie voor meer energie is de vitamine B12, deze vitamine wordt ook wel de ‘energie vitamine’ genoemd. Dit is namelijk een van de meest essentiële vitamines voor je lichaam en is betrokken bij de stofwisseling van elke cel in het lichaam. B12 heeft een cruciale functie bij processen zoals DNA synthese en energieproductie. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt, aldus het Vitamine Informatie Bureau, dat nodig is als lichaamscellen zich vermenigvuldigen. Vooral bloed- en zenuwcellen vermenigvuldigen zich snel en daar zijn de effecten van een tekort aan vitamine B12 dus het eerst te merken. B12 beschermt onze hersencellen en beïnvloedt onze geestelijke gesteldheid. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in het omzetten van koolhydraten, eiwitten en vetten in energie zodat we energie kunnen halen uit voeding. Het helpt bovendien bij slapeloosheid en stress. Een tekort aan vitamine B12 komt, aldus Dr. Mercola, ontzettend veel voor, vooral bij mensen boven de zestig. Maar liefst, zo zegt hij, 1 op de 4 zestigers hebben een bepaalde mate van tekort aan B12. Deze cijfers zijn in Nederland hetzelfde, zo bevestigt het Vitamine Informatie Bureau. Maar ook in andere leeftijdscategorieën schijnt een tekort aan B12, volgens hem, steeds vaker voor te komen.

Waarom is B12 zo belangrijk?
Het geeft meer energie en heeft een positieve invloed op de werking van het immuunsysteem. B12 heeft een uitbalancerend effect op het lichaam, het verhoogt je energie, maar kalmeert tegelijkertijd ook. Een klein onderzoek toonde aan dat mensen na het injecteren van vitamine B12 zich zeker twee weken blijer voelde en een groter gevoel van welzijn hadden (Ellis F.R., Nasser, S. 1973), ook bleek uit onderzoek dat mensen minder lang sliepen, maar dat de slaapkwaliteit en de alertheid tijdens de dag veel hoger waren. B12 dient bijvoorbeeld ook als hulpstof voor het aanmaken van het ‘slaaphormoon’ melatonine. Andere functies van B12 zijn een goede vertering en opname van voedingsstoffen, vet stofwisseling, gezonde functie van het zenuwstelsel, ondersteuning bij de aanmaak van rode bloedcellen (zuurstof transport), productie van hormonen in de bijnieren, gezonde functie van het immuunsysteem, mentale helderheid, fysieke, emotionele en mentale energie en ondersteuning bij een gezonde zwangerschap. Een tekort aan vitamine B12 kan geheugenproblemen veroorzaken. In een publicatie van Harvard Medical School wordt beschreven (Alberto Puig, Mari Mino-Kenudson et al., 2012) dat een 62 jarige man binnen twee maanden een verdoofd gevoel in zijn handen had, moeite had met lopen, ernstige pijn in zijn gewrichten, kortademig was en zijn huid geel kleurde. De oorzaak bleek een tekort aan vitamine B12 in zijn bloed te zijn, aldus dit rapport van het, bij Harvard aangesloten, Massachusetts General Hospital, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Er zijn een aantal verschillende claims over B12 goedgekeurd door de European Food Safety Authority (EFSA), een onafhankelijk onderzoeksinstituut. Hun wetenschappelijk onderzoek is de basis voor het Europese beleid en de wetgeving op het gebied van voedselveiligheid. Het betreft de volgende claims: B12 draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en ondersteunt het energieniveau. B12 heeft een positieve invloed op de werking van het immuunsysteem. B12 draagt bij aan de geestelijke veerkracht.

Hoe een tekort ontstaat
Vergeleken met andere vitamines is vitamine B12 een grotere molecuul, hierdoor is het lastiger voor B12 om door je darmwand heen te komen en zo in je bloed te worden opgenomen. Daarnaast wordt vitamine B12 gekoppeld aan de stof ‘intrinsieke factor’. Intrinsieke factor is een bestanddeel van maagsap, dat geproduceerd wordt door het maagslijmvlies. Wanneer het maagslijmvlies is beschadigd, ontstaat er op den duur een vitamine B12-tekort, omdat het lichaam geen maagzuur, het enzym pepsine en/of intrinsieke factor kan aanmaken, wat nodig is voor om effectief te verteren in de dunne darm. Ook stress, ontstekingen, maagzuurremmers en andere medicijnen verlagen de intrinsieke factor waardoor een tekort aan B12 kan ontstaan. Uit wetenschappelijk onderzoek (Joosten et al., 1993) blijkt ook dat bij het ouder worden de intrinsieke factor afneemt en B12 minder goed door de darmen kan worden opgenomen, dus hoe ouder we worden hoe groter de kans dat we een B12 tekort hebben. Een groep die extra vatbaar is voor een tekort aan B12 zijn vegetariërs en veganisten. B12 is een wateroplosbare vitamine die alleen voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. Wanneer je lang medicijnen hebt geslikt is er ook een kans op een tekort. Vooral maagzuurremmers, maagzweerremmers, bètablokkers, cholesterolverlagende medicijnen, medicatie voor diabetici en anticonceptiepillen worden hiermee in verband gebracht. Wanneer je de pil slikt, zwanger bent, borstvoeding geeft, aan hart- en vaatziektes lijdt of bestraald wordt kan je lichaam een grotere behoefte hebben aan B vitamines waaronder B12. Ook kun je een tekort hebben als je maagzuurgehalte laag is, je darmflora niet in balans is of als je darmwand niet goed functioneert. Bijvoorbeeld bij een beschadigde darmwand door een overgevoeligheid van gluten of andere voedselallergieën of door een chronische darmziekte zoals Crohn of Colitis Ulcerosa. In deze gevallen is de intrinsieke factor niet hoog genoeg om B12 goed te kunnen opnemen. Klassiek Homeopatisch Arts Hans Reijnen doet al sinds 2007 onderzoek (observationele analyses) naar alles wat met vitamine B12 en het tekort te maken heeft, hij schreef er het boek ‘Vitamine B12 tekort – oorzaak van vele chronische klachten’ over. Zijn waarneming is dat alle mensen met een tekort aan B12 die hij heeft behandeld vielen onder de categorie Hoog Sensitieve Persoon (HSP) en dat deze mensen zich opvallend vaak bezig houden met bewustzijnsontwikkeling.

De symptomen die kunnen voorkomen bij een tekort aan B12 zijn:
* Depressie of depressieve gevoelens
* (Chronische) vermoeidheid
* Weinig energie
* Slaaptekort
* Wazig (niet helder) gevoel in het hoofd
* Stemmingswisselingen
* Gebrek aan motivatie
* Gebrek aan concentratie
* Spierzwakte
* Tintelende armen en benen
* Huidaandoeningen
* Een gelige huid
* Een gezwollen of geïrriteerde tong
* Paranoia of angsten
* Bloedarmoede

Een tekort aan vitamine B12 wordt door medici in verband gebracht met chronische ziektes en stemmingsstoornissen zoals depressie en manische depressiviteit. Ook verhoogt een vitamine B12 tekort het risico op hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. Vitamine B12 heeft namelijk invloed op het homocysteïnegehalte in het bloed. Dit is een stof die ontstaat bij de stofwisseling van eiwitten. Een hoog gehalte van deze stof wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van Alzheimer en hart- en vaatziekten (McCaddon A, Regland B, et al., 2002). Onderzoekers ontdekten verder dat een voedingspatroon met te weinig foliumzuur, B12 en B6 kan leiden tot cognitieve stoornissen en een sterke afname in de lengte en dichtheid van de haarvaten in de hersenen. In een publicatie over B12 in National Library of Medicine (2012) staat dat vrouwen met een B12 tekort een ‘valse’ afwijking (Pap) kunnen hebben bij een uitstrijkje. Dit komt omdat B12 het ‘uiterlijk’ van bepaalde cellen kan beïnvloeden.

B12 tekort oplossen
Bloedonderzoek of levend bloedanalyse is een manier om een tekort aan B12 vast te stellen. Hans Reijnen stelt dat bloedonderzoek slechts een beperkte betrouwbaarheid heeft omdat het niet alleen gaat om het gehalte van vitamine B12 in het bloed, maar ook om het gehalte op celniveau (weefselniveau) en dit is nog niet te meten. Daarnaast worden bij een bloedtest meestal nog te lage normaalwaardes gehanteerd om vitamine B12 tekort op te sporen, hierdoor kan de diagnose gemist worden. Wanneer je dus wel symptomen ervaart en er komt geen tekort aan B12 uit het bloedonderzoek kun je alsnog kijken of je door wat extra B12 te nemen, via voeding of eventueel een supplement, verlichting van deze symptomen gaat ervaren. Het Vitamine Informatie Bureau stelt dat een teveel aan vitamine B12 geen kwaad kan. Het lichaam kan bij een hoge inname zelf de opname van vitamine B12 uit de voeding beperken. Er zijn daarnaast geen nadelige effecten op het lichaam bekend van een hoge vitamine B12-inname. Het opnamepercentage van vitamine B12 neemt af bij toenemende inname. Bij een inname van 1 microgram wordt 50% opgenomen, bij een inname van 25 microgram is dit slechts 5%. Ook uit onderzoeken is aangetoond dat wanneer de waarden voor foliumzuur, B6 en B12 normaal zijn er toch een verminderde biobeschikbaarheid van B12 kan zijn. Onderzoekers van de Amerikaanse McGill Universiteit ontdekten al in 1975 dat bij patiënten een grote verbetering in het energieniveau en de stemming te zie was als ze vitamine B12 namen, zelfs als hun B12 waarden hoog genoeg waren.

B12 aanvullen
Bronnen van vitamine B12 in voeding zijn vlees, liefst biologisch vlees van dieren die gras hebben gegeten. Vis en dan bij voorkeur wilde vis, vooral krab, mosselen en schelpdieren, en eieren. Wanneer je een tekort wilt voorkomen eet dan af en toe biologisch vlees of wilde vis. En als je vegetarisch bent eet dan tot zo’n zeven eieren per week. In sommige blauwgroene algen komt een stof voor die veel op B12 lijkt, dit type algen wordt ook wel pseudo-B12 genoemd. Uit wetenschappelijk onderzoek in 1999 (Watanabe F, Kasura H et al.) blijkt wel dat het lichaam deze niet actieve vorm van B12 niet in de actieve vorm kan omzetten. Zoals je eerder kon lezen kan het zo zijn dat de darmen B12 niet goed kunnen opnemen, in dat geval kun je zoveel eieren of biologisch vlees eten als je wilt, maar zul je een B12 tekort houden. Dan kan een supplement effectief zijn, mits het microscopische druppels B12 (via een spray of druppels in je mond) of zuigtabletten zijn. Op die manier komt de B12 direct via het mondslijmvlies onder de tong in de bloedbaan en omzeil je het probleem als het lichaam de B12 niet kan omzetten via het maagdarmstelsel naar de bloedbaan. Niet ieder supplement blijkt overigens even effectief. Er zijn verschillende vormen van B12 waaronder hydroxocobalamine, cyanocobalamine, methylcobalamine en adenosylcobalamine. Cyanocobalamine is het meest gebruikt in vitamine B12 supplementen, maar volgens verschillende experts, zoals Dr. Mercola en Hans Reijnen en ondersteunt door onderzoek (o.a. Guest J.R., Friedman S, 2006), is dit zeker niet de meest effectieve vorm omdat het lichaam deze eerst nog moet omzetten in de effectievere vormen. Vooral methylcobalamine en ook adenosylcobalamine zijn de enige echt effectieve vormen van B12. In Nederland worden ook wel injecties gegeven bij een ernstig tekort aan B12, deze injecties bevatten de niet actieve vorm hydroxocobalamine, deze vorm van vitamine B12 moet nog steeds door het lichaam omgezet worden in de actieve methylcobalamine en adenosylcobalamine B12 om effectief te zijn. Al in 1970 waren er verschillende onderzoekers zoals Dr. AG Freeman die vanuit hun onderzoeken lieten weten dat cyanocobalamine niet de meest effectieve vorm van B12 is (zoals ook gepubliceerd in een artikel in Journal of the Royal Society of Medicine in 1992). Een andere mogelijkheid zijn B12 Energy Patches, deze stickers kun je één of twee keer per week op je huid (achter het oor) plakken waardoor methylcobalamine via de huid in het bloed komt.

Deel jouw B12 ervaringen gerust onder dit artikel.

Share:

84 comments

 1. Dag Jesse, even een vakmatige opmerking.

  Tekort of meer behofte aan vitamine B12 komt ook voort uit alcoholgebruik.

  Daarnaast is er een tekort bij het stoppen met drinken ivm verhoogde leverfunctie en onttrekking van B12 aan de spieren (kramp).

  Succes en groet
  Pim Bekker

 2. Jesse kun jij me laten wete wat de waardes min. moeten zijn van B12 en foliumzuur?

  Alvast bedankt en tot horen.

 3. Jesse ik heb 20 jaar maagzuurremmers geslikt ., en gebruik antidepressiva ik heb zeker. B12 tekort … Waar kan ik goeie vitam . kopen en welke naam graag asjeblieft antwoord

  Groetjes Agnes

 4. Hoi Jesse, over B12 tekort. Zeker de helft van de symptomen die je noemt komen me bekend voor. bij bloedtest bleek B12 gehalte aan lage kant maar niet TE laag. is het verstandig zo’n injectie te doen bij huisarts? Of zuigtabletjes ? graag je advies. h groet, KvdR

 5. Jesse welke vitamine B12 zouw je advies kunnen geven ,van wegen de oeveelheid.
  Veel vitamines zitten met vulmiddel.
  hartelijke groetjes Willy

 6. Duidelijk artikel!
  Bij mij is een tekort aan B12 ontdekt door bloedonderzoek. Ik heb in 2 weken 10 injecties gehad. Mijn eigen huisarts vond dat ik zo wel weer een half jaar verder kon. Ik kwam na die 2 weken weer op spreekuur bij een invalster met klachten die alweer terug waren…. en haar actie is geweest: 2 x per week, daarna naar 1 x per week en zo opgebouwd naar inmiddels 1 x per 2 maanden! Ik merk dat heel veel klachten verdwenen zijn en andere klachten heel langzaam verdwijnen (nog steeds). Tegen de tijd dat ik weer mijn prik mag laten zetten (de huisarts-assistente doet dat bij mij), merk ik dat ik weer wat lichte klachten heb als extra vermoeidheid. Mijn lichaam kan dus in ieder geval wel de B12 vloeistof omzetten. De oorzaak hiervan weet ik niet, ondanks onderzoeken. Wel weet ik dat ik in de tijd dat het ontdekt is (en een periode daarvoor ook al) heel veel last had van mijn darmen (ook geen oorzaak van gevonden, ondanks onderzoeken). Mede door al jouw tips en tricks gaat het met mijn darmen goed!
  Dus, heel veel dank!

 7. Wat een goed en duidelijk artikel. Bedankt weer Jesse en collega’s! Smakelijke groet, Tammy Wong

  Agnes, ik haal mijn supplementen bij diverse winkels online zoals De Tuinen, Accenses, Koopjesdrogisterij en Spiruella… Succes!!
  Wat misschien ook goed voor jou is om minder depressief te voelen/zijn, is het nemen van Vitamine D [zit ook in de zon] en volgens mij heeft Jesse hier ook een heel goed artikel over geschreven.

 8. Een heel goed punt van aandacht. Ik ben een HSP-er, denk veel over het leven na en schrijf veel. Van nature een vrolijk, blij mens, maar wel een piekeraar en dat ‘vreet’ energie. Er zijn bij mij ook inderdaad bepaalde klachten aanwezig die wel eens op een tekort aan B12 kunnen wijzen. Ik slik zo af en toe al eens een B-complex, maar waarschijnlijk geen goede. Er zit bijv. 2,5 ug in per tablet. Dat zet vast geen zoden aan de dijk! Hier ga ik wat aan doen, dank je wel Jesse!

 9. Hoi Jesse,
  Blij dat je aandacht besteedt aan B12.
  Ik ben 2 jaar geleden erachter gekomen dat ik zwaar B12 tekort had 83 maar liefst. Terwijl hij tussen de 250-550 moet zitten. De huisartsen in Nederland zijn totaal niet onderlegd in deze zeer belangrijke vitamine. Zij houden een ondergrens van 150 aan terwijl ze in UK en USA 300 als ondergrens hanteren. Het is de motorolie van onze motor. Heb je een tekort dan loopt je motor vast. Ze zijn bij mij direct begonnen met injecties nu heb ik ze elke 2 weken. Ik hoop binnenkort bij Auwerda op consult te mogen in Lelystad deze internist blijkt er ontzettend veel verstand van te hebben.
  Vorige week is er een tekort bij mijn dochter van 14 vastgesteld waarde 92.
  De huisarts zei laat ze een maand Bcomplex slikken dan testen we weer. Hier was ik het niet mee eens en heb haar aan de zuigtabletten B12 gezet van 1000mg per keer en dat 3 keer per dag. Zelf snoep ik er nu ook eentje bij en heb het gevoel dat dit continu werkt. We hopen dat dit gaat werken.
  Dit is de meest onderschatte Vitamine wat veel ellende kan veroorzaken.

  Succes

  Helien Verhagen

 10. Hi Jesse,

  Bedankt voor een artikel, fijn om wat meer over B-12 te weten te komen.
  Omdat ik zelf een B-12 tekort heb ik eerst pillen moeten slikken, echter hielp dit niet en krijg ik sinds 3 maanden B-12 injecties .
  Nu zeg je in je artikel dat je B-12 uit injecties nog omgezet moet worden. Mijn vraag is hoe ik het beste B-12 kan opbouwen. Ik eet gezond, beweeg veel en rookt niet.
  Is jouw advies om meer vlees/vis/eieren te eten of B-12 drupjes te nemen ipv van de B-12 injecties?
  Alvast erg bedankt voor je aandacht!
  Groeten

 11. in het verleden 4 weken lang om de dag vit b12 bij mijzelf geinjecteerd i.v.m M.E.
  helaas deed het totaal niets (gemeten)

 12. Hallo Jesse, heel erg bedankt voor al je duidelijke informatie!

 13. Ik ben 23 jaar oud en heb ook een (licht) tekort aan B12. Ik heb nu bijna 10 jaar de pil geslikt en ik denk dat dat de grootste reden is voor dit tekort. Ik ben voedingssupplementen gaan slikken om dit tekort aan te vullen. Waar ik tegenop zag was dat deze supplementen B12 in Nederland erg duur zijn en er maar heel weinig keus is in welk merk en dus ook welke samenstelling. Eens in de maand gaan mijn ouders boodschappen doen in Duitsland en toen ik mee was zag ik dat het in Duitsland veel goedkoper is om deze supplementen te kopen en ze hebben hier ook meer keus! Dus zeker een aanrader voor mensen die dit ook eens willen proberen!

 14. Vraag aan Helien: welke zuigtabletten koop je en waar. En hoe ben je achter dat tekort gekomen?
  Mijn dochter van 14 is ook zo moe, piekert veel, nergens zin in en zelfs depressief gedrag, acne, hoofdpijn, strak gevoel om haar hoofd en andere vage klachten. Ze eet gezond ( daar let ik op)Volgens huisarts is het de leeftijd, school, menstruatie etc. En gesprekken met de psychologe hebben ook niet het gewenste resultaat opgeleverd. Heeft het zin om weer naar de huisarts te gaan, heb eigenlijk niet het idee dat ik daar verder kom. Of kunnen we vit. B 12 gaan uitproberen. En welke vorm/ merk is dan goed. Geldt hetzelfde voor B6/pyridoxine? Dat heb ik nl. geslikt na mijn ppd ( post partum depres
  sie) zou een B complex dan beter zijn? Wie kan mij adviseren.

 15. Hoi Jesse,
  Leuk artikel en heel herkenbaar. Ik heb een aantal jaar geleden een B12 tekort gehad. Begon met uitvalsverschijnselen in mijn hand. Achteraf was ik ook al een hele tijd moe en liep ik steeds klungelig tegen dingen aan en liet ik dingen uit mn handen vallen. Ook wazig zien hoort er bij. Ik krijg sinds die tijd injecties hydrocobamine. Eerst een paar keer om de twee weken, daarna 1x in de drie weken. Maar dat bleek toch niet voldoende. Dus nu zit ik weer op 1x in de twee weken. Alhoewel mijn B12 in theorie op peil is, heb ik dus nog steeds die injecties nodig. Na die twee weken kan ik merken dat ik weer meer moe word en daardoor niet zo veel geduld meer heb.
  Dus mijn advies aan andere mensen is: ook al is je B12 in theorie op peil, B12 aanvullen kan geen kwaad. Ook met een lage gemiddelde waarde kun je klachten ervaren!

 16. Hallo Jesse,

  Goed artikel. Heb zelf jarenlang allerlei vage klachten gehad, zowel lichamelijk als psychisch voordat de diagnose B12 tekort werd gesteld. Nu heb ik elke 3 weken een injectie en het gaat steeds beter. Als men een vermoeden heeft van een B12 tekort is dat via een bloedtest eenvoudig vast te stellen, maar het is verstandig om dan ook meteen te kijken naar de “intrinsic factor”, het stofje dat ervoor zorgt dat je B12 kunt opnemen. Heb je dat niet, dan helpen tabletjes niet en is het tekort alleen aan te vullen met injecties.

 17. Hallo, helder bericht . Even een vraagje. Ik las bij symptomen ook bloedarmoede kan je ook een b12 tekort hebben, maar ook bij een ijzerstapelingsziekte, want dan mag je weinig tot geen vlees en groentes waar teveel ijzer inzit is ook een probleem.

 18. Wat ik elke keer weer mis ( ook hier ) is dat bij mensen die een blindedarmoperatie hebben gehad, er ook een b12 tekort kan optreden. Bij mijn dochter is deze geklapt en ze mist hierdoor een stuk darm. De artsen kwamen niet zelf op het idee om haar hierop te testen. Na een injectiekuur slikt ze nu een hoge dosis zuigtabletten, waarvan het effect nog gemeten moet worden.

 19. Hoii.
  ik heb een vraag. Ik ben geopereerd en ik ben erg moe.
  nu las ik ergens dat narcosemiddel vit b12 wegslurpt uit je lichaam.
  Klopt dit??
  Nu wilde ik zowie een vit b supplement aanschaffen maar welke is het beste, het hoogst geconcentreerd? Er zijn zoveel merken
  En begrijp ik het nu goed dat je beter een b complex kan slikken omdat de b 12 dan het best opgenomen wordt.
  Ik hoor het erg graag.
  Mvg, laura

 20. jesse welke b12 voor onder de tong is wel ok met de juiste dosering en voor juiste opname geschikt?
  kun je een aantal links of merken noemen?
  alvast zeer bedankt!

 21. Ik heb een te laag aantal witte bloedcellen. Via pendelen kwam er uit dat ik een auto-immuunziekte heb. Gebrek aan B12 geeft echter ook auto-immuunproblemen.
  Gebruik nu B12 zuigtabletjes (SanaCore Adenosyl 10.000, kwam via pendelen als voor mij geschikt eruit) en de waarde B12 stijgt inmiddels.
  Volgende stap is minder koffie drinken zodat het aanbod via die kant kleiner wordt, waarschijnlijk is door teveel koffie het tekort aan B12 ontstaan en daardoor het tekort aan witte bloedcellen.

 22. Erg jammer dat hier helemaal geen antwoord op vragen gegeven wordt. Mijn vraag is ook welke zuigtablet vit B12 het beste is of welke druppels. En: in welke voedingsmiddelen zit het nog meer, dan alleen vlees en eieren?

 23. Ben het eens met Jedidja voorganger dat Jesse niet reageert op de vragen geeft mij geen professionele indruk om zo andere te helpen met hun prangende en brandende B12 vragen. Ik verwijs ieder naar de website die hier helemaal aan gewijdt is.
  http//stichting b12tekort.nl
  Ben zelf donateur geworden en heb veel kennis over b12 en vitamine en vooral klachten en symptomen opgedaan.
  Succes iedereen en hoop dat julle meer antwoorden vinden op je vragen.
  Want je lichaam is je motor die je liefdevol draaiende wilt houden, toch!

 24. Het valt mij ook op dat Jesse geen antwoord geeft. Mensen ga niet zitten wachten op een reactie van Jesse. Neem het heft in eigen handen en wordt lid van de stichting b12 tekort. Dit gaat je zo veel info opleveren en verder helpen. Ik heb al jaren een B12 tekort en ik zet nog wekelijks injecties. Laat je bij een tekort alsjeblieft niet afschepen met een aantal weken injecties en daarna afbouwen want een bloed onderzoek zegt niets over het tekort op weefselniveau. Ik ben enorm opgeknapt na een lange revalidatie periode en ik kan alles weer. Wel met een wekelijkse injectie want de symptomen komen snel terug. Daarnaast slik ik elke dag coQ10 pillen en L-carnitine. Dit heeft mij het laatste zetje gegeven in mijn herstel. Zie ook het boek: boordevol energie in tien dagen.

  Sterkte!

 25. Beste Jesse,
  Woon sinds 3 maanden in Florida en al een lange tijd beroerd, 24 uur per dag misselijk, gloeiend lichaam maar geen koorts en nog veel andere klachten. Ze hebben in 2001 mijn milt verwijderd. Kunnen ze in Amerika ook op dit tekort testen en zijn daar ook goede vitamines en oplossingen te vinden. Geen idee waar te beginnen nl??

  Groetjes,
  Chantal

 26. hallo, een kort antwoord op al jullie vragen : B12 (methylcobalamine: 1000 mcg/dag onderhoud-bij tekort methyl* 5000 mcg/dag-ernstig tekort hydrocobalamine injecties); let goed op want ook dr’s gebruiken de niet opneembare vorm cyanocobalamine en dat haalt niets uit; voeding: eet elke dag sardienes/pilchards(in tomatensaus): dit bevat het hoogste vit B12 (zeker niet eieren), ook zalm is een goede bron. Het is ook goed een aanvullend Vit B complex te nemen. Waar te koop (B12): via internet Amazon.com of Iherb.com; betrouwbaar maar zie dat je Methyl neemt en niet lager dan 1000mcg/tabel (onder de tong laten smelten!); mag het iets duurder zijn? de patches via therawfoodworld (van Matt Monarch): zeer betrouwbaar! Ik hoop jullie hiermee geholpen te hebben. Je hoeft geen vlees/vis en andere dierlijke produkten te eten om je B12 aan te vullen; dit kan ook met verrijkte cereals (zoals Special K soorten) of gewoon een B12 supplement; Vit B zit voornamelijk in volkoren produkten (rijst, brood enz)

 27. Heb zojuist de Methyl besteld, hoop dat het een oplossing gaat bieden voor mn depri klachten.

 28. Ik lees nergens iets over de schade die men kan oplopen omdat het b12 tekort niet word erkend. Kijk maar eens op stichting b12 tekort.

 29. hi jesse
  ik slik nu 1,5 maand t powerpakket van dhr baden (de tabletten onder de tong) ik sliep vanaf week 1 zoveel beter dat t opviel. ik ben stukken positiever. alleen 1 gek ding… voor t eerst in mn leven kom ik aan en sla ik vet op op buik en bovenbenen, terwijl ik altijd t zelfde gewicht min of meer behoudt. Nu hoorde ik dat dat soms voorkomt doordaf t dan de lever overbelast? heb je daar een verklaring voor?
  Hartelijke groet!!

 30. Bestellen van B12 en andere vitamines en supplementen voor oraal gebruik kan goedkoop bij Iherb.com. Met code zij542 krijg je $10 korting op je eerste bestelling vanaf $40 of $5 dollar bij een lagere bestelhoeveelheid. Verzendkosten vanaf $ 1,82! Ik bestel hier zoveel B12 als ook L-carnitine. Je hebt keuze uit heel veel verschillende merken tegen veel lagere prijzen dan hier in NL

 31. Eet eens een stukje runderlever van echte grasrunderen, 100% biologisch dynamisch, zo lekker, zo gezond en zo’n goede leverancier van vitamine B12, andere B vitamines en perfect opneembare mineralen zoals ijzer, zink en selenium!

 32. B12 liquid ultra van body en fit

 33. In Nederland weten de artsen er nog niet zoveel van als in bijvoorbeeld Amerika
  Daar wordt een ondergrens van 350 aangehouden
  Het is een heel complex iets als iemand normaal een waarde heeft van bijvoorbeeld 680 en hij is nu 400
  Kan deze ook al klachten hebben

 34. Smelt tabletten zijn te koop bij:
  Amazone-newage-webwinkel.nl
  Hele goede resultaten, wel even de tijd geven om aan te slaan.

 35. Ik heb een scan op celniveau gehad en blijk een vitamine b12 tekort te hebben. Ik had hier nooit aan gedacht maar heb wel veel ‘vage’ klachten en vrij ernstige maag- en darmklachten. Bij de internist weggestuurd met ‘prikkelbare darm syndroom’, wat ik vast ook heb, maar waar in mijn ogen niet alle klachten vandaan kunnen komen. Naast de maag- en darmklachten en misselijkheid ben ik echt extreem moe. Ik heb veel last van een slap gevoel en word vaak zwart voor m’n ogen. Ik ervaar al jaren extreme kou, waarop veel mensen zeggen dat ik me niet zo aan moet stellen, maar mijn huid doet echt pijn van de kou. Ik voel vaak tintelingen of pijn random in m’n lichaam. Pijn op de borst, benauwdheid en depressieve gevoelens, want wat ik ook doe, niks leek te helpen. Ben gister begonnen met vitamine B12 spray. Als het mijn klachten al voor 50% wegneemt, zou ik blij zijn. Hoe snel kan ik een verbetering verwachten?

 36. Ook ik heb al jaren B12 tekort, en wordt pas sinds deze week goed behandeld met 2x per week een injectie. Hierdoor heb ik waarschijnlijk verkeerde diagnoses gekregen, en is een deel van de schade permanent.

  In het artikel staat aangegeven dat je een opname probleem kunt vermijden door b.v. het gebruik van smelt tabletten. Dit is niet waar. Het opname probleem zorgt ervoor dat jouw lichaam geen vitamine b12 uit voedsel kan halen, waaronder ook pillen en andere supplementen. De enige manier om dan vitamine b12 op te kunnen nemen in het lichaam, is via een injectie. Deze wordt in de spier gezet, waar de b12 wordt opgeslagen en langzaam wordt vrijgegeven aan je lichaam. Je mag ook nooit zelf tabletten gaan slikken, als je een b12 tekort vermoed. Altijd eerst testen bij de ha. Zodra je namelijk op een andere manier extra b12 binnen krijgt, zijn de waardes niet meer te meten, en krijg je onjuiste resultaten. (De dokter denkt dus dat je waarde prima is, wat in werkelijkheid niet het geval is want dit is maar heel kort) Veel informatie en ervaringen kun je vinden op de facebook pagina B12 tekort, de vergeten ziekte(van de stichting vitamine b12 tekort), Je kunt hier ook veel vragen stellen.

 37. Erg mooi artikel om te lezen. Vind het alleen jammer dat er zl gehamerd wordt op de voeding die mensen met een tekort aan B12 moeten eten. Ik spreek uit ervaring. Sommige mensen, waaronder ik, kunnen de hele dag door vitamine b12 rijke voeding eten alleen helpt het helaas niets.. mijn lichaam stoot de vitamines net zo hard weer af. Om de 3 maanden ongeveer krijg ik b12 injecties en daar voel ik me prima bij!

 38. Hallo Jesse,

  Kunnen psychische klachten verergeren door b12 injecties?

 39. Ben het helemaal met Linda eens
  Dit is helemaal geen goed artikel.
  Behalve als je vegetarier bent, zul je altijd genoeg b12 uit voedsel kunnen halen. Is dit niet het geval dan nemen je organen niet genoeg b12 uit voedsel op. Injecties zijn dan altijd noodzakelijk. De waarde moet minimaal 300/350 zijn. NB! veel artsen weten totaal niet wat b12 te kort met je kan doen, het kan echt ernstig blijvende schade geven.
  Ik ben zelf ook lid van facebook pagina B12 tekort, de vergeten ziekte. Daar vind je alle info die je nodig hebt. Inclusief veel lotgenoten. Het is voor mij een genot dat daar zoveel mensen je begrijpen en zoveel herkenbaar is.

 40. Ik heb nu voor de 4de keer een vitamine b12 tekort. Ik heb dit voor het eerst gekregen toen ik vegetariër was. Ik zat toen bijna zonder. Toen ben ik terug vlees beginnen eten maar toch krijg ik nog steeds een tekort hiervan. Een vitamine b-complex helpt wel om het terug aan te vullen maar het duurt wel heel lang en als ik er terug mee stop raak ik het b12 ook terug kwijt. De dokter heeft mij nu aangeraden om injecties te laten zetten maar ik heb hier ook al minder positieve dingen over gelezen. Ik heb zelf wat opzoekingswerk gedaan en op deze website vind je ook heel veel informatie ‘https://vitamineb12nu.nl ‘ Ik zou het powerpakket wel willen proberen. Toch wil ik dit eerst met mijn eigen dokter bespreken voor ik hieraan begin. Ik ben een sportief iemand maar de laatste paar jaar lijkt het alsof ik mijn conditie niet meer omhoog krijg. Ik voel mij zeer snel moe bij het sporten. Ook heb ik al jaren last van het carpul tunnel syndroom. Ik heb allergieën gekregen. Ik heb last van steken in mijn buik en verdraag niet meer alles van voeding. Ik heb adhd maar de laatste tijd is mijn concentratieprobleem erger geworden. Ik ben nog vergeetachtiger dan vroeger. Heb al 1,5 jaar last van lage rugpijn en ik kan zo nog wel even doorgaan. Ik wil zo graag van al die klachten vanaf geraken en mij terug fit en gezond voelen. Ik hoop dat er snel beterschap komt als ik met de juiste b12 behandeling start.

 41. Beste Vicky,
  Neem eens contcat op met djr-advies.nl. Zij zijn er snel achter wat je hebt en hoe het te behandelen is.

 42. Jesse dit kun je niet maken helemaal niet te reageren. En ook ik betwijfel of het wel zo’n goed artikel is. B12 tekort is een gevaar bij veganisten. Ben je dat niet dan moet je het gewoon uit je voeding kunnen halen. ook als vegetarier. Zo niet dan heb je echt een dokter nodig.

 43. Ik gebruik sinds een paar maanden b12 vitamine in een spray. Je sprayt het in je mond tegen de binnenzijde van je wangen en dan wordt het direct opgenomen in je lichaam. Het werkt dus ook als je geen intrinsieke factor hebt. Sinds ik het gebruik voel ik me stukken beter. Je kunt het gewoon op internet bestellen (vitaspray.nl) en dan sturen ze het toe.

 44. Beste Jesse, heel informatief artikel. Ik heb vragen over welke dosis je moet gebruiken, 100 of 1000 Microgram . Maar waarom beantwoord je de vragen op deze blog niet? Daar heeft iedereen wat aan. groet

 45. Ik heb al 3/4 maanden last van een gigantisch b12 tekort, het is grappig want ik ben 16 en nergens allergisch voor. Volgens de doktoren is dat best wel zeldzaam. Ik ben hier ontzettend ziek van geweest ( ook tijdens mijn examens ) en heb op alles wat hierboven staat ook heel veel last van vlekken voor m’n ogen, duizeligheid en migraine. Hartstikke normaal volgens de doktoren. Mijn waarde van b12 was in het begin ongeveer 180, dat is slecht want gemiddeld moet 600 à 800 zijn. Als ik 160 zou hebben zou ik opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, ,maar na 2 maanden 2/3 keer per week een injectie en ook 1x in de 2 weken een bloedcontrole gaat het al stukken beter en over 2 weken, wordt ik maar 1x in de twee maanden geïnjecteerd. Zo kan ik eindelijk weer doen wat ik wil, zoals eindelijk weer sporten en bewegen ( ben sportfanaat ) 👏🏻

 46. Hallo,

  Ik slik vitamine pillen (1000ug) van de tuinen. Al na drie dagen had ik veel meer energie en voelde ik me een stuk gelukkiger! Ik ben zelf vegetariër en ik kreeg dit als tip. Bij mij lijkt het probleem dan ook niet bij de opname te liggen. Misschien een optie voor mensen die de symptomen herkennen die hier genoemd worden!

 47. Ik heb al 4 jaar lang last van Vit B12 tekort (ben allergisch aan eigeel en koemelk) en via injecties werd mijn probleem helemaal niet beter. Sinds een tweetal maanden eet ik elke avond een handvol inca-bessen (zou veel B12 bevatten). Vorige week heb ik bloedcontrole gehad en voor de eerste maal in jaren zat mijn Vit B12 waarde op peil! Misschien is het niet voor iedereen een wondermiddel, maar ik moest absoluut mijn ervaring met jullie delen.
  Groetjes!

 48. Neem sinds een paar weken elke dag en zuigtabletje vit.b12.1000 mcg.metylcobalamine.van Lucovitaal,niet duur.wat voel ik me weer fit en opgewekt.mijn darmen zijn nogal spastisch,nemen daarom alle vitamines niet goed op.dat is mijn probleem.ze werken een beetje te snel.dus daar kan het ook aan liggen.ik blijf ze gebruiken!

 49. Een vraag mijn dochter 16jr heeft veel v de bovenstaande klachten al ruim 1jr en nu is ook gebleken dat zij b12 tekort heeft en is begonnen elke week 1 injectie. Nu heeft zij ook ineens sinds 8mnden een huistofmijt en garnalenallergie. Kan dit komen door de b12 tekort. Dit is allemaal zo nieuw voor ons.
  Bvd

 50. Beste Jesse,

  Omdat ik veel klachten heb die bij een vit. B12 tekort kunnen horen ben ik nu een paar dagen met zuigtabletten aan de gang. Ik merk dat ik me heel anders voel en ik heb het ook heel warm. Is de kans groot dat ik een tekort heb want ik reageer er heel sterk op voor me gevoel, of zegt dit niks over een eventueel tekort?

 51. Jesse is goed bezig 🙁

 52. Let op bij het gebruik van (smelt)tabletten, sprays en druppels. Er is bekend dat deze de patiënt vaak juist zieker maken na een poos innemen. En daarna, wordt de patiënt niet meer geholpen door een arts, omdat de waarden vals-verhoogd zijn door het gebruik van deze middelen. (Op je vraag waarom er dan wel mooie verhalen zijn; de personen die deze middelen verkopen/aanraden verdienen hier veel geld mee. Zij kunnen kiezen welke verhalen zij op hun websites tonen. Achteraf komen de patiënten bij hulpgroepen terecht, met de andere kant van het verhaal!)

  De werkbaarheid van deze middelen is niet voldoende bewezen, terwijl dit bij injecties wel het geval is. Een aantal nadelen van deze middelen:

  – Injecties worden vergoed, de overige middelen niet
  – De werking van injecties is bewezen aan de hand van grootschalige en langdurige onderzoeken, de overige middelen niet
  – Vanwege het opnameprobleem (welke meestal de oorzaak is voor een tekort, niet leeftijdsafhankelijk) wordt er maar c.a. 30% van de overige middelen opgenomen, terwijl de injectie 100% wordt opgenomen. Hierdoor zijn de overige middelen nog onnodig duurder dan de injecties.
  – Bij de overige middelen is bekend dat de patiënt in het begin vaak een opleving krijgt, waarna deze snel achteruit gaat, met alle gevolgen van dien. De patiënt wordt dan zieker, en wordt niet geholpen door een arts.

  Misschien vind je het interessant om mijn boek “Een dubbele strijd” te lezen?

 53. Zo eens met Linda! Geen tabletten maar injecties. Beginnen met 2x per week. Hydrocobalimine werkt daarin heel goed. Ik was een wrak maar na 3 jaar fiets ik op werkdagen 32 km zonder problemen. En genoeg energie om mijn werk te doen. Echt, géén tabletten, tenzij je al 3 jaar of langer streng veganist bent.

 54. Hoihoi

  Ik heb 14 jaar geleden te horen gekregen dat ik ms heb. Ik was erg moe en af en toe eens een shub(aanval) 2 jaar geleden ben ik door een natuurgeneeskundige erachter gekomen dat ik een ontzettend tekort had aan b12 en het niet op kan nemen.
  Ik ben toen zuigtabletten gaan gebruiken en gew vit b als aanvulling en ik heb weer alle energie die ik jaren niet gehad had en ben niet meer moe!!! Super vraag mij zelfs af of ik wel ms heb wat door een secondopinion wel is bevestigd destijds. Ik krijg alleen shubs wanneer ik onder narcose geweest bent of een tandarts verdoving hebt gehad apart he!

 55. Het is allemaal leuk en aardig ‘injecties ipv tabletten’ maar als je volgens de wetenschap geen tekort hebt aan die B12 kun je fluiten naar die injecties! Mijn huisarts heeft me getest, was aan de lage kant, maar niet onder de grens van 150 en dus moest ik zelf maar een B12 complexje slikken als ik dacht dat dit goed was. Omdat er geen echt tekort was kon ze me geen injecties voorschrijven. Zeer frustrerend als je al jaren CVS hebt en al je test uitslagen net niet voldoen aan de wetenschappelijke waarden waarbij je pas mag zeggen dat je iets wel of niet hebt. Niet ieder lijf is hetzelfde en heeft dus ook niet evenveel van voedingsstoffen of vitamines nodig om zich goed of slecht te voelen.
  Op aanraden van mijn osteopaat ben ik diverse natuurlijke supplementen gaan slikken en deze werkten perfect! Maar om ook zeker te zijn dat t niet gewoon een opleving in mijn CVS was moest ik na 1 kuur stoppen. En ja hoor, ik merkte het meteen toen ik stopte met de B12. Het werkte nog en week door en vanaf toen ging t alleen slechter. Niet zo erg als daarvoor, maar niet goed in ieder geval.
  Advies van mijn osteopaat is om maar 3 kuren B12 te doen van hetzelfde merk, dan over te stappen naar iets met dezelfde hoeveelheid B12 maar in een andere samenstelling. Dit omdat je darmen op een gegeven moment een soort van verzadigd zijn en lui worden mbt de opname van de B12 opname in die samenstelling. Hij heeft mij aangeraden om elke 3 kuren, dus zo ongeveer na 3 potjes, te wisselen van merk zodat er geen tot weinig luiheid in je darmen ontstaat.
  Ik gebruik op dit moment de zuigtabletten van het merk Biotics.
  Ik ga vanaf nu ook B12 bewuster eten door te kijken waar dit in zit en hier meer van te eten. Het is namelijk altijd beter als je het op kunt nemen uit je voeding, maar voor velen is dit slechts een aanvulling en niet de oplossing.

  Hopelijk heeft iemand hier iets aan.

 56. Ik vroeg me af waarom er geen professioneel beroep is op dit gebied, net als een dieetiste bijvoorbeeld, ik denk dat het een gat in de markt zou zijn ( iemand die alles weet over vitamine tekorten, meet apparatuur, hoe te behandelen ect etc)

 57. Een vitamine arts..

 58. Dank je voor je artikel over B12.

  Ik kocht B12 Vitamine thee, van Lucovitaal.
  De thee bevat 2,5mg Vitamine B12.

 59. Er bestaat wel degelijk profesdionele hulp voor B12 deficiëntie.
  Er bestaat in Rotterdam een B12ResearchGroup.
  er is Facebookpagina B12devergrtenziekte,
  een dot aan informatie als je googled op hendrikdejong,
  er zijn gespecialiseerde internisten ( google maar eens op dr.auwerda,
  etc,etc.
  Volgens de laatste inzichten worden smelttabletten afgeraden en injecties noodzakelijk geacht bij een vastgesteld B12 tekort. Daarbij worden de marges in bloefwaarden bivendien bijgesteld en zijn niet die die normaliter gehanteerd worden.

 60. Er bestaat wel degelijk professionele hulp voor B12 deficiëntie.
  Er bestaat in Rotterdam een B12ResearchGroup.
  er is Facebookpagina B12devergetenziekte,
  een dot aan informatie als je googled op hendrikdejong,
  er zijn gespecialiseerde internisten ( google maar eens op dr.auwerda)
  etc,etc.
  Volgens de laatste inzichten worden smelttabletten afgeraden en injecties noodzakelijk geacht bij een vastgesteld B12 tekort. Daarbij worden de marges in bloedwaarden bovendien bijgesteld en zijn niet die die normaliter gehanteerd worden.

 61. Mooi duidelijk artikel alleen jammer dat ik geen feedback zie van jou Jesse of schrijf je iedereen persoonlijk aan, dat zou natuurlijk kunnen.

 62. Hallo Jesse,
  Mijn moeder heeft kanker en chemo heeft haar hierdoor zeer zwak gemaakt. Ook heeft ze problemen gekregen aan haar vingers en tenen. Tijdens de chemo heeft ze ook nooit vitamine voorgeschreven gekregen. Kan ze b12 nemen? Of kan de groei van de tumor hierdoor toenemen? Alvast bedankt !

 63. Veel mensen krijgen zo te lezen een “kuur”. Wanneer er eenmaal B12 tekort is geconstateerd, en hier is geen duidelijke oorzaak voor gevonden en weg genomen, mag er nooit gestopt worden met de vitamine B12! Als je nog steeds een opnamestoornis hebt, dus je lichaam neemt de vitamine B12 niet op, en je stopt met injecties (of de andere middelen), dan ontstaat er weer een tekort. Zo kunnen klachten verergeren en permanent worden. Er mag enkel gestopt worden wanneer de oorzaak van het tekort met zekerheid is weggenomen, anders is het beste levenslang injecties.

 64. als Jesse zou moeten reageren op elke vraag die hier gesteld word, dan heeft hij daar een dagtaak aan, doe iets met zijn tips en adviezen zou ik zeggen. En ga zelf verder op onderzoek uit, als je een tekort vermoed.Jesse is geen huisarts volgens mij, dus doe niet zo flauw zeg, hij zei: deel gerust je ervaringen, (zodat we elkaar misschien verder kunnen helpen) en niet; stel mij allerhande vragen! Hij heeft hier zijn kennis gedeeld en de rest is aan jou. Beetje zelfredzaamheid kan geen kwaad hier.

 65. Ik kijk ervan op, mensen die zeggen dat de grens naar 300 verhoogt dient te worden, ik ben lichamelijk namelijk zeer gezond en heb een b12 waarde van 43, ja serieus haha. voel mij opzich prima. het is pas enkele weken geleden voor het eerst getest en van ongeloof nog een keer en het klopte, ik moet wel naar de huisarts maar merk in princiepe helemaal niets haha.

 66. Grappig dat Jesse zelf nooit een reactie stuurt op al die vragen

 67. Nogmaals , Jesse is een boekenverkoper en antwoord nooit op vragen van de mensen op zijn blogs .

 68. Waar is Jesse ,hij moet hier betrokken zijn om anrwoord te geven op alle vragen. Je hebt wel een artikel van hier tot tokiyo geplaats over b12

 69. Na 35 jaar afgelopen januari eindelijk een diagnose: vitamine b12 tekort, waarde was 80. Mijn darmen nemen nu helemaal niets meer op. Na de initiële injecties van 2x per week gedurende 5 weken, bleek overgaan naar 1x per 2 maanden een stap te ver. Ook 1x per maand lukte niet. Nu een tijdje 1x per week en heeeeeel langzaam aan gaat het nu iets beter qua energie. Helaas nog geen vermindering van alle andere klachten. Denk er toch over om ook smettabletten erbij te nemen omdat daarbij directe opname in de mond plaatsvindt. Huisarts heeft geen ervaring met zo’n late diagnose (tja, hadden ze eerder op moeten controleren) en we experimenteren dus een beetje. Ben benieuwd.

 70. Ik zoek de goed vit B 12
  Die echt wat doen
  Ben erg emotioneel en ook heel gevoelig pik alles op. Koet bergen energie.

 71. mooi artikel! solgar 5000 methylcobalamine, wat een geweldige b12 zuigtablet!
  Je voelt de energie terugkomen al binnen een paar dagen. lees de recensies er maar eens over!

 72. Hallo!
  Ook hier een B12-tekort. Door bloedtest bij de huisarts vastgesteld. Ik nam net een tablet in en letterlijk 2 uur later, kreeg ik opeens een energieboost … is dat nu een placebo-effect, of kan dat echt zo snel gaan?

 73. Bij mij werd een licht tekort aan B12 vastgesteld. Ben sinds twee jaar diabeet en blijkbaar kan dit veroorzaakt worden door het nemen van medformine.

 74. Jessie ideeën beetje achterlijk omdat ze niet reageert opvragen van de bezoekers. In mijn ogen die je het niet om mensen te helpen maar puur om gevonden te worden. Ze raad ook aan om dieren te vermoorden en te eten dus haar vertrouw ik niet meer.

 75. Nou ja dan schrijf je een artikel en mensen zijn er (blij) mee en er worden vragen gesteld maar Jesse van der Velde is in geen velden of wegen te bekennen, moeten we je dan nog wel serieus nemen……
  Zo moeilijk kan het toch niet zijn om vragen te beantwoorden en zo wordt je geloofwaardigheid wel ernstig in twijfel getrokken moet ik zeggen…..

 76. Bij mij is zo’n 4 jaar geleden diabetes type 2 ontdekt via de huisarts .ben in het begin netjes begonnen met de metformine om het onder controle te krijgen.De huisarts kon niet zeggen waar het van kwam .Na 1 jaar met aanpassingen in de voeding moest de metformine verhoogt worden. Dat wilde ik voorkomen en ben toen in contact gekomen met een mesologe ,en daaruit bleek oa een tekort aan B12 .Na het starten met B12 en sporten was ik na 1,5 maand van de metformine af en nu al 2,5 jaar .
  Ik laat me 1 a 2 keer per jaar doormeten bij een mesoloog ,die kan exact achterhalen welke vitamines je tekort komt en welke B12 want daar zijn veel verschillende en het kan per persoon andere moeten zijn .
  Mijn conclusie :mesologie kan iedereen helpen zonder medicijnen maar met de natuurlijke stoffen zoals vitamines en mineralen

 77. Hallo Jesse,

  Ben jij ook bekend met de
  Bijwerkingen van het slikken van vit b. Ik wordt namelijk superzenuwachtig van b. Ik vermoed dat het van de vit b12 is maar ben niet zeker

 78. Beste Jesse heb je ook ervaring met supplementen of pleisters waarover je spreekt in dit artikel?
  Ik heb nu injecties voorgeschreven gekregen maar idd de hydrocobam….
  Ik zou graag een beter onneembare B12 willen gebruiken.
  Ik zie je reactie tegemoed!

  Groet
  Maaike

 79. Niet ieder potje met B12 is van (voedings)waarde. Ik neem de zuigtabletjes van Rineke Dijkinga het merk heet New Care en het is een combinatie van B6 B12 en foliumzuur, dit zijn zuigtabletjes.
  De molecuulverbindingen van Rineke Dijkinga zorgen ervoor dat de B12 van de hoogste kwaliteit is voor opname in het lichaam.

  Potjes van Holland & Barrett (voorheen de Tuinen) zou ik overslaan belangrijk is de B12 als volledige vitamine en ook nog een die word opgenomen in het lichaam.

 80. Deze vorm van bloedarmoede wordt niet altijd ontdekt. Vooral ouderen kunnen last krijgen van een vitamine B12 gebrek als hun stofwisseling stoornissen gaat vertonen. Door het gebrek aan
  vitamine B12wordt de vorming van rode bloedcellen verstoord. Hierdoor kan men erg vermoeid raken. Tekorten aan vitamine B12 kunnen ontstaan door deficiënte voeding, namelijk te weinig dierlijke producten, maar ook door een verworven defect in de opname van vitamine B12 (
  pernicieuze anemie). Bij bloedarmoede door gebrek aan vitamine B12 of aan foliumzuur zijn de bloedcellen die men nog heeft meestal te groot; bij ijzergebrek juist meestal te klein.

 81. Deze vitaminen kunnen de frequentie en ernst van de migraine-aanvallen verminderen. Onderzoekers van het Genomics Research Centre aan de Griffith Universiteit in Brisbane hebben deze vitaminen getest op tweeënvijftig mensen met migraine. Zij kregen een halfjaar lang ofwel een dagelijkse dosis B-vitaminen (bestaande uit 2 mg foliumzuur, 25 mg vitamine B6 en 400 mcg vitamine B12) ofwel een placebo.

 82. Combineer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 met voedingsmiddelen die de opname ervan bevorderen. Vitamine B12 wordt bijvoorbeeld beter opgenomen in combinatie met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, bessen en paprika’s. Probeer dus maaltijden te maken die deze combinaties bevatten voor een optimale opname van vitamine B12.

Geef een reactie