De meeste mensen die een buikje hebben gaan vroeg of laat op dieet, in de hoop op die manier van hun buikvet af te komen. Ze maken echter allemaal één grote fout: buikvet verbranden doe je niet door je voeding aan te passen. Wil je weten wat je dan wél moet doen? Lees dan snel verder!
In dit artikel:
- Wat is buikvet?
- Risico’s van buikvet
- Oorzaken buikvet
- Buikvet verbranden: waarmee beginnen?
- Welke soorten beweging zijn wel en niet geschikt voor buikvet verbranden?
- De 35 beste afslank adviezen
Wat is buikvet?
Buikvet is vet dat opgeslagen zit tussen alle vitale organen in de buikholte, zoals de maag, lever, darmen en nieren. Vaak ontstaat buikvet als direct gevolg van overgewicht, waarbij het lichaam plekken zoekt om overtollig vet op te slaan. Bij mannen is dat vooral op de buik, en bij vrouwen op de buik, heupen en dijen. Het is echter ook mogelijk om bij een gezond gewicht te veel buikvet te hebben, daarom wordt steeds vaker de buikomtrek gemeten om te bepalen of iemand te veel buikvet heeft. Volgens deze meetmethode hebben mannen met een buikomtrek van meer dan 94 cm en vrouwen met een buikomtrek van meer dan 80 cm te veel buikvet. Een buikje is niet alleen maar lastig omdat je broek niet meer dicht gaat of omdat het niet zo mooi staat, het brengt tevens ernstige risico’s met zich mee voor de gezondheid.
Risico’s van buikvet
Aan de hand van veel wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen buikvet / overgewicht en talloze ernstige ziektes, zoals hart- en vaatziekten (Yusuf et al., 2004[1]), diabetes type 2 (Montague & O’Rahilly, 2000[2]), verminderde gevoeligheid voor insuline (Kern et al., 2001[3]), ontstekingsziektes (Marette, 2003[4]), kanker en longaandoeningen (Mokdad et al., 2003[5]). Mensen met overgewicht of te veel buikvet worden niet alleen vaker ziek, ze hebben ook een kortere levensverwachting. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de relatie tussen overgewicht, obesitas en sterfte, en men kwam tot de conclusie dat mensen met obesitas gemiddeld zeven jaar eerder dood gaan dan mensen met een gezond gewicht (Peeters et al., 2003[6]). Ook matig overgewicht heeft al invloed op de levensverwachting (Adams et al., 2006[7]), en nog niet zo lang geleden is er in Nederland een groot onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat mensen met matig overgewicht een groter risico hebben om te sterven aan hart- en vaatziektes (Bogers, 2006[8]). Overgewicht en buikvet is bovendien niet goed voor de mentale gezondheid. Uit een onderzoek dat in 2010 is uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat mensen met obesitas 55% meer kans lopen om depressief te worden dan mensen die een gezond gewicht hebben. Men vermoedt dat dit komt door de disbalans in de hormoonhuishouding die bij mensen met obesitas ontstaat. Daarnaast komen er bij mensen die aan obesitas lijden ontstekingsfactoren vrij, die depressiviteit kunnen veroorzaken. Tenslotte krijgen veel mensen met overgewicht of een buikje een flinke deuk in hun zelfvertrouwen, waardoor de depressiviteit nog eens verder wordt versterkt (Luppino et al., 2010[9]).
Oorzaken buikvet
Eén van de belangrijkste oorzaken van buikvet is een ongezond voedingspatroon. Uit een onderzoek van TNO blijkt dat in 2011 maar 32% van alle volwassenen voldoende groente aten, en 41% voldoende fruit. Voor veel Nederlanders bestaat het voedingspatroon voornamelijk uit bewerkte voeding, dit zijn levensmiddelen die één of meerdere fabricage-/bereidingsprocessen hebben ondergaan voordat ze op je bord belanden, zoals sauzen, soepen, broodbeleg, gepasteuriseerde zuivel, snacks, bakkersproducten en kant en klaar maaltijden.
Een andere belangrijke oorzaak van buikvet is te weinig beweging. Zo’n 60% van de volwassenen voldeed in 2010 volgens het Nederlands Instituut Sport en Bewegen dan wel aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (vijf maal per week minstens een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit, zoals stevig wandelen of fietsen ), het percentage dat aan de Fitnorm voldoet (3 keer per week minstens 20 minuten zwaar intensief bewegen) is al jaren slechts 20%.
Buikvet verbranden: waarmee beginnen?
Omdat een ongezond voedingspatroon de belangrijkste oorzaak is van buikvet denken de meeste mensen dat je op dieet moet gaan om buikvet te verbranden. Dit is echter een verkeerde gedachtegang, want je verbrandt geen buikvet door te eten, zelfs als je minder en/of gezonder eet. Natuurlijk is gezonder (en misschien ook wat minder) eten sowieso aan te raden, omdat dit ten goede komt aan je algehele gezondheid, de aanmaak van vetopslag bevorderende hormonen zoals insuline en cortisol afremt en ervoor zorgt dat je er geen buikvet meer bij krijgt, maar als je buikvet wil gaan verbranden is er maar één effectieve methode om mee te starten: meer bewegen.
Het zal je wel bekend zijn dat je door meer te bewegen overtollige energie verbrandt, energie die anders zou worden opgeslagen als vet. Dit is echter maar een klein en korte termijn effect van beweging. Het grootste effect komt pas later en heeft te maken met je hormoonhuishouding. Tijdens beweging wordt namelijk de aanmaak van hormonen die de vetverbranding bevorderen gestimuleerd, dit zijn:
- Groeihormoon: dit hormoon, dat ook vaak Human Growth Hormone (HGH) wordt genoemd, wordt door de hypofyse aangemaakt tijdens de slaap. De belangrijkste functie van groeihormoon is dat het helpt bij de reparatie en de groei van cellen en weefsels, maar het stimuleert het lichaam daarnaast ook om energie uit vetreserves te verbranden. Dit laatste is erg belangrijk als je wilt afvallen, want tijdens beweging haalt het lichaam de meeste energie uit glycogeenvoorraden (suiker) die zich in de spieren en lever bevinden, je vetreserves blijven dan onaangetast. Omdat groeihormoon de vetverbranding stimuleert, zelfs als je niet actief bezig bent, kan het dus een belangrijke rol spelen als je lichaamsvet wil verliezen, want met voldoende groeihormoon is je lichaam 24 uur per dag bezig met vet verbranden, dus ook als je zit of slaapt!
- Testosteron: Veel mensen denken dat testosteron alleen belangrijk is voor mannen, maar dat is verre van waar. Vrouwen maken ook testosteron aan in de eierstokken en bijnieren, en hebben wel degelijk een gezonde testosteronspiegel nodig, al heeft deze een andere verhouding dan bij mannen. Testosteron stimuleert de spieropbouw, bevordert de vetverbranding (want met meer spiermassa is meer vetafbraak mogelijk) en remt de vorming van cosmetische cellulite. Ook geeft dit hormoon daadkracht in stress-situaties, stimuleert een gezonde hartfunctie, verbetert je energie en humeur en vergroot je libido. Testosteron hebben zowel mannen als vrouwen dus nodig om het lichaam gezond en in balans te houden. Bovendien kan een gezond testosteronniveau in combinatie met een gezonde leefstijl de kans op verouderingsklachten zoals botontkalking, spierzwakte en libidoverlies verminderen. Je kunt de aanmaak van testosteron bevorderen door kracht- en intervaltraining te doen.
Welke soorten beweging zijn wel en niet geschikt voor buikvet verbranden?
Je hoeft niet persé meteen een abonnement op de sportschool te nemen als je buikvet wil gaan verbranden, vrijwel elke vorm van beweging helpt om de aanmaak van groeihormoon en testosteron te stimuleren. Wil je echter snel resultaat zien, dan is het belangrijk om een trainingsvorm te kiezen die bewezen effectief is, want niet elke training leidt tot snel buikvet verbranden en sommige vormen van training (zoals cardiotraining) en overmatig sporten remmen de aanmaak van groeihormoon en testosteron zelfs af.
Vooral voor de aanmaak van groeihormoon is het essentieel dat de oefeningen die je doet leiden tot lichte spierschade als gevolg van ophoping van melkzuur, want alleen als je lichaam een prikkel krijgt om spieren te herstellen en te laten groeien zal de aanmaak van groeihormoon optimaal worden gestimuleerd. Om lichte spierschade te bereiken is de juiste intensiteit van je training noodzakelijk. Dit betekent grofweg dat de oefeningen zwaar genoeg (voldoende weerstand) moeten zijn om je lichaam de juiste trainingsprikkel te geven die de aanmaak van groeihormoon tot gevolg heeft. Is de weerstand te laag omdat je te weinig gewicht gebruikt, met als gevolg dat je veel herhalingen kunt maken van een bepaalde oefening, dan zal dit niet leiden tot een verhoogde aanmaak van groeihormoon. Een juiste combinatie tussen deze 5 verschillende trainingsfactoren is daarom noodzakelijk:
- aantal herhalingen
- intensiteit (weerstand)
- aantal sets
- oefeningen
- rust
Om de juiste combinatie tussen deze trainingsfactoren te krijgen en optimaal de productie van de juiste vetverbrandende hormonen te stimuleren kan je trainen met de Kettlebell Workout, die specifiek is afgestemd op dit doel. De Kettlebell Workout is een intervaltraining die uitgevoerd wordt met een Kettlebell, een trainingsgewicht dat de vorm van een koebel heeft. Dit gewicht, dat voorzien is van een handvat, wordt gebruikt om zogenaamde ballistische oefeningen uit te voeren waarbij zowel kracht, conditie en lenigheid worden getraind. In 2010 heeft de Amerikaanse Universiteit van Wisconsin in opdracht van de American Council of Exercise (ACE) een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van Kettlebell workouts en men ontdekte dat mensen die 20 minuten met de Kettlebell trainden veel meer vet verbrandden dan mensen die een uur lang in de sportschool besteedden aan hardlopen en gewichtheffen (Schnettler et al., 2010[10]). Dit komt omdat bij een Kettlebell Workout de aanmaak van groeihormoon en testosteron wordt gestimuleerd en de productie van hormonen die vetopslag vergroten (o.a. insuline en cortisol) wordt afgeremd. Een belangrijk voordeel van de Kettlebell Workout is dat je die gewoon thuis kunt uitvoeren, je kunt de oefeningen dus doen wanneer je wil (bijvoorbeeld ’s ochtends voordat je naar je werk gaat of ’s avonds voor het avondeten).
De 35 beste afslank adviezen
Wil jij buikvet verbranden? Klik dan op deze link en bekijk mijn video met “De 35 beste afslank adviezen”, waarin je onder meer te weten komt:
- Waarom een zittende levensstijl niet alleen funest is voor je gewicht maar ook voor je gezondheid, en wat je eraan kunt doen
- Welke soorten training leiden tot buikvet verbranden
- Hoe je door een negatieve energiebalans automatisch buikvet verliest
- Welke voedingsmiddelen vol goede voedingsstoffen zitten en je een verzadigd gevoel geven waardoor je minder snel trek krijgt
- Waarom je perfectie het beste los kunt laten als je wilt afvallen
- Waarom je juist dik wordt van caloriearme voedingsmiddelen
- Hoe je deze 35 adviezen het beste kunt gaan toepassen
Op deze pagina kun je ook de eerste hoofdstukken van mijn e-book “Je beste lijf ooit” gratis downloaden, dus meld je snel aan!
Referenties
[1] Yusuf, Salim, et al. “Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study.” The Lancet 364.9438 (2004): 937-952.
[2] Montague, Carl T., and Stephen O’Rahilly. “The perils of portliness: causes and consequences of visceral adiposity.” Diabetes 49.6 (2000): 883-888.
[3] Kern, Philip A., et al. “Adipose tissue tumor necrosis factor and interleukin-6 expression in human obesity and insulin resistance.” American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism 280.5 (2001): E745-E751.
[4] Marette, A. “Molecular mechanisms of inflammation in obesity-linked insulin resistance.” International Journal of Obesity 27 (2003): S46-S48.
[5] Mokdad, Ali H., et al. “Prevalence of obesity, diabetes, and obesity-related health risk factors, 2001.” Jama 289.1 (2003): 76-79.
[6] Peeters, Anna, et al. “Obesity in adulthood and its consequences for life expectancy: a life-table analysis.” Annals of internal medicine 138.1 (2003): 24-32.
[7] Adams, Kenneth F., et al. “Overweight, obesity, and mortality in a large prospective cohort of persons 50 to 71 years old.” New England Journal of Medicine 355.8 (2006): 763-778.
[8] Bogers, R. P., et al. “Overweight and obesity increase the risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 30 prospective studies.” The IEA-EEF European Congress of Epidemiology 2006 Epidemiology and Health Care Practice. Vol. 21. No. Supplement 1. 2006.
[9] Luppino, Floriana S., et al. “Overweight, obesity, and depression: a systematic review and meta-analysis of longitudinal studies.” Archives of general psychiatry 67.3 (2010): 220-229.
[10] Schnettler, C., et al. “Kettlebells: Twice the results in half the time.” ACE Fitness Matters 6.7 (2010): 16.
Bericht uitstekend, zeer goed!
Nice
Fantastic post.
great idea! I did not know that it helped much.
Great content! Certainly will help.
I greatly appreciate for their content! Very efficient.
I was scared so quality information! Congratulations!
great way to hold the reader! very cool.
great ideas now come in my head! I thank you.
I’ve been waiting for quality content and found her at last.
It’s amazing how well you write! Congratulations.
Muito bom escrever bem e o leitor gostar dos artigos , parabéns
Very good post, thank you.
Great article. Congratulations, I’ll keep following this site
Our extraordinary content, I loved all the development of pure content.
Thank you for sharing with us.
I loved this tip, thank you very much for your pleasurable content.
Great you share about it, very good, thank you.
great, really good, thank you
Thank you very much for sharing this content, I needed to know this, post more articles like this, congratulations on the blog.