2 Buikspier oefeningen die stofwisseling verhogen

Je hebt ze vast wel eens gezien op de televisie… mooie dames en heren met prachtig getrainde lichamen die op een idyllisch strand laten zien hoe je met een paar simpele buikspieroefeningen net zo’n strak lichaam als hen kunt krijgen. Dit soort televisiereclames klinken aanlokkelijk, maar met een paar eenvoudige buikspieroefeningen red je het meestal niet om een strakke buik te krijgen. Als je een strakke buik wil krijgen dien je namelijk niet alleen je buikspieren te trainen, je moet ook je buikvet verbranden zodat je die getrainde buikspieren zichtbaar kunt maken.

Waarom krijg je van buikspier oefeningen geen strakke buik?

Je hormoonhuishouding is bepalend voor de hoeveelheid buikvet die je opslaat of verbrandt. De hormonen insuline en cortisol zijn daarbij de voornaamste veroorzakers van vetopslag, en de hormonen testosteron en groeihormoon zorgen er juist voor dat je vet verbrandt. Bij een hormoonspiegel die goed in balans is zijn al deze hormonen in harmonie met elkaar en zorgen er samen voor dat je voldoende vet verbrandt, zodat buikvet vanzelf verdwijnt of geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Echter, als je hormoonspiegel uit balans is krijgen de hormonen insuline en cortisol meestal de overhand, waardoor je flink aan zult komen en buikvet zult ontwikkelen, ook als je weinig eet.

Met welke oefeningen kun je snel buikvet verliezen?

Met behulp van specifieke oefeningen kun je een disbalans in de hormonen herstellen en je stofwisseling verhogen. Uiteraard is hierbij je doel om de aanmaak van hormonen die vetverbranding stimuleren te bevorderen, en dat doe je door grote spiergroepen te trainen, met name de spieren op de borst, schouders, rug en bovenbenen. Je buikspieren zijn veel minder groot en zullen om die reden veel minder effect hebben op je hormoonspiegel als je ze traint.

Door je grote spiergroepen veel trainingsprikkels te geven gaat je lichaam meer groeihormoon en testosteron aanmaken, en daardoor zal je totale spiermassa toenemen, je spieren worden dus groter. Als je meer spiermassa krijgt zal je stofwisseling verhoogd worden, wat tot een verhoogde verbranding leidt van buikvet… zelfs als je zit, ligt of slaapt!

Oefeningen die de stofwisseling stimuleren

Deze twee oefeningen zijn zeer geschikt om je stofwisseling te stimuleren, zodat je snel buikvet kunt verliezen. Je kunt de oefeningen gewoon thuis doen, bijvoorbeeld ‘s ochtends voor je ontbijt of ‘s avonds direct na je werk. Je mag beide oefeningen twee keer per dag herhalen en maximaal 3 dagen per week doen.

1. Wall Sit

Deze oefening is speciaal bedoeld om je beenspieren te trainen. Ga met je rug tegen een muur staan, breng je voeten wat naar voren en spreid ze licht. Zak dan langzaam naar beneden en blijf zo 10 tot 30 seconde zitten. Leg je handen op je borst zodat je niet in de verleiding komt om ze te gebruiken ter ondersteuning, want je gewicht moet door je benen gedragen worden! Herhaal de oefening 10 keer.

2. Triceps Dips met Stoel

Bij deze oefening train je zowel je armspieren als beenspieren. Plaats een stevige stoel op een stabiele ondergrond zodat de stoel niet weg kan schuiven. Ga vervolgens op de stoel zitten, strek je benen uit, leg je voeten plat op de grond en leg je handen op de rand van de stoelzitting. Schuif nu je billen richting de rand van de stoel en zak vervolgens voorzichtig voor de stoel naar beneden, daarbij ondersteund door je armen en benen. Herhaal de beweging 10 keer.

Bovenstaande oefeningen behoren tot de Vet-Killer Workout serie, een trainingsprogramma dat de nadruk legt op de vetverbranding van buikvet en gefocust is op korte thuistrainingen van maar 20 minuten die je stofwisseling krachtig stimuleren.

Share:

6 comments

 1. Ik doe krachttraining en ben niet te zwaar maar het vet op mijn buik blijft.
  Als ik testosteron pillen zou gaan gebruiken zou dat helpen om het buikvet weg te krijgen?
  En is dit niet gevaarlijk voor vrouwen, ik heb geen zin in haaruitval enzo.

 2. @ Loes, Testosteron pillen???

 3. @Loes, hoe is het met je stress-niveau en je bloedglucose-spiegels? daar ligt eerder de oplossing dan in testosteronpillen.
  Je lichaam kan het prima oplossen met voldoende rust, ontspanning, slaap en goede voeding.

 4. een paar van deze oefeningen doe ik dagelijks maar vraag me af of bij deze oefeningen hier ook enkele zitten die ik beter niet kan doen in verband met mijn hernia?

 5. Testosteron oftewel anabole steroide? Zeker niet aan te raden voor vrouwen. Kans op vermannelijking is groot.
  Om echt dat buikvet te verliezen zul je toch iets aan je dieet doen. Wellicht nog harder trainen en cardio niet vergeten

 6. Ik zou sowiezo niet beginnen aan middeltjes gebruiken. Gebruik je gezond verstand, eet goed en plan je trainingsschema zo in dat je voldoende rust krijgt tussendoor. Dit is zeer belangrijk voor een goede stofwisseling.

Geef een reactie