Chia zaden – Eet geen chia zonder ze eerst op deze manier te bereiden!

Uit onderzoek is gebleken dat je de meeste gezonde voedingsstoffen uit chia zaden binnenkrijgt door ze op een bepaalde manier te bereiden. In deze video leg ik uit waarom en laat ik je zien hoe je dat in een paar seconde kunt doen.

In deze video ontdek je:

 • Dat uit een belangrijke studie blijkt dat we chia zaden jarenlang op de verkeerde manier geconsumeerd hebben en hoe we dat beter kunnen doen
 • Hoe je de heel gemakkelijk veel meer omega 3 vetten binnen krijgt
 • Welke twee plantaardige voedingsmiddelen het hoogste percentage ALA ofwel omega 3 vetten bevatten
 • Hoe je chia zaden in een paar seconde kunt prepareren zodat je er de meeste voordelen van hebt

Wat zijn chia zaden?

Chia zaden zijn kleine zwarte zaadjes van de chiaplant die veel in Mexico groeit. Deze zaden werden al door de Azteken gegeten en door hen werden de zaden ook gebruikt als kostbaar offer voor de goden. Omdat ze een enorm hoge voedingswaarde hebben worden ze in Europa en Amerika steeds vaker gegeten.

Voedingsstoffen in chia zaden

Chia zaden bevatten een hoog gehalte aan ALA vetten (alfa-linoleenzuur) dat zijn omega 3-vetzuren. ALA komt alleen voor in zaden en plantaardige oliën en is een essentieel vetzuur dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken en we via voeding binnen moeten krijgen. Omega 3 vetten zijn onder te verdelen in ALA, EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze kleine zaadjes bevatten de hoogste concentratie van deze ALA vetten die er in plantaardige voedingsmiddelen te vinden is, namelijk 64%. Daarnaast zijn de zaden een bron van volwaardige eiwitten, ze bestaan voor 23% aan eiwitten. Ook bevatten ze alle essentiële aminozuren en belangrijke vitamines zoals B1 en B3. Plus vele mineralen en sporenelementen waaronder calcium, ijzer, magnesium, mangaan, zink en fosfor. Ze zijn een bron van antioxidanten en ook nog eens rijk aan vezels. EPA en DHA zijn vooral te vinden in vette vis en verschillende soorten zeewier. Deze kan het lichaam zelf aanmaken, maar toch is het belangrijk er ook voldoende van binnen te krijgen voor een optimale gezondheid, bijvoorbeeld via vis.

Wat uit onderzoek blijkt

Uit wetenschappelijk onderzoek (Nieman et al, 2012) blijkt dat je de voedingswaarde van chia zaden enorm kunt verhogen als je deze eerst vermaalt. Dat kun je in een paar seconde doen met een vijzel of een elektrische koffiemaler. In dit onderzoek is gekeken naar het effect van ongemalen en gemalen chia zaden ten opzichte van een placebo, bij 56 vrouwen. De vrouwen werden in drie groepen verdeeld waarvan één groep dagelijks 25 gram gemalen chiazaad at, de tweede groep dagelijks 25 gram ongemalen chiazaad en de derde groep een placebo (maanzaad). Dit alles tien weken lang. Zowel de onderzoekers als de proefpersonen wisten niet welke zaden de proefpersonen te eten kregen. Na tien weken bleek dat alleen bij de vrouwen die gemalen chia zaden hadden gegeten de ALA en EPA vetten in het lichaam waren gestegen met 58% (ALA) en 39% (EPA), bij de vrouwen die ongemalen chia zaden of maanzaad hadden gegeten was er nauwelijks een verhoging van deze vetten zichtbaar. Daarom is het goed om chia zaden eerst te vermalen voor consumptie.

chia zaden bereiden

Hoe eet ik chiazaden?

Maal de hoeveelheid die je op dat moment wilt eten, omdat je de zaden niet lang kunt bewaren nadat ze eenmaal gemalen zijn. Na het malen, in een vijzelf of in een kleine elektrische koffiemaler (slechts in een paar seconde), week je de chia zaden alsnog even in water. Week ze bijvoorbeeld minimaal 15 minuten als je een chiapudding maakt. En week ze ook voor je ze bij je groene smoothie in de blender doet.

Lees in dit artikel meer over de positieve invloed van chia zaden op onze gezondheid en een aantal gerechten met gemalen chiazaden. En bekijk deze video voor een lekker fris recept voor een groene smoothie met daarin gemalen chia zaden!

Hier kun je chia zaden online bestellen.

 

Share:

10 comments

 1. Ik lees dat het de kans op prostaat kanker verhoogd. En das geen flutonderzoek. Heb je hier reactie op?

 2. Ik kauw er altijd een tijdje op en slik het dan met wat water door.

 3. Geachte,
  Hoe kunnen wij uitschrijven daar er totaal geen interesse meer is en ons zouden willen uitschrijven zodoende dat er geen mails meer in onze mailbox komen. nb: wij hebben geen face book en zijn niet van plan een face book pagina aan te maken.

  In afwachting Hoogachtend,
  Melsens Danny

 4. Beste, moet men na het malen van chiazaden, lijnzaad, deze weken en daarna het weekwater weggieten?? Waarom eerst weken alvorens ze te eten ?
  Geldt dit ook voor havermoutvlokken, weken en weekwater weggieten.
  hartelijk dank

 5. Dag Jesse,
  Ik vraag me af waarom het van belang is om de chiazaden te weken. Kan je me hierop antwoord geven?
  Groetjes,
  Channah Rombouts

 6. Nog geen commentaar eerst de rest lezen tot nu toe wel positief.

 7. Is het waar dat chia zaden negatieve gevolgen hebben voor de prostaat?

 8. Hij geeft nooit commentaar op iets. Hij dropt iets, en hup weg is hij. Zijn Bol.com account voorraad aan het bijvullen denk ik.

 9. Heb een vraagje over chiazaad. Welk merk raadt jij aan? En hoeveel maximaal per dag. Ik las ergens dat 15 mg maximaal is. Als ik het niet in de yoghurt doe kan ik het gemalen ook zo opdrinken?

Geef een reactie