Zo maak je Chiazaden Lekker (en in 2 minuten klaar)

Ik ben super fan van chiazaden en eet ze al jaren. Tot voor kort maakte ik altijd mijn eigen chiazaden mix, ook als ik op vakantie ging, maar dat is nu helemaal niet meer nodig.

In deze video ontdek je:

 • Hoe je met chiazaden je lichaam ’s ochtends optimaal kunt voeden
 • Waarom chiazaad zo uniek is
 • Welke superfoods er verder nog allemaal in je ontbijt zouden kunnen zitten en wat voor belangrijke vitamines en mineralen deze bevatten
 • Hoe eenvoudig chiazaden zijn te bereiden
 • De snelste manier om een ontbijt met chiazaden te maken

Belangrijk: chiazaden malen

Omdat chiazaden zelf weinig smaak hebben zijn ze erg veelzijdig in gebruik. Zoals ik ook in de video uitleg is het wel heel belangrijk om chiazaden vlak voordat je ze gaat eten te vermalen. Aan de hand van een wetenschappelijke studie (Nieman et al., 2012[1]) is namelijk vastgesteld dat bij proefpersonen die 10 weken lang gemalen chiazaden aten het ALA-gehalte (alfalinoleenzuur, een omega 3-vetzuur dat in een zeer hoge concentratie in chiazaden te vinden is) in het bloed steeg met 58%, terwijl bij proefpersonen die ongemalen chiazaden of een placebo aten nauwelijks verschillen te meten waren. Wil je daar meer informatie over, lees dan de blog Chiazaden Voedingswaarde verhogen met 1 tip.

Nadat je de zaden vermalen hebt giet je er wat lauwwarm water bij en laat dit ca. 10 minuten staan totdat het een blubberige gel is geworden. Deze gel kun je gebruiken om ontbijtgerechten en toetjes mee te maken of je groene smoothie (zoals deze heerlijke groene superfood smoothie met spirulina) wat volume te geven. De zaadjes hebben een heerlijke textuur en absorberen de smaak van de overige ingrediënten van je gerecht, waardoor ze een perfect ingrediënt zijn voor veel verschillende soorten gerechten.

3 smaken Superfoodies Chia Ontbijtmix

Wil jij net zoals ik graag chiazaden eten, maar vind je het teveel gedoe om ‘s ochtends klaar te maken? Weet je niet wat voor lekkers je met chiazaden kunt maken? Of wil je niet allerlei zakjes met superfoods in de keuken hebben staan? Dan is de Superfoodies Chia Ontbijtmix een ideale oplossing voor jou, want dit ontbijtproduct is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar even water toe te voegen en je ontbijtje is klaar. De Superfoodies Chia Ontbijtmix is verkrijgbaar in 3 enorm lekkere smaken, te weten Goji & Incabessen, Cacao & Vanille en Ananas & Amandel. Kun je niet kiezen omdat ze alle drie té lekker zijn? Meng dan een klein handje van een of meerdere ontbijtmixen door elkaar, vermaal ze samen in een koffiemolen, doe het vervolgens in een kom, voeg wat water toe en geniet!

[1] Nieman, David C., et al. “Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine 18.7 (2012): 700-708.

Share:

5 comments

 1. Kan je ook eerst weken en dan malen?
  Zo doe ik het altijd.

 2. Hallo Jesse

  Je geeft in de videoboodschap aan dat t belangrijk is om de chiazaden te vermalen en l liefst net voor je t gaat eten, maar waarom is dit? Waarom kun je beter niet n hele zak chiazaad vermalen?

 3. Ik heb sinds kort een vitamix hogesnelheidsblender. Wanneer ik aan een smoothie een eetlepel chiazaad toevoeg en blend vind ik geen zaadjes terug in mijn smoothie. De smoothie is mooi glad. In de smoothie die ik maakte in mijn vorige blender bevonden zich echter nog wel zaadjes. Volgens mij betekent dit dat de inhoud van het zaad goed opgenomen kan worden. Graag hoor ik jouw reactie.

 4. Hallo Jesse,
  Chiazaad gebruik ik ook maar weer las ik in gezond nu dat als je bloeddrukverlagende en vochtafdrijvende medicijnen gebruikt (ZOALS IK) het niet goed is !
  Ook dat het combineren van ananas met zuivelproducten vanwege de gisting niet goed is???
  Zou ik hierop een antwoord kunnen krijgen?
  Bedankt.

Geef een reactie