Chlorella – voor krachtig en gezond ontgiften

Chlorella is mogelijk de krachtigste natuurlijke ontgifter van alle voeding die wij kennen en mag daarom met recht een superfood worden genoemd. Deze groene alg bindt zich aan zware metalen, die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering. Bij naar schatting 5 miljoen mensen wereldwijd is chlorella een vast onderdeel van het dagelijkse voedingspatroon, en vooral in Japan is het erg populair omdat het behalve sterke detoxificatie-eigenschappen ook een bijzondere hoge voedingswaarde heeft.

Wat is chlorella

Chlorella betekent letterlijk “klein groen blaadje”, en werd in 1890 ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck. Het is een eencellige zoetwateralg die tot de algenfamilie van de Eukaryoten behoort, en het heeft geen wortel, stam of blad zoals andere plantsoorten. Dit microscopisch kleine plantje heeft een felgroene kleur dankzij de stof chlorofyl die rijkelijk in de alg aanwezig is. Er bestaan verschillende soorten chlorella, maar de meest gebruikte typen die in voedingssupplementen worden gebruikt zijn de Chlorella Vulgaris en de Chlorella Pyrenoidosa.

chlorella

Waarom chlorella zo bijzonder is

Chlorella barst van de gezonde voedingsstoffen; het is onder meer rijk aan vitamines, mineralen, vezels, nucleïnezuren, essentiële aminozuren, enzymen, eiwitten, het fytonutriënt chlorofyl, echinenone en carotenoiden zoals astaxanthine, canthaxanthine, flavoxanthine, loraxanthine, neoxanthine, xanthofyl en violaxanthine. Maar een van de meest bijzondere eigenschappen van chlorella is dat het een krachtige reinigende werking in het lichaam heeft. Chlorella:

 • heeft een vezelachtige mucopolysacharide membraanwand die giftige stoffen aan de chlorella bindt maar gezonde voedingsstoffen met rust laat. Chlorella is daardoor een krachtige en tevens ‘slimme’ natuurlijke ontgifter.
 • is rijk aan chlorofyl, een natuurlijke reinigende stof die helpt om de darmen te reinigen, het bloed te zuiveren en die het lichaam in staat stelt om zuurstof efficiënter op te nemen. Ook helpt chlorofyl bij het verwijderen van giftige stoffen zoals schimmels en verdelgingsmiddelen. Bovendien bevat chlorofyl magnesium, dat de hersenen en het zenuwstelsel stimuleert en beschermt tegen het opslaan van giftige stoffen in het centrale zenuwstelsel.
 • bevat het fytonutriënt sporopollenine, een stof die neurotoxisch afval beter aan zich bindt dan enige andere natuurlijke stof. Het is in staat om behalve zware metalen waaronder kwik, lood, nikkel en aluminium ook biogiffen zoals tuberculose, ziekte van Lyme, tetanus en schimmels op een natuurlijke manier uit het lichaam te verwijderen. Bovendien filtert het xenobiotica uit het lichaam, zoals fytaten, dioxines, pesticiden en industrieel afval, en is het in staat om conserveringsmiddelen en kunstmatige smaak- en kleurstoffen af te voeren uit het lichaam.
 • prikkelt het natuurlijke reinigingsmechanisme in het lichaam door het glutathion-gehalte te verhogen. Glutathion verwijdert vrije radicalen in het lichaam en verhoogt de antioxidanteigenschappen van vitamine C en E. Als de glytathionwaarden in het lichaam te laag zijn ben je minder goed in staat om met stress om te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen.

Aan de hand van talloze onderzoeken in Amerika en Europa is wetenschappelijk aangetoond dat chlorella zich bindt aan zware metalen en andere giftige stoffen. Vooral in Japan heeft men al decennia lang veel interesse in de ontgiftende eigenschappen van chlorella (b.v. Ichimura, 1973 en Horikoshi, 1979). Chlorella wordt behalve als krachtige reiniger ook gezien als een ‘beauty food’, omdat door de reinigende eigenschappen je huid er al snel gezond en stralend uit gaat zien. En ook mensen die last hebben van overgewicht hebben volgens de Amerikaanse arts Elson M. Maas, auteur van het boek “The New Detox Diet”, baat bij chlorella omdat de giftige stoffen die opgeslagen zijn in lichaamsvet gemobiliseerd en verwijderd dienen te worden. Chlorella kan hierbij een nuttige rol spelen.

Andere gezondheidsvoordelen van chlorella

Chlorella is niet alleen bekend als natuurlijk detox-supplement, het heeft ook veel andere gezondheidsvoordelen omdat het zo rijk is aan gezonde voedingsstoffen. Dat chlorella de gezondheid verbetert is nooit wetenschappelijk aangetoond, maar veel mensen die dagelijks chlorella nemen kunnen bevestigen dat chlorella je lichaam op talloze manieren ondersteunt. Natuurgenezers adviseren bijvoorbeeld vaak chlorella omdat zij menen dat het helpt tegen vermoeidheid en omdat je je er sterker en gezonder van gaat voelen. Chlorella helpt ook bij een gezonde spijsvertering; het zorgt via de eiwitten voor een meer gebalanceerde bloedsuikerspiegel, het gaat constipatie tegen en ondersteunt de gezonde bacteriën en darmflora waardoor candida minder snel een kans krijgt zich te ontwikkelen.

Waar kun je chlorella kopen en hoe gebruik je het

Chlorella is verkrijgbaar in capsules en in poedervorm, en het is te koop in natuurvoedingswinkels en online winkels. Chlorellapoeder kan makkelijk door drankjes en smoothies worden geroerd, die als gevolg van de chlorofyl in het poeder een diepgroene kleur krijgen. Chlorellapoeder is behalve in dranken ook ideaal in warme of gebakken gerechten en gefermenteerde drankjes, omdat het de smaak verrijkt en de voedingswaarde van gerechten verhoogt. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat chlorella een slechte adem tegen gaat en lichaamsgeurtjes vermindert, dus je doet behalve jezelf ook de mensen om je heen een plezier met een dagelijks portie chlorella!

Dit is een samenvatting van het artikel “Chlorella – de kampioen onder de natuurlijke ontgifters” op de Maximale Gezondheid ledenwebsite, waarin je ontdekt wat chlorella is, waarom het zo’n bijzondere ontgifter is en welke andere heilzame eigenschappen deze alg mogelijk heeft.

Share:

42 comments

 1. bevat chlorella omega 3? EPA en DHA? dus de goede vormen van omega 3???
  Ik lees er niks over in het artikel.

 2. Is er ook wetenschappelijk (medisch) bewijs voor de claims die hier worden gedaan?
  Het zal vast niet slecht voor je zijn maar een wondernmiddel zoals hier genoemd geloof ik pas als ik er wetenschappelijk bewijs van zie.

 3. Onze vulgaris wordt in Zuid-Korea gekweekt en heeft een verteerbare celwand. De andere variant komt veelal uit Japan of Taiwan en daarvan moet de celwand gebroken worden. Beide soorten hebben hun eigen voordelen. Ga je amalgaam ontgiften denk dan aan de combinatie met koriander.

 4. ik gebruik het nu een maand. ben ermee begonnen na een operatie. ik was na een week een stuk opgeknapt en herstelde snel. maar buiten dat had ik ook last van obstipatie en nu kan ik elke dag naar het toillet. dat wist ik vooraf niet en nu las ik het op dit blog. mooie bijkomstigheid dus. wetenshchappelijk bewezen of niet. bij mij wekt het. dat is voor mij bewijs genoeg!

 5. Hallo,

  Ik heb eind maart en 14 dagen later zal half april geweest zijn een theelepel chlorella door de pap gedaan . Ben er 2 keer honds beroerd van geweest, kramp en over geven.
  Ikheb wel 20 keer gespuugd.
  Misschien werkte het te heftig. Ik was ook zwanger( na navraag tehebben gedaan mocht ik chlorella nemen) 2 mei bleek mijn baby te zijn overleden, ontdekt bij 20weken echo. Was misschien al langere tijd overleden. Zou dit door de chlorella kunnen komen?

 6. Goed stuk over een erg krachtige en gezonde superfood. Dank!

 7. Kan ‘t dat er heftige reacties ontstaan door ‘t ontgiften ?? Ik hoorde van ‘n vrouw in t reformhuis dat t langzaam opgebouwd moet worden anders kun je i d d beroerd worden of knallende koppijn krijgen. Dat had zij dus zo ervaren. Ik ben met ‘n lage dosis begonnen eergisteren.

 8. Ik ben zeer tevreden en niet misselijk of iets. Alleen een beetje last van mijn darmen (windjes hahah) maar had eerst last van obstipatie. En mijn maag (pijn en zuur) is er ook op vooruit gegaan! Blij ermee!

 9. Ik geloof niet meer in wetenschappelijke onderzoeken want eerst was Soja heel goed en dan weer heel slecht maar wel allemaal wetenschappelijk onderzocht.!?Dan melk en ga zo maar door.
  En alleen maar voor de handel van de pillenfabrieken weet ik uit eigen ervaring dat dezelfde soort pil wel voor vele andere ziektens gebruikt worden alleen de zelfde pil, krijgt op de verpakking een andere naam dus wordt die zelfde pil wel meer dan 10 keer met een andere naam verkocht maar wel allemaal wetenschappelijk onderzocht ahum dat wetenschappelijk onderzoeken is vaak voor de wetten anders mag het niet verkocht worden.Dus laat je niet in de maling nemen door wetenschappers.Lees het verhaal maar over mensen in die in het dorpje Okinawa in Japan leven door veel algen en vis te eten worden ze allemaal bijna gezond en wel over de 100jaar zonder wetenschappelijke onderzoek
  Dus als iets werkt zonder onderzoek en jij knapt er van op waarom dan nog meer op papier?? Waarom alles maar geloven wat de pillenfabrieken je vertellen.

 10. Je moet inderdaad heel langzaam opbouwen ivm de detoxische werking. Niet iedereen heeft daar last van, maar als je al hoofdpijngevoelig bent wel. Gewoon beginnen met 1 pilletje of een kwart theelepeltje per dag (‘savonds bij het eten) en dit langzaam opbouwen naar 2x per dag etc. Ligt ook aan de hoeveelheid chlorella per pilletje, dat kan per merk verschillend zijn.

 11. Denk dat ik het ook weer koop. Merkte dat de thee-aanslag in mijn beker oploste nadat ik er smoothies met chlorella in had gemaakt. Kan je nagaan wat hij in je lichaam reinigt.
  Geloof ook niet zo in dat wetenschappelijke. Natuurlijke producten bestonden veel eerder dan de wetenschap en mensen wisten vroeger dingen instinctief. Soms kunnen onderzoeken wel dingen bevestigen.

 12. Waarom moet je chlorella samen met koriander gebruiken als je amalgaam gaat ontgiften?

 13. I recently came aosrcs a company that is selling chlorella and spirulina in powdered form only. It was told to me that it is purchased from Taiwan through a broker that delivers it to a company in Las Vegas, Nevada called Herb Supply House. Are you aware of this company and it’s reputation for these type of products?

 14. Bij mij werkt het super goed als ontgifter. Ik neem iedere dag 2 pilletjes, en als ik een migraine voel opkomen neem ik er 5 tegelijk en dan gaat de migraine aanval weg.

 15. Zelf ben ik begonnen met Zeoliet-Bentoniet klei in poedervorm. Dat kapselt de zware metalen helemaal in zodat het geen ‘schade’ meer kan aanrichten op weg naar het moment van uitscheiding uit het lichaam.
  Hoe dat met Chlorella werkt weet ik niet.
  Jesse heb jij daar kennis van?

 16. Goedendag,

  Weet je ook of je het kan gebruiken als je medicijnen gebruik ( voor hogebloedruk, slechtwerkende schildklier en ik gebruik humira wat je imuumsysteem plat legt methotrexaat ben ik net mee gestopt)

  Ik heb sarcoidose, uveitis, spa reuma, hoge bloedruk, slecht werkende schildklier en ze zijn aan het onderzoeken of ik ook een spierziekte heb.

  Ik ben zo vreselijk moe altijd dat ik nog maar weinig kan doen op een dag en op zoek naar alle kleine beetjes die me kunnen helpen me iets beter te voelen.

 17. Ben 6 dagen geleden ook begonnen met chlorella-poeder met beetje Citroën en aloë sap. Ik ben er telkens slecht en supermoe van. Heb in namiddag hierdoor 2 uur slaap nodig. Ik vraag me heel erg af of chlorella wel genomen mag worden indien je schildkliermedicatie neemt. (Nu erfa, vroeger thyroxine). Beetje verwarming. Mijn metalen werden getest en staan hoog. Mijn zinc zeer laag, koper hoog, wat ook verwijst naar hoog toxisch…Misschien toch beter een Panchakarmaatje volgen…

 18. Hallo,
  Ben nu een week bezig met chlorella, maar voel me niet echt lekker.
  Hoofdpijn etc. Dat had ik wel verwacht. Wat ik raar vind is dat ik heel onrustig tandvlees heb terwijl ik dat nooit heb. Zou dat ook aan de chlorella liggen?

 19. Beste Saskia, probeer eens Colloïdaal Silver, dat is een Immuun systeem die op zichzelf werk en bacterie, virussen, Schimmels en parasieten dood bij contact. 2 x daags een eetlepel, bij het wakker worden en voor het slapen gaan. Dat is een middel dat de mensen gebruikte voor dat de penicilline in zicht kwam. Google het, YouTube het. En er gaat een wereld voor je open. Succes.

 20. Hi, sinds een paar dagen met chlorella begonnen. Nu ben ik ook net weer zink aan het nemen voor de weerstand, maar gaat de chlorella dat niet afbreken?

 21. Goed spul,ik slik het al 2 jaar 🙂 🙂 🙂

 22. Ik ben 3 dagen heeeel rustig aan het opbouwen geweest, eerste dag 1, tweede en derde dag 2×1, maar gisteravond in bed ging mijn ademhaling al raar doen, te diep inademen, en dat niet meer goed kunnen krijgen, en ‘s morgens ook zo weer wakker worden. Ik las net toen ik erop google-de dat je astmatische – en ademhalings klachten kan krijgen als allergische reaktie, dus 1 en 1 is twee voor mij.
  Ik reageer so wie so altijd, als hooggevoelige, gevoelig op alles, dus ook hierop blijkbaar. Dus, ik stop met de chlorella. Want ik heb al allergieen genoeg, ben licht astmatisch, waarvoor het dankzij de Buteyko-ademhalingsoefeningen veel beter gaat, dus op ademhalingsproblemen zit ik zeker niet te wachten. Ben blij dat ik er even op ben gaan googlen. Ook had ik opeens last van diaree, gelukkig eenmalig, en heb ik pijn in mijn maag.
  Een waarschuwing voor een mogelijke allergische reaktie is wel op z’n plaats dus.

 23. ik ben al enkele weken rustig aan het opbouwen , heb al heel mijn leven last van constipatie, valt me op dat ik al enkele dagen vanzelf kan gaan, super! mijn vraag hoeveel gram mag je nemen?

 24. Een allergische reactie kan er juist op wijzen dat je lever overuren aan het draaien is. Het zou dus eigenlijk juist goed zijn om door te gaan met kleine hoeveelheden om de lever te ondersteunen in de opruimwerkzaamheden. Of zie ik dit verkeerd, Jesse?

 25. Hallo Jesse, ik heb op 1 dag 2 x een narcose gehad en ik blijf vermoeid en last hebben van hoofdpijn en obstipatie. Wat is je advies ? Alvast heel erg bedankt.

 26. Jesse schrijft interessante artikelen die ik graag lees.
  Echter; reageren op vragen in de comments doet hij nooit voor zover ik weet . Ik begrijp dat je niet overal op kunt reageren.
  Maar als je het helemaal nalaat kun je m i beter de mogelijk tot reageren verwijderen. Zo lijkt het of je de lezers niet serieus neemt.

 27. Hoeveel weken/maanden mag een kuur met chlorella duren?
  Hoeveel tijd moet je laten tussen elke kuur?

 28. ja jesse.
  ik ben ook benieuwd hieveel je mag gebruiken.
  Maar daar worst geen antwoord opgegeven, terwijl het meerdere keren wordt gevraagd.
  Graag reactie.

 29. Na vele jaren chlorella genomen te hebben ,vertelde mijn prognos therapeut dat chlorella het gif verplaatst in het lichaam maar niet afvoert. Spirulina daarentegen doet dat wel :ontgiftgen en afvoeren . Belangrijk om te weten voor al die chlorella slikkers…..

 30. Hoe ontgiftig je het beste van een narcose . Tips voor mijn lieve moeder, por favor…gr Erik.

 31. Zit nu midden in ‘heavy metal detox’ en gebruik hiervoor het protocol van dr. Dietrich Klinghardt (Chlorella, Daslook en Koriander). Protocol echter versterkt / verbeterd door aanvulling Alfa Liponzuur, deze stof dringt gemakkelijk door tot de hersenen opdat ook daar de zware metalen worden verwijderd ook is ALA (liponzuur) in staat de zware metalen uit de cellen te trekken.

  Op YT is daar wel het nodige over te vinden

  Boven genoemde kuur duurt gemiddeld zo’n 70 dagen.

 32. Net als een aantal andere reagerende mensen ben ik hondsberoerd geweest na inname van chlorella. En dan niet een beetje diarree door het ontgiften waar ik veel ervaring mee heb.
  Maar 10 uur lang kotsend op de vloer gelegen omdat ik niet meer op kon staan zonder flauw te vallen. Ik geef nooit normaal nooit over. Nu 3 dagen last van mijn slokdarm gehad en kon ook slecht ademen. Het was echt niet normaal. Ik heb er zelfs over gedacht om 112 te bellen.
  Ik hoop dat het voor andere mensen wel zo goed is als jij schrijft maar ik ga dit nooit maar dan ook nooit meer slikken.
  Spirulina verdraag ik gelukkig wel.

 33. In het verleden heb ik ook chlorella poeder gebruikt en werd ik er erg beroerd van.
  Nu heb ik biologische chlorella tabletten en dit langzaam opgebouwd. En nergens last van gehad.
  Dus als je er erg beroerd van bent geworden zou het kunnen zijn dat de chlorella vervuild is geraakt en ook niet biologisch geteeld.
  Neem dus altijd biologische chlorella. lk neem het liefst de tabletten want chlorella poeder is niet echt lekker.

 34. Pingback: 3conclude

Geef een reactie