Chronische Stress: een vitaliteitbeperkende vermoeidheidsaandoening

Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS) is een ziekte waar over de oorzaak geen honderd procent duidelijkheid bestaat en de remedie nog niet gevonden is. Uit onderzoeken blijken dat bij deze complexe aandoening vele mogelijke factoren een rol spelen, waarvan chronische stress er één is. Laat dit nu gelukkig iets zijn wat we wel in de hand hebben, en daarmee misschien een deel van het probleem oplossen.

Om aan te geven hoe gecompliceerd deze aandoening is, sommen we de factoren die mogelijk invloed hebben op CVS even op:

– Virale infectie
– Disfunctioneren van het immuunsysteem
– Disfunctioneren van het endocrien (hormonaal) systeem
– Voedselintolerantie
– Lage bloeddruk bij lichamelijke activiteit
– Cognitief disfunctioneren
– Giftige stoffen uit de omgeving
– Genetische factoren
– Candida
– Lekkende Darm Syndroom
– Gevoeligheid voor metalen
– Nutritionele tekorten
– Emotionele stress/trauma’s

Chronische stress (CS) wordt gekoppeld aan CVS omdat (emotionele) stress ervoor zorgt dat de hormonen voor langere tijd uit balans raken. Dit gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag; de fases waarin chronische stress zich ontwikkelt zien er als volgt uit:

– Fase 1: Wanneer er zich een stressvolle situatie voordoet, reageert het lichaam direct door over te gaan op de “vecht of vluchtstand”. Een anti-stressrespons zorgt ervoor dat het stressniveau wordt verlaagd. Dit wordt ook wel het vroege vermoeidheidsstadium genoemd;
– Fase 2: Wanneer de stress blijft aanhouden, gaat het lichaam over in een weerstandsreactie plaats. De bijnieren produceren in dit stadium ontzettend veel stresshormonen als reactie op al die spanning;
– Fase 3: Wanneer de weerstandsfase te lang duurt, raakt het lichaam langzamerhand uitgeput. Er beginnen symptomen op te treden die bij CS horen;
– Fase 4: Door de jarenlange “mishandeling” van de bijnieren, zijn ze totaal uitgeput waardoor ze niet meer naar behoren functioneren. Hierdoor raken veel hormonen uit balans en krijg je last van allerlei lichamelijke en geestelijke mankementen. Op dit punt heb je officieel last van Chronische Stress.

CV heeft een allesbepalende invloed op het lichaam en de kwaliteit van het leven. Omdat de hormonen uit balans zijn, welke allerlei systemen in het lichaam aansturen, zijn de gevolgen op vele gebieden merkbaar:

– Gewichtstoename
– Het regelmatig te warm of te koud hebben
– Geheugenproblemen
– Verminderd libido
– Laag energieniveau
– Milde depressie
– Huidproblemen
– Voedselallergieën
– Hartkloppingen
– Lage bloedsuikerspiegel
– En vele anderen

Uit onderzoek aan het St George Hospital en de University of London blijkt dat er verschillende soorten CVS zijn, met ieder een andere oorsprong en een andere lijst van symptomen. Deze indeling ziet er aldus hen als volgt uit:

– Vermoeidheid na inspanning: extreme zwakheid, ongemak of ziekte ondervinden na minimale fysieke inspanning. Dit zou duiden op het disfunctioneren van het mitochondrium (energiecentrale in de cellen);
– Tegengestelde vermoeidheid: je overgestimuleerd voelen maar tegelijkertijd extreem weinig energie hebben. Dit duidt meestal op psychologische oorzaken van CVS;
– Vermoeidheid m.b.t. hersenen: deze verslechte mentale staat zorgt voor verwarring, disoriëntatie en het niet kunnen functioneren tijdens dagelijkse activiteiten. Meestal zit nekpijn aan deze vorm van CVS verbonden. Bij deze groep zouden neurotoxines als microben, metalen of chemicaliën het zenuwstelsel hebben aangetast;
– Koortsachtige vermoeidheid: een zwak gevoel, zoals hoge lichaamstemperatuur en pijnlijke klieren;
– Energievermoeidheid: gevoelens van zwaarmoedigheid en weinig drang om iets te doen, waarbij je voor een lange periode geen energie hebt. Dit wordt over het algemeen waargenomen in de eerste drie maanden van een ziekte of tijdens een terugval. Sommige mensen ervaren dit echter constant en komen hierdoor het huis niet eens uit.

In vergelijking met de andere vormen van Chronisch Vermoeidheids Syndroom, kan je op het onderdeel chronische stress zelf invloed uitoefenen. Hierdoor ben je misschien zelf in staat CVS een stuk leefbaarder te maken. In grote lijnen komt het allemaal neer op de juiste balans:

– Het balanceren en ondersteunen van het lichaam door de juiste voeding. Goede voeding legt de basis van een sterke, biochemische fundering voor lichaam en geest, waardoor het beter met stress om kan gaan;
– Het erkennen en neurologisch balanceren van de onderliggende mentale en emotionele problemen, samen met gedragspatronen die het lichaam in deze staat hebben gebracht.

Het één kan echter niet zonder het ander: je moet aan beide punten werken wil je definitief afrekenen met CS. Hoe je dit doet? Kijk snel op de ledensite van de Superverbrander Methode!

Share:

6 comments

  1. Dit lijkt er al meer op. 🙂
    Bedankt voor de vlugge aanpassing!

  2. CVS/ME is een ziekte waarbij de oorspronkelijke ziekte/stress verdwenen is maar er een ‘toestand’ van fysieke disbalans blijft bestaan waar het systeem zich aan heeft aangepast. Deze toestand van disbalans verschilt van persoon tot persoon. Al deze verschillende toestanden tezamen wordt CVS genoemd en verschilt per individu. Die ‘toestanden’ zijn te meten door onderzoek. Bijvoorbeeld het disfunctioneren van het immuunsysteem en autonoomzenuwstelsel. De alomvattende vraag blijft: wat veroorzaakt deze voortdurende disfuncties.

  3. Voortdurende disfuncties hebben hun oorsprong in energieblokkades die veroorzaakt worden door oa stress,
    Stress ontstaat wanneer je tegen de stroom in gaat en niet soepel mee beweegt in dat wat er op het moment aanwezig is en om aandacht vraagt. Bewustwording van lichaam en geest is van belang om blokkades op te heffen en energie weer te laten stromen.

  4. Ervaringsdeskundige, met extreme ervaringen die, heel veel later, uiteindelijk de werkelijke oorzaak waren van de diagnose CVS/ME maar ook een aantal andere diagnoses die een wel heel bijzondere oorzaak hadden en helaas met blijvende gevolgen zijn voor de slachtoffers. Het is inmiddels 2015 en het heeft jaren gekost alles te ontrafelen.

  5. Jesse Van Der Velde is een boekenverkoper , niet meer en niet minder . Hij antwoord nooit op de vragen vaan de mensen op zijn blogs . Zuiver geldgewin , anders niets .

  6. Je hebt volledig gelijk, Tina. Rijk worden van de ellende van anderen… Harteloos.

Geef een reactie