De 3 gevaren van amalgaamvullingen

Nog niet zolang geleden was het de gewoonste zaak van de wereld dat je tandarts de gaatjes in je kiezen vulde met amalgaamvullingen. Omdat deze vullingen het zware metaal kwik bevatten geven de meeste tandartsen tegenwoordig de voorkeur aan vullingen die gemaakt zijn van alternatieve materialen zoals composiet, keramiek of goud, maar miljoenen Nederlanders lopen nog steeds rond met oude amalgaamvullingen in hun mond. Het kwik dat dag in dag uit vrijkomt uit deze vullingen kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, daarom kiezen veel mensen ervoor om al hun amalgaamvullingen te laten vervangen. Bij het verwijderen van amalgaamvullingen komt echter een verhoogde concentratie kwik vrij, daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat het vervangen van je vullingen op een veilige en verantwoorde manier gebeurt.

De gevaren van amalgaamvullingen

Al sinds 1830 worden amalgaamvullingen veel gebruikt als vulmiddel in tanden en kiezen, want het heeft tandtechnisch gezien diverse voordelen : het is relatief goedkoop, blijft jarenlang goed op zijn plaats zitten, het slijt bijna niet en het veroorzaakt vrijwel nooit allergische reacties. Toch zijn amalgaamvullingen verre van ‘onschuldig’, want ze bestaan voor ongeveer 50% uit kwik, een zwaar metaal dat zeer schadelijk is voor de gezondheid.

Amalgaamvullingen geven doorlopend een kleine concentratie kwik af aan je lichaam. De hoeveelheid kwik waaraan je op die manier dagelijks blootgesteld wordt hangt uiteraard af van hoeveel amalgaamvullingen je hebt. Gemiddeld genomen krijgen mensen met amalgaamvullingen dagelijks zo’n 3 tot 7 microgram kwik in hun lichaam, maar dit kan oplopen tot wel 100 microgram per dag. Daarnaast kan de afgifte van kwik verhoogd worden als je bijvoorbeeld hete dranken drinkt, kauwgom kauwt of met je tanden knarst.

Een doorlopende blootstelling aan kwik leidt tot:

 1. Chronische kwikvergiftiging. In het algemeen zijn chronische metaalvergiftigingen veel minder makkelijk te herkennen, mede omdat de symptomen die hiermee gepaard kunnen gaan vaak voorkomen en ook op een andere aandoening kunnen duiden. Mensen die een chronische kwikvergiftiging hebben kunnen last hebben van bijvoorbeeld vermoeidheid, chronische hoofdpijn of migraine, spijsverteringsproblemen, schimmelinfecties en allergieën (voor een uitgebreider overzicht zie het volledige artikel, dit is een samenvatting).
 2. Verhoogd risico op kanker. Aan de hand van dierproeven en epidemiologisch onderzoek is aangetoond dat het zeer aannemelijk is dat kwik kankerverwekkend is en het menselijk lichaam schade toebrengt (Omura et al., 1996).
 3. Meer kans op Candida infecties en diabetes. Wetenschappers hebben ontdekt dat er een sterk verband bestaat tussen amalgaamvullingen en Candida infecties (o.a. Blomgren et al., 2006), en sommige experts vermoeden zelfs dat amalgaamvullingen de insulinegevoeligheid kunnen aantasten waardoor het risico op diabetes groter wordt.

Omdat er zoveel gevaren kleven aan de blootstelling aan kwik is het niet voor niets dat veel overheidsinstanties het gebruik van kwik sterk proberen te ontmoedigen en dat tandartsen tegenwoordig vrijwel nooit meer amalgaamvullingen gebruiken.

Amalgaamvullingen – wel of niet verwijderen?

Ondanks alle risico’s en gevaren zijn er maar weinig tandartsen die actief aanbevelen om amalgaamvullingen te verwijderen. De meeste medici zijn namelijk van mening dat de hoeveelheid kwik die vrijkomt uit amalgaamvullingen te laag is om schade aan te richten aan het lichaam, en die visie wordt mede gesteund door diverse wetenschappelijke onderzoeken die in de laatste jaren zijn uitgevoerd en waarin een verband tussen amalgaamvullingen en negatieve effecten op de gezondheid niet kon worden aangetoond (o.a . Bellinger et al., 2006 en DeRouen et al., 2006). Echter, er zijn ook onderzoeken die laten zien dat 95% van de Amerikanen met aandoeningen van het centrale zenuwstelsel zoals MS, epilepsie, verlamming en migraine, amalgaamvullingen hebben. De Amerikaanse arts en wetenschapper Dr. Mark Sircus meent dat kwik bijdraagt aan de vorming van kanker, en ook hij heeft vastgesteld dat de meeste kankerpatiënten één of meer amalgaamvullingen hebben. Sircus heeft tevens verschillende experimenten bestudeerd die laten zien hoe makkelijk kwik uit amalgaam kan ontsnappen, zelfs bij proeven waar amalgaamvullingen maar 15 minuten in gezuiverd water worden gelegd. Steeds meer mensen laten hun amalgaamvullingen daarom vervangen door veiligere alternatieven.

Het verwijderen van amalgaamvullingen dient zorgvuldig te gebeuren omdat je anders in één keer een flinke dosis kwik in je lichaam krijgt, iets wat je natuurlijk juist wil voorkomen. Daarom is het zinvol alle stappen van het verwijderingproces eerst goed door te spreken met je tandarts, zodat je zeker weet dat hij of zij alle benodigde voorzorgsmaatregelen treft. Deze stappen worden uitgebreid besproken in het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing), dit is een samenvatting.

Amalgaamvullingen verwijderen en ontgiften

Het verwijderen van amalgaamvullingen is een precisiewerkje dat met een grote zorgvuldig dient te gebeuren, omdat je anders gedurende de verwijdering een flinke dosis kwik in je lichaam krijgt. Echter, zelfs de beste tandarts kan niet voorkomen dat er altijd wel wat kwik in je lichaam komt tijdens het verwijderen van de vullingen. Daarom is het verstandig om een paar weken voor de daadwerkelijke verwijdering van de amalgaamvullingen al te beginnen met ontgiften, en hiermee door te gaan tot een paar weken nadat je nieuwe definitieve vullingen zijn aangebracht.

Als je wordt blootgesteld aan kwik dan slaat je lichaam dit op in je lichaam. De enige manier waarop kwik je lichaam weer kan verlaten is door zich te binden aan bepaalde mineralen, waarna het kwik via het spijsverteringsproces (stoelgang) uit je lichaam kan worden verwijderd. Een gezonde darmflora, een regelmatige stoelgang en een gezond voedingspatroon dat veel vitamines, mineralen en vezels bevat zijn dus onontbeerlijk gedurende de periode dat je bezig bent om je amalgaamvullingen te laten verwijderen. In het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing) kun je allemaal tips lezen die je kunnen helpen bij een efficiënte detox voor, tijdens en na het verwijderen van amalgaamvullingen. Belangrijk is om dagelijks chlorella te nemen, aangezien dit superfood de natuurlijke reiniging in je lichaam op een krachtige wijze ondersteunt. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, en dan met name vitamine C, E, selenium en zink.

Door je amalgaamvullingen te laten verwijderen zal je blootstelling aan kwik drastisch worden verminderd. Echter, als je tandarts onzorgvuldig te werk gaat en jij onvoorbereid begint dan kan het verwijderen van amalgaamvullingen zeer schadelijk zijn voor je lichaam. Begin er dus niet zomaar aan, maar bespreek het eerst goed met je tandarts en maak dan een detox plan voor jezelf, zodat je voor, tijdens en na het verwijderen van je amalgaamvullingen optimaal beschermd bent tegen alle schadelijke effecten van blootstelling aan kwik.

Dit is een samenvatting van het artikel “Amalgaam vullingen – 3 gevaren en 4 stappen om ze veilig te verwijderen” op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je leest wat de gevaren zijn van amalgaamvullingen, waarom het verwijderen van amalgaamvullingen zorgvuldig dient te gebeuren, hoe je er samen met de tandarts voor kunt zorgen dat je amalgaamvullingen op de juiste manier verwijderd worden en hoe je jouw lichaam voor, tijdens en na het verwijderen van je amalgaamvullingen kunt beschermen tegen blootstelling aan kwik.

Share:

32 comments

 1. Hallo,
  Wat fijn om te lezen! Als mondhygiëniste ben ik hier voorstander van.
  Wat wel het vermelden waard is, is dat het verwijderen van een amalgaamvulling altijd ten koste gaat van een stukje natuurlijk tandmateriaal. Dat wil zeggen dat glazuur verloren gaat en de stevigheid van de tand achteruit gaat. Aangezien de tandartsen vroeger erg royaal waren met boren, kan het zijn dat een kies verloren is als de amalgaam eruit is. Dan zal er een kroon geplaatst moeten worden, of de kies eruit gehaald worden.. Wel even informeren dus! En kijken of het in het financiële plaatje past!
  Groetjes Renée

 2. bedankt ,niet geheel onbelangrijk!

 3. Zojuist is mijn kies afgebroken. Ik had er al jaren last van. Er is ook een paar keer een foto van gemaakt… om te kijken of er een gaatje in zat. Maar dat was niet het geval.
  De kies zat al vol met vulling. Ik kan morgen mijn kies laten repareren. Ik wil de oude vulling zoveel mogelijk eruit. Maar dan blijft er denk ik weinig over van mijn kies.

  Ik heb een vraag… nu ligt mijn vulling dus een dag bloot. Dat lijkt me niet zo goed ivm bovengenoemde giftige stoffen!
  Of maakt dat niet uit?
  Want de bovenkant is ook vulling. (lag in feite ook bloot) En daar liep ik al jaaaaren mee rond… net als velen anderen.
  moet ik pleiten voor een behandeling voor vandaag?

 4. Dat is zeer verstandig van je. Ik ben er zo van opgeknapt en had jammer genoeg ook een kroon die mij ook ziek maakte. Toen deze werd verwijderd kwam er een gifwolk vrij en mijn directeur zei de volgende dag:ik weet niet wat ik meemaak!! Ja, ik was niet meer geblokkeerd. Ik ben een Deense vrouw en volg alles in Denemarken, Noorwegen en Zweden. En het laatste nieuws in Zweden is dat zij aanbevelen om niet tijdens je zwangerschap witte vullingen te vervangen of laten zetten. Supergoed dat je het laat doen. Nog een tip: Laat nooit een wortelbehandeling doen dan word je gezond oud. Veel geluk!

 5. ik heb een vraagje aan Jenny. Waarom is een wortelkanaalbehandeling niet goed? En wat zou het alternatief zijn? bvd 🙂
  Ik heb gister een wortelkanaalbehandeling ondergaan wegens de kiespijn, heb er drie weken mee gezeten omdat de ontsteking niet zichtbaar zou zijn op de foto, en lees nu overal verhalen en narigheid na een wortelkanaalbehandeling en begin me toch wel zorgen te maken. Ik heb sinds kort weer een nieuwe tandarts maar begin het vertrouwen in tandartsen te verliezen en durf niet zomaar m’n oude vullingen te gaan verwijderen bij weer ‘zomaar’ een tandarts. Het is ook niet makkelijk om een echt betrouwbare tandarts te vinden, aangezien iedereen zo z’n eigen ervaringen heeft. Zou er niet een betrouwbare site moeten komen om een echt goede tandarts te vinden?…
  Groetjes Debbie

 6. Ozon behandeling ipv wortelkanaal, boren etc…
  heel suksesvol!!
  Sterkte en probeer het, mij heeft het mijn kies gered.
  Maya

 7. een alternatief, composiet vullingen is ook niet beter vanwege de hormoonverstoorder bisfenol A (BPA), dat bij kinderen al mogelijk tot gedragsveranderingen/-problemen heeft geleid zoals depressies, angst.

 8. ik heb veel klachten en al zou dat komen door die , almg- vullingen
  ik wou dat ik het eerder had geweten dan had nu niet zoveel klachten psygische
  en lichamelijk ik heb twee kiezen laten trekken ,ik had een infectie dus ze moesten eruit ik voel me iets beter nu maar ja ..

 9. Jaren lang psychische en lichamelijke problemen gehad nu eindelijk van verlost.
  Wist eigenlijk jaren niet dat het probleem in mijn vullingen zat.
  Als ik het eerder had geweten het had mij en mijn omgeving veel problemen kunnen schelen…
  Veel beslissingen verkeerd gemaakt door de invloed van de amalgaam.
  Kwam na jaren terecht bij tandarts René in Amstrrdam… Hij heeft mij verlost van deze vreselijke vullingen op de juiste werkwijze. Met de zgn. Clean up methode… Mijn klachten worden nu langzaam minder…ik blijf positief…

 10. Ik heb m’n amalgaam- vullingen ook al járen geleden laten verwijderen mbv clean-up methode. Omdat ik me/cvs heb en migraine , hoopte ik dat dit tot verbetering van mijn gezondheid zou leiden. Maar helaas was dit niet zo. Ik werd er niet slechter maar ook niet beter van, heb geen enkele verschil gemerkt.
  Ben wel tevreden dat ik die vullingen niet meer heb, maar ik denk niet dat het bij iedereen merkbaar tot verbeteringen zal leiden. En ik zou zeker voorzichtig zijn met het laten verwijderen !

 11. Link van Maximale Gezondheid ledensite werkt niet! Graag actie.

 12. Ongelooflijk dat ozon therapie nog toegepast mag worden. Natuurlijk werkt ozon desinfecterend. Het doodt alles waar het mee in aanraking komt. Helaas is hier het middel erger dan de kwaal.

 13. selenium ,helpt bij het ontgiften van zware metalen zoals kwik .

 14. Ik heb een vraagje
  Ik wil chlorella en spirulina gaan slikken
  Ik heb heel wat amalgaam vullingen
  Ik wil ze niet laten verwijderen
  Maar kan ik dan veilig chlorella slikken want ik hoorde van iemand dat zijn amalgaam los liet ofzo…

 15. Ik heb sinds een half jaar aangezichtspijn (Trigeminus neuralgie) een buitengewoon pijnlijk kwaaltje. Zodra het medicament dat ik daarvoor slik enigzins is uitgewerkt, moet ik het niet wagen m’n kiezen van onder en bovenkaak tegen elkaar te tikken, want dat geeft een bijna ondragelijk pijnflits. Ik heb enkele amalgaam-vullingen. Zou het kunnen dat een zenuwtak geprikkeld raakt door de elektrochemische werking van amalgaam in een natte omgeving?
  (batterijwerking). Dit kan weliswaar niet de oorzaak van de kwaal zijn, maar zou wel een pijn-triggerpunt kunnen zijn. Wat is uw mening?

 16. Hoi Karin,
  Welke tandarts is dat en waar zit zijn praktijk? Alvast bedankt!

 17. Wie weet er een tandarts die veel ervaring heeft met het verwijderen van Amalgaamvullingen?
  Bij voorkeur zuid-west Nederland
  En niet minder belangrijk: wie heeft er echt profijt van gehad?

 18. lol

 19. Had al jaren vermoeidheidsyndroom en heb 6 jaar geleden amalgaanvullingen laten vervangen. Voelde me al heel snel veel beter en heb ook weer een paar jaar kunnen werken. Helaas sinds 2 jaar gaat het veel minder, heb nu nog 2 a 3 uur energie per dag. Bij een arts in Spanje, na veel bloed, urine, ontlasting en haartesten, blijkt dat ik 3 keer te veel kwik in me heb, veel vitamines en mineralen worden niet opgenomen, te hoog insulinegehalte, immuunsysteem slecht, schildklier functioneert maar vervoer werkt slecht.. En slechte stoffen zoals homosystines, veel gevaarlijker dan cholesterol, zijn veel te hoog doordat vitamines en bijv foliumzuur niet worden opgenomen. Ik krijg nu allemaal supplementen en hoop gauw weer wat meer energie te hebben. Maar ben eigenlijk erg boos dat de tandartsen amalgaan blijven gebruiken en dat de huisartsen er geen enkele rekening mee houden!

 20. Ik wil ook mijn amalgaan vullingen later verwijderen, alleen mijn vraag is hoeduur is het en wordt het gedeeltelijk vergoed, en weet iemand een goeie biologische tandarts die dat die, provincie Noord-holland, ik wil bij mijn eigen tandarts weg en naar een biologische tandarts overgaan.

 21. na een 6jaar zoektocht om van mijn amalgaam af te komen is onderstaande mijn beste oplossing
  LET WEL voor je het gaat doen zorg dat je alles hebt uitgezocht waar, wat, en hoe en door wie
  met name de detox nadien!! belangrijk hoor want kwik kost kwaliteit van leven
  mijn 20 eurocent……
  lees je in over ozone voor ontsmetting , in duitslands gebeurt dit meer dan hier, mijn menig ….er is op natuurlijk vlak niets beters zonder bij-nawerkingen. (zie youtube thepowerofozone / Robert Rowen / frank shallenberger)
  verwijderen alleen met coverdam en daarbij eventueel clean-up systeem (en alleen in die volgorde) wortelkanaalbehandelingen nooit doen ivm chronische ziektes / hart problemen enz..later OF alleen in combi met ozone (en onderstaande vulling)
  Want de allerbelangrijkste/moeilijkste vraag voor mij was waar vervang je de amalgaam mee?
  en daar hoorde ik niemand over alsof dat niet het belangrijkste was als de amalgaam er maar uit was maar niets is minder waar ….wat je er dan weer instopt is erg belangrijk en bepalend voor je herstel ja of nee.
  mijn beste natuurlijke oplossing gcp-dental maakt een vulling -glascarbomeer- op nano niveau
  wat de beste hechting geeft gezien de kleine deeltjes …bijna geen kans op gaatjes tussen vulling en tand…verdiep je er zelf in zie haaientandvulling.nl
  als je een tandarts hebt gevonden die dit allemaal doet laat het me weten ik kan hem/haar niet vinden na 6 jaar zoeken (ozone wordt namelijk jammer genoeg niet toegepast in nederland alleen door Jacob Brandsma)
  en dan de detox ….dit is de enige weg terug en geen detox doen is geen optie mijn inziens
  Want het kwik kan overal neerslaan in je lichaam… je hersens …je boten (dit is vooral bij vrouwen waarom poreuse botten niet worden gezien door doktoren)
  DETOX ….weet wel dit betekend jaren van detox ….is het dat waard?
  tja wat heb je over voor gezondheid… mijn tip Andrew Cutler chelation protocol is de veiligste weg

  dat was mijn 20 eurocent.
  succes

 22. Alle tandartsbehandelingen zijn gevaarlijk, maar vooral de zenuwbehandeling!
  En vooral die door metaal zoals Palladium en amalgaam.
  Laat u NOOIT overhalen tot een wortelkanaalbehandeling(zenuwbehandeling) door een METALEN kroon. Er is grote kans dat Palladium en Amalgaam(kwik) en andere metaaldeeltjes in uw lichaam en kaakholte terecht komen, waar u nooit meer vanaf komt want tandartsen laten die fout opzettelijk zitten. Ze melden dit ook niet aan u. Ze misleiden u met röntgenfoto’s, endoscooponderzoeken en andere kwakzalverachtige diagnoses. De foute behandeling wordt ook niet uw dossier vermeld(fraude) en dus ook niet hersteld(mishandeling).
  U wordt belazerd, benadeeld en dus ook nog eens vergiftigd door uw tandarts, kaakchirurg en kno-arts!
  Artsen zijn Fa. List en bedrog houdt u daar rekening mee als u naar welke arts dan ook gaat(ook uw huisarts).

 23. Paar dagen geleden bij een nieuwe tandarts geweest in Leidschendam.
  De man noemt zich een angst tandarts. Heeft een kies getrokken en er moest een gaatje gevuld worden (eenvlaksvulling) in een kies waar ik een half jaar geleden tegen mijn zin door een andere tandarts nog een wortelkanaalbehandeling aan is uitgevoerd. Had het gevoel dat het niet klopte -dus geen gaatje – maar het ergste vind ik dat hij er een amalgaam vulling in heeft gestopt. Vind dit anno 2017 bijzonder schandalig. Heb ook nog eens een slechte gezondheid. Hoe denken andere mensen hierover?

 24. Ik ben als kind weinig bij een tandarts geweest ivm door angst. Toen ik 18 was ben ik bij een angst tandarts terecht gekomen , en deze heeft de angst weggenomen . Maar hij heeft heel veel almalgaan gebruikt, hele kiezen heeft er van gemaakt .Dus 4 tal kiezen waar nig een stukje van over was een hele kies van gemaakt van almalgaam. Nu lees is dat je daar zelfs kanker en MS van kunt krijgen. Ik heb beidde gekregen. Ik wil ze er graag uit laten halen alleen blijft er niet zoveel kies meer over want het is bij mijn het hele onder gebit.

 25. Heeft iemand goeie ervaring met een tandarts , graag hoor ik dat van u.

 26. Hallo, ik heb 2 amalgaam vullingen die as maandag worden verwijderd… Nou heb ik Holo amalgaam detox gekocht om te ontgiftigen… Bent u hier bekend mee, en kan ik dit nu al gebruiken terwijl mijnn vullingen er nog in zitten?

  Bvd Chantal

 27. Tja en dan wil ik toch ook nog even reageren. composiet is kankerverwekkender dan amalgaam, ze hebben dit al getest op dieren maar durven het niet goed naar buiten te brengen. ik had vroeger een gebit vol met amalgaam vullingen en nooit nergens last van.deze zijn er nu ondertussen bijna allemaal uit en ik voel mij er slechter onder dan met amalgaam waar ik nooit gezondheidsklachten van had. ik heb nu wel veel klachten sinds ze mij volgestopt hebben met composiet en loop sindsdien elke maand bij de huisarts en word voor allerlei klachten doorgestuurd naar het ziekenhuis veroorzaakt door composiet. dus mensen laat je niet gek maken doordat amalgaam slechter zou zijn .ik zoek overigens nog een tandarts die mijn composiet vullingen weer terug kan vervangen voor amalgaam.het beste vulmiddel wat er voor je tanden is..

 28. Dit is een klassieke fout:
  “Echter, er zijn ook onderzoeken die laten zien dat 95% van de Amerikanen met aandoeningen van het centrale zenuwstelsel zoals MS, epilepsie, verlamming en migraine, amalgaamvullingen hebben.”
  Water is ook al zo ‘n gevaarlijke stof, want méér dan 95% van diezelfde Amerikanen hebben die vloeistof wel eens gedronken.

 29. Jaren ellende en pijn had heel last van gebit jaren en jaren amalgaam eruit tandarts ede nooit meer hoofdpijn voel me greattt

 30. ik ben een vrouw van 56 jaar, toen ik 24 jaar was kreeg ik uitslag rondom mijn mond, arts wist niet wat het was dus kreeg ik een hormoon zalf, uitslag ging wel weg maar kwam toch weer terug.
  na bezoek aan Homeopathisch arts die vroeg wanneer ik voor het laatst naar de tandarts was geweest, hij meet met instrument op mijn amalgaan vullingen wat bleek een te hoge concentratie kwik, al mijn amalgaan vullingen er uit laten halen bij homeopathisch tandarts, en er composiet vullingen er in laten zetten, dit is in 1987 gebeurt.
  uitslag verdween met de noorderzon.
  Wel komt er nu uitslag bij mijn mondhoeken, hou dit in de gaten, ikzelf loop al bij mondhygiënist omdat ik parodontitis heb, wil er niet mee naar de arts, misschien wederom hormoon zalf,.

 31. In 2020 gaan tandartsen nog steeds onverantwoord om met amalgaam. Sommigen gebruiken het nog! Bij het verwijderen van amalgaam vullingen komt ongelofelijk veel gif vrij. Als dat verwijderen niet gebeurt met een heel protocol van coffer dam, Easy-clean systeem etc. etc. etc. dan worden mensen zieker in plaats van beter door het verwijderen van oude amalgaam vullingen. De meeste tandartsen raggen het amalgaam er gewoon haastig uit en vergiftigen zo hun patiënt, omdat het tarief hetzelfde is voor haastwerk als voor goed werk. Vervolgens plempt de gemiddelde tandarts daar het goedkoopste (meest winstgevende) vulmateriaal in met schadelijke nano bestanddelen.

  Mijn zoektocht begon bij de vereniging voor biologische tandartsen de nvbt.nl Vervolgens moet je gaan bellen met de tandarts hoe de biologische nvbt tandarts amalgaam verwijdert, want ook bij de NVBT bestaat daarin nogal wat verschil. Ik kwam uit bij tandartspraktijkberghuis.nl in hilversum.
  Voor mij de ideale keuze.

  Kies verstandig wat je daarna in je mond stopt want de meeste vullingen met “nano” in de naam zijn ook niet gezond. Haaientandvulling, inseram of langketenig materiaal is het beste en dat moet je tandarts wel kunnen aanbieden. Het heeft me veel tijd gekost dit uit te zoeken, doe er je voordeel mee.

Geef een reactie