Zware metalen vergiftiging: hoe krijg je het en hoe voorkom je het

Vrijwel iedereen komt dagelijks in aanraking met zware metalen, zonder het zelf te weten. Veel mensen weten wel dat er zware metalen in bijvoorbeeld verf, sigarettenrook en amalgaamvullingen zitten, maar realiseren zich niet dat ze dagelijks ook op heel veel andere manieren in aanraking kunnen komen met deze giftige stoffen. Zware metalen zitten namelijk ook in onder andere voedingsmiddelen, medicijnen, kookgerei, speelgoed, drinkwater… en zelfs in de lucht! Vergiftiging door zware metalen is misschien wel één van de grootste gevaren voor de gezondheid. Een metaalvergiftiging kan leiden tot allerlei ziektes en kwalen, waaronder neurologische aandoeningen en kanker, maar toch stellen we ons dagelijks bloot aan deze dodelijke stoffen en weten we vaak niet dat er eenvoudige manieren zijn waarmee je de blootstelling aan zware metalen zoveel mogelijk kunt beperken.

Vergiftiging door zware metalen: een serieus probleem dat iedereen raakt

Wat zijn nou eigenlijk zware metalen? Volgens de encyclopedie zijn dit ‘metalen met een hoge atoommassa’. In eenvoudige taal betekent dit dat de dichtheid van de vaste stoffen in zware metalen veel groter is dan die in bijvoorbeeld water. Maar waar zware metalen vooral om bekend zijn is hun giftigheid. De bekendste giftige zware metalen zijn kwik, lood, cadmium, barium en thallium; daarnaast behoren ook zink, koper en mangaan tot de zware metalen, maar dit zijn essentiële sporenelementen die in zeer kleine hoeveelheden in bijvoorbeeld fruit en groenten voorkomen en uitsluitend bij een overdosering giftig zijn. Het verraderlijke van zware metalen is dat ze alom in onze omgeving aanwezig zijn, zodat blootstelling onopgemerkt plaatsvindt. Vervolgens hopen de metalen zich jarenlang langzaam op in je lichaam, waardoor je er lange tijd niets van merkt… totdat het te laat is.

zware metalen

Symptomen van metaalvergiftiging

Bij vergiftiging door zware metalen is het belangrijk onderscheid te maken tussen acute metaalvergiftiging, waarbij iemand binnen korte tijd een hoge dosis zware metalen in het lichaam krijgt, en chronische metaalvergiftiging, als gevolg van langdurige blootstelling aan kleinere hoeveelheden zware metalen. De meeste mensen hebben te maken met het tweede type vergiftiging, waarvan de symptomen vaak eerst heel subtiel zijn maar op de lange duur kunnen uitgroeien tot serieuze ziektes en aandoeningen.

Een chronische metaalvergiftiging is vaak veel minder makkelijk te herkennen, mede omdat de symptomen vaak voorkomen en ook op een andere aandoening kunnen duiden:

 • Vermoeidheid
 • Spijsverteringsproblemen
 • Vertraagde vetverbranding
 • Pijnlijke gewrichten
 • Depressies
 • Verhoogde bloedsuikerspiegel
 • Specifieke problemen bij vrouwen, zoals menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, miskramen, pre-eclampsie, hoge bloeddruk tijdens zwangerschap en vroeggeboorte

De belangrijkste zware metalen waar we dagelijks aan worden blootgesteld

 1. Kwik: een kankerverwekkende stof met een verwoestende werking op het lichaam. Daarnaast is het bekend dat er een sterk verband bestaat tussen Candida en kwikvergiftiging. Ook tast kwik de zwavelverbindingen in insuline aan, waardoor het risico op diabetes toeneemt. Kwik zit onder andere in amalgaamvullingen, vaccinaties, vis en glucose-fructosesiroop.
 2. Lood: kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zoals hersenschade bij kinderen, gedragsveranderingen bij volwassenen (bijvoorbeeld verminderde cognitieve vaardigheden, verlaagd IQ en persoonlijkheidsveranderingen), hoge bloeddruk en chronische nieraandoeningen. Lood zit vaak in oude verf, kraanwater, batterijen en producten gemaakt van rubber of glas.
 3. Aluminium: is in verband gebracht met ernstige ziekten en aandoeningen zoals osteoporose, extreme nervositeit, bloedarmoede, hoofdpijn, verminderde lever- en nierfunctie, vergeetachtigheid, spraakstoornissen, geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer. Dit zware metaal is onder andere terug te vinden in kraanwater, bewerkte voedingsmiddelen, aluminium keukengerei, deodorant en medicijnen.
 4. Arsenicum: langdurige blootstelling aan arsenicum kan leiden tot blaas-, long-, huid-, neus-, lever- en prostaatkanker. Je kunt met arsenicum in aanraking komen door rook of zaagsel van met arsenicum bewerkt hout in te ademen.
 5. Cadmium: kan leiden tot kanker, nierziekten, longschade en broze botten. Cadmium komt in het milieu via fabrieken, mijnen en huishoudelijk afval, waarna het zich bindt aan stoffen in de grond en oplost in water om zo in onze voedselketen terecht te komen. Vooral orgaanvlees (lever en nieren) en schaaldieren kunnen hoge concentraties cadmium bevatten, maar met name mensen die roken krijgen dagelijks een zeer grote dosis cadmium binnen.
 6. Nikkel: in kleine hoeveelheden nuttig voor bepaalde lichaamsfuncties, maar teveel nikkel in het lichaam zorgt voor vergiftiging. Dagelijks worden we via de lucht blootgesteld aan nikkel door uitlaatgassen van auto’s, sigarettenrook en luchtvervuiling door fabrieken. Daarnaast kan ons lichaam in aanraking komen met nikkel als het in contact komt met bijvoorbeeld nikkelen munten, haarspeldjes, juwelen, prothesen, hartkleppen, kookgerei en voeding.

Hoe je zware metalen zoveel mogelijk kunt mijden

Vaak wordt aangeraden om het lichaam op een natuurlijke manier te ontgiften, maar dit heeft pas zin als je alle mogelijke maatregelen hebt genomen om zo min mogelijk in contact te komen met zware metalen. Het beste is dus om te beginnen met zware metalen zoveel mogelijk te vermijden. Immers, als je er niet aan blootgesteld wordt kunnen ze ook geen schade toebrengen aan je lichaam!

Een gezond voedingspatroon is het allerbelangrijkst als je jezelf wil wapenen tegen zware metalen. Dr. Daniel et.al., een Amerikaanse klinische voedingsdeskundige, legt in zijn publicatie “Mad As a Hatter” uit dat als je lichaam door een ongezond voedingspatroon een gebrek heeft aan bepaalde gezonde metalen, deze zal vervangen door de wel aanwezige giftige metalen. Daarnaast zijn er ook nog allerlei andere nuttige en praktische tips die je kunnen helpen om je blootstelling aan zware metalen zoveel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld:

 • Gebruik uitsluitend keukengerei gemaakt van glas, gietijzer, koolstofstaal, titanium of emaille. Pannen gemaakt van aluminium of roestvrij staal en anti-aanbakpannen zitten vol zware metalen.
 • Kijk altijd op het etiket van schoonmaakmiddelen om te zien welke ingrediënten erin zitten. Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen die vrij zijn van zware metalen. Gebruik nooit verdelgingsmiddelen, zelfs de ‘milieuvriendelijke alternatieven’ kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid
 • Koop geen cosmetica en deodorants die aluminium bevatten. Op het etiket kun je lezen of het product dit zware metaal bevat.
 • Draag geen sierraden die zware metalen bevatten.

Wanneer je er alles aan doet wat binnen je mogelijkheden ligt om zware metalen zoveel mogelijk te vermijden zorg je ervoor dat je lichaam zo min mogelijk wordt blootgesteld aan deze giftige stoffen. Toch zullen daarmee de zware metalen waaraan je in het verleden bent blootgesteld niet uit je lichaam verdwijnen. De volgende stap die je kunt zetten is om op een natuurlijke wijze zware metalen uit je lichaam te verwijderen. Hoe jij je lichaam op een gezonde manier kunt ontgiften wordt besproken in het volgende hoofdstuk over zware metalen.

Dit is een samenvatting van het artikel “Zware metalen: hoe word je er aan blootgesteld en hoe kun je dat voorkomen” op de ledenwebsite, waarin je leert aan welke zware metalen we allemaal dagelijks worden blootgesteld, welke zware metalen er allemaal zijn, welke effecten ze hebben op ons lichaam en hoe we zware metalen zoveel mogelijk kunnen vermijden om zo het risico op een zware metalen vergiftiging kunnen verkleinen.

Wil je wijzigingen maken in je voedingspatroon, in de komende weken een duidelijk strakkere buik ontwikkelen en vooral blijvend veel beter in je vel zitten? Klik hier voor meer informatie.

Share:

24 comments

 1. Dit is inderdaad een zeer juiste weergave van klachten en symptomen, stoornissen en ziekten lijst die je krjgt met en van toxische schadelijke zware-metalen vergiftiging.
  Een goede klinisch-chemische toxicologisch bloed onderzoek, nagel analyses, zweet- analyse, 24 uurs urine analyse dienen zo snel als mogelijk is afgenomen en bepaald gaan worden.
  Met oa nefrotoxische (tubuli, nier-schors, nier-merg, Nier eiwitten stoffen bepalingen,) en ook Hepa- toxisch Lever- stoffe onderzoek en bepalingen, Lever – enzymen onderzoek vIa ASAL, ALAT, SGOT enzymen bepaling, endocriene – hormonaal stoffen ondezoekings bepalingen, BuChE, AChE, mri/Scan, EEG en ECM onderzoekings bepalingen, Testosterons/ Oestrogeen etc laten doen afnemen.
  Zware-metalen zijn acuut, chronisch en langdurig blijvend, artsen kunnen er niet mee om gaan en gaaan toxische stoffen belastingen vertalen naar normale ziekten, en daar zit de grote fout en misvatting in omdat het anders zo nooit bekend en erkend wordt.
  De vetten en suiker stoffen metabolisme wisseling wordt vertraagd en onvolledig functionerend, en daar heb je de lever- vervetting en vergroting en waterzucht/acites, eiwitten opstapelingen al zitten.

  Zware/ chemische metalen vergiftiging is een regelrechte onbegrepen levens gevaarlijk ramp.

 2. ik ben van af mijn jeugd al in het schilders vak, en uit een schilders familie. nu na een fiks aantal jaren ik ben nu 63, ga ik in 2008 slecht lopen, verlamde voeten, geen arts en neuroloog die daar wat mee aankon. je loopt als iemand die pittig in het glaasje gekeken hebt, dus niet. nu ervaar ik een CVA in 2012 en dan weten ze ineens wel hoe dat komt en zetten dat neer als poli neuro pathie , gewoon een opberg bak voor niet op te lossen medische zaken. nu probeer ik dus er achter te komen waar dat is gebeurt, men zegt u heeft verfstof vergiftiging is de diagnose. hoe kan dat nu in eens wel neergezet worden. er zouden veel meer colega`s hier mee te maken moeten hebben. is er van deze vergiftiging nog iets te achterhalen men laat mij op alle fronten vastlopen . ik verneem iets hiervan zo dat ik weet waar dit onstaan is,

  gr, jan heijkoop

 3. Beste Jesse, veel baat had ik al bij je verhaal over voeding en candida. Ik zit nu ruim een week op louter groentesappen, quinoa en advocado’s. Echter een vraag over himalaya zout wat ik tot gisteren altijd nam. Kan het zo zijn dat dit zgn ongeraffineerde of ‘vuile’ zout helemaal niet zo gezond is vanwege de zware sporenelementen die hier inzitten. Ik kwam een artikel tegen die dit aan het licht bracht, in ieder geval als vraag stelde. En net als met voeding is het ook gezonder het zout van dichtbij te halen. Graag je commentaar hierop.

 4. Goedendag,

  Met interesse heb ik dit artikel over zware metalen gelezen. Ik wil brood gaan bakken in een broodbakvorm van veilig materiaal. In gietijzer en emaille is echter niet zoveel keus qua formaten, Ik vraag me af of carbon staal, blauwstaal en staal (broodbakshop) altijd hetzelfde zijn als koolstofstaal waarover gesproken wordt in dit artikel. Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groeten,

  Rianne

 5. Jongens… Slaan we niet een klein beetje door hierin?
  Geniet van het leven!
  Ik kom dagelijks in aanraking met ‘zware’ metalen al geruim 20 jaar, ik ben inmiddels 35 jaar, dolgelukkig en gezond. Als ik mij elke dag druk zou maken over wat er wel of niet gezond voor mij was, was ik wellicht een stuk gezonder, maar geestelijk uitgeput. Vraag je dus goed af of je echt overal rekening mee wilt houden qua gezondheid, of een gewoon een heerlijk leven wilt leiden rekening houdend met dat wij allemaal terminaal zijn. Bij de een duurt het alleen wat langer dan bij de ander. Vivere la vita!

 6. dit is voor de vrouwen onder ons > wil jullie waarschuwen voor de sterilisatie methode Essure !! honderden vrouwen in Nederland en duizenden in Amerika en verder over de hele wereld hebben deze methode ondergaan . velen van hen hebben al jaren onverklaarbare klachten , zoals overmatig vloeien, buikpijn, zware benen haaruitval, gewichtstoename , gebitspr blemen . eigenlijk te veel om hier te benoemen .essure bevat nm nikkel . meer info vind je op onze site > essure problemen nederland
  op de facebooksite kiun je een klachtenformulier invullen welke je hebt na de essure en voor die tijd niet

 7. Ik heb een vraag over nikkel. Ben vandaag bij bio energetische tandarts geweest vanwege spalkjes achter de voorhanden. Deze zijn er 20 jaar geleden ingezet nadat ik een beugel heb gehad om deze mooie stand vast te houden. De bio tandarts zei dat nikkel gevaarlijk is om in de mond te hebben ook vanwege het feit dat het elektrisch geladen is en adviseerde de spalikjes te laten verwijderen. Er lopen heel veel mensen rond met deze nikkel spalkjes. Heb je al eens eerder hierover gehoord? fijne dag Nancy

 8. Beste Jesse,

  Ik heb een vraagje in verband met het te gebruiken keukenmateriaal.
  Je raadt aan om uitsluitend keukengerei gemaakt van glas, gietijzer, koolstofstaal, titanium of emaille te gebruiken omdat daar geen zware metalen in zitten.

  Kan men een TRITANIUM pan (bv. Brabantia Tritanium Alux) gelijkstellen met titanium keukengerei of is dat nog een ander materiaal? Kan men dat eveneens als veilig beschouwen?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

 9. Ik las van de week dat er in de griepprik die wij gratis krijgen Timerisol zit.(kwik) Aangezien ik allerlei klachten heb die door veel zware metalen in mijn lichaam veroorzaakt zijn hoef ik dus echt geen griepprik meer! Ik krijg de griepprik al 23 jaar omdat ik geen milt meer heb.

 10. Dit artikel is een mooi voorbeeld “hoe mensen bang te maken”.
  Voor mensen die een aandoening hebben en op zoek zijn naar een antwoord is dit een prima artikel.
  En anders helaas niet. De hele wereld zit vol met goede en slechte dingen. Sommige dingen zijn niet te voorkomen.

 11. Hallo Jesse
  Met belangstelling heb ik deze site gelezen. Over Bio Chlorella lees ik niets, omdat deze alg , ook zware metalen verwijderd uit het lichaam.
  Ook dat er via Chemtrails zware metalen op aarde neerkomen , word niet vermeld.
  Als u daar nooit over gehoord heeft, google dan maar eens : Chemtrail Weermanipulatie!
  Ook op youtube kun je er heel veel over vinden.

  Vriendelijke groet Lidy Goede

 12. Beste Jesse
  Zijn rvs babyflesjes en bordjes en bekers van rvs voor de kinderen ook niet goed dan? Ik had die juist gekocht ter vervanging van plastic.. groeten

 13. Goed artikel, maar inderdaad wel een bangmaak-artikel. Zeker omdat het niet te voorkomen is of je moet echt al je keukenspullen de deur uitdoen en nooit meer naar buiten gaan….wel goed om mensen erop attent te maken.

 14. Beste Jesse,ik heb meubelen staan, en er is oud nikkel aan verwerkt,mijn vraag is kan dit kwaad voor de gezondheid…

 15. Chemtrails zijn niet alleen voor de zogenaamde weersmodificatie. Clifford Carnicom doet al ruim 14 jaar onderzoek naar chemtrails en heeft buiten materialen als: aluminium/barium/strontium ook morgellon vezels gevonden. Morgellons dissease is een werkelijke ziekte die over ons wordt gesproeid. Deze ziekte is gelukkig op te lossen volgens diverse protocollen. Op alle fronten worden we vergiftigd, het gaat niet om mensen bang maken maar om mensen bewust te maken zodat we dit uiteindelijk kunnen stoppen.

  Als we een front vormen kunnen we deze onzin stoppen.

 16. Beste Jesse,

  vind je artikelen interessant om te lezen,
  Is cuppen (het verwijderen van “oud” bloed) geen remedie tegen dit soort kwalen?
  het bloed wat het lichaam verlaat d.m.v cuppen zit vol toxines en kan op den duur lijden naar blokkades en ziekten in het lichaam. Wat is jouw visie hier op?

 17. Hi Jesse, ik wil graag mijn rvs pannen de deur uitdoen en nieuwe kopen. Het zou erg helpen als je een aantal suggesties kan doen van een (serie) pannen die wél goed zijn! 🙂

 18. Hallo Jesse. Wat kan ik doen als ik al een ernstige zware metaalvergiftiging heb. Hoe krijg ik die metalen uit mijn lichaam. Vast dank voor jouw antwoord. Groet

 19. Ik lees tegenstrijdige berichten over welke pannen wel goed zijn. RVS pannen worden namelijk vaker als wel veilig aangegeven en titanium lees ik niet veel over behalve dat het vaak om niet 100% titanium gaat en dan weer niet veilig is. Titanium implantaten zijn bv niet veilig maar dit heeft weer andere redenen. Overigens heb ik ooit in een boek van Nostradamus gelezen dat hij koken in ijzer sterk afraadt. De vraag is of gietijzer dan ook onder die categorie valt.

 20. Hi, het ziet er naar uit dat mijn klachten ook te herleiden zijn naar zware metalen. Geen arts kwam er uit. Gisteren zei een Chinese arts om mijhierop te laten onderzoeken maar weet verder niet de weg. Hoe pak ik dit aan op de juiste manier?
  De klachten zijn heel vervelend.

 21. Waarom zie ik nergens antwoorden van Jesse van der Velde op al deze brandende vragen? Wat heeft het dan voor zin die vragen te stellen als je toch geen antwoord krijgt? Of mis ik iets?

 22. Bij een allergietest bleek dat ik allergisch ben voor palladium.
  In 2003 werd een schroef geplaatst in mijn handgewricht, na de operatie bleek ik post traumatische dystrofie te hebben.
  Zou die schroef de oorzaak kunnen zijn ?
  Graag uw antwoord.

Geef een reactie