De rol van insuline in afvallen, gewichtsverlies en vet verbranding

De invloed van insuline op de verbranding van lichaamsvet

Insuline speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Wanneer afvallen (of beter gezegd: het verbranden van lichaamsvet) een doel is, wordt het des te belangrijk om bewust om te gaan met voeding en de aanmaak van insuline.

Allereerst: wat is insuline?
Insuline is het hormoon dat onze bloedsuikerspiegel reguleert. Wanneer we suiker- / koolhydraatrijke producten eten maakt het lichaam insuline aan om de hoeveelheid glucose (bloedsuiker) te reguleren. Insuline wordt aangemaakt door cellen in de pancreas, genaamd de Eilandjes van Langerhals.

Insuline zorgt voor het leveren van bloedsuiker aan jouw cellen voor directe energie en voor de opslag van bloedsuiker in jouw spieren (in de vorm van glycogeen). Doordat insuline zorgt voor het verbranden van suikers als energie, verstoort het de verbranding van lichaamsvet voor het leveren van energie. Telkens wanneer je voeding eet met een hoge glycemische waarde (ook wel GI genoemd, Glycemische Index, een maatstaf die aangeeft hoe snel insuline stijgt na het eten van dit voedingsmiddel) verminder je daardoor de verbranding van vet en stimuleer je de verbranding van bloedsuiker.

Na het eten van voedingsmiddelen met een hoge GI waarde (zoals bijvoorbeeld een Mars, maar ook witbrood en zelfs sommige yoghurt kan in deze categorie worden geplaatst) maakt het lichaam veel insuline aan om jouw bloedsuikerspiegel in stand te houden. Dit snel stijgen van insuline geeft op dat moment een ‘energieboost’, maar omdat snel stijgen van insuline wordt gevolgd door het snel dalen van de bloedsuikerspiegel, heb je niet alleen jouw vetverbrandingsproces verstoord, maar heb je ook opnieuw behoefte aan het eten van een suikerrijk voedingsmiddel. Het is een soort ‘waarschuwing’ van het lichaam dat jouw bloedsuikerspiegel ‘te laag’ zou zijn en er opnieuw suiker nodig is. Dit is de reden waarom je soms na het eten van een maaltijd snel weer opnieuw honger kan hebben en daarom is dit voor veel mensen één van de voornaamste probleem in het verliezen van gewicht.

Een ander negatief effect van het snel stijgen van insuline is de gevoeligheid van jouw cellen voor insuline. Wanneer insuline met regelmaat snel stijgt en dit over een langere periode herhaaldelijk gebeurt, worden jouw lichaamscellen steeds minder gevoelig voor het insuline hormoon. Het gevolg hiervan is dat jouw lichaam steeds meer insuline moet aanmaken om dezelfde hoeveelheid bloedsuiker te reguleren, waardoor er telkens voornamelijk suiker wordt verbrand en de overige energie die je tot je neemt als lichaamsvet wordt opgeslagen!

Hoe gevoeliger je bent voor insuline, hoe meer suiker en koolhydraten die je tot je neemt worden verbrand of in jouw spieren worden opgeslagen. Hoe minder gevoelig je bent voor insuline, hoe meer er wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Er zijn een aantal manieren om jouw insuline gevoeligheid te verhogen en één daarvan is met kaneel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kaneel niet alleen helpt in het handhaven van een gezond cholesterolgehalte maar het ook onze bloedsuikerspiegel in stand houdt. Daardoor draagt kaneel bij aan een verbeterde insuline gevoeligheid en uiteindelijk aan een gezondere lichaamssamenstelling (vetpercentage).

In de meeste onderzoeken werd gemiddeld één tot twee theelepels kaneel per dag gebruikt. Je kunt kaneel koken in heet water om er thee van te maken, of je kunt het toevoegen aan je maaltijd.

Zorg gedurende de dag voor een regelmatige inname van voeding met een lage GI waarde zoals vis, rood vlees of kip, alle soorten groenten, noten en zaden en donkerbruin brood. Hoe constanter de aanmaak van insuline, hoe beter jouw gezondheid en lichaamssamenstelling zullen zijn.

Share:

5 comments

  1. Jesse, interessant om te lezen maar waar war kan ik verder lezen?

  2. Hoi Jesse, bedoel je die kaneel die je in een kruidenpotje koopt? Of is er een andere vorm van kaneel b.v. uit de reformzaak beter geschikt hiervoor?

  3. Hai Jesse,

    Gaat dit ook op voor diabeten, kaneel gebruiken ? Sinds ik insuline spuit (10 jaar) ben ik 30 kg bijgekomen en die moeten er weer af, maar al de moeite die ik doe helpen niets. Ik blijf maar verzwaren. ik heb 5 risicofactoren : overgewicht (BMI 33), cholesterol (284), hoge bloeddruk (16/9,5), hart en vaatlijden (hartinfarct verleden jaar) en geen beweging ( bang voor een nieuw infarct want ik krijg pijn op de borst bij inspanning). Daarbij komt nog neuropathie en verlies van spierkracht in de benen. Ik heb ook een buikomtrek van 1,40 m. Dus zoals je ziet : alles behalve gezond en het ergste is dat ik wel moeite doe maar dat het niets opleverd en daar wordt ik enorm depri van. Ik geef dat altijd de schuld van mijn insulineinspuitingen want die worden elk jaar verhoogd. Nu al meer dan 100 IE per dag en Ik eet slechts 1.000 à 1200 calorieën per dag.

    Desperate Housewife

Geef een reactie