Eet nooit deze superfoods (laboratoriumonderzoek inbegrepen)!

Superfoods bevatten nog veel te vaak resten van bestrijdingsmiddelen, zo blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Naar aanleiding van meldingen die de NVWA van consumenten kreeg (zij moesten na het eten van gojibessen overgeven of kregen diarree) onderzocht de organisatie 52 monsters en constateerde bij 23 procent daarvan een overschrijding van de norm. Alhoewel de aangetroffen restanten van pesticiden zo klein waren dat ze geen risico voor de gezondheid vormen heeft de NVWA toch boetes uitgedeeld aan de betreffende leveranciers.

superfoods

Mijn persoonlijke mening

Persoonlijk ben ik erg blij met dit nieuwsbericht. Er is sinds het verschijnen van mijn boek Superfoodrecepten in 2012 en de televisieoptredens die ik deed (waaronder bij Koffietijd) een enorme hype ontstaan rondom superfoods. Niet veel later lagen de producten overal in de winkel, voor een veel lagere prijs dan de op dat moment gangbare prijs van biologische superfoods. Het kon niet anders: er moest gewoon iets niet kloppen aan deze producten, anders konden ze niet tegen die lage prijs worden verkocht. Ik besloot zelf verder op onderzoek uit te gaan.

Uitslag laboratoriumonderzoek Kruidvat, Albert Heijn en Superfoodies gojibessen

We hebben een tijd geleden al eens de gojibessen van Kruidvat en Albert Heijn naar een laboratorium gestuurd, om ze te laten testen op pesticiden (bestrijdingsmiddelen) en te vergelijken met goede biologische gojibessen van het merk Superfoodies. De gojibessen van Kruidvat en Albert Heijn zaten vol met pesticiden. Er werden in de gojibessen van Kruidvat maar liefst 17 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden die tot de categorie GCMS en LCMSMS behoren. Bij die van Albert Heijn werden er binnen de genoemde categorieën in totaal 4 pesticiden gevonden. Ik zou die ‘superfoods’ (of beter gezegd: ‘niet meer zo super – foods’) niet willen eten

Klik hier voor het screenshot van de Kruidvat gojibessen (laboratorium onderzoek).

Klik hier voor het screenshot van de Albert Heijn gojibessen (laboratorium onderzoek).

Biologisch gecertificeerd

Bovenstaande producten zijn uiteraard allebei niet biologisch gecertificeerd. Al langer adviseer ik om uitsluitend biologisch gecertificeerde superfoods te kopen. Binnen de genoemde categorieën pesticiden werden namelijk bij de Superfoodies gojibessen geen pesticiden gevonden. En mede daarom dragen die het biologische keurmerk. Persoonlijk betaal ik liever ietsje meer voor een schoon product.

Klik hier voor het screenshot van de Superfoodies gojibessen (laboratorium onderzoek).

Mijn persoonlijke advies

Koop biologische superfoods. Niet bij de (natuur-)drogisterijen, maar bij een biologische winkel of goede webshop. Persoonlijk eet ik het liefst de superfoods van het merk Superfoodies, die verkrijgbaar zijn bij Superfood.nl en Ekoplaza. Ze zijn biologisch gecertificeerd en waarschijnlijk de goedkoopste superfoods die je voor dit kwaliteitsniveau kunt krijgen. Ik kan je met zekerheid vertellen dat Superfoodies geen boete heeft ontvangen van de NVWA.

Laat ze niet aan onze voeding komen!

Tenslotte wil ik nog even zeggen dat mijn persoonlijke mening is dat de consument de regie in handen heeft. Regelmatig hoor ik mensen de opmerking maken: “waarom doet de overheid er niets aan?”. Over dat onderwerp kunnen we uren, weken en maanden discussiëren. In de tussentijd kunnen we ook focussen op waar we wél zelf invloed op hebben. Namelijk op wat we kopen, en waar we het kopen. Als we onze plaatselijke biologische winkel steunen, of kleine online handelaren met een goed hart, dan groeien zij, én hun leveranciers. Namelijk vaak de kleine biologische boer die dag in dag uit met z’n voeten in de klei staat om voor levensmiddelen van goede kwaliteit te zorgen. Dat is de wereld waarin ik wil leven, niet de wereld waarin iets goeds als superfoods worden verpest door minder-ethische handelaren die het niet zo nauw nemen met de kwaliteit en maar bestrijdingsmiddelen gebruiken om de prijs naar beneden te krijgen. Het is aan ons!

Deel je deze mening? Laat het hieronder weten!

Share:

14 comments

 1. Heb je ook de volledige analyse rapporten, zou ze wel willen zien.

 2. “Moet ik even kwijt” dat jouw beoordeelde producten weer een linkje krijgt naar ekoplaza.
  Ik zal dat ook doen als ekoplaza mijn sponser was. Ekoplaza haar producten zullen zeker een betere zorg hebben dan andere supermarkt ketens. Maar slecht zijn ze niet hoor.
  Gr P

 3. waar vind ik in zuidlimburg een goede biologische winkel?
  dank u

 4. Helaas Jesse, kocht ik 2 jaar geleden al eens biologische gojibessen bij een gerenommeerde Gezondheidswinkel bij ons in de buurt. Ik heb ze na 1x gebruik weer ingeleverd omdat ze naar ontsmettingsmiddel smaakten. Ik vrees dus dat we ook met biologisch gecertificeerde bessen geen garantie hebben op zuiverheid.

 5. in Maastricht ligt estafette en layapa. Ook Smulders en Schreurs.

 6. Wij zijn een kleine onderneming, ontstaan uit de gezondheidsbehoefte van mijn vrouw. Momemteel leveren we in zuid-limburg 1x per week aan een kleine groep groente, fruit en droogwaren die we bij een duitse groothandel inkopen (aangezien we vlakbij de grens wonen). Je kunt contact met ons opnemen.
  Andere suggestie voor mensen in Zuid-Limburg is duitsland. In Aachen zit bijv. Denn’s, een mooie grote bio supermarkt. Je kunt gratis parkeren in de parkeergarage in de buurt en ernaast zit een hele goede bio-bakker (waar wij zelf ook brood van verkopen en eten). Toch echt wel goedkoper dan de estafette.

 7. Ik snap het allemaal wat beschreven word, maar wat als je zoals hier waar ik woon geen biologische winkel in de buurt is en je geen beschikking hebt tot een auto……
  Via het internet bestellen lukt ook niet altijd.
  Soms moet je roeien met de riemen die je hebt.
  Voor ons is het heel moeilijk om biologische producten te vinden hier in de omgeving

 8. Je kan buiten Ekoplaza ook nog bio rawfoods, superfoods of andere bio producten aankopen online. Bio2Nature.com bv heeft ook redelijk wat aan superfoods en die leveren zowel in België als Nederland en het is natuurlijk een kwestie van te kijken welke superfoods waar beterkoop zijn. Je hebt ook Bio Planet maar die leveren niet aan huis dacht ik en zeker niet in Nederland en ze zijn ook nietg al te goedkoop. Maar zoals Jesse zegt, beter bio dan niet bio. Dat geeft je meer zekerheid op het minder binnen krijgen van rommel en andere niet gezonde toestanden zoals pesticiden, GMO’s, vervuilde eindproducten enz… en dat is dat extra centje wel waard.

 9. Pfff vandaag Goji bessen gekocht bij 3 x raden “Kruidvat”, al wat van gegeten. Lees ik net jouw publicatie, niet erg fijn gevoel bij nu…., 18 pesticides, niet normaal!! Bedankt voor de tip volgende X biologisch, alhoewel ik daar tegenwoordig ook mijn bedenkingen bij heb.

 10. Zijn er gezondheids waarden overschreden? Wat zou een gelijkaardige analyse opleveren voor appels, peren, … van eender welke grootwarenhuisketen?

 11. Goed dat je dit onderzocht hebt Jesse!

 12. Daarom is het zeker raadzaam om altijd biologische superfoods te kopen. En als je een beetje goed rond zoekt hoeven deze niet eens zoveel duurder te zijn. Je kunt de meeste superfoods ook overal in kwijt, je kunt de verschillende voedingsstoffen maar alvast binnen hebben.

 13. Jammer dat je dus laat zien dat je niet weet waar je over praat. Uiteraard zijn deze bestrijdingsmiddelen wel gevonden. Maar de groepen GCMS en LCMSMS pesticiden bestaan niet. Wil het wel een keer uitleggen.

 14. WAT JE ZOU MOETEN ETEN.
  DIERLIJKE EIWITTEN IS HET BELANGRIJKSTE VOEDSEL.
  Maar niet iedereen heeft het boek “Het verzwegen verhaal over kanker” waarvan vele professionals zeggen het beste boek van de 21ste eeuw, wat ook al bijna een eeuw geleden “Bekend” was! lees maar eens op hoofdstuk 7 Dierlijke eiwitten – Het belangrijkste voedsel! Zoals je al weet, is hemoglobine de structuur voor het zuurstoftransport in je bloed, die de hoeveelheid zuurstof in je bloed bepaalt en die helpt bij het handhaven van de ideale hoeveelheid zuurstof in de weefsels. Om de maximale hoeveelheid hemoglobine in je bloed te creëren, heeft je lichaam veel ijzer nodig.Helaas begrijpen de meeste voedingsdeskundigen en artsen dit proces niet. Jouw lichaam heeft ook veel eiwitten nodig om de hemoglobine aan te maken, omdat eiwitten alleen maar gemaakt kunnen worden van de eiwitten die je eet. Hoe zorg je ervoor dat je de maximale hoeveelheid ijzer en eiwit via de voeding binnen krijgt? Heel eenvoudig, Eet veel dierlijke eiwitten, zoals eieren, gevogelte, vlees, kaas, yoghurt, en vis. Alleen dierlijke eiwitten geven je voldoende biologisch beschikbaar (bruikbaar) ijzer en biologisch beschikbare andere mineralen om het zuurstoftransport hoog te houden. Met Koolhydraten als graan – het product van een plant – zul je onvoldoende ijzer krijgen, Mineralen in planten, waaronder ijzer, kunnen niet goed door je lichaam gemetaboliseerd worden – worden omgezet in de stofwisseling – omdat ze permanent in de vezels zitten OPGESLOTEN, Je zult snel ontdekken waarom dit zo is. Met dierlijke eiwitten kan je lichaam alle hemoglobine maken die voor een maximale bescherming tegen kanker noodzakelijk is. Daarbij komt dat alleen dierlijke eiwitten de benodigde hoeveelheid biologisch beschikbare B – vitamines bevatten waar dr. Warburg over spreekt, om het zuurstoftransport hoog te houden. Chinezen die in armoede leven en veel rijst eten, hebben vaak een niacine-gebrek, een belangrijke B-vitamine. Als laatste: eiwitten worden niet, zoals in een fornuis, alleen maar verbrand voor energie, Artsen en voedingsdeskundigen hebben ons verteld dat het past in de CALORIEËNTHEORIE van voeding. Het is naïef om dat te denken. ( uit het boek “het verzwegen verhaal over kanker” van Professor Brian Peskin.)

Geef een reactie