Superfoods – 3 redenen om ze te eten

Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon waarbij verse groenten, complexe koolhydraten en gezonde eiwitten en vetten de basis vormen zorg je voor een sterk en gezond lichaam, en daarmee houd je veel ziektes, aandoeningen en allerlei andere ongemakken buiten de deur. Daarnaast kan je lichaam af en toe wel wat extra’s gebruiken, in de vorm van superfoods die rijk zijn aan vitamines en mineralen, want in de meeste voedingsmiddelen die wij vandaag de dag in de supermarkt kunnen kopen zijn die onvoldoende aanwezig.

Waarom zou ik superfoods moeten gaan eten?

Je zou denken dat je geen aanvullende superfoods nodig hebt om gezond te blijven als je elke dag gezond en gevarieerd eet. Toch zijn er 3 belangrijke redenen te noemen om regelmatig superfoods aan je maaltijden of snacks toe te voegen:

1. Verse producten bevatten tegenwoordig nog maar weinig vitamines en mineralen

waarom superfoodsOns voedingspatroon is in de laatste honderd jaar enorm veranderd. Vroeger verbouwden onze voorouders veel groenten in hun eigen moestuintje, maar tegenwoordig kopen we bijna alle groenten bij de supermarkt. De uitgeputte landbouwgrond waar die groenten op hebben gegroeid bevatten nog maar nauwelijks mineralen, en de kunstmest die gebruikt wordt op deze groenten beter te laten groeien vult het mineralentekort in de bodem slechts beperkt aan. Het gevolg daarvan is dat er ten opzichte van vroeger nog maar weinig vitamines en mineralen in onze verse groenten zitten. Onderzoekers hebben in de afgelopen jaren de voedingswaarde van veel verse producten onderzocht en kwamen tot schrikbarende conclusies. Zo ontdekten zij dat een onsje broccoli in 1985 103 mg calcium, 47 mg foliumzuur en 26 mg magnesium bevatte. In 2002 zat er in datzelfde onsje broccoli nog maar 28 mg calcium, 18 mg foliumzuur en 11 mg magnesium… een daling dus van respectievelijk 73%, 62% en 58%, en die dalende trend zet zich nog steeds voort! Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verse spinazie: de hoeveelheid calcium en vitamine C die hierin zit is in minder dan 30 jaar met respectievelijk 76% en 65% (bron: Farmaceutisch bedrijf Geigy, Levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe, Sanatorium Obertal). Je moet dus tegenwoordig ruim 4 keer zoveel broccoli of spinazie eten om dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen als nog geen 30 jaar geleden, daar kun je bijna niet meer tegenop eten! Om toch nog voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen is het verstandig om zoveel mogelijk biologische groenten te kopen, want daarvan is bekend dat de voedingswaarde iets hoger ligt, en daarmee veel groene smoothies te maken. Toch kunnen ook biologische producten het tekort van tegenwoordig nauwelijks aanvullen, daarom is het tevens verstandig om je voedingspatroon aan te vullen met superfoods zoals bijvoorbeeld rauwe cacao, kokosolie en gojibessen, want die zijn zeer rijk aan de vitamines en mineralen die tegenwoordig ontbreken in alle verse groenten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

2. Veel ‘gezonde’ snacks zitten vol ongezonde toevoegingen en maken je dik

Je zou denken dat een mueslireep gezond is en dus als een verantwoord tussendoortje kan worden beschouwd, maar de voedingswaarde van de gemiddelde ‘gezonde’ reep is te vergelijken met die van een plak cake. Mueslirepen en aanverwante snacks bestaan voor een groot deel uit suikers en snelle koolhydraten, die in snel tempo door het lichaam worden afgebroken. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, waardoor je even een energiestoot krijgt, maar zodra het glucosegehalte in het bloed weer gedaald is volgt een uitgeput gevoel en krijg je opnieuw enorme trek. Snelle koolhydraten en suikers maken je echter niet alleen futloos en hongerig, je wordt er ook dik van, want de glucose die niet meteen in energie kan worden omgezet zal worden opgeslagen als vet. Daarnaast verhoog je met dit soort snacks het risico op hart- en vaatziektes en wordt je lichaam minder gevoelig voor insuline, wat uiteindelijk kan leiden tot diabetes type-2 (bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 1999). Behalve koolhydraten en suikers bevatten veel ‘gezonde’ repen daarnaast ook gluten en melk, twee ingrediënten waar veel mensen allergisch of intolerant voor zijn, vaak zonder er zelf bewust van te zijn. De snackrepen leiden daardoor tot spijsverteringsproblemen en een verlaagde opname van voedingsstoffen, waarmee je jouw gezondheid regelrecht ondermijnt. Het beste kun je daarom kiezen voor superfood snacks die al die onnodig belastende ingrediënten niet bevatten maar wel een langdurig verzadigd gevoel en veel energie geven zodat je ze zonder schuldgevoel kunt eten, zoals goji bessen, moerbeien, lovechock repen, kale chips of zelfgemaakte superfood chocolade.

3. Superfoods zijn rijk aan voedingsstoffen die stuk voor stuk een grote bijdrage leveren aan je algehele gezondheid

Superfoods zijn niet alleen lekker en voedzaam, ze zijn gewoon een supergezonde traktatie voor je lichaam. Met elke hap superfoods die je neemt voed je echt jouw lijf, en vul je vitamine- en mineralentekorten aan die zijn ontstaan door de lage voedingswaarde in onze gewone voeding. Rauwe cacao is bijvoorbeeld rijk aan magnesium, ijzer, chroom, zink, koper en vitamine C, en bijenpollen barsten van de vitamine A, B complex, C, D, E, selenium, calcium en magnesium. Of neem bijvoorbeeld hennepzaad, dat meer dan 20 soorten mineralen en sporenelementen bevat, waaronder magnesium, kalium, calcium, ijzer en mangaan. Met superfoods voed je dus je lichaam en daarmee wordt je immuunsysteem versterkt en de functie van al je organen en weefsels verbeterd. Ook zul je al snel zien dat je huid gaat stralen als je superfoods eet… want als je van binnen gezond bent zul je dat aan de buitenkant zien!

Meer weten over superfoods? Klik dan op deze link om het superfood detox e-book te downloaden.

Share:

6 comments

 1. Waar kan ik “gebruik alsjeblieft keltisch zeezout in de biologische landbouw mest” in de ideeën box doen?
  Waarom wordt dit niet in de kern aangepakt?
  Zullen we dat anders gewoon doen?
  Vertel me hoe!

 2. Dag dames en heren,

  Ik kan niet meer inloggen , kunt u aangeven hoe dat kan

  Etzo

 3. goede blog. Bedankt Jesse.
  En verder waarom doet de regering dan niks aan het probleem van het teruglopende gehalte aan vitamines en mineralen in groenten?

 4. Wat zijn dat?? rode rozijnen??

 5. Bedankt voor je artikel! Superfoods zijn een uitstekende aanvulling op je dagelijkse gezonde voeding. Ik ben zelf een grote fan van goji bessen vanwege de vitamines, mineralen en anti oxidanten. Uiteraard met mate 😉 en ze zijn nog lekker ook nog! Ik denk dat je geen maaltijden moet gaan vervangen bij bijvoorbeeld een dieet maar verder zijn superfoods een onzettend goede aanvulling…

 6. Sinds enkele maanden eten we geregeld goji bessen bij ons ontbijt samen met nog andere superfoods en we voelen ons er heel goed bij. Goji bessen werken ook zuiverend voor het lichaam.

Geef een reactie