FoodMatters – Je bent wat je eet

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn is uw voeding” – Hippocrates.

Dat is de boodschap van de grondlegger van de moderne geneeskunde die weerklinkt in de controversiële nieuwe filmdocumentaire Food Matters van regisseurs James Colquhoun en Laurentine ten Bosch.

Het is niet verwonderlijk dat de moderne maatschappij zieker wordt: we eten voeding met een uitgeholde voedingswaarde en chemische toevoegingen en hebben de neiging afhankelijk te zijn van medicijnen ter behandeling van wat mis is met onze ondervoede lichamen. Food Matters gaat over het onthullen van de “ziekte-industrie” ter waarde van triljoenen dollars en toont enkele wetenschappelijk verifieerbare oplossingen om op natuurlijk wijze van ziekten te genezen.
“Met toegang tot betere informatie maken mensen betere keuzes ten aanzien van hun gezondheid…”

De filmmakers hebben verscheidene vooraanstaande deskundigen op het gebied van voeding en natuurlijke genezing geïnterviewd, die uiteenzetten dat we onze lichamen beschadigen met onjuiste voeding. Daarnaast vertellen zij, en dat belooft het meest omstreden idee te zijn dat in de film naar voren wordt gebracht, dat de juiste soorten voeding, supplementen en ontgiftiging kunnen worden ingezet om chronische ziekten zo fataal als terminale kanker te behandelen.

Het doel van de film is om ons te helpen de denkpatronen te heroverwegen die aan ons worden gevoed door de gevestigde orde van onze moderne geneeskunde en gezondheidszorg. De geïnterviewden laten zien dat niet elk aandoening kostbare medische aandacht behoeft en lichten verschillende alternatieve therapieën toe die effectiever, goedkoper, minder schadelijk en minder ingrijpend zijn dan conventionele medische behandelingen.

Het ‘Food Matters’ duo heeft de film van begin tot eind onafhankelijk gefinancierd om op die manier zo onpartijdig mogelijk te zijn en een heldere en kernachtige boodschap voor de wereld neer te zetten. Food Matters, ofwel: voeding is belangrijk.

Food Matters is een lange documentairefilm die je informeert over de beste keuzes die je kan maken voor je eigen gezondheid en die van je gezin. In een verzameling interviews met vooraanstaande voedingsspecialisten, naturopaten, wetenschappers, geneeskundigen en medisch journalisten kom je tot de ontdekking…

 • Hoe voeding als medicijn kan worden gebruikt
 • Wie heeft vitamines nodig?
 • Is biologisch beter?
 • Hoe veilig is onze voeding?
 • Natuurlijke behandelingen om je Cholesterol te verlagen
 • Voedingsstoffen voor de behandeling van Angst en Depressie
 • Natuurlijke therapieën voor Kanker
 • Welke medicijnen doen meer kwaad dan goed?
 • Wat is de beste methode voor ontgiftiging, gewichtsverlies en gewichtsbehoud

Klik hier voor meer informatie.

Share:

9 comments

 1. Waar kan ik de video bestellen?
  Lijkt mij zeer belangrijk om hem te bekijken.

 2. Toevallig gisteren nog eens bekeken.

  Food Matters is zonder meer een film die iedereen gezien moet hebben.
  Naast dat is het 100% een film die je aan iedereen in je omgeving ook zou kunnen als niet zelfs moeten aanraden.

  Dus goed dat je hem onder de aandacht brengt Jesse.

 3. Deze video promoot de Gerson Plus Nutritional Theraphy als (voedings)therapie tegen onder meer Kanker. Deze zeer omstreden therapie zegt onder andere dat je per dag 6 Kilo Groenten en Fruit, verwerkt met dure machines, dient in te nemen, darmspoellingen met dure biologische koffie, rauwe gemalen kalfslever en veel extra kalium dient in te nemen. En wanneer je je beroerd voelt door deze therapie krijg je te horen dat dit komt door het uitscheiden van gifstoffen uit hun lijf komt. Sommige patiënten overlijden als gevolg van een ernstige verstoring van de balans tussen kalium en natrium in hun bloed.

  Echt geen goede en gezonde documentaire lijkt me Jesse!!
  Een typisch Amerikaanse pseudo wetenschappelijke documentaire a la “The Secret”.

  Dit moet je niet willen verkopen!

  De mensen in deze ‘documentaire’ slaan volledig door in hun geloof in o.a. vitamine gebruik in zeer hoge dosering waarmee ze menen alle ziektes te kunnen genezen en te voorkomen.

  Je kunt ook doorslaan in de wens zo ‘gezond’ mogelijk te willen leven.

  Ik raad deze zogenaamde documentaire ten stelligste af.

 4. Hoi Sjoerd,

  Bedankt voor je mening. Ik ken Laurentine (vrouw op de foto hierboven) persoonlijk en ik kan alleen zeggen dat ze een geweldige vrouw is met een prachtige ziel. Ze hebben echt hun hart op de juiste plaats en hebben met de beste intenties deze film gemaakt.

  Hetzelfde geldt voor de Gerson Therapy. Er sterven jaarlijks in Amerika +200.000 mensen ten gevolge van (verkeerde) medicijnen, en we lijken dit normaal te vinden.

  Pas als we leren en onszelf ontwikkelen, dan kunnen we de beslissing maken die voor onszelf de beste is.

  Succes!

 5. Beste Jesse,

  Ik wil graag nog even terug komen op mijn commentaar en je reactie daar op.
  Als je mijn commentaar leest klinkt dat misschien erg negatief maar ik sta daar wel achter.

  Deze documentaire is gewoon erg eenzijdig belicht valt onder dezelfde categorie documentaires als “The Secret” en “Supersize Me”. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in en de makers zullen zeker heilig geloven in hetgeen ze vertellen. Het zegt ook niks over de personen zelf die in de documentaire voorkomen. Ongetwijfeld zijn dat mensen die de beste bedoelingen hebben.

  The Secret is bijvoorbeeld ook zo’n Hype geweest waarin, als je er maar hard genoeg in gelooft, al je wensen uit zullen komen. Zelfs Oprah Winfrey heeft er destijds veel aandacht aan besteed maar kwam daar later ook weer op terug.

  Je Superverbrander Methode en je Ketlebelt training dvd’s zijn voorbeelden van goede producten die ik zelf ook gebruik en deze kan ik iedereen van harte aanbevelen.

  Het eten van natuurlijke onbewerkte voedingsmiddelen is zeker zeer aan te bevelen en kan ook zeker vervelende kwalen voorkomen.

  In het verlengde hiervan moet je m.i. dan niet zogenaamd de natuur een handje willen helpen door extreem hoge doseringen extra supplementen in te gaan nemen die je in de natuur ook nooit binnen zou KUNNEN krijgen door normaal te eten. Dat is onnatuurlijk en druist dus tegen dit principe in en dat is nu juist wat me tegen staat in deze documentaire.

  Mijn mening is dat de natuur je alles kan bieden om gezond en gelukkig te leven.
  Ook vitaminen en mineralen zijn voldoende voorhanden in de natuurlijke voedingsmiddelen. Wij mensen willen altijd meer en proberen dat in een pilletje te stoppen, want meer is altijd beter toch?

 6. Waar kun je die krijgen met ondertiteling? Ik kan die nergens vinden, alleen zonder.

 7. Als therapeut en gezondheidsnut kan ik deze documentaire van harte aanbevelen. Heb hem zelf inmiddels 13 x bekeken en leer steeds weer iets nieuws. Het zet de kijker toch op zo’n minst aan het denken.

  Trouwens, voor een completer en meer up-to-date beeld voor behandelingen tegen Kanker, raad ik aan om ‘Cancer Is Curable NOW!’ (2011) te bekijken. Hier wordt het toch net een paar niveautjes meer klinisch en feitelijk, vergeleken met de relatief oppervlakkige Food Matters.

  @Sjoerd, kan je mij wat geverifieerde bronnen of niet ‘pseudo-wetenschappelijke’ feiten mailen waaruit blijkt dat er bijv. mensen dood zijn gegaan aan de verstoring van de natrium-kalium balans a.g.v. Gerson? Ik wil namelijk beslagen ten ijs komen mocht ik besluiten de therapie te noemen tijdens mijn cursussen. Alvast bedankt!

 8. Wel jammer dat allebei mijn opmerkingen d.d. 16/11 nog steeds de status ‘awaiting moderation’ hebben.

 9. Nog een nieuwe poging…

  Ha Tim, jij ook hier?
  Als collega therapeut ben ik juist geïnteresseerd in onafhankelijke en evidence based studies naar beweringen dat methodes van eten een CA met eventuele metastasen kunnen genezen. Dat is mijnsinziens heel erg glad ijs waar men zich op begeeft en bovendien nog gevaarlijk ook. Als men beweert alle CA’s met een dieet te kunnen genezen is dat rijp voor een rechtzaak. Ondersteunen en hopelijk voorkomen, ok, sta ik zeker voor open, mits evidence based.

  Wellicht herinnert u zich deze nog: Het Moerman dieet…
  Bestaat ook uit bepaalde overdoseringen, maar ook daar praat men inmiddels over een ondersteuning NAAST de reguliere behandeling en niet ter vervanging… laat staan genezing: http://www.moerman-info.nl/downloads/brochure.pdf

  Jezelf ergens verder in verdiepen, onderzoeken en vooral doorvragen naar evidence is wat mij betreft de crux in deze. Men kan er nog zo’n gezonde voeding op nahouden, maar als metastasen het darmstelsel volledig verstoppen is het toch echt wachten op een onplezierige afloop. Dat heb ik helaas van zeer dichtbij mee mogen maken.

  Kortom, show me the data, maar ga svp niet in het wilde weg roepen dat men de gehele reguliere geneeskunde zomaar kan vervangen voor een dieet ‘x’. Hoe goed de bedoelingen ook zijn. Een gezonde leefstijl en voeding erop nahouden? Ja, te allen tijde svp, maar sla niet door in het extremen zonder voldoende evidence.

  We kennen natuurlijk ook Atkins… ook daar zijn nadelige gevolgen van bekend:
  http://www.livescience.com/1397-atkins-paradox-diet-studies-reveal.html
  M.b.t. eiwitdieet zijn ook al studies gedaan:
  http://www.dietistenonline.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=162:studie-toont-aan-eiwitdieet-effectief&catid=1:latest-news&Itemid=64
  Zoals gebruikelijk loopt het voedingscentrum weer zwaar achter in hun kennis, maar dat terzijde.

  Eén evidence m.b.t. hogere doseringen is o.a. wel bekend en dat is vitamine D3
  (zie o.a. het boek ‘Nieuw licht op vitamine D”). Hogere dosis (gem. rond de 1000 a 2000ie per dag) werken aantoonbaar positief op o.a. de weerstand. Dit was ook al zo’n 30 jaar geleden evidence based aangetoond in de USA maar het voedingscentrum bleef maar roepen dat dit giftig was… ja, klopt, vanaf 10.000ie en meer. De verdenking dat de farmacie hier lange tijd de rem op heeft gezet heb ik overigens nog niet aangetoond gezien.

  Anyway, wat wil ik met dit stuk proza zeggen… blijf elkaar zeker prikkelen, stimuleren en van informatie voorzien, maar blijf ook nuchter en kritisch naar ‘beweringen’.
  Dus naast ‘Gezonde gewoontes’ ook gezonde nuchtere vragen blijven stellen.

  Additioneel… en food for thought: voor Gerson is nog geen evidence based studie beschikbaar. Mogelijke complicaties zijn wel bekend…
  http://www.cancer.org/Treatment/TreatmentsandSideEffects/ComplementaryandAlternativeMedicine/DietandNutrition/gerson-therapy

Geef een reactie