Foodwatch: Duyvis Cashews Sea Salt ‘pure’ nep

‘100% Pure & Natural’, zo noemt Duyvis haar Cashews Sea Salt. Maar wie denkt daarmee een gezond en eerlijk nootje te kopen komt bedrogen uit, want deze cashewnoten van Duyvis zitten vol met maltodextrine, zout, suiker, gistextract, uipoeder, knoflookpoeder en toegevoegd aroma. Allemaal toevoegingen die volgens foodwatch, een onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie, van nature niet in cashewnoten thuishoren.

Duyvis Cashew Sea Salt 100% Pure & Natural is een typisch voorbeeld van een product waarvan de productnaam misleidend en simpelweg onjuist is, en dat allemaal om de consument te laten geloven dat het gezonder is dan andere snacks. “Het begint al bij het schap. Je grijpt naar een papieren zak, maar hij blijkt gewoon van plastic”, zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch. Maar ook aan de cashewnoten zelf in deze neppapieren zak valt weinig natuurlijks te ontdekken. De cashewnoten van Duyvis smaken om te beginnen enorm zout, en dat is niet verwonderlijk: volgens de verpakking bevat elk ons cashewnoten maar liefst 2,5 gram zout, ruim drie keer zoveel als andere fabrikanten toevoegen. Veel zout is ongezond en veroorzaakt een hoge bloeddruk, wat weer het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het gezond klinkende predicaat ‘Sea Salt’ doet daar niets aan af, want de extra mineralen die in zeezout zitten krijg je al voldoende binnen via een gevarieerd voedingspatroon. De toevoeging maltodextrine zorgt dat het zout aan de nootjes blijven plakken, zodat je al dat zout ook echt naar binnen werkt. En daar blijft het niet bij, de cashewnoten zijn bovendien ook nog eens ondergedompeld in gistextract en suiker.

“Niet ‘natural’ en helemaal niet goed voor consumenten”, zegt van Opzeeland, die vindt dat met dit product van Duyvis opnieuw wordt aangetoond dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de voedingsindustrie nog ver te zoeken is terwijl onze gezondheidszorg zo langzamerhand overbelast raakt door aandoeningen die verband houden met een ongezond voedingspatroon.

Share:

Geef een reactie