Trek in zoet na eten – Zo los je dit op

Trek hebben in zoet na het eten kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel lees je meer over de verschillende oorzaken met de daarbij behorende oplossingen.
trek in zoet na het eten

1. Energie

Wanneer je veel ‘slechte’ koolhydraten met ‘snelle’ suikers eet stijgt je bloedsuikerspiegel sneller. Na elke snack of maaltijd vindt dan een flinke stijging van je bloedsuikerspiegel plaats en ook de ‘dip’ erna komt harder aan wanneer deze snelle energie eenmaal is opgenomen door je cellen. Deze ‘suikerdip’ zorgt ervoor dat je lichaam weer vraagt om energie. Je lichaam vraagt om suikers, maar heeft eigenlijk behoefte aan glucose welke wordt gebruikt voor energie. Ook als je gedurende de dag te weinig eet heeft dit invloed. Tegen de tijd dat je gaat dineren is je bloedsuikerspiegel erg laag. Het kost je lichaam tijd om je avondeten te verwerken en de energie naar je bloed en lichaamscellen te krijgen. Je maag zit misschien wel vol, maar de cellen hebben nog geen energie gekregen. Direct na het eten is je bloedsuikerspiegel dus nog even laag, en zal het nog vragen om snelle energie in de vorm van suikers. Er gaat bovendien veel energie naar de spijsverteringsorganen, waardoor je moe wordt en dat versterkt de vraag naar nieuwe energie.

Oplossing: Zorg dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag zo stabiel mogelijk blijft. Doe dit door regelmatig iets voedzaams te eten. Eet bijvoorbeeld elke drie tot vijf uur iets met een lage glykemische waarde en dus ‘trager’ werkende suikers. Voorbeelden hiervan zijn noten, olijven, quinoa, boekweit of zilvervliesrijst. Zorg er ook voor dat je niet te weinig eet gedurende de dag zodat je een stabiele bloedsuikerspiegel hebt als je gaat avondeten en je lichaam ook niet om zoet hoeft te vragen na het eten.

2. Suikerverslaving

De suikerverslaving is hier een gevolg van, en dan heb je steeds opnieuw zin in zoet na het eten. Dus als je veel snelle koolhydraten eet ofwel snelle suikers zoals bewerkte granen, suiker, honing, chocolade, diverse zoetstoffen, pasta, witbrood, pizza, cake en koekjes, witte rijst enzovoort, stijgt je bloedsuikerspiegel snel. Je lichaam gaat dan werken om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe meer het lichaam gaat werken en hoe meer je bloedsuikerspiegel daalt en zelfs op een te laag niveau kan komen. Op dat moment zenden je hersenen uit dat je energie in de vorm van suikers nodig hebt. Als je dat oplost door opnieuw iets met suiker te eten kom je in een verslavend patroon terecht. De voedingsindustrie vervangt suikers veel door kunstmatige zoetstoffen (zoals in light producten), maar deze houden een eventuele suikerverslaving juist in stand, aldus Ori Hofmekler, voormalig hoofdredacteur een Amerikaans tijdschrift over gezondheid en auteur in een van zijn boeken. Het brengt je hele stofwisseling in de war. Hij legt uit dat het er echt om gaat je lichaam de juiste brandstof te geven. Wanneer je het lichaam gaat voeden met de juiste gezonde en pure voedingstoffen en kiest voor ‘goede’ koolhydraten zal die enorme trek in zoetigheid echt verdwijnen.

Oplossing: Zie en behandel dit echt als een verslaving en ban een tijdje alle suikers uit je dieet (dus ook die in bewerkte voedingsmiddelen) zo zorg je dat je bloedsuikerspiegel niet meer piekt, maar zo gelijk mogelijk blijft. De eerste dagen gaat je lichaam wellicht ontgiften, en daar kun je klachten van krijgen zoals hoofdpijn. Maar na een paar dagen zal de zin in suiker echt verminderen of zelfs verdwijnen, je lichaam is na een week of drie tot vier gewend aan het nieuwe eetpatroon. Om dit vol te houden is het belangrijk om je motivatie goed in je hoofd te houden. Dus schrijf op waarom je dit patroon wilt doorbreken, hoe voel je je met suikers in je lichaam, heb je weinig energie, heb je overgewicht, last van candida of andere darmklachten? Je motivatie duidelijk voor ogen houden helpt je om het vol te houden.

3. Gewoonte

Het kan ook zijn dat het eten van iets zoets na het eten een gewoonte is geworden. Zowel lichaam als geest went aan gewoontes. Als je altijd iets zoets eet na het eten, dan heb je daar ook steeds opnieuw zin in, je systeem rekent er al op. Als je het een keer niet doet, gaat je lichaam er om vragen.

Oplossing: De gewoonte doorbreken is het enige wat hier werkt. Doe een paar keer iets anders op het moment dat je normaal iets zoets zou eten na het eten, bijvoorbeeld een wandeling, een kop thee drinken of je tanden poetsen. Doorbreek de gewoonte door juist op die momenten iets anders te doen, dus wanneer je normaal na het eten graag met iets zoets op de bank ploft, ga dan nu eens (zonder zoetigheid) aan tafel zitten of op een andere plek. Alle beetjes helpen om je systeem te laten wennen aan een nieuwe gezonde gewoonte. Probeer de vraag van je lichaam echt te negeren, het gaat vanzelf weer weg.

4. Tekort aan magnesium

Als je vooral zin hebt in chocolade na een maaltijd, kan het zijn dat je lichaam behoefte heeft aan magnesium omdat het daar een tekort aan heeft. Cacao bevat magnesium en magnesium helpt om het metabolische systeem van je lichaam energie te geven. Als je moe bent na het eten is het dus nog verleidelijker om chocolade te nemen. Elk orgaan in ons lichaam, en met name het hart, de spieren en de nieren, heeft magnesium nodig.

Oplossing: Voeg meer rauwe cacao toe aan je groene smoothies. In mijn nieuwe boek De Snelle Superfoodchef staan verschillende recepten voor gezonde choco-smoothies. Zo kun je op een gezonde manier van je chocomoment genieten. Of voeg andere voedingsstoffen die magnesium bevatten toe aan je dieet zoals maca, het zeewier kelp, amandelen, noten, zaden, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenten. Ook zit het in spirulina, chlorella en hennepzaad. Je kunt ook magnesiumolie op je huid aanbrengen, op die manier wordt de magnesium direct opgenomen door de huid. Of je kunt kiezen voor supplementen of poeder om in te nemen. Neem de magnesium liefst een uurtje voor het slapen gaan, magnesium heeft namelijk een ontspannende werking.

5. Eindelijk rust en beloning

Veel mensen hebben vroeger suiker als een beloning gekregen of als troost, en zo is het systeem als het ware ‘geprogrammeerd’ geraakt. Zoet is bovendien de smaak die we al vanaf de geboorte prefereren. De smaak kalmeert ons en geeft een soort natuurlijke ‘high’ omdat suiker stofjes, zoals dopamine, afgeeft in de hersenen. Dit zijn stoffen waar we ons goed van voelen (en die ook potentieel verslavend kunnen zijn). Arts Neal Barnard legt in zijn boek Breaking The Food Seduction uit dat een enorme zin hebben in bepaald voedsel of zoetigheid komt door de biochemische processen van ons lichaam, niet door een gebrek aan wilskracht. Het is wel belangrijk om jezelf andere gewoontes aan te leren zodat je dit proces doorbreekt stelt hij. Het kan ook zijn dat je de hele dag druk bent geweest en je na het eten pas je eerste echte rustmoment hebt. Waardoor je, al dan niet onbewust, het gevoel krijgt dat je jezelf wilt belonen of dat jij nu eens aan de beurt bent.

Oplossing: Wanneer je iets zoets eet als beloning omdat je het druk of zwaar hebt, praat dan met anderen en deel je emoties. Voeding lost het niet op. Eet bewust: sta stil bij wat je eet en waarom je eet. Schrijf het bijvoorbeeld op om er inzicht in te krijgen. Ook is het belangrijk om overdag genoeg pauzes nemen en goed luisteren naar je lichaam en je behoeften. Dan hoef je dat niet voor het eerst ’s avonds na het eten te doen waardoor je het gevoel krijgt dat je jezelf wilt belonen.

Tem je zin in zoet na het eten

Je kunt na het eten niet echt trek hebben, want je hebt net gegeten. Geef niet toe aan de bijna onbedwingbare zin in zoetigheid, maar drink water of thee. Geef daarna wel toe aan je onrust of slaperigheid door bijvoorbeeld ontspannen een blokje om te lopen. Als je na elke maaltijd minimaal vijf minuten wandelt of fietst, zal je insulineafgifte al worden getemperd. Een wandeling na de maaltijd is dus heel gezond, de buitenlucht geeft je extra zuurstof voor de andere stofwisselingsprocessen.

Referenties
– The Warrior Diet, Ori Hofmekler, 2007 Blue Snake Books
– Foushi M, Cheren M et al. Physical Craving and Food Addiction, 2009
– Avena et al, Evidence for Sugar Addiction: Behavioral and Neurochemical Effects of Intermittent, Excessive Sugar Intake, Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 2008
– Breaking the Food Seduction: the Hidden Reasons Behind Food Cravings, Neal Barnard MD, St. Martin’s Griffin, 2004

Share:

4 comments

  1. Goed artikel!

  2. Suiker is tegenwoordig teveel geïntrigeerd in voedsel. Mensen weten dat niet eens.

  3. Ik heb heel veel kauwbehoefte. En dan ook in zoetigheid. Kauwgom en drop wissel ik af. Ik ben ook erg onrustig… heb je misschien tips? Bedankt!

  4. ik heb vorig jaar mijn suiker laten staan het gevolg de helft van mijn haar viel uit .ik ben natuurlijk weer terug gevallen ik krijg niet meer zoveel suiker als daarvoor maar zit er niet op te wachten om weer zoveel haar kwijt te raken

Geef een reactie