Gezond aankomen bij ondergewicht

Als je ondergewicht hebt lijkt veel brood, pasta en ongezonde snacks eten de meest eenvoudige en voor de hand liggende manier om snel aan te komen. Je komt er inderdaad snel van aan, maar je zult je lichaam er enorm mee belasten. Het gevolg is dat je immuunsysteem zal verzwakken, en bovendien loop je het risico om in een patroon terecht te komen waarin je de gewichtstoename niet meer kunt stoppen. Daarom is het verstandig om op een gezonde manier aan te komen en op gewicht te blijven.

Waar moet je aan denken als je op een gezonde manier wil aankomen?

Wie op een gezonde manier wil aankomen kan het beste niet zomaar veel gaan eten en weinig bewegen, hoe logisch en simpel dat ook mag klinken. Ook als je ondergewicht hebt is het belangrijk om je hormoonspiegel in balans te houden, want die is allesbepalend voor je gezondheid en is de beste garantie voor een blijvend gezond gewicht. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je op een gezonde manier aankomt en tegelijkertijd je hormoonhuishouding in balans houdt. In het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing) kun je een volledige uitleg vinden bij alle punten en meer voedingstips, dit is een samenvatting.

1. Eet voldoende ‘goede’ koolhydraten, eiwitten en vetten

‘Goede’ koolhydraten zijn koolhydraten die langzaam door je lichaam worden opgenomen in het bloed. Je voorkomt daarmee dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt, zodat je lichaam niet onnodig veel insuline gaat aanmaken. Insuline is een hormoon dat vetopslag stimuleert, maar als je lichaam doorlopend veel insuline moet produceren zal je hormoonspiegel uit balans raken, en dan zal het heel moeilijk worden om je gewichtstoename te stoppen. In plaats van ‘snelle’ koolhydraten te eten zoals broodproducten, pasta en aardappelen kun je dus beter kiezen voor complexe koolhydraten, zoals quinoa, gierst en boekweit.

Behalve voldoende complexe koolhydraten eten is het ook belangrijk dat je genoeg gezonde vetten en eiwitten binnenkrijgt, want gezonde vetten geven langdurig energie en eiwitten voeden de spieren. Door eiwitten en vetten met complexe koolhydraten te combineren zorg je er tevens voor dat je koolhydraten nog trager door je lichaam worden opgenomen. Voorbeelden van eiwitrijke voedingsbronnen en gezonde vetten zijn bijvoorbeeld wilde vis, biologische vrije uitloopeieren, noten en kokosolie. In het receptenboek Annemieke’s Keuken staan allemaal heerlijke recepten voor allerlei gerechten en snacks waarbij complexe koolhydraten worden gecombineerd met gezonde eiwitten en vetten. Klik hier voor een voorproefje van dit receptenboek.

Als je wil aankomen is het belangrijk om een keer per week of een keer per twee weken op de weegschaal te gaan staan, zodat je kunt zien of je daadwerkelijk aankomt. Mocht je na twee weken ontdekken dat je niet bent aangekomen of zelfs bent afgevallen dan doe je er goed aan meer complexe koolhydraten aan je dagelijkse maaltijd toe te voegen… je mag in dat geval dus gerust een bordje extra opscheppen!

2. Vermijd stress

Stress maakt je ongelukkig, moe en tegelijkertijd rusteloos. Maar dat is niet het enige effect van stress… het heeft ook een heel nadelig effect op je hormoonspiegel. Als je stress hebt maakt je lichaam namelijk het “stress-hormoon” cortisol aan. Een voortdurend te hoge cortisolproductie als gevolg van chronische stress kan leiden tot bijnieruitputting. De meeste mensen worden dik van stress, maar als je ondergewicht hebt kan een te hoge cortisolproductie de hormoonspiegel sterk uit balans brengen. Bovendien wordt er met cortisol spiermassa afgebroken, waardoor je ‘gezonde’ gewicht (spieren) worden vervangen door ‘ongezond’ gewicht (vet). Probeer daarom stress situaties zoveel mogelijk te vermijden en pak jouw bronnen van stress aan (op je werk, in je gezin). Ook kun je beter geen cardiotraining doen, want dat heeft ook een verhoogde cortisolproductie tot gevolg.

3. Zorg voor spieropbouw

Spieropbouw is eigenlijk de beste manier om aan te komen. Het is ook de meest eenvoudige, gezondste en relatief snelste manier, want spieren wegen meer dan vet en bij een gezonde spiermassa is je hormoonhuishouding meestal goed in balans. Een trainingsvorm die je thuis kunt doen en specifiek bedoeld is voor spieropbouw is de Kettlebell Workout. Ook zijn er allerlei oefeningen die je thuis kunt doen zonder enige hulpmiddelen, zoals je in deze training instructiefilmpjes kunt zien. Uiteraard kun je ook ervoor kiezen om naar de sportschool gaan, waar je met allerlei apparaten en hulpmiddelen kunt trainen. Kies altijd voor de oefeningen die de grootste spiergroepen aanspreken, dan heb je het meeste effect. In het programma Superverbrander Methode wordt veel aandacht besteed aan de hormoonbalans en het stimuleren van groeihormoon en testosteron, de twee belangrijkste hormonen die spieropbouw bevorderen.

Hoe kan ik op een gezond gewicht blijven?

Als je eenmaal een gezond gewicht hebt bereikt is het natuurlijk het allerbelangrijkste om op dat gewicht te blijven: niet meer en niet minder. De beste methode om op gewicht te blijven is door uiteraard gezond te blijven eten en bewegen. Om te voorkomen dat je niet opnieuw afvalt of teveel aankomt is het verstandig om je gewicht eenmaal per twee weken te controleren op een weegschaal. Merk je dat je in gewicht ben toegenomen, probeer dan wat complexe koolhydraten uit je voeding te schrappen. Ben je weer afgevallen, neem dan wat extra porties complexe koolhydraten (bijvoorbeeld door dagelijks een extra groene smoothie te drinken), totdat je jouw ideale gewicht weer hebt bereikt.

Dit is een samenvatting van het artikel “Op een gezonde manier aankomen en op gewicht blijven” op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je kunt lezen hoe je op een gezonde manier kunt aankomen door dgezonde voeding te eten en de juiste training te doen, zodat je hormoonspiegel in balans komt en blijft.

Share:

5 comments

 1. He Jesse, als je een bijnieruitputting hebt, wat voor sport/ oefeningen kan je dan het beste doen?

 2. bij bijniervermoeidheid zou ik geen lange cardiosessies doen.
  Maar korte krachttraining van een half uur tot ongeveer drie kwartier.
  Veel langer dan 3 kwartier zul je niet volhouden.
  of wat interval training zou ook nog wel eens goed kunnen zijn.
  Beetje late reactie he??

 3. Ik kan iedereen aanraden om een weightgainer te gebruiken om van ondergewicht af te komen. Door het te combineren met lichaamsbeweging krijg je de juiste voeding,- en bouwstoffen binnen die zorgen dat je een gezond gewicht krijgt!

 4. Ik doe 3x in de week krachttraining in de sportschool. Dit doe dit nu 1 jaar. Ik heb ondergewicht en zie uit als beetje atletisch figuur. Ik wil aankomen in gewicht door spieren kweken. Ik heb nu in een jaar 3 procent spiermassa opgevouwen maar niet in gewicht. Ik krijg ook veel negatieve reacties dat ik veel te mager ben😢

Geef een reactie