Hoe kan ik 10kg afvallen

Hoe kan ik 10kg afvallen?
Twee fundamentele principes die je tot nu toe nog niet kende

Hoe kan ik 10kg afvallen? Of 5kg afvallen? Of 20kg afvallen? Hoeveel kilo je wilt afvallen maakt in principe niet uit. Als je wilt afvallen zijn er altijd een aantal fundamentele principes die je zult moeten toepassen om gewicht te verliezen. Meestal zijn we niet bekend met deze principes, of slechts met een paar daarvan. Nog vaker passen we de verkeerde principes toe en daarom falen we in het blijvend verliezen van gewicht.

Maar hoe kan je jouw ideale gewicht bereiken en dit voor de rest van je leven behouden? Wat zijn de succesfactoren die mensen die wél hun ideale gewicht bereiken bewust of onbewust goed toepassen?

In dit artikel geef ik je twee belangrijke (misschien wel de belangrijkste), fundamentele principes voor het verliezen van gewicht. Ze zijn slechts een onderdeel van de hele reeks principes die je moet toepassen om gewicht kwijt te raken, maar ze leggen een zeer belangrijke basis.

Laten we twee dingen voorop stellen:
1. Afvallen is een kwestie van het toepassen van de ‘blauwdruk’ die leidt tot het verliezen van gewicht. Het is een kwestie van het toepassen van de juiste formule/combinatie van training, voeding en levensstijl en het consequent blijven volhouden daarvan. Dat betekent dat als je tot nu toe nog niet jouw ideale gewicht hebt bereikt, dat niet betekent dat dit nooit zal gebeuren. Het betekent slechts dat je de juiste formule nog niet in zijn geheel hebt toegepast.
2. Iedereen kan afvallen. Je hebt namelijk 100% invloed op het belangrijkste vetopslag-hormoon (namelijk het insuline hormoon), op basis van wat je eet. Wat je eet bepaalt voor 100% hoeveel insuline je lichaam produceert en dus hoeveel vetopslag-hormonen je lichaam aanmaakt. Voor sommige mensen (diabetes type 2 patiënten en mensen die over meerdere jaren overgewicht hebben gehad) duurt het langer voordat hun lichaam minder vetopslag-hormonen gaat aanmaken, ook al eten ze zoals het zou moeten. Anderen zien direct resultaat. Je kunt echter ten alle tijden uiteindelijk controle over dit vetopslag-hormoon krijgen en daarom over je gewicht. Ook over de andere invloeden die vet doen opslaan (zoals stresshormonen) kan je, zelfs al op korte termijn zonder je levensstijl te veranderen, controle krijgen.

Het besef dat je zelf voor 100% invloed hebt op je gewicht, ongeacht of je op dit moment snel bijkomt en ongeacht of je altijd zwaar bent geweest, is een belangrijke basis voor je succes in afvallen. Op basis van dit besef kan je namelijk verantwoordelijkheid nemen over je eigen resultaat. En dat is het eerste belangrijke principe:
1) Neem 100% verantwoordelijkheid over je eigen resultaat. Jij bepaalt namelijk je eigen gewicht. Op basis van hoe je leeft en wat je in je mond stopt. Denk je: "het maakt niet uit wat ik eet, ik val toch niet af" dan zul je alleen maar verder van je doelstelling af raken. Wanneer je verantwoordelijkheid durft te nemen (want dat is afvallen, een kwestie van verantwoordelijkheid durven nemen), dan zou je kunnen zeggen: "ik ga stap voor stap mijn voedingspatroon, wat ik dagelijks eet, optimaliseren zodat mijn lichaam gezonder wordt en ik gewicht verlies". Zie je het verschil?

Dan het tweede fundamentele principe dat je moet naleven als je wilt afvallen.
2) Wees dankbaar voor wie je nu bent. Want leidt je gefrustreerd, gestresst, eenzaam of verdrietig voelen ook bij jou tot eten? En meestal niet tot het eten van komkommers, of wel? Als je je gefrustreerd voelt en gaat eten, hoe voel je je dan daarna? Misschien tijdelijk prettig, maar als je de dag daarna weer op de weegschaal staat, in de spiegel kijkt of je kleding aantrekt? Leidt dit tot je nog slechter voelen? Emotioneel eten (of emotie-eten) is iets wat we allemaal op z’n tijd doen. We komen moe thuis en pakken even wat lekkers, of een biertje, om ‘bij te komen’. We gebruiken eten om op dat moment beter in ons vel te zitten.

Denk nu eens terug aan een moment waarop je extreem gelukkig was. Iets wat je uit je verleden kunt herinneren waardoor je je enorm goed voelde, wat dat dan ook was. Als je niets kunt bedenken nu, wat zou je dan wel kunnen bedenken als je iets moest bedenken waardoor je je prettig voelt? Denk er aan en focus er op. Beleef je dit gevoel opnieuw?

Betekent dit dat we ons beter (in ieder geval anders) kunnen voelen, puur door onze focus te verleggen? Soms is focus alleen niet genoeg en moet je ook je lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen en dingen die je tegen jezelf zegt veranderen om je beter te voelen. Maar hoe je je voelt heb je zelf in de hand, je bewees het zojuist zelf, nietwaar?

Zou er daarom een beter alternatief zijn voor het grijpen naar het eten waarvan je in ieder geval niet slanker van wordt, wanneer je niet zo goed in je vel zit, of denkt dat je ‘het even nodig hebt’? Laat me je dit eens vragen:

Waar in je leven kan je op dit moment dankbaar voor zijn?

Kan je dankbaar zijn voor het feit dat je leeft? Dat je in een land woont waar je je in ieder geval nooit zorgen hoeft te maken over of je morgen wel zult halen? Dat je de dingen kunt doen die je leuk vind? Dat je een dak boven je hoofd hebt? Waar kan jij dankbaar voor zijn in jouw leven? Denk daar nu over na.

Je kunt namelijk onmogelijk ongelukkig zijn en in een staat van dankbaarheid tegelijkertijd. Je kunt niet tegelijkertijd dankbaar zijn en je gefrustreerd voelen. Dankbaarheid brengt je in een staat van vertrouwen, van rust. Het legt een fundament om sterker in je schoenen te staan en je niet te laten leiden door korte termijn behoeften (emoties).

In een staat van dankbaarheid heb je eten niet nodig om je goed te voelen. Gun jezelf de gelegenheid om dankbaar te zijn voor wie je nu bent. Voor wat je nu al hebt. Gun jezelf de tijd en moeite om je dankbaarder te voelen, want het is het sterkste fundament voor afvallen en het verliezen van gewicht.

Dankbaarheid leidt tot betere acties (minder emotie-eten) en daardoor tot een beter resultaat (afvallen). Maak de keuze om een betere levensstijl te ontwikkelen.

Maak de keuze om anders te gaan leven. Hoe je tot nu toe hebt geleefd, de manier waarop je tot nu toe met eten om ging, heeft er voor gezorgd dat je er zo uit ziet zoals je er nu uit ziet. Als je daar wat aan wilt veranderen, dan zul je iets moeten veranderen aan de manier waarop je met eten om gaat.

Verantwoordelijkheid over je resultaat durven nemen, omdat je in je achterhoofd hebt dat je zelf 100% jouw eigen resultaat bepaalt, is het begin. Dankbaar zijn over wie je nu bent is een goede tweede stap. Afvallen is een kwestie van het doorbreken van de patronen waarin je verzeilt bent geraakt. Het veranderen van de gewoonten die je hebt omtrent eten en wel of niet sporten. Wil je gewicht verliezen? Dan wordt het tijd voor nieuwe gewoonten.

Schrijf nu 3 gewoonten op waarvan je weet dat ze je dikker maken.

Schrijf nu 3 alternatieven op waarvan je weet dat je deze kunt doen en waarvan je weet dat ze je helpen om gewicht te verliezen.

Het is aan jou om de keuze te gaan maken. Het is gemakkelijk om te zeggen: “Dit doe ik morgen wel”. Maar wanneer gaat deze morgen écht komen als je het nu niet doet?

Gun jezelf het lichaam dat je echt kunt hebben. Onderneem nu actie.

Klik hier voor meer informatie over hoe je nu gewicht kunt verliezen.

Share:

1 comment

  1. Goed artikel weer! Dankbaar zijn is heel heilzaam, maar laat zich wel moeilijk afdwingen…

Geef een reactie