Hallo Paleo – Een oergezond kookboek

Het boek ‘Hallo Paleo’ van food, health en lifestylecoach Willeke Linneman is gebaseerd op een voedingspatroon van onze verre voorouders: het Paleodieet. Onze voorouders aten wat er in de natuur te vinden was en dit voedingspatroon zorgde ervoor dat zij gezond en fit waren. Hun dieet bestond voor een groot deel uit dierlijke eiwitten en vetten, groenten, fruit, eieren, noten, zaden en honing. Dus geen suikers, granen, brood, melk of kaas. Deze voeding bevat veel meer eiwitten en vetten, minder (geraffineerde) koolhydraten, meer mineralen, vitamines, enzymen, minder zout en meer gezonde vetzuren. Bovendien zitten er minder vreemde en onnatuurlijke toevoegingen in dan in het voedsel dat we nu in de supermarkten vinden.

We zijn steeds verder af komen te staan van het leven waarvoor we genetisch ontworpen zijn. Ons lijf is gemaakt om in de natuur naar voedsel te zoeken en niet om via de computer de boodschappen bij de thuisbrengservice van de supermarkt te bestellen. Onze voeding bestaat nu grotendeels uit door de mens gefabriceerd spul dat bij lange na niet lijkt op het voedsel dat uit de natuur komt. Onze voorouders hadden daarbij niet zoveel stress al wij tegenwoordig hebben, de psychosociale stressoren waren vroeger veel minder groot. Deze duren nu vaak erg lang, zijn moeilijk op te lossen en maken ons ziek. Het gevolg: ons lichaam begrijpt het niet meer. We krijgen allerlei ziekten, we zijn te zwaar, vaak moe, depressief en de gezondheidszorg dreigt onbetaalbaar te worden. De vraag die Willeke stelt in het boek: ‘Wat kunnen we zelf doen?’

Wat wel en wat niet?

hallo paleoVolgens het boek is het dieet of voedingspatroon dat het beste bij de mens past, het dieet van 200.000 jaar geleden. Het is een dieet dat bestaat uit vlees van dieren die in de natuur leven, vis die niet gekweekt is, insecten, eieren, noten, groenten en fruit. Bewerkt voedsel zoals koekjes, chocola en frisdrank past niet binnen deze visie. Granen, zoals tarwe, rijst, gerst, gierst, haver, maïs, rogge en spelt, kwamen in de oertijd ook niet voor en zijn dus geen gezonde keuze. Granen bevatten stoffen zoals gluten, phytaat en lectines die onze darmwand beschadigen en immuunreacties uitlokken. Ook peulvruchten hebben dit effect, aldus het boek. Alle bonen vallen hieronder inclusief linzen, erwten en kikkererwten. Zowel soja als zuivel worden vermeden, net als suiker, alcohol, kleur- en smaakstoffen, aardappels en plantaardige olie. Wat blijft er nog over? Echt voedsel zoals: vlees, vis, ei, groenten, fruit, noten en zaden. En van elk van deze ingrediënten kun je wel een lekkere paleo variant maken zoals: koekjes, taarten, pannenkoeken en nog veel meer.

Het vrolijk geïllustreerde boek staat vol met lekkere en vooral makkelijk recepten die vrij zijn van gluten, zuivel en toegevoegde suikers. Een paar favorieten:

* Zelfgemaakte Oermuesli met o.a. amandelen, kokosvloken, honing en rozijnen.
* Een pannenkoek van banaan, eieren en kokosolie.
* Mayonaise van eieren, olijfolie, appelazijn en fijn zeezout.
* Wraps van boekweitmeel
* Bananenbrood
* Chocoladevla met banaan, cacao, kokosmelk en kokosolie.

Bestel ‘Hallo Paleo, Het oergezonde kookboek’ van Willeke Linneman op bol.com

Share:

1 comment

  1. Ben geïnteresseerd in t boek.

Geef een reactie