Hoe goed is detoxen voor je?

Detoxen lijkt een beetje het nieuwe modewoord. Veel mensen gaan af en toe ‘een dagje detoxen’ of onderwerpen zich zelfs aan een 1 of 2 weken durend detoxprogramma. Maar wat is detoxen eigenlijk en wat doet dat met je lijf? En wanneer is detoxen goed en wat moet je vooral niet doen?

Waarom detoxen?

Dag in dag uit wordt ons lichaam blootgesteld aan allerlei giftige stoffen, variërend van uitlaatgassen en sigarettenrook tot bewerkte voeding vol kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen (e-nummers), niet-biologisch vlees (antibiotica), niet-biologische groenten en fruit (pesticiden), cosmetica, deodorant, schoonmaakmiddelen, amalgaamvullingen, vaccinaties, bewerkt hout, sierraden, protheses en ga zo maar door. Ons lichaam beschikt over een natuurlijk reinigingsproces waarmee schadelijke stoffen uit ons lichaam worden verwijderd, maar als we aan teveel giftige stoffen wordt blootgesteld kan ons lichaam het afvoeren van al die toxische stoffen gewoonweg niet meer aan. De giftige stoffen worden in plaats van ze af te voeren opgeslagen in vetcellen, waar ze soms wel jaren kunnen blijven zitten. Vervolgens kunnen deze toxische stoffen allerlei ziektes en aandoeningen veroorzaken, waaronder neurologische aandoeningen en kanker. De enige manier om toch van al die giftige stoffen af te komen is door af en toe een detox te doen, zodat de vetcellen waarin de stoffen zitten verborgen kunnen worden afgebroken en de toxische stoffen kunnen worden afgevoerd.

detoxen

Helpt detoxen echt?

Alhoewel je er steeds vaker over leest is detoxen absoluut geen modeverschijnsel van de laatste jaren. Bij veel natuurgeneeswijzen neemt detoxen namelijk al eeuwen lang een centrale plaats in, en veel natuurgenezers menen zelfs dat het lichaam maar één ziekte kent, te weten ‘toxemie’ oftewel vergiftiging. Zij geloven dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen van elke ziekte zolang het lichaam maar schoon is en voldoende gezonde voeding binnen krijgt. Jammer genoeg hebben de meeste artsen binnen de reguliere geneeskunde geen hoge pet op van detoxen, al lijkt zich daarin de laatste jaren een kentering voor te doen en zijn er steeds meer Westers geschoolde medici te vinden die inzien dat een detox wel degelijk gezondheidsvoordelen kan bieden. Daarnaast kan detoxen een handig hulpmiddel zijn bij afvallen en helpt detoxen de verschijnselen van het ouder worden te vertragen (Morgulis, 1923).

Wat moet je weten als je wil gaan detoxen?

Detoxen lijkt eenvoudig, maar toch is het niet verstandig om zomaar te beginnen met een detoxprogramma. Als je niet de juiste voorbereidingen treft heeft een detox namelijk weinig effect en dan is het dus zonde van de moeite. Een detox die verkeerd wordt aangepakt kan bovendien zelfs gevaarlijk zijn, want tijdens het detoxen komen er allemaal giftige stoffen in je bloedbaan die je ziek kunnen maken en permanente schade kunnen aanrichten in je lichaam! De zogenaamde ontgiftingsverschijnselen die als gevolg van een verkeerd uitgevoerde detox kunnen voorkomen staan in de wetenschap bekend staan als de “Herxheimer Reactie” en worden vaak gekenmerkt door misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en/of stemmingswisselingen. Een detox wordt op die manier wel een hele vervelende ervaring en er zijn veel mensen die vervolgens direct met hun detox stoppen en er nooit meer aan beginnen. En dat is jammer, want een detox biedt zoveel gezondheidsvoordelen als je hem op de juiste manier uitvoert!

Het beste kun je een detoxprogramma volgen dat niet alleen aandacht besteedt aan de detox zelf maar ook uitgebreid voorlichting geeft over de voorbereidingen die je het beste kunt treffen. Meestal neemt een voorbereiding voor een detox enkele weken in beslag en is onder andere bedoeld om eventuele vitamine- en mineralentekorten aan te vullen en ervoor te zorgen dat je lichaam over voldoende spijsverteringsenzymen en antioxidanten beschikt zodat je goed beschermd bent tegen de giftige stoffen die vrijkomen en worden afgebroken en afgevoerd tijdens de detox. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gezonde en regelmatige stoelgang krijgt voordat je met een detox begint zodat de schadelijke stoffen die tijdens de detox vrijkomen snel en efficiënt kunnen worden verwijderd uit het lichaam.

Bij een goed detoxprogramma wordt geadviseerd om eenmaal per half jaar 7 of 14 dagen detoxen, maar de lengte en frequentie van een detox is mede afhankelijk van je eigen wensen, doelstellingen en wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. In ieder geval is het nooit aan te raden om regelmatig 1 dag te detoxen, want daarmee breng je alleen maar je spijsvertering uit balans zonder dat de toxische stoffen de gelegenheid zullen hebben om te worden afgevoerd. Tijdens de eerste detoxdag gaat namelijk het glucoseniveau in het lichaam namelijk omlaag waardoor de glycogeenreserves uitgeput kunnen raken. Het lichaam zal als reactie daarop eiwitten uit de weefsels halen om glucose aan te maken, de vetreserves worden de eerste dag dus helemaal niet aangesproken.

Wat voel je na een detox?

Velen die je zijn voorgegaan kunnen het beamen: je voelt je na een detox echt als herboren! Je huid ziet er stralend uit, je barst van de energie en vitaliteit, je slaapt veel beter, de krampen en pijnen die je had zijn als sneeuw voor de zon verdwenen en je gezichtsvermogen is verbeterd. Daarnaast zul je ook een of meer kilootjes kwijt zijn geraakt , maar het grootste voordeel is toch wel dat je jouw lijf extra bescherming biedt tegen allerlei ziektes en kwalen die kunnen ontstaan als gevolg van langdurige blootstelling aan toxische stoffen. Kortom, met een goede detox geef je jouw lichaam een optimale gezondheid cadeau!

Share:

12 comments

  1. Wat is een goed detox programma?

  2. Zou je advies kunnen geven voor een detox programma alsjeblieft.

  3. Wat is een goed detox programma, die ook goed is vol te houden?

  4. Wat zou een mogelijk goed detoxprogramma kunnen zijn?

  5. Hai, ik heb een vraag, waar ik al langer naar op zoek ben. Na een goede detoxkuur is uiteraard het basaalmetabolisme nogal gedaald. Een half jaar na mijn laatste kuur heb ik dat nog eens gemeten, en waar ik van schrok is dat het lang niet op het oude nivo terug was gekomen. Dat is eigenlijk de reden dat ik het sindsdien niet meer doe. Wat is nu wijsheid? Toch af en toe detoxen (ik deed altijd elke 9 maanden een kuur waarin 10 dagen sapvasten, met n goede af en opbouw), of wat is het alternatief? Hoop dat je me verder kan helpen hiermee!

  6. Ik heb de volgende vraag, hoeveel mag (kan) detoxen in een jaar.
    Ik heb dit eigenlijk niet terug kunnen vinden in het detoxboek wat ik heb gedownload.

  7. Er wordt geadviseerd om 1a 2x per jaar te detoxen, als je dat zou willen.
    Het verschilt per persoon wat je ermee wilt bereiken.

    Zelf heb ik de Clean 9 gedaan een 9 daagse detox, waarbij je de eerste 2 dagen niet eet, je drinkt dan aloë vera, water en supplementen om wel de vitamine en mimerale binnen te krijgen. Vanaf dag 3 ga je gelijdelijk aan eten en zo bouw je het op tot dag 9.
    Ben 3.1kg kwijt en door de clean 9 ben ik anders gaan kijken naar me voeding, ben ik sindsdien ook niet aangekomen ( 3 maanden geleden de kuur gedaan)

  8. Hoe verklaar je kinderkanker dan, bij een kind van nog geen 1 jaar oud? Misschien ook in de vetcellen(die ze nog niet ontwikkeld hebben)……Zou het bij hun ook helpen?

  9. Wat een hoop onzin bij elkaar geraapt.

  10. Dit is nou het perfecte voorbeeld van 100% onzin mensen geloof hier niet in!

  11. Jesse , dank voor dit gave artikel! Heel inspirerend

Geef een reactie