Natuurlijk detoxen met chlorella

Chlorella betekent letterlijk ‘klein groen blaadje’, maar is een groene alg. En wel een hele gezonde ontgiftende groene alg. Mogelijk wel de krachtigste ontgiftende voeding van alle voeding die we kennen, en daarom zeker een superfood. Je voelt je er sterker en gezonder door en het zorgt voor extra energie.

chlorellaAl in 1890 werd deze eencellige algensoort ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck. Eencellige algen behoren tot de oudste vormen van plantaardig leven op aarde. Al snel kwam men erachter dat chlorella een enorm rijke bron aan voedingstoffen is, het bevat vitamine D, aminozuren, mineralen (zoals ijzer en calcium), enzymen, omega 3 vetzuren, essentiële suikers, sporenelementen en anti-oxidanten. Chlorella groeit razendsnel en er werd gehoopt dat deze alg de honger uit de wereld zou helpen. Het probleem toen was dat deze alg nog niet kon worden verteerd door ons spijsverteringsstelsel. Vanaf de zeventiger jaren was deze alg eindelijk beschikbaar voor menselijke consumptie.

Natuurlijke detox

Deze superfood heeft dus een krachtige ontgiftende werking (Horikoshi, 1979). Chlorella is in staat om giftige stoffen in het lichaam te binden en af te voeren, met behulp van zijn celwandstructuur en de stof sporopollenine. Giftige stoffen zijn bijvoorbeeld lood, aluminium, nikkel en kwik maar er zitten ook giftige stoffen in bestrijdingsmiddelen, medicijnen en niet-natuurlijke cosmetica die we allemaal in meer of mindere mate binnenkrijgen. Chlorella helpt je lichaam om deze stoffen te verwijderen. Ook gaat chlorella een slechte adem en lichaamsgeurtjes tegen.

Groen is hot

Deze alg dankt zijn felgroene kleur aan bladgroen ofwel de stof chlorofyl. In de meeste planten speelt dit bladgroen een belangrijke rol bij het omzetten van zonne-energie in chemische energie. Het reinigt het bloed en de darmen en gaat candida tegen.

Gezondheidsvoordelen

Omdat deze alg zo bomvol gezonde voedingsstoffen zit heeft het ook andere voordelen voor je gezondheid. Er is veel onderzoek gedaan naar de chlorella waaruit bleek dat het je lichaam op allerlei manieren ondersteunt. Dat deze ontgiftende alg je gezondheid letterlijk verbetert is niet aangetoond. Uit onderzoek is wel gekomen dat het cholesterol kan helpen verlagen (Research and Development Department Sun Chlorella Corporation, Kyoto 2008) evenals hoge bloeddruk (bij dagelijks gebruik), het versnelt wondheling en versterkt het immuunsysteem (Virginia Commonwealth University, Medical College of Virginia 2001).

Het helpt om af te vallen

Door het reinigen van je lichaam gaat je huid er gezond en stralender uitzien. Ook kan deze alg ondersteunend werken bij het afvallen, de inname van chlorella zorgt namelijk voor reductie van het vetpercentage (Research and Development Department Sun Chlorella Corporation, Kyoto 2008). Volgens de Amerikaanse arts Elson M. Maas, auteur van het boek ‘The New Detox Diet’, hebben mensen met overgewicht baat bij chlorella omdat het helpt om de giftige stoffen die zijn opgeslagen in lichaamsvet te verwijderen.

Hoe gebruik je het?

Je kunt chlorella als voedingssupplement in poedervorm makkelijk door drankjes en smoothies roeren, ze krijgen dan een diepgroene kleur door de chlorofyl. Ook in warme of gebakken gerechten en gefermenteerde drankjes verrijkt het de smaak en verhoogt het de voedingswaarde van gerechten.

Share:

4 comments

 1. Dag Jesse,
  Vorig jaar heb ik chlorella pilletjes geprobeerd en redelijk rustig opgebouwd naar steeds wat meer per dag. Na ong. een week lag ik ‘s avonds echter met hartkloppingen op bed (door jodiumgehalte en de invloed hiervan op de schildklier??) en enkele dagen daarna (toen ik op m’n maximale dosis zat) moest ik ervan spugen (dat terwijl ik al 20 jaar niet meer had overgegeven). Toen dit meerdere keren was gebeurd, ben ik natuurlijk gestopt. Een paar weken later kon ik het niet laten om nog niet eens de helft van het pilletje in een smoothie te doen en zelfs van dat kleine beetje moest ik alweer spugen.

  Je begrijpt: ik durf het niet meer echt – maar ik vind het jammer vanwege de lyrische verhalen die erover bestaan. Heb jij soortgelijke verhalen als de mijne gehoord en wat zou je advies zijn?

 2. @Miranda,
  Niet iedereen reageert goed op chlorella.
  Het zijn vrij lange keten eiwitten en misschien worden die niet goed verteerd.
  Ga over op het minder zware spirulinea of tarwegras of chlorofyl.
  Het kan ook heftige ontgifting zijn.
  PS, Ik denk dat Jesse hier niet reageert op deze reactielijst.
  Het is een keuze die die maakt. De een doet het wel en de ander niet…….punt

 3. Jarenlang ben ik COPD- patiënt geweest (fase 3) en slikte dagelijks bakkenvol medicatie. omdat en vriend – tijdens zijn promotieonderzoek – op chlorella stuitte en mij daarop attendeerde, ben ik dit gaan uitproberen.

  Inmiddels ben ik een paar jaar volledig medicatie vrij.

  Kijk eens op YouTube naar ” codex alimentarius ” van D’r.Rima Laibow en lees het boek van de arts en klokkenluider Dr. gabor lenkei: “censuur, wat u niet mag weten over uw gezondheid”. . . .

  Heftige reacties zouden juist kunnen duiden op de noodzaak van ontgiften. Stukje bij beetje en langzaam opbouwen dus.

 4. Hallo, weet iemand of het ook helpt om te ontgiften -en als je darmen ontgift zijn- dat je eczeem verdwijnt? En heeft het baat bij een lekkende darm? Ik hoorde ook dat deze chrorella andere vitaminene en mineralen mee uit je lichaam kunnen trekken. Weet iemand dat? Bij voorbaat dank voor jullie antwoorden.

Geef een reactie