Hoe je met gezonde koolhydraten overgewicht te lijf gaat

In 2008 had meer dan de helft van de volwassenen in de Europese Unie overgewicht of obesitas, dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 1988. Eén van de oorzaken van deze sterke toename is dat mensen denken dat ze alleen maar aankomen van vet. Als gevolg daarvan eten velen steeds meer bewerkte voedingsmiddelen die weliswaar een laag vetgehalte hebben, maar rijk zijn aan koolhydraten. Juist deze koolhydraten zijn een van de grootste boosdoeners van gewichtstoename.

Koolhydraten, in de volksmond vaak suikers of sacharides genoemd, voorzien je lichaam van energie in de vorm van glucose. Indien je teveel glucose eet kan je lichaam het niet allemaal meteen verbranden. Het lichaam slaat dit overschot dan op in vet, als een soort “reserve”. Veel mensen weten niet dat je koolhydraten eigenlijk helemaal niet nodig hebt, ze zijn niet noodzakelijk om te overleven. Als je nooit koolhydraten eet, zoals bijvoorbeeld veel traditionele Innuït doen, zou je kerngezond zijn mits je voldoende hoogwaardige eiwitten, vetten, water en mineralen eet.

koolhydraten

Welke koolhydraatrijke voeding is gezond?

Koolhydraten zitten in zowel granen en groenten, maar het eten van groenten is erg gezond dus een geheel koolhydraatloos voedingspatroon is niet aan te bevelen. Je lichaam geeft bovendien de voorkeur aan koolhydraten uit groenten boven granen omdat groenten de omzetting van koolhydraten naar suikers zoals glucose vertragen en daarmee dus een minder grote invloed hebben op je insulinewaarden. Koolhydraten uit granen daarentegen zorgen voor een sterke stijging van je insulinewaarde en vertragen de vetverbranding in je lichaam.

Koolhydraatrijke voeding die je beter kunt vermijden

Het beste kun je helemaal geen graanproducten en producten met gluten eten, met inbegrip griesmeel en durum meel dat in pasta zit. Ook voor de vezels hoef je geen volkorengranen en graanproducten te eten, want de meeste vezels kun je uit groenten halen. Daarnaast kun je beter geen maïs en maïsproducten eten, want ook dit is een graansoort met veel koolhydraten. Een andere traditionele bron van koolhydraten zijn aardappelen. De insulinewaarden stijgen sterk na een aardappelrijke maaltijd, maar als je geen problemen hebt met je gewicht en geen diabetes of een hoog cholesterolgehalte hebt dan kun je af en toe wat aardappelen eten als onderdeel van een eiwitrijke maaltijd. Eet echter nooit frites, want die zitten vol met slechte oliën en transvetten.

Leer je lichaam opnieuw met zoet om te gaan

Voor een optimale gezondheid is het essentieel dat je de inname van suikers sterk beperkt. Met geraffineerde suikers verzwak je je immuunsysteem en wordt schimmelvorming bevorderd, twee zaken die bijdragen aan de meest dodelijke ziekte van de westerse wereld: kanker. Met een verzwakt immuunsysteem saboteer je je gezondheid en stimuleer je bijna elke ziekte die een mens kan treffen. Een grote suikerconsumptie leidt ook tot bijnieruitputting, waarvan de meest voorkomende symptomen mentale en emotionele stress, onbedwingbare trek in suiker en zout, humeurigheid en algehele zwakte zijn. Wanneer je niet zeker weet hoeveel suiker er in een product zit, bekijk dan de lijst van ingrediënten om te zien hoeveel gram koolhydraten erin zitten. Tenzij de koolhydraten afkomstig zijn van groenten is het zeer waarschijnlijk dat het hier om suikers gaat die je insulinewaarden beïnvloeden.

Suiker kan zowel lichamelijk als geestelijk erg verslavend zijn. Om van je suikerverslaving af te komen zul je je smaakpapillen moeten “heropvoeden” en de cyclus van de afhankelijkheid doorbreken. Om dit te doen dien je simpelweg alle zoetstoffen een paar weken te vermijden, inclusief natuurlijke zoetmakers als ahornsiroop, honing en rietsuiker. Zodra je suiker uit je voedingspatroon geëlimineerd hebt zul je als snel merken dat je eten lekkerder smaakt dan ooit.

Dit is een samenvatting van het artikel “Wat zijn koolhydraten en wat doen ze in je lichaam” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je kunt lezen waarom koolhydraten de belangrijkste oorzaak zijn van overgewicht, hoe koolhydraten in je lichaam worden opgenomen, welke koolhydraatrijke voeding gezond is en welke koolhydraten je beter kunt vermijden.

Share:

7 comments

  1. nuttige blog. Bedankt voor de info die je met ons wil delen.
    Maar hoe kun je zien aan het aantal koolhydraten hoeveel suiker er in een produkt zit?

  2. Hoe zit het met zilvervliesrijst? Ik eet voor lunch vaan rijstwafels van zilvervliesrijst met magere kaas of kalkoenfilet. Wat zou ik anders als lunch kunnen eten dat makkelijk mee te nemen is?

  3. hallo ik zou het graag eens willen over mijn gewicht ik weeg 57,7kg en ben(2maand geleden) 1,61m lang ben ik te zwaar??

  4. Beste Jesse,

    Ik ben een brood eter en wil dat blijven doen indien mogelijk, ik word nu snel 60 en het lijkt me wijs om die tolerantie test eens te doen, dan weet ik maar zeker dat het klopt wat ik doe, welke weg volg ik dan?

    Ik verneem het graag,

    Groet Peter.

  5. @Peterus vrasdonk

    Mocht jij toevallig nog eens kijken naar u eigen reactie. Hanteer de regel dat u zo dicht mogelijk bij de natuur blijft met u voeding anders gezegd de fabriek moet zo min mogelijk, liefst helemaal niet de hand aan u voedsel gelegd hebben.

    Betreft een alternatief voor brood er zijn verschillende soorten “meel” op basis van noten (amandel) en knolgroenten (tapioca en arrowroot). ga daar eens mee aan de slag. Brood zo af en toe hoeft geen ramp te zijn overigens.

  6. Ik ben eigenlijk nog wel benieuwd naar hoe het dan zit met havermout. Havermout is een graan product maar ”schijnt” veel gezonden te zijn dan bijvoorbeeld brood oid. Wat is jouw mening hierover?

Geef een reactie