1e stap voor ieder dieet: Het insuline hormoon in balans brengen

Welk dieet je ook gaat volgen. Op welke manier je ook wilt afvallen:

Je kan niet anders dan eerst het belangrijkste vet opslag hormoon in balans brengen. Als dit hormoon uit balans is, is het onmogelijk om vet te verbranden. Het gaat hier om het hormoon insuline.

Insuline is het hormoon dat je lichaam aanmaakt als je bloedsuikerspiegel stijgt, nadat je iets koolhydraatrijks of suikerrijks hebt gegeten.

Je lichaam maakt op dat moment insuline aan om de suikers die in je bloedbaan terecht zijn gekomen op te slaan als spierglycogeen of als lichaamsvet.

Belangrijk om te weten is dat insuline een zeer krachtig hormoon is. Het is het enige hormoon dat je bloedsuikerspiegel verlaagt, terwijl er maarliefst 5 hormonen zijn die het tegenovergestelde doen (je bloedsuikerspiegel kunnen verhogen). Je zou dit dus kunnen zien als 1 tegen 5. Insuline is in z’n eentje sterk genoeg om het tegenovergestelde te kunnen doen van 5 andere hormonen.

Waarom is het een probleem dat je lichaam insuline aanmaakt, nadat je koolhydraten (of andere suikers) hebt gegeten?
Op zich is dat geen probleem, maar wel als het te vaak gebeurd en je lichaam er veel van moet aanmaken. Want voor alle koolhydraten en suikers maakt je lichaam insuline aan (brood, pasta, rijst, aardappelen, pizza, crackers, ontbijtkoek, chips, (light)frisdrank, chocolade, snoep, melkproducten en zo goed als alle andere verpakte voedingsmiddelen).

En dit is waar het om gaat:

Telkens als je één van bovenstaande voedingsmiddelen eet en je lichaam insuline aanmaakt dan stopt je lichaam met vet verbranding en raakt je lichaam in een vet opslag stand.

En doordat de meeste mensen 3 keer per dag of vaker iets eten waarvoor het lichaam insuline moet aanmaken, raken ze telkens in een 'vet opslag stand' en komen ze dus door de jaren heen steeds meer bij.

Om nog maar niet te spreken over het feit dat je lichaam steeds minder gevoelig voor insuline wordt en er steeds meer van moet aanmaken voor dezelfde hoeveelheid voeding die je eet.

Je kunt onmogelijk afvallen als je lichaam gedurende de dag één of meerdere malen insuline moet aanmaken.

Het goede nieuws is dat insuline het enige hormoon is waar je 100% controle over hebt, namelijk op basis van wat je eet en drinkt.

Wat je in je mond stopt bepaald of en hoeveel insuline er moet worden aangemaakt.

Wat je in je mond stopt bepaald daarom of en hoeveel vet er wordt opgeslagen of verbrandt.

Je kunt controle nemen en een verandering maken.

Bekijk mijn bovenstaande video voor meer info.

Of klik op deze link voor informatie over een online stappenplan (voedingsprogramma) waarin je alles leert over de juiste voeding en een balans in je hormoonhuishouding. Nu en op lange termijn.

Share:

11 comments

 1. Hallo Jesse

  Je hebt het over het insuline hormoon als vet hm maar wat te doen als men diabeet type 2 bent .

  Groetjes van sjoeke

 2. Precies, wat te doen als diabeet? Kun je hier op ingaan?

 3. Dag Jesse,

  Dank voor je goede info op deze site

  Ik lees dat je o.a. schrijft: “….Want voor alle koolhydraten en suikers maakt je lichaam insuline aan (brood, ….(light)frisdrank…)”

  Maar in lightfrisdranken zitten geen koolhydraten, toch? Hoe zit dit precies? (PS Ik besef dat te veel light frisdranken drinken nooit goed is, maar één of twee glazen per dag als ik aan de lijn doe, zou moeten mogen, toch?)

 4. Wat doet insuline met light frisdrank?In light fris drank zit geen suiker,word er dan wel insuline aangemaakt?

 5. Hi Jesse,

  Ik was geïnteresseerd in dit artikel van je, maar bleef haken bij je zin ‘Je kunt ONMOGELIJK afvallen als je lichaam gedurende de dag één of meerdere malen insuline moet aanmaken”.

  Ik ben namelijk zelf 40 kilo in 20 maanden afgevallen zonder een voorgeschreven dieet te volgen en heb bij alle drie de hoofdmaaltijden gewoon (goede) koolhydraten gegeten, zoals volkoren brood en volkoren pasta’s.

  Ik wil dus graag deze stellige statement van ‘onmogelijk’ nuanceren.

  Hartelijke groet,
  Sandra Derksen
  Afvallen als Spirituele Oefening

 6. Hoi Jesse.
  ook ik heb diabetes type 2 en moet insuline injecteren. Het hormoon dus dat voor vetopslag zorgt. Hoe moet ik dit nu gaan aanpakken, heb al van alles geprobeert maar niets helpt.

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groetjes
  Hellen Peeters.

 7. Het lichaam maakt ook insuline aan als het ‘denkt’ dat het suiker binnen krijgt!..light dranken zijn hartstikke zoet dus vandaar! ..

  Top artikels dit Jesse!
  Mvg Chris

 8. Hoi Jesse.
  ook ik heb diabetes type 2 en moet insuline injecteren. Het hormoon dus dat voor vetopslag zorgt. Hoe moet ik dit nu gaan aanpakken.

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groetjes

 9. Besluit: Diëtisten zijn ongeloofwaardig en een mens mag niks meer eten?

 10. Grote bullshit! Niet in alle gevallen is dit te controleren met een dieet. Ik wordt opgevolgd en spuit 4x/dag en telkens zijn mijn suikerwaarden stabiel en vrij goed. Bij het wakker worden staat deze hoog en dit is niet op te lossen met een dieet. Wordt er moedeloos van dat mensen niet verder onderzoek doen en het gooien op iets wat vanzelfsprekend lijkt te zijn nl. Het dieet

Geef een reactie