Laatste overtollige kilo’s afvallen

Laatste overtollige kilo’s afvallen

Iedereen kan afvallen. Iedereen kan met een minimum hoeveelheid aan motivatie en wilskracht zichzelf er toe zetten om gezonder te gaan eten, in ieder geval tijdelijk. Daarom lukt het de meeste mensen wel om in ieder geval een paar kilo af te vallen, daar zit het probleem niet.

Het probleem zit ‘m in het behouden van ons bereikte gewicht (waar of niet?). Vaak lukt het ons om tijdelijk een gezond gewicht te bereiken, maar vallen we daarna toch weer in ons oude patroon. Waarom? Waarom komen we er toch keer op keer weer achter dat het niet lukt om gewicht te verliezen én je ideale gewicht te behouden? Eén van de redenen (zeker niet de reden, er zijn nog veel meer redenen te noemen) is frustratie en stress, wat er toe leidt dat we eten als uitweg (troost, even een moment voor jezelf) gebruiken. Want heb je bijvoorbeeld ooit ervaren dat je een paar kilo was afgevallen, maar die laatste paar kilo’s er niet af kreeg en dacht: “Dit werkt niet!, laat ik maar weer zo gaan eten zoals ik altijd deed….”

Over wat er op dat moment precies gebeurd schreef ik al eerder in dit artikel over het jojo-effect. De vraag nu is echter: hoe kan je toch net zo lang vet verbranden totdat je voor 100% tevreden bent over je lichaam? Dat je voor 100% vrij bent van frustraties over wat je ziet in de spiegel? Of over het gewicht dat je op de weegschaal ziet staan?

Mocht het zo zijn dat je wel bent afgevallen, maar het je niet lukte om die laatste kilo’s er af te krijgen, dan is de reden daarvan dat je niet hebt gedaan wat er voor nodig was om die laatste kilo’s er af te krijgen! “Makkelijker gezegd dan gedaan!”, denk je nu misschien, en dat kan ik me voorstellen. Het punt is echter dat er meer voor nodig is om de laatste paar kilo te verliezen dan de eerste kilo’s. Stel je voor dat er een schaal is van 1 – 100%, waarbij 1% het meest slechte voedingspatroon is wat je je kunt bedenken en 100% het meest optimale, gezonde voedingspatroon, perfect samengesteld op wat jouw lichaam nodig heeft. Als je gezonder gaat eten ga je misschien van de 50 – 60% waarop je altijd zat naar 70 – 80% van een optimaal voedingspatroon. Je zult echter naar 90 – 100% moeten gaan om de laatste paar kilo’s te verliezen.

De stap die je daarom moet zetten is dat je gaat van: “Dit werkt niet, laat ik maar weer zo gaan eten zoals ik altijd deed”, naar: “Hoe kan ik mijn voedingspatroon nog verder optimaliseren, zodat ik toch nog meer kilo’s verlies”.
Want is het niet zo dat de vragen die we aan onszelf stellen bepalen wat voor antwoord we krijgen? Als je je afvraagt: “Hoe kom ik in Barcelona”, dan zul je nooit in Milaan terecht komen! Als je je afvraagt: “Waarom lukt het mij nou nooit om af te vallen?” dan zul je nooit ontdekken wat het ene ding is wat je moet optimaliseren om toch nog die laatste paar kilo’s te verliezen.

Maar wat kan je nou praktisch doen om die laatste paar kilo’s definitief kwijt te raken? Hieronder geef ik je een aantal tips:

 • Gebruik omega 3 visolie. Mensen die wel omega 3 visolie nemen vallen simpelweg sneller af dan mensen met hetzelfde voedingspatroon die het niet nemen. Visolie stimuleert de vetverbranding-genen en remt de vetopslag-genen. Als je meer goede vetten binnenkrijgt gaat je lichaam sneller de slechte (opgeslagen) vetten verbranden. Van mijn Personal Training klanten heb ik diverse voorbeelden van klanten die sneller vet verloren, of weer vet begonnen te verliezen, toen ze omega 3 visolie begonnen te nemen.
 • Drink groene thee, veel groene thee. Niet alleen veel water drinken is belangrijk als je wilt afvallen (lichaamsgewicht * 0,44 / 10, dus bijvoorbeeld: 100kg * 0,44 = 44, gedeeld door 10 = 4,4 liter water per dag), maar vooral ook groene thee.

  Groene thee:
  • Bevat catechinen die de vet verbranding stimuleren
  • Catechinen onderdrukken de vetopname
  • Bevat antioxidanten die vrije radicalen tegen gaan, wat veroudering en ziekten helpt voorkomen
  • Groene thee vermindert de kans op hart- en vaatziekten en kanker
  • Reguleert de bloedsuikerspiegel en vermindert daarom de vetopslag
  • Vermindert overgewicht
  • Verlaagt het cholesterolgehalte
  • Verhoogt het metabolisme (de stofwisseling)
  • Versterkt het immuunsysteem
  • Verminderd ‘vreetbuien’
 • Wat de formule voor je dagelijkse waterbehoefte betreft: deze hoeveelheid kan je gerust (uitzonderingen voorbehouden) dagelijks drinken. Dit spoelt niet de goede voedingsstoffen uit je lichaam (in tegendeel!), maar reinigt je lichaam en is zeker niet zoveel (verre van) dat het als ‘vergif’ zou werken, daarvoor moet je vele malen meer drinken op een dag, wat praktisch bijna onhaalbaar is.

 • Schrap (tijdelijk) cardiotraining zoals fietsen, hardlopen, zwemmen, crosstrainer, aerobics, spinning, etc, voor intensieve krachttraining met oefeningen voor grote spiergroepen (je hele lichaam) waarbij je flink ‘verzuurt’. Cardiotraining laat je lichaam uiteindelijk vetopslag hormonen aanmaken (cortisol hormoon), terwijl krachttraining je lichaam vetverbranding hormonen laat aanmaken (groeihormoon). Krachttraining is op het moment dat je vet kwijt wilt veel belangrijker dan cardiotraining. Cardiotraining helpt je jouw conditie te verbeteren, maar verbrandt geen lichaamsvet. Je zult als je vet kwijt wilt prioriteiten moeten stellen.
 • En tot slot:

 • Wees strikt op de koolhydraten die je eet. Telkens als je IETS van koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen, frieten, melkproducten, bonen, snoepgoed, chips, frisdrank, light frisdrank, kant-en-klaar maaltijden en alle andere bewerkte voedingsmiddelen) eet, dan maakt je lichaam het vetopslaghormoon insuline aan. Ook al eet je er een klein beetje van. En altijd als je lichaam insuline aanmaakt raakt je lichaam in een staat van vetopslag, je verstoort daarmee vet verbranding. Wees dus strikt op je koolhydraatinname en vervang koolhydraten vooral met eiwitten (vlees en vis) en met groente, zolang je nog vet wilt verliezen.

Wees gedisciplineerd. Ontdek je motivatie, waarom wil je dit graag bereiken? Focus op wat je wilt en herinner je constant waarom je dit wilt. Het verliezen van je laatste overtollige kilo’s is vooral een kwestie van gedisciplineerd de juiste dingen eten en sporten. Ontwikkel controle over je ‘mind’ (je emoties) en blijf consequent de juiste, goede voedingsmiddelen eten. Je zult worden beloond!

Wil je afvallen? Het laatste beetje vet / de laatste overtollige kilo’s verliezen? Klik hier voor info over mijn nieuwste methode.

Share:

27 comments

 1. Dank je wel voor je informatie ! Dit komt precies op t goede moment 🙂

  groetjes, Miranda

 2. Ha Jesse,

  Ik heb eindelijk een kettlebell gevonden van maar 5 kilo ik denk dat dat beter is voor mijn versleten rug en nekwervels dan een van 8 kilo. Ik ben heel rustig aan begonnen en ga het langzaam opbouwen, Jessy (mijn zus)had er ook een en was er erg enthousiast over. Ik denk alleen dat ze er wat te enthousiast mee begonnen is want ze heeft ineens een carpaal tunnelsyndroom in haar hand… En moet nu rustig aan doen, ik denk toch dat het ook een beetje de leeftijd is en dat je zo na je 50 ste de oefeningen wat rustiger moet opbouwen, denk je niet???

  Groetjes! Marjan

 3. Hè Jesse
  bedankt voor de tips!
  Die zal ik zeker gebruiken

  groetjes naima

 4. Hoi jesse,

  Ik heb er veel aan al je tips en manieren om af te vallen en de spieren te trainen, ik ben niet dik maar wil wel wat spieren kunnen zien, elke keer als ik getraind heb voelen mijn spieren heel dik en sterk aan maar als ik een dag niet getraind heb en gewoon gewerkt heb voel ik hier niks meer van is dit normaal?

  ik weeg nu 75 kg en ben 1.82 groot het lijkt of ik langzaam aan wel wat afval maar de kilo’s vliegen er nog niet af haha maar de spiertrainingen werken wel heb ik het gevoel.

  Ook ben ik veel water gaan drinken dit dronk ik vroeger nooooooitt alleen cola etc.. dus erg bedankt voor alle tips.

  Grt Jeffrey 19 jr.

 5. hoi mr.jesse van der velde, met uw moptivatrie nog effe, nog effe volhouden, maar het gaat niet gelijk en iedereen heeft z’n eigen tijd nodig! gaat goed hoor! thnx.

 6. bedankt voor de goede tips!!
  ik let al heel erg op me koolhydraten en eet afwisselend.
  ik vroeg me alleen af, zou je misschien een filmpje kunnen maken met krachttrainings oefeningen die we thuis kunnen doen zonder materialen?

  gr stephanie

 7. hallo jess,ik ben al 79 dagen bezig ben 6,5 kile afgevallen dat vind ik niet veel ,neem s”morgens een groente sapje na een uur een shake en s”middags een lichte lunch en dan een diner met groente en wat vlees.
  Verder neem ik 2 omega 3 en 2 acai pilletjesen ook nog een handje noten ,wat moet ik dan verder doen.
  Groetjes Loes

 8. hey hallo bedankt voor de supertips,ik kan nu al zien dat het goed gaat en ben nog maar een week verder en ik heb best een buikje maar het gaat er al wat strakker uitzien en ik heb nog effe voor de zomer..
  ik ga nog zn 3 week verder met jouw tips en de eetschema en ik laat je dan weten hoeveel vet ik heb verloren ik wil dan de 14% bereiken.
  groeten en bedankt.

 9. Is het vooral de hoeveelheid koolhydraten die je eet op een dag of de frequentie die ertoe doet? Want uit de tekst lijkt het dat het niet uitmaakt hoeveel je ervan eet, dat een klein beetje ook al erg is, maar ik zou denken dat als je eenzelfde hoeveelheid meer verspreid eet, dat dat dan minder erg is. Toch?
  En als je ineens heel veel suikers eet, dan heb je een veel grotere piek aan bloedglucose, waardoor je lichaam na de afbraak ervan een veel grotere behoefte aan nieuwe koolhydraten zal hebben door het grote verschil. Houd je op die manier niet eerder je behoefte aan zoet en je insuline-aanmaak in stand dan door bij iedere maaltijd een beetje koolhydraten te eten of wat meer tussendoortjes te nemen?

  Alvast bedankt!
  Marjolein

 10. hoi Yesse,,

  thanks vooor elke keer weer die goeie tips

  lemmy

 11. Hoi,

  mooi artikel met goede tips Jesse! Wij zweren tegenwoordig bij groene thee!

  @ Jeffrey: 75kg bij 1m82 is op zich een goede/mooie proportie hoor, als je een gemiddelde lichaamsbouw hebt, bvb. zoals ik (ben ook 1m82). Ik streef nl. naar de 75kg 😉 suc6 iig

  Ben zelf momenteel nog 85kg, was 91…hetgene wat voor mij het best werkt is de TV en computer uit en andere meer fysiek gericht dingen doen, buiten een gezondere levensstijl kwa voedsel, en wat minder koolhydraten (ik drink nogal veel karvan cevitam en bier).

  Het is nooit 1 ding, een combinatie van factoren. Maar zelf ervaar ik wel de werking van bvb. acaipoeder, groene thee etc. Betere stemming en actiever. Andere dingen als beter slapen, stoelgang, potentie etc.

  Suc6 iedereen met afvallen!

 12. eej jesse!! inderdaad heel welbedankt voor de goede tips!
  maar juist een klein vraagje, spreek je ook je vetopslaghormoon aan
  als je light frisdrank drinkt? ben echt benieuwd naar het antwoord!
  bedankt allesinds!
  marge

 13. Dag Jesse,

  Een top artikel.
  Groene thee is mijn favoriete thee, dus
  dat is geen probleem.

  Wat ik mij wel afvroeg… Hoe kom je van dat
  heupvet af? De zwembandjes… En dan vooral
  aan de achterkant bij de rugzijde…

  Groetjes,
  Sophie

 14. Hi Jesse,

  Een aantal dagen geleden mailde ik je over de laatste 10 kilo die ik er graag vanaf wilde hebben. Ik kreeg tot mijn grote verbazing een mail van je terug. Ontzettend leuk! Ik heb dat boek gedownload, dankejwel daarvoor. Super dat je hier ook weer tips geeft… bedankt!!

  Groetjes Maikel

 15. Wat is acaipoeder?

  Groetjes
  Marjolein

 16. hallo jesse,
  wat kan je dan eten smorgens en smiddags ipv brood, ik eet ongeveer 5 sneeen brood per dag. wat zou ik dan kunnen eten?

  groetjes Janine

 17. Dag Jesse,

  Een top artikel.
  Groene thee is mijn favoriete thee, dus
  dat is geen probleem.

  Wat ik mij wel afvroeg… Hoe kom je van dat
  heupvet af? De zwembandjes… En dan vooral
  aan de achterkant bij de rugzijde…

  Groetjes,
  Sophie

 18. Ik eet ‘s-morgens vaak een omelet (2 eieren) met tomaten of andere groenten, en kruiden en geraspte kaas. Vinden de kinderen overigens ook heerlijk.

  Tussen de middag is rauwkost of een kleine warme maaltijd een optie. Ik kies voor 1 1/2 ons vlees en 4 ons groente voor 2 maaltijden.

  Tussen door eet ik fruit of nootjes (liefst zonder zout)

  ‘s avonds eet ik met de pot mee, maar laat de aardappelen staan. Bij paste maak ik een apart potje met een klein beetje volkoren pasta en tomatensaus met veel groente en een beetje vlees.

  Met vriendelijke groeten
  Karin

 19. ik zal het zeker gebruiken.
  bedankt 😀

 20. Ik neem ‘smorgens en smiddags wel koolhydraten .s morgens muesli ongezoet met yoghurt en s middags 2 boterhammen . s avonds valt wel te schrappen maar het maakt zo flauw . Ik train 3 keer per week KT en wandel elke dag 45 minuten in bergachtig gebied. Verder veel groenten en 2 whey shakes per dag en uiteraard visolie. Moet ik nog minder koolhydraten om mijn vetpercenage omlaag te krijgen

 21. Vind je 4,4 liter thee per dag niet een beetje erg veel?
  Voor de rest wil ik je wel even complimenteren voor je kennis.

 22. hoe kom het dat ik mijn bestelling nog niet gekregen heeft
  heef bijna al twee weken mijn bestelling gedaan kan je mij iets
  laten weten heef op jullie rekenning gestord groetjes

 23. Niet alle tips zijn hier even betrouwbaar. Met cardio training verbrand je zeker vet! Mits je op de juiste hardfrequentie traint. Voor droogtrainen is cardio de enige oplossing. Krachttraining moet je in het begin van je afval stadium toepassen. zo vergroot je de spierdichtheid, en train je met cardio grote spiergroepen in een keer. teven is het zo dat je rust metamobilisme omhoog schiet na cardio en zo blijf je dus meer calorien verbranden zelfs na het sporten!

 24. Wat is je mening over koude douches, helpen ze bij het afvallen?

 25. Bedankt voor je tips. maar dat je met cardio geen vet verbrand is de grootste bullshit die ik ooit heb gehoord. het is een combi van wat het beste werkt.

 26. Hoi Jesse

  Je.spreekt van geen cardiotraining. Ik veronderstel.dan dat.je cardiooefeningen bedoeld waarbij je 30 min aan lage hartslag traint. Maar hoe zit het met HIIT?

Geef een reactie