Hoe je met lichaamsbeweging je leptine en insuline in balans houdt

Een gezond voedingspatroon dat voornamelijk bestaat uit natuurlijke voeding is van cruciaal belang voor het in balans houden van je insuline- en cortisolgehalte. Maar naast onze voeding heeft ook onze levensstijl een belangrijke effect op ons hormoonstelsel. Met name leptine en insuline zijn twee krachtige hormonen die de stofwisseling in ons hele lichaam in hoge mate bepalen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat lichaamsbeweging zowel de leptine- als insulinegevoeligheid in het lichaam verhoogt, wat belangrijk is voor het behoud van een gezonde homeostase en een natuurlijke energieregulering.

Wat zijn leptine en insuline

Leptine en insuline spelen beiden een essentiële rol bij een gezond gewicht. Vooral leptine wordt door het lichaam gebruikt om het energiegebruik via de stofwisseling en het hongergevoel te reguleren en geeft signalen aan de hersenen om vet op te slaan of te verbranden. Als je regelmatig aan vasten doet of te weinig calorieën eet kan de gevoeligheid voor leptine worden aangetast, wat leidt tot een versterkt hongergevoel, onbedwingbare trek en een gebrek aan energie. Naast leptine is ook insuline een hormoon dat reguleert hoe vet wordt gebruikt of opgeslagen in het lichaam. Wanneer je lichaam gevoelig is voor de activiteiten van deze hormonen is er sprake van een natuurlijke homeostase en wordt het gewicht op een gezonde wijze onder controle gehouden.

Met beweging verhoog je de leptine- en insulinegevoeligheid

Vooral de laatste jaren hebben veel onderzoeken laten zien dat lichaamsbeweging veel meer oplevert dan alleen maar calorieverbranding. Lichaamsbeweging heeft namelijk een krachtige invloed op onze neurotransmitters en een positief effect op de leptine- en insulinegevoeligheid. Een onderzoek aan de Universiteit van Florida in Amerika heeft aangetoond dat regelmatig bewegen ervoor zorgt dat leptine goed werkt en daarmee helpt bij gewichtsverlies.

Kettle bell

Door eenvoudigweg te starten met wat Kettlebell Workout oefeningen zorg je er al voor dat je insuline en leptine in optimale conditie komen. Zodra deze hormonen efficiënter beginnen te werken worden energie en hongergevoel beter gereguleerd, waardoor ze een grote bijdrage leveren aan een goede gezondheid en je helpen je gewicht onder controle te krijgen.

Dit is een samenvatting van het artikel “Lichaamsbeweging verbetert insuline en leptinegevoeligheid” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leert wat leptine is, waarom leptine en insuline een belangrijke rol spelen bij een gezond gewicht en hoe je de leptine- en insulinegevoeligheid kan verhogen.

Share:

1 comment

  1. Bij getrainde mensen liptine signaal gaat niet over als te kort is aan bepaalde voeding stoffen. Voornamelijk gezonde koolhydraten van groenten en gezonde vetten – vis, rond, avocado, olijfolie. Na inname van dit voeding blijft het honger gevoel nog dat betekent dat ietsjes meer extra bij moet tanken tot da het gevoel over is.
    Het gaat mij juiste samenstelling en juiste hoeveelheid van voeding.

Geef een reactie