Hormoonbalans Voor Vrouwen – toegankelijk naslagwerk voor hormoonklachten bij vrouwen

Waarschijnlijk is je wel bekend dat hormonen heel bepalend zijn voor hoe je je voelt en weet je maar al te goed hoe het is om last te hebben van bijvoorbeeld PMS, cellulite, menstruatiepijn of pijnlijke borsten. Als je met deze specifieke hormoon-gerelateerde vrouwenklachten naar de dokter gaat krijg je vaak medicijnen voorgeschreven die eigenlijk niet meer dan lapmiddeltjes zijn, of je krijgt te horen dat je ‘er maar mee moet leren leven’. Levensmiddelentechnoloog en gezondheidscoach Ralph Moorman, auteur van de bestsellers ‘De Hormoonfactor’ en ‘Het Hormoonbalansdieet’, laat in zijn nieuwe boek ‘Hormoonbalans Voor Vrouwen’ echter zien dat je jezelf niet hoeft neer te leggen bij dit soort veel voorkomende hormoonklachten. Samen met gynaecoloog/vrouwenarts Drs. Barbara Havenith heeft hij een handig en kleurrijk naslagwerk geschreven, waarmee je de diepere oorzaak van de 38 meest voorkomende klachten kunt achterhalen, om ze vervolgens zelf aan te pakken.

Hormoonbalans: een nauwkeurig samenspel van hormonen

Het hormoonstelsel, ook wel het endocriene systeem genoemd, bestaat uit een aantal klieren die hormonen afscheiden die vervolgens via de bloedbaan aan doelcellen of -organen worden afgegeven. Hormonen hebben een signaalfunctie, wat wil zeggen dat ze bepaalde processen in het lichaam reguleren en sturen. Het menselijk lichaam telt meer dan 70 verschillende hormonen, maar de 11 belangrijkste die wij kennen zijn oestrogeen, progesteron, testosteron, insuline, groeihormoon, cortisol, schildklierhormoon, FSH (follikel stimulerend hormoon), LH (luteïniserend hormoon), prolactine en oxytocine.

Veel mensen denken dat het hormonale stelsel met name belangrijk is voor de vruchtbaarheid en geslachts-specifieke lichaamskenmerken, maar dat zijn maar twee functies die hormonen hebben. Hormonen doen nog veel meer in het lichaam, waaronder het reguleren van het slaap-waakritme, de stofwisseling, de vetverbranding en de opslag van lichaamsvet. Alle hormonen in het lichaam werken bovendien nauwkeurig met elkaar samen, wat betekent dat als één hormoon uit balans raakt, dit van directe invloed is op alle andere hormonen. Als je hormonen uit balans zijn is het dus niet verrassend dat je naast een gewichtstoename bijvoorbeeld ook niet zwanger kunt worden en/of slecht slaapt, want alle hormonen hebben invloed op elkaar.

Voeding en leefstijl, de basis voor hormoonbalans

hormoonbalans voor vrouwenHet hormoonsysteem lijkt een ingewikkeld onderwerp, maar in zijn nieuwe boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’ legt Ralph Moorman in heldere en toegankelijke taal uit wat hormonen nou precies zijn en wat ze allemaal doen in het lichaam.

Het boek is opgebouwd uit 3 delen, wat voor veel overzichtelijkheid zorgt. In het eerste deel wordt uitgelegd wat hormonen zijn, en wat hun functie in het lichaam is. De 11 belangrijkste hormonen worden daarbij kort maar duidelijk uitgelegd, en ook de vrouwelijke cyclus komt uitgebreid aan bod.

Het tweede deel van het boek gaat over hormoonbalans en staat vol met tips over hoe je er op een eenvoudige manier voor kunt zorgen dat je hormonen in balans blijven.

Vervolgens komen in derde deel de 38 meest voorkomende vrouwenklachten aan de orde, waarbij niet alleen wordt verteld wat de symptomen en oorzaken van deze klachten zijn, maar ook wat de arts meestal adviseert of voorschrijft als je de betreffende klacht hebt. Tenslotte wordt uitgelegd wat je zélf kunt doen om het hormoon weer in balans te krijgen, en dat is vaak meer dan je denkt. Datgene wat je zelf kunt doen is ook helemaal niet moeilijk om uit te voeren, want de meeste adviezen gaan over voeding en leefstijl. Uit ervaring weten Ralph Moorman en Barbara Havenith namelijk dat daar de meeste winst te behalen is… en dat wordt nog eens geïllustreerd aan de hand van diverse succesverhalen van vrouwen die de adviezen van Ralph opgevolgd hebben.

Zo wist Nicole (53) na wat veranderingen in haar voedingspatroon eenvoudig van haar overgangsklachten af te komen, had Christa (35) na haar levensstijl op het gebied van voeding, training en stress te hebben aangepast eindelijk geen menstruatieklachten meer en had Ans (30) na overgestapt te zijn op een suiker-, zuivel- en glutenvrij eetpatroon een stuk minder last van een trage schildklier en kon ze zelfs met bepaalde medicijnen stoppen.

‘Hormoonbalans voor vrouwen’: een echte ‘eye opener’

Heb jij ook last hebt van typische vrouwenklachten en loop je er misschien al jaren mee rond omdat je dacht dat er niets aan te doen was? Dan is het boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’ van Ralph Moorman en Barbara Havenith een echte ‘eye opener’, want je kunt je klachten sterk verminderen of zelfs laten verdwijnen met een paar simpele voeding- en leefstijladviezen.

Share:

1 comment

  1. Beste Jesse,

    ik heb op 5/10/2015 een kettlebel met DVD’s van jou gekocht, maar groot was mijn verbazing toen ik gisteren mijn visa uittreksel kreeg en zag dat er 2 x € 107,00 van mijn rekening is gegaan!!!
    Gelieve dit bedrag 1 x terug te storten op mijn rekening BE24 6451 3531 5338.

    Bij voorbaat dank voor een correct afhandelen van dit misverstand.

    Met vriendelijke groeten,
    Brigitte Sienaert

Geef een reactie