Hungry for Change – je lichaam vraagt om gezonde voeding!

Na de veelbesproken documentaire Food Matters (2008), waarin uit de doeken werd gedaan hoe je met een ongezond voedingspatroon in combinatie met medicijnen slikken de winstmarges van de voedingsmiddelenindustrie op peil houdt maar je gezondheid geen goed doet, zijn filmmakers Laurentine ten Bosch en James Colquhoun er met Hungry for Change wederom in geslaagd te onthullen wat voor effect de voedingsmiddelenindustrie heeft op ons voedingspatroon, en hoe we dik en ziek worden gemaakt en gehouden.

De rode draad in de documentairefilm is het verhaal van Natalie, een vrouw van pakweg begin dertig die een drukke kantoorbaan heeft en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig is met haar uiterlijk. Ze vindt zichzelf onaantrekkelijk en dik, en durft zich niet op feestjes te vertonen omdat ze bang is dat Jason, de man van haar dromen, haar niet ziet staan. Desalniettemin gooit ze zich de hele dag vol met frisdrank, koffie, muffins, ijs en pizza om vervolgens ’s avonds nogmaals in de spiegel te kijken en de bevestiging te zien dat ze niet mooi genoeg is.

Gedurende het verhaal komen er allerlei medische deskundigen afwisselend aan het woord, zoals Dr. Joseph Mercola, Dr. Christiane Northrup en Dr. Alejandro Junger en vooraanstaande voedingscoaches en –experts waaronder David Wolfe en Daniel Vitalis, die uitleggen waarom wij ongezonde voeding eten terwijl we vaak eigenlijk zelf ook wel weten dat we daar niet beter, slanker of mooier van worden zoals de fabrikanten ons vaak graag willen doen geloven in hun reclames. Ook worden er verschillende mensen geïnterviewd die aan obesitas of kanker leden en hun ziekte zelf, door te kiezen voor een gezond voedingspatroon, hebben overwonnen.

 

Ongezonde voeding is verslavend

Eigenlijk lijden we aan chronische ondervoeding, vertelt Jon Gabriel, een expert op het gebied van afvallen die zelf vroeger ook aan zwaar overgewicht leed; we eten wel veel, maar wat we eten bevat nauwelijks de voedingsstoffen die we nodig hebben. Ons lichaam vraagt door die ondervoeding constant om eten, maar omdat het lichaam niet krijgt wat het nodig heeft eten we maar door, waardoor de kilo’s er langzaam aankomen. Het schrikbarende van dit ongezonde eetpatroon is dat de levensmiddelenindustrie actief meewerkt om het in stand te houden. Zo’n 80% van alle bewerkte voeding staat namelijk bol van de suikers, en suiker is naast alcohol en sigaretten een van de meest verslavende stoffen die er bestaan. Suiker geeft je een euforisch gevoel, en aan dat gevoel raken mensen die suiker eten gewend zodat ze er steeds meer van willen, een effect dat ook bij andere bekende drugs voorkomt. Ook suikervervangers zoals aspartaam helpen mee om de eetverslaving in stand te houden, want deze zorgen ervoor dat je behoefte aan koolhydraten (die vervolgens in het lichaam worden omgezet in suikers) toeneemt, nog afgezien van alle andere ongezonde bijwerkingen die aspartaam heeft.

Behalve suiker worden er aan veel voedingsmiddelen ook nog andere eetverslavende stoffen toegevoegd, zoals MSG (ve-tsin) en vrije glutamaten. MSG wordt onder meer dan 50 verschillende namen verkocht als smaakversterker, maar in feite is het een stof die je lichaam prikkelt om meer te gaan eten. Bij proefdieronderzoeken naar overgewicht of obesitas krijgen muizen altijd eerst MSG toegediend zodat ze meer gaan eten en overgewicht krijgen, want muizen eten namelijk van nature nooit teveel (google zelf maar eens op “MSG obesity induced mice”). Naast ongezond eten verslavend te maken proberen levensmiddelenfabrikanten je ook op allerlei manieren te misleiden. Reclames van slanke vrouwen die light-frisdrank drinken, ‘gezonde’ ontbijtgranen die bol van de suikers staan en producten die van de verpakking afschreeuwen dat ze vetvrij zijn terwijl ze vol met suikers zitten en dus in je lichaam worden omgezet in vet zijn daar maar een paar voorbeelden van. De vraag rijst waarom toezichthoudende instanties zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voeding met al deze ongezonde en verslavende stoffen goedkeurt. Echter, wat velen volgens Dr. Joseph Mercola niet weten is dat de FDA voedingsmiddelen beoordeelt op basis van onderzoeken die door de fabrikanten zelf zijn gefinancierd. Je kunt je dus sterk afvragen hoe objectief die onderzoeksresultaten zijn en wat de FDA nu eigenlijk precies goedkeurt.

Alleen met een gezond voedingspatroon word je blijvend slank

Het wordt al snel duidelijk in Hungry for Change dat als je suikers zoveel mogelijk wil vermijden het niet alleen blijft bij het afschaffen van het schepje suiker in de koffie. Suiker, ook in de vorm van glucose-fructosesiroop en koolhydraten, zit namelijk in heel veel bewerkte voedingsmiddelen, ook in producten waar je het niet zo snel in zou verwachten zoals saladedressings, pastasauzen, brood, ontbijtgranen en fruitsappen. Als je suiker zoveel mogelijk uit je voedingspatroon wil elimineren dien je alle bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vervangen door verse, bij voorkeur biologische en lokaal geteelde groenten en fruit. Een interessante metafoor die in de film wordt gemaakt is met apen in een dierentuin. De verzorgers zouden het niet in hun hoofd halen om de apen koekjes, frisdrank en chocolade te voeren, want dat is ongezond voor ze. Ze krijgen dagelijks voeding dat volledig afgestemd is op hun eigen ecosysteem. Als kijker ga je je bijna verbazen dat apen zo’n gezonde en uitgebalanceerde voeding krijgen terwijl wij onszelf allerlei rotzooi te eten geven!

Er wordt vervolgens op een hele logische manier uitgelegd waarom de meeste afslankdiëten niet werken. Dit soort diëten hebben een tijdelijk effect, omdat je lichaam tijdelijk bepaalde voedingsstoffen wordt ontzegd. Als je vervolgens weer je oude eetpatroon oppakt, betaal je het met dubbele munt terug en kom je nog meer aan dan je was afgevallen. Dit komt omdat je lichaam extra vet wil opslaan om zo een eventuele volgende periode van ‘schaarste’ te kunnen ‘overleven’. In de film komen een paar mensen aan het woord die zwaar overgewicht hadden en naar eigen zeggen “één hamburger verwijderd waren van een hartaanval”. Zij ondervonden met eigen ogen welke effecten deze tijdelijke diëten hadden. Tijdelijk afvallen is net zoiets als “tijdelijk gezond willen zijn”, legt één van de geïnterviewden uit, en dat klinkt inderdaad volkomen onzinnig.

Dat een gezond voedingspatroon de enige manier is om je gezonder en beter te voelen wordt voor wie Hungry for Change bekijkt opeens erg logisch en vanzelfsprekend. Ook Natalie, die nog steeds niet tevreden is als ze in de spiegel kijkt, komt tot dat inzicht en begint met het eten van meer gezonde, verse groenten en fruit, en gaat ’s ochtends, voordat ze naar het werk gaat juicen in haar keuken. Niet alleen merkt ze dat verse en gezonde voeding veel beter smaakt, ze begint ook al snel een stuk lekkerder in haar vel te zitten. Haar huid gaat er mooier uitzien, ze gaat meer bewegen en haar zelfvertrouwen neemt met de dag toe. Aan het einde van de documentaire vertellen de mensen die aan obesitas en kanker leden hoe een overstap naar een gezond voedingspatroon hun sterker en gezonder maakte, ook op emotioneel gebied. Dat gezonde voeding je ook mentaal gezonder maakt wordt vervolgens nog eens bevestigd door Dr Christiane Northrup: als je voor jezelf gaat zorgen ga je ook van jezelf houden, ook van de mensen om je heen. Liefde zorgt voor geborgenheid, en dat heb je als mens nodig om te overleven.

Je lichaam vraagt erom!

Je bent wat je eet, dat wordt nog maar weer eens een keer bevestigd in Hungry for Change. Als je teveel eet komt dat omdat je lichaam lijdt aan chronische ondervoeding, want het krijgt niet de voedingsstoffen waar het om vraagt. Je lichaam vraagt dus in feite om een verandering in je voedingspatroon: je lichaam is Hungry for Change. Gelukkig kun je zelf kiezen wat je eet en zelf de keuze maken om je voedingspatroon te veranderen!

Share:

2 comments

  1. Het verbaas mij keer op keer, dat het allemaal wordt toegestaan, al die rommel in onze voeding.
    Ben zelf wel lekker bezig, en beter laat dan nooit !!!

Geef een reactie