Is brood nou gezond of ongezond?

In Nederland zijn we opgegroeid met brood als een van onze basisvoedingsmiddelen. We eten hier gemiddeld enorm veel brood, vaak zeker twee maaltijden op een dag. In het buitenland is dat veel minder gebruikelijk. We zijn er groot op geworden, maar is het werkelijk gezond? Er komen steeds meer tegenberichten vanuit de wetenschap, van artsen en voedingsexperts. Tegenwoordig vragen steeds meer mensen zich dan ook af: is brood gezond of ongezond? In dit artikel gaan we er dieper op in en lees je wat brood precies doet in het lichaam.
Brood gezond of ongezond
In dit artikel:

Brood is gezond, dat was lange tijd de overtuiging in Nederland. We zijn er toch groot op geworden? Tegenwoordig vragen steeds meer mensen zich af: is brood gezond of ongezond? Het is inderdaad jarenlang een van onze basisvoedingsmiddelen geweest, maar er komen steeds meer tegenberichten op de overtuiging dat brood gezond is. Alleen al het feit dat steeds meer Nederlanders last hebben van darmklachten geeft te denken. Uit groot onderzoek in 2011 bleek dat meer dan de helft (56%) van de volwassen Nederlanders last heeft van maag- en/of darmklachten, waarvan 7% zelfs dagelijks. Ze hebben het meest last van krampen, op de voet gevolgd door een opgeblazen gevoel. Deze Nederlanders geven zelf als voornaamste oorzaak voeding aan, gevolgd door stress.

Brood, granen, tarwe, gluten: wat is het precies?

Misschien eet je het nog wel dagelijks, maar wat is het eigenlijk precies?
Brood = Brood is in Nederland lang een van onze basisvoedingsmiddelen geweest. De basisgrondstoffen van brood zijn tarwemeel of tarwebloem, water, zout en gist. Hier wordt brooddeeg van gemaakt om het brood te bakken.

Granen = Graan is een verzamelnaam voor de vruchten van gewassen uit de familie van grassen. Er zijn verschillende soorten granen waarvan sommige gluten bevatten en sommige van nature glutenvrij zijn. Haver is een uitzondering, deze is van nature glutenvrij, maar er zitten vaak gluten in door kruisbesmetting. Tarwe is bijvoorbeeld een graan, maar er zijn veel meer graansoorten zoals gerst, haver, rogge, kamut, spelt (een tarwesoort), teff, bulgur, gierst en faro. Granen bevatten vooral voedingsstoffen als ze groeien op een bodem die ook rijk is aan voedingsstoffen en dat is tegenwoordig niet vaak meer het geval. De grond is uitgeput van de grote hoeveelheden die het steeds moet leveren en er wordt kunstmatig geprobeerd om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor blijft er weinig over van de natuurlijk vitamines zoals B, E, calcium, fosfor, zink, foliumzuur en ijzer. Ook van de vezels blijft weinig over.

Tarwe = Is een van de meest gegeten granen in de wereld. Het is tevens een van de meest gebruikte granen om brood van te maken, want het is een goedkoop en makkelijk graan om te verbouwen en verwerken. Er wordt meel en bloem van gemaakt en verwerkt tot brood, pasta, koekjes, sauzen. Het zit zelfs in drop en ook bier is een graanproduct. Het is het oudste graan dat we kennen, maar tegenwoordig is tarwe door de genetische wetenschap niet meer hetzelfde als jaren geleden. Wetenschappers zijn in de jaren vijftig verschillende rassen met elkaar gaan kruisen om te zorgen dat er winst gemaakt kon blijven worden. Oorspronkelijk werd graan ongeveer 90 cm hoog, de huidige tarwe is nog maar 45 cm waardoor het sneller geoogst kan worden. We eten tegenwoordig dus voornamelijk bewerkte en gemodificeerde tarwesoorten.

Gluten = Een stof die bestaat uit verschillende eiwitcomponenten, een groot aantal kleine bouwstenen van ketens aminozuren. Gliadine is zo’n eiwitcomponent, maar ook bijvoorbeeld glutenine. Gluten zitten in tarwe en andere granen zoals spelt en rogge. Het woord gluten komt van het Latijnse woord ‘lijm’ en dat zegt iets over de verdikkende en verbindende eigenschappen. Veel mensen hebben, zonder dat zij het zich bewust zijn, lichte intoleranties voor gluten en dan vooral voor gliadine (daarover hieronder meer).

Gliadine = Eiwitcomponent in gluten. Deze geeft, net als glutenine, elasticiteit aan de producten waar het in zit zoals het meel waarvan brood gemaakt wordt. Hoe meer gluten het meel bevat, hoe steviger het brood wordt. Gliadine zat van nature niet in tarwe, dit is naar verhouding nog een redelijk nieuw eiwitcomponent.

De productie van tarwe

Brood wordt dus meestal gemaakt van tarwe en de productie daarvan is enorm toegenomen. Het is zelfs het meest geproduceerde graan ter wereld. Om je een idee te geven: in 2008 was dat 690 miljoen ton tarwe op de wereld. De arts William Davis heeft zich gespecialiseerd in de effecten van tarwe op de gezondheid en schreef er de bestseller Broodbuik over. Zoals ieder die zijn hoofd boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteekt heeft hij zowel voor- als tegenstanders. Er spelen natuurlijk ook enorme belangen mee want tarwe (meel) is een van de belangrijkste ingrediënten voor bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt. Echter, zijn visie is op z’n minst interessant te noemen en gebaseerd op jarenlang onderzoek. Ook in de wetenschap wordt zijn visie steeds vaker ondersteund, evenals vele artsen die hier al eerder boeken over schreven zoals de bekende Alessio Fasano en James Braly. Davis sprak voor zijn boek met leraar wetenschap en biologische boerin Elisheva Rogosa. Zij is een voorvechtster van duurzame landbouw en oprichtster van de Heritage – Grain Conservancy, een organisatie die gewijd is aan het behoud van oude voedseloogsten volgens biologische principes. Rogosa stelt dat er niets mis is met de traditionele en oorspronkelijke tarwe, maar zijn de oogstbevorderende, winstverhogende landbouwpraktijken van de laatste decennia de oorzaak van de ongunstige gezondheidseffecten van tarwe (bovendien smaakt het naar bordkarton, aldus Rogosa). Zij ziet het weer in ere herstellen van de originele planten (eenkoren en tweekoren) en deze laten groeien onder biologische omstandigheden als oplossing. Zij zou de moderne en industriële tarwe graag vervangen zien. Davis denkt dat het verbouwen van tarwe op de biologische ‘ouderwetse’ manier best mogelijk moet zijn, maar dat het om economische redenen niet zal gebeuren. Het levert per hectare namelijk veel minder op. Op dit moment is tarwe dus bewerkt en gemodificeerd en maakt de levensmiddelenindustrie er steeds meer gebruik van. Dat maakt dat gevoeligheid hiervoor steeds vaker voorkomt. Vooral voor gluten in tarwe zijn veel mensen gevoelig (zelfs zonder dat ze het zich bewust zijn), vooral door de toenemende hoeveelheden die we binnenkrijgen via vele verschillende producten. Vanwege de verdikkende en kauwbare structuur worden gluten vaak geïsoleerd uit granen en verwerkt tot een veelgebruikt bindmiddel in de voedingsindustrie. Zo zitten gluten in snoep, drop, koek, sauzen, soepen, bouillon, dressings en ga zo maar door.

Intolerant zonder dat je het weet?

Evolutionair gezien maken gluten in tarwe dus nog maar korte tijd deel uit van ons voedingspatroon. Daardoor is ons lichaam er nog niet aan gewend en komt overgevoeligheid voor gluten relatief veel voor. De Amerikaanse arts James Braly heeft zich gespecialiseerd in allergieën en stelt in zijn boek Dangerous Grains dat wel een vijfde van de gehele bevolking lijdt aan een gevoeligheid voor gluten. Dat we gevoelig zijn voor deze stof zit in onze genen. Gluten bestaan weer uit verschillende eiwitcomponenten, een groot aantal kleine bouwstenen van ketens aminozuren. Gliadine is zo’n eiwitcomponent of keten, dit is een relatief lange keten van 260 aminozuren die daardoor moeilijk verteerbaar is. Bij een gevoeligheid of intolerantie ontketenen de gliadines in gluten een auto-immuunreactie in het spijsverteringskanaal en beschadigen ze de darmvlokken in de dunne darm. Als deze villi zijn beschadigd kun je voedingsstoffen minder goed opnemen. Door de schade aan je darmvlokken, ook wel een lekkende darm, kunnen er stoffen in de bloedbaan terecht komen die er niet horen. Het lichaam reageert met de aanmaak van antistoffen en ontstekingen. Wanneer iemand een allergie heeft voor gluten, de meest extreme vorm van glutenintolerantie, keren deze antistoffen zich tegen het lichaam zelf. Deze allergie wordt coeliakie genoemd. Het probleem is dat we deze gluten en gliadines niet alleen uit ons brood halen, maar we krijgen het ook nog via de meeste producten binnen die tegenwoordig in de supermarkt te vinden zijn zoals die soepen en de sauzen. Af en toe een stukje brood (en dus gluten en gliadine) is niet het probleem, maar juist die enorme hoeveelheden bij elkaar maken dat er steeds meer mensen klachten krijgen. Dat gaat van darmklachten tot last van de spijsvertering, gebrek aan energie, moeite met concentreren als zich niet helder voelen in het hoofd.

Waarom brood ‘verslavend’ werkt

Wanneer je brood eet kun je daar moeilijk mee stoppen, vooral witbrood geeft geen verzadigend gevoel en het lijkt of je er wel van kunt blijven eten. Door de snelle suikers wil je er steeds meer van eten. Misschien ken je het wel dat je om acht uur een kom muesli eet en op het werk heb je om elf uur zoveel trek dat je al je lunchboterhammen al opeet. En om half één heb je weer trek. Daarbij legt Davis uit dat onafhankelijke onderzoekers hebben aangetoond dat de eiwitten in tarwe (en dan vooral de gliadines) in het lichaam worden afgebroken tot stofjes die de opiumreceptoren in het brein prikkelen. Zo hebben ze dus een opiaatachtige werking op onze hersenen, dit heeft niet geheel dezelfde werking als opiaten als morfine en heroïne, maar het vergroot onze hongergevoelens. Hierdoor eet je er waarschijnlijk meer van dan je lichaam nodig heeft en worden we echte ‘broodeters’. Volgens Davis stimuleert het zo onze totale calorie consumptie met 440 extra calorieën gemiddeld per dag. Het is dus niet zo gek dat we in gewicht aankomen als we veel brood eten. Daarnaast bevatten gluten en tarwe ook glutenine, een ander eiwitcomponent. Deze bindt zich aan de leptinereceptoren, de receptoren van het hormoon dat met onze verzadiging te maken heeft. Hierdoor zijn we minder snel verzadigd en blijven we eten. Dat is een tweede reden waarom we echte ‘broodeters’ worden. Davis zegt dat hij bij honderden patiënten heeft gezien hoe ze in de eerste dagen tot weken nadat ze tarwe uit hun dieet hadden gehaald te maken kregen met extreme vermoeidheid, sufheid. Ook waren ze snel geïrriteerd en zelfs somber of depressief. Na deze ‘afkick’ verschijnselen (die uiteraard lang niet bij iedereen voorkomen) vertelden mensen juist over hun verbeterde stemming, verminderde stemmingswisselingen, beter concentratievermogen en een diepere slaap.

Wat is het alternatief?

Er zijn genoeg gezonde (en lekkere) alternatieven die graanproducten met gluten prima kunnen vervangen. Zoals zogenoemde pseudogranen als quinoa, een graanachtig zaadproduct met een hoog eiwitgehalte of boekweit. Je kunt kiezen voor rijst, haver, teff of gierst. Andere broodvervangers zijn bijvoorbeeld kelp noodles of chia zaden. Je kunt brood gewoon van andere (glutenvrije) granen maken, als je brood zelf niet kunt missen. Het glutenvrije brood dat in de winkels is te krijgen is niet optimaal en hierin zitten vaak stoffen die ook niet gezond zijn zoals suikers. Wellicht komt een gezond glutenvrij brood in de nabije toekomst wel op de markt. Je kunt bij de lunch ook eens vaker zilvervliesrijst eten of quinoa. Eet wat vis, eieren of groenten, er zijn zoveel meer mogelijkheden dan je misschien in eerste instantie denkt.

Tot slot: brood gezond of ongezond

Of je brood wilt eten is natuurlijk volledig je eigen keuze. Tarwe heeft veel nadelen, zoals je in dit artikel kon lezen. Niet alleen vanwege de tarwe zelf, maar ook vanwege de gluten die erin zitten en dat maakt brood zeker niet voor iedereen gezond. Zoek je meer bewijs stop dan gewoon eens een tijdje met het eten van brood, tarwe of gluten en kijk eens wat dit doet met je lichaam. Wellicht heb je veel minder last van allerlei klachten, wellicht heb je meer energie of een helder hoofd. Jouw eigen lichaam heeft de wijsheid in pacht, en alleen jouw lichaam kan jou de waarheid vertellen.

Als je wilt weten of je gevoelig bent voor tarwe en andere granen kun je een voedselintolerantie test doen. Daar kunnen wij je bij helpen. Wij bieden de gedegen ImuPro voedselintolerantie test aan die aangeeft of het lichaam sensitief of intolerant is (geworden) voor bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen en of voeding de oorzaak kan zijn van bepaalde klachten die je misschien hebt. Via een klein vingerprikje wordt het bloed uitgebreid getest op verschillende voedingsmiddelen en voedingsstoffen. De resultaten worden geëvalueerd en je krijgt via ons een uitgebreid rapport ‘op maat’. Naast een uitgebreide uitslag krijg je tips en (voedings)advies op maat.

Binnenkort vind je meer informatie over de test op deze site, wanneer je interesse hebt en meer informatie wilt kun je vast een reactie achterlaten zodat we contact met je kunnen opnemen.

Referenties
– Onderzoek ‘een blik naar binnen’ mei 2011. De uitkomsten zijn vertaald naar de huidige bevolkingscijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.
– William Davis MD, Broodbuik (Engelse titel: Wheat Belly, 2011), 2013 Kosmos Uitgevers
– Eisheva Rogosa, Heritage – Grain Conservancy, growseed.org
– Alessio Fasano MD, Gluten Freedom, 2014 Turner Publishing Company
– James Braly MD, Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous To Your Health, 2002 Avery Trade

Share:

88 comments

 1. Zou heel graag (zo snel mogelijk) deze test willen laten doen!

 2. heb ook interesse in deze test

 3. Ik heb interesse in deze test

 4. Ben ook geïnteresseerd voor deze test

 5. citaat: Zoek je meer bewijs stop dan gewoon eens een tijdje met het eten van boord, tarwe of gluten en kijk eens wat dit doet met je lichaam. einde citaat.
  moet dat niet brood zijn ipv boord??

 6. Ik heb ook interesse in de test!

 7. Zeker interesse!

 8. Graag ontvang ik meer info zoals de kosten van de ImuPro test.

 9. Ik ben zeer geïnteresseerd in de test

 10. Heb ook interesse!

 11. Ik ben zeer geïnteresseerd in de test en zou hem graag willen doen!

 12. Zeer leuk artikel. Ik ben ook geïnteresseerd in de test!

 13. Interesse in de test!

 14. Ik ben ook benieuwd of ik gevoelig ben.

 15. Ik zou graag op de hoogte willen worden gehouden over de test.

 16. Wil graag info over de test!

 17. Ik heb ook interesse in de test

 18. Zeker interesse in de test. Veel gezondheidsproblemen door verkeerde voeding.

 19. eveneens een sterke interesse

 20. Ben geïnteresseerd om meer informatie hierover te ontvangen.

 21. Ook ik ben geïnteresseerd in de test en zou graag meer informatie willen ontvangen

 22. Hi Jesse, ik wil graag meer weten over de test. groetjes, Assia

 23. Zou graag meer info willen ontvangen over deze test

 24. Ik heb ook interesse in die test.

 25. Havermout vind je dan ook geen goede vervanger van brood?

 26. Ik eet praktisch nooit brood. Vind het ook niet lekker en vervang dit door yoghurt te eten met havermout, fruit, chiazaden etc. Krijg er ook een opgeblazen gevoel van en wordt misselijk.
  Ook zo met boter.

 27. Graag zsm de test willen doen. Bvd.

 28. Goed artikel, heel helder weergegeven.

  Ik zou ook graag meer willen weten over de test.

 29. Graag info over deze bloedtest, waarvoor dank bij voorbaat

 30. Graag wat meer willen weten over de test

 31. Graag info over de test

 32. Mijn moeder (86) heeft al meer dan een halfjaar ernstige darmproblemen. Ze loopt bij een internist, die steeds testen doet en onderzoeken. Tot nu toe kwam er maanden terug uit at ze een ontsteking had in de darmen en kreeg zware medicijnen ervoor. Leken eerst te helpen, maar nu niet meer. De last die ze heeft beperkt haar behoorlijk in haar doen en laten en ze heeft ook buikpijn. Ik zeg steeds dat ze op allergieën onderzocht moet worden. Maar tot nu toe niet gebeurd..
  Ik heb ruim een jaar geleden een soort NEI test (via de MIR methode, waar ik een cursus voor gedaan had) bij haar gedaan omdat ik allergieën vermoedde bij haar. Daar kwam toen al uit dat ze niet zo goed reageerde op o.a. tarwe. Ze probeerde er enigszins rekening mee te houden maar nooit vol overgave..
  Kun jij hier iets voor haar betekenen (even aangenomen dat zij dat ook wil)?

  Groet,
  Stella Webber

 33. Ben geinteressseerd in de test, en wat zijn de kosten, is het ook mogelijk vanuit het buitenland?

 34. Ik had ook graag wat meer info gehad over deze test. Met vriendelijke groeten

 35. Dag Jesse,

  Graag wil ik weten of ik (onder andere) gevoelig / intolerant ben (geworden) voor tarwe en andere granen en heb daarom interesse voor jullie voedselintolerantie test. Wat zijn de kosten die hier aan verbonden zijn? Meet deze test alleen gevoeligheid of intolerantie voor tarwe en granen? Of ook andere voedselintoleranties en/of -gevoeligheden?

  Vriendelijke groeten,
  Dorine

 36. Er is genoeg gezond brood van andere granen te koop bij de natuurvoedingswinkels… spelt, haver, teff enz. Ik eet al tijden een heerlijk glutenvrij havermikske met: water, havermeel, rijstemeel, tapiocazetmeel, lupinemeel, palmolie, maltodextrine (tapioca), guarpitmeel, gist, bakkerszout. Te veel is nooit goed, ik eet 1 of 2 dunne sneetjes per dag.

 37. En je kunt het ook uitproberen door een tijdje geen gluten te eten en minder glutenvrij brood. Spelt zit trouwens wel gluten in, maar wordt vaak beter verdragen.
  Ik heb sinds ik glutenvrij eet, geen opgeblazen gevoel meer en mijn darmen (jarenlange problemen) reageren hier erg goed op. En ik eet meer groenten dan voorheen.

 38. De indruk bestaat dat men hier weer lekker aan het doorslaan is door een hoop kreten aan te wenden om uiteindelijk die test te kunnen uitvoeren en waarvan de kostprijs wellicht hoog is daar er hier niet over wordt gerept.
  Brood is en blijft gezond!!

 39. Ben zeer geinteresseerd voor de test. Eet momenteel glutenvrij brood.
  Ontlasting is zeer verbeterd.
  Dank voor uw berichten

 40. Ook ik heb belangstelling voor de test. Ik heb mijn bloed laten testen maar daar kwam niet uit.

 41. Ik wil ook graag de test doen

 42. Graag meer info i.v.m. de test

 43. Die test is zon onzin.
  ENORME GELDKLOPPERIJ.

  Als jij dit leest en je hebt interesse, denk dan eerst even goed NA!
  Je test waarop je allergisch bent en krijgt dan het advies om die voeding te mijden.

  Het doet NIETS aan de oorzaak.
  Mettertijd zul je zelfs allergischer worden voor weer nieuwe voeding.

  Handig? NEE.
  Nuttig? NEE.

  Allergie kun je laten oplossen met de juiste therapie.
  Deze test kost je klauwen vol geld en brengt je nergens.
  Voor het geld van deze test kun je ook genezen worden
  van je allergie!

 44. Ik zou graag willen weten als ik een intolerantie voor granen heb eet wel af en yoe spelt brood ben door verandering van eetpatroon 13 kg afgevallen maar mijn buik blijft dik

 45. Heel graag meer info over de test!

 46. Ik ben geïnteresseerd in de informatie mbt test

 47. Ik heb ook de belangstelling voor de test. Ik heb week geleden mijn bloed laten testen maar daar kwam niets uit. Ik heb altijd veel darmklachten gehad en ben jaren bezig om deze te behandelen. Niets helpt. Ligt het misschien meer aan stress, verder eet ik best gezond. I.p.v. brood eet ik max 3 krakers per dag, voor de rest groenten en fruit.
  Ik heb wel deskundig advies nodig om van mijn klachten eindelijk af te komen.

 48. Ik heb 5 maanden lang glutenvrij gegeten maar merkte echt totaal niks aan mijn lichaam, nog steeds obstipatie en geen enkele verbetering.
  Ik heb een thuistest gedaan voor coeliakie en die test gaf aan : geen coeliakie.
  Ik heb ook een prescreening gedaan voedselintolerantie test toen is er bloed afgenomen uit de ader en getest door het Lab. Daaruit kwam dus wel duidelijk een intolerantie voor tarwe en rogge. Ik eet dat ook niet meer maar een speltdesembrood op zijn tijd geniet ik met volle teugen van!

  Gist verstoord ook de darm ik las hierboven ergens glutenvrij brood met gist nou dat zou ik maar laten staan. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar zuurdesem.

 49. Wat een slecht stuk.. Ik ben het enerzijds helemaal met je eens, maar je benadrukt hier alleen maar de negatieve aspecten van het brood. Je had op z’n minst wel een paar positieve dingen mogen noemen over brood.Nu lijkt het net alsof alle broodeters type obesitas zijn.

 50. ik ontvang ook graag meer informatie over de test, zeker als deze breder is dan alleen voor brood

 51. Ik heb wel die test doen

 52. Ik ben een broodeter, vind het heerlijk! Ik zou daarom ook graag willen weten hoe ik er op reageer.

 53. Wat een nepverhaal. Mensen een beetje bang maken met wat pseudo-wetenschappelijke niet onderbouwde stellingen en dan een test aanbieden. Die lezers moeten gewoon eens met hun luie reet van de bank afkomen.

 54. Hi Allemaal, Ik eet eigenlijk al een paar jaar geen brood of tarweproducten meer en het voldoet prima! Over de kerstperiode heb ik meer dan een keer gezondigd maar je voelt snel wat tarwe met je lichaam doet als je een tijd zonder hebt gedaan. In mijn opinie is een test niet nodig: doe gewoon een tijd zonder tarwe, dus ook geen koek en pasta of iets anders waar tarwe in is verwerkt. Lees de labels! Als je weer tarwe gaat eten voel je je opgeblazen en heel onfit, probeer het zelf maar!

 55. De informatie komt hard aan, maar ik snap de insteek. Ons denken wordt aangezet. Ik ben ook nieuwsgierig naar de test.

 56. Ban ook benieuwd naar de test .

 57. Enkele jaren geleden kreeg ik weer een klap in m’n gezicht tijdens een danspauze. Ik vertelde een gebeurtenis uit m’n leven aan m’n partner. “Maar dat is wel heel lang geleden. Hoe oud ben je dan?” En ze sloeg me zó van m’n stoel. Op de dansvloer zie ik haar soms smoezelen, met gevolg dat sommige dames ook nieuwsgierig worden.
  Een 30 jaar geleden kwam ik voor een dag thuis. In de voortuin lag een glanzende mensendrol. Toen ik enkele weken later weer thuis kwam, lag hij er nog net zo bij. Ik de mijne ernaast gedownload. De dropplek wat aan het zicht onttrokken. Na een dag of 10 was mijn aflevering verdwenen. De ander scheen ‘levenslang’ te hebben gekregen.
  Met groep studenten voedingswinkels, natuurvoedingswinkels en supermarkten doorlopen met notitieboekje en potlood.
  Bijna overal bleken lichaamsvijandige stoffen in te zitten. Sindsdien
  eet ik alleen maar uit natuurwinkels; in grote lijnen: yoghurt met speltcruesly, ahornsiroop en diverse soorten poeder, zoals maca, tarwegras, quinoa,, etc. / 1 of 2 sneetjes speltbrood met liefst pompoenpitolie, knoflookteen en minstens 7 diverse soorten kiemen en humus / sneetje speltbrood met een gekookt ei of vis en weer veel kiemen; Geen koffie, gewone thee of bier (heel af en toe), wel veel gefilterd water met Granderstaafje, snoepcrackers of een beetje!!! chocolade uit natuurwinkel, div fruit. Plas minimaal 2 liter/dag in lege ahornsiroopfles. En elke dag ontlasting. Nooit meer TV of dagbladen. Eens per jaar hoge darmspoelingen thuis. dagelijks wat yoga en lichaamsoef. met evolg: wellicht weer 1e regel!
  Leef Wel! Indra

 58. Hallo Jesse ,
  eet niet zo vaak brood
  ik doe een dieet, het FODMaP dieet via de dieetist
  en het gaat super ,
  Heb jij daar wel eens van gehoord het komt uit Australie
  de letters staan voor
  F= Fermenteerbare
  O=Oligosachariden
  D=Disachariden
  M=Monosachariden
  and P=Polyolen
  Dus heb je tijd kun misschien even kijkje nemen op de FODMaP arme en rijke produkten
  heb niet vaak meer een opgezette buik dat is al zo n verbeteringmijn leven is zo veel aangenamer geworden . Groetjes Renate

 59. heb ook interesse in de werking van de test

 60. hallo Jesse,
  Ik ben heel benieuwd hoe jij tegenover spelt of zuurdesem brood staat en tegen ( magere) yoghurt.

  Groeten Susan

 61. Interesse!

 62. Graag informatie over de test…en de kosten ervan (eventueel vergoed Door zorgverzekeraar? )

 63. Die test wil ik heel graag laten doen, ik ben benieuwd!

 64. Ben al een poosje gestopt metbrood
  Behalve wat afgevallen mis ik het ech niet maar ben ook beniiuewd naar de test

 65. Zou heel graag zo’n test willen doen

 66. Graag wil ik deze test laten doen

 67. Wat een hoop onzin hier weer. Voor een aantal stellingen hier is geen enkel (wetenschappelijk) bewijs te vinden. Wat mij opvalt is dat een hoop mensen als een kip zonder kop achter zogenaamde gezondheidsgoeroe’s aanlopen zonder zich echt in het vraagstuk te verdiepen en verschillende standpunten te bestuderen. Spelt, zuurdesem, Rogge! Allemaal prima dat je dit gebruikt. Over een paar decaden blijkt ook dat weer uiterst ongezond te zijn natuurlijk. Ondertussen kunnen wij de overtollige tarwe gebruiken om mensen van de hongerdood te redden!

 68. Het stuk heeft alleen aandacht voor de negatieve aspecten van brood. Brood draagt mede bij aan het feit dat Nederland het langste volk ter wereld kent. Mits je klachten krijgt na het eten van brood, gewoon lekker blijven eten!

 69. Ik heb interesse in de test

 70. Hallo,

  Ik heb de laatste jaren opeens heel veel last van (seborroisch) eczeem. De ene keer is het erger dan de andere keer. En soms heb ik er geen last van. Na mijzelf bestudeerd te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat een bepaald of meerdere voedselproduct(en) de oorzaak is/zijn. Zoals paprika, sulfiet, zwavel, bepaalde e-nummers, etc. Ik ben na jarenlang onderzoek, er wel van overtuigd dat de reguliere supermarkten in principe grotendeels “gif” verkopen. Ik merk op dat dit artikel van 6 januari dateert. Het is inmiddels eind oktober, en het volgende stukje “Binnenkort vind je meer informatie over de test op deze site, ……….” laat wel lang op zich wachten. Ik ben zeer geïnteresseerd in de test, en verzoek bij deze, mij per mail wat informatie over de test te versturen. Bij voorbaat bedankt.

  Dit artikel was zeer informatief en leerzaam voor mij. Dank je.

 71. Dag Jesse, dank voor het artikel. ik zou graag de test willen doen. kunt je me laten weten hoe/waar/kosten?
  dank, Juliska

 72. Ik heb zeker interesse in de test ik eet veel brood en heb veel klachten.

 73. Graag info over de test

 74. Ik denk dat je gelijk hebt Jesse.
  Heb al een tijd geen brood meer gegeten, had voor af en toe nog een halfje in de vriezer maar nu heb ik een paar sneden op en krijg daarop vervolgens buikkrampen en hevige buikpijn, terwijl ik daar maar zelden last van heb.
  Hoe komt het dat ik daar nu zo heftig op reageer? Toen ik nog geregeld brood at leek ik nergens last van te hebben maar t zou goed kunnen dat als je lichaam een tijd zonder doet deze reactie geeft. Geeft ook wel te denken!
  Groeten!

 75. Ach ja dit is ook een mening , op Google krijg je op de term: is brood ongezond, 531000 hits, en dat zijn ook allemaal meningen en onderzoeken en testen, als je na het lezen van ieder artikel je plannen weer moet bijstellen dan kan je om dag je mening weer moeten herzien , op enig moment is niks waar of alles is waar. Ik eet al heel lang brood, vind het ook lekker, ik eet het graag. Teveel eten is niet goed dat weten we allemaal, dus ook teveel brood is niet oke, maar wat is te veel ? Teveel boerenkool is ook niet oke, teveel bio haverpap is ook niet oke. 30000 jaar terug is brood beginnen te ontstaan, en er zijn al heel wat mondjes gevuld met dit spul, je zou denken hoe kan het zo zijn dat het ineens niet meer oke is. Lijkt soms op een hetze, alsof het in een keer duivelsspul is kijk nou toch uit joh, dat is echt heeeeel slecht voor je. Het is duidelijk denk ik, ik ben een fan, en bak nog steeds lekker bio brood, het ruikt ook zo lekker. Genoeg tot ziens. Groet Peter.

 76. Hallo, ik zou ook graag eens een test willen doen.
  Heb ook vaak na het eten van brood klachten met vooral winden (maag).
  Groetjes ,
  Marcel

 77. Hoi Jesse, ik zou deze test wel willen doen Graag contact!
  groeten merel

  Als je wilt weten of je gevoelig bent voor tarwe en andere granen kun je een voedselintolerantie test doen. Daar kunnen wij je bij helpen. Wij bieden de gedegen ImuPro voedselintolerantie test aan die aangeeft of het lichaam sensitief of intolerant is (geworden) voor bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen en of voeding de oorzaak kan zijn van bepaalde klachten die je misschien hebt. Via een klein vingerprikje wordt het bloed uitgebreid getest op verschillende voedingsmiddelen en voedingsstoffen. De resultaten worden geëvalueerd en je krijgt via ons een uitgebreid rapport ‘op maat’. Naast een uitgebreide uitslag krijg je tips en (voedings)advies op maat.

 78. Ik heb interesse voor de test!

 79. Graag hoor ik meer van de test en zou hem willen doen.

 80. Als we ons niet echt lekker voelen, wijten we dat tegenwoordig nogal snel aan onze voeding. Wie ’s morgens met een bonzend hoofd wakker wordt na een gezellige avond en een paar glazen rode wijn, zal misschien zelfs denken dat het aan een histamine-intolerantie ligt. Omgekeerd melden heel wat mensen een wonderlijk effect, zodra ze de verdachte stof elimineren: wie alleen nog lactosevrije melk drinkt, blijkt zich ineens veel lichter te voelen.
  En de voedselgoeroes verdienen er bakken met geld aan.

 81. Tuurlijk met 1 druppel bloed kunnen ze testen op tig soorten voedsel. Dacht het niet. Dan had mijn huidarts allang geweten waar ik allergies voor ben.

 82. gij kilt mij a zemer

 83. Is brood nou echt gezond?

 84. dit vind ik vet koel

Geef een reactie