Als je gezonder leeft, dan komen er ook momenten dat je even geen zin hebt om die gezonde maaltijd te maken of om te gaan sporten. Jezelf blijven motiveren gaat gelukkig niet over jezelf steeds opnieuw oppeppen. Het gaat over keuzes maken en weten waar je echt waarde aan hecht. In dit artikel lees je hoe jezelf kunt blijven motiveren, zodat je niet terugvalt en blijvend resultaat hebt.
Hoe blijf je gemotiveerd om te blijven groeien, om steeds weer een hoger niveau te behalen? Blijvend succes komt simpelweg voort uit blijvend gezonder eter, blijvend bewegen en goed met stress omgaan. Om blijvend resultaat te hebben zul je dus gewoontes moeten veranderen: om structureel resultaat te hebben, zul je structureel iets anders moeten doen dan je hiervoor deed. Gelukkig zul je merken dat jezelf blijven motiveren veel minder gaat over jezelf steeds oppeppen en peptalks geven, maar meer over bewustwording van waar je waarde aan hecht en wat je echt wilt, en daardoor gerichte keuzes maken. Het zal je dan steeds gemakkelijker afgaan om gezonde gewoontes vol te houden. De realiteit is: dat slanke, gezonde en fitte lichaam met de energie die je wilt en kunt hebben, komt voort uit het hebben van de juiste waarden. Weten waar je meer waarde aan hecht, aan nu die pizza eten of hecht je meer waarde aan gezonder zijn op de lange termijn. Op sommige momenten kan dat best die pizza zijn, dat moet natuurlijk ook eens kunnen, maar het verschil zit hem in een bewuste keuze maken. Kies je voor je lange termijn waarden en dat wat je uiteindelijk echt belangrijk vindt of laat je je verleiden tot dat waar je in de korte termijn naar op zoek bent…
1. Verantwoordelijkheid nemen
Het is gemakkelijk om iets buiten jezelf de schuld te geven van het feit dat je niet het lichaam hebt dat je zou willen. Je kunt denken dat het eenmaal altijd zo is geweest, dat je eenmaal slechte genen hebt, dat je eenmaal snel aankomt, dat je alles doet wat je kunt, maar dat het je op de een of andere manier toch niet lukt om af te vallen. Er is altijd wel iets anders wat we de ‘schuld’ kunnen geven, iets waardoor we zelf geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen voor ons lichaam, onze energie en onze gezondheid. Je hoeft daar geen oordeel over te hebben, het gaat niet over schuld of ‘iets fout doen’. Het gaat erom dat je gaat zien dat je het heft in eigen hand kunt nemen. Dat je verantwoordelijk bent voor je eigen resultaat. Jij bent de baas over je eigen gedachten en je gedachten zijn dus niet de baas over jou. Dus jij bepaalt wat je in je mond stopt en wat voor beweging je doet. Misschien heb je daar tot nu toe moeite mee gehad, dat is menselijk, maar je bent zelf verantwoordelijk. Beslis dat je vanaf nu zelf in staat bent te bepalen wat je echt wilt! En als je te zwaar bent, dat je misschien wat meer gegeten hebt dan je had moeten doen, of dat je misschien niet de juiste gezonde voeding hebt gegeten. Niet omdat je iets fout deed, maar juist om te voelen dat je het in de toekomst anders wilt doen.
Ook al had je het daar in verleden moeite mee, je kunt het heft in eigen handen nemen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen resultaat.
2. Bewust besluiten wat je wilt!
We reageren vaak automatisch op onze gevoelens en emoties. Wanneer je trek hebt in chocolade dan mag het van jezelf of als je vandaag geen zin hebt om te sporten dan komt het morgen wel weer. Je reageert op dat wat er gebeurt of dat wat je voelt. Dat is menselijk omdat we van nature meer gericht zijn op korte termijn plezier en het vermijden van korte termijn pijn. Het gevolg daarvan is alleen dat we daarmee vaak juist lange termijn pijn creëren. Wanneer je bijvoorbeeld steeds niet gaat sporten of veel snoept en je daarna schuldig voelt, of zelfs op een bepaald moment te veel weegt is dat lange termijn pijn. Er is echter ook een andere keuze, je kunt bewust besluiten wat je echt wilt! Als je bewust besluit wat je echt graag wilt, ook al vergt dat even door de (korte termijn) pijn heen gaan, is dat de sleutel tot blijvend succes. Gebruik bijvoorbeeld het woord STOP om jezelf hierbij te helpen. Wanneer je zin hebt in zoet gebruik dan eerst het woord STOP en denk vervolgens: wat wil ik nou eigenlijk echt? Waar ben ik nou eigenlijk naar op zoek als ik dit in mijn mond stop? En is dit op de lange termijn wat ik echt wil? Dat zijn krachtige vragen die ons helpen om gemotiveerd te blijven en de lange termijn in de gaten te houden.
3. Durven falen
Veel mensen vinden het moeilijk om gezond leven vol te houden vanuit een angst dat het niet lukt of dat ze falen. Daarvoor is het als eerste belangrijk om te accepteren dat je nu ook al goed genoeg bent. Dus niet: ‘Ik moet eerst afvallen, dan mag ik van mijzelf houden.’ In plaats van te focussen op wat niet goed genoeg is en wat moet veranderen, is acceptatie de huidige situatie volledig omarmen en dus accepteren. We zijn soms bang om iets te accepteren omdat we denken dat we ons daarmee toestemming geven dat het ook zo mag blijven. We willen niet dat die situatie hetzelfde blijft en daarom willen we het niet accepteren. Acceptatie is echter een voorwaarde om iets te kunnen veranderen. Je hoeft dan geen energie meer te steken (al dan niet onbewust) in je ertegen verzetten. Als je accepteert kun je daarna de situatie veranderen. Vervolgens bestaat falen niet, van alle fouten groei je alleen maar. Dus hoe meer je faalt, hoe succesvoller je wordt. Hoe meer je fout doet, des te beter weet je wat niet werkt en wat je niet moet doen. En daarmee ben je alleen maar vele stappen dichter bij je doelstelling. Dit is een totaal nieuwe manier van denken die je jezelf kunt aanleren. Je doet dat door jezelf toestemming te geven om het niet perfect te hoeven doen. Zie alle tegenslagen als gelegenheden om te groeien. Lees hier meer over het loslaten van perfectionisme.
4. Gebruik falen voor succes!
Hoe kun je in die flow blijven van sporten en gezond eten, ook op de momenten dat je er even geen zin in hebt? Die momenten komen we allemaal tegen: als we iets wel graag willen, maar er geen zin in hebben. Als je bijvoorbeeld met jezelf had afgesproken om vanavond te sporten, maar dat je moe uit je werk bent gekomen en er geen zin meer in hebt. Misschien herken je ook wel dat als je vervolgens niet gaat sporten, je toch een schuldgevoel hebt. Nu heb je een keuze: dit kan een patroon worden, of je gebruikt dat vervelende gevoel van spijt als motivatie om het de volgende keer anders te doen! Wanneer je vast blijft zitten in dat schuldgevoel omdat je niet hebt gesport of de verkeerde dingen hebt gegeten zal dat alleen maar meer frustratie geven. Het haalt je uit je kracht omdat je voelt dat je het niet kunt of dat het nooit gaat lukken. Besluit om dat vervelende schuldgevoel juist te gebruiken, om ervan te leren en om te beseffen dat je dat gevoel absoluut niet nog een keer wil. Zo kan dat vervelende gevoel, dat gevoel dat jou uit je kracht haalt, de volgende keer dienen als motivatie om wel te gaan. Omdat je weet dat je, ook al heb je geen zin, je daarna heel voldaan en krachtig voelt. Je kunt dan terugdenken aan deze keer, aan de keer dat het niet lukte en dat niet prettig voelde. Op ieder moment heb je een keuze: laat ik het tegen me werken of laat ik het juist voor me werken?
5. De vraag om jezelf te stellen voor blijvende motivatie
Vraag je niet alleen af wanneer je gaat sporten of gezond gaat eten, maar stel jezelf als eerste de vraag waarom je beweegt of gezond eet. De reden waarom je iets wilt is het belangrijkste fundament voor je motivatie! Hoe meer redenen je jezelf kunt geven, hoe meer fundament voor je motivatie in de toekomst. Je hiervan bewust worden helpt je op moeilijke momenten om te weten waar je het voor doet.
De reden waarom je iets wilt is het belangrijkste fundament voor je motivatie!
6. De tweede vraag om jezelf te stellen voor blijvende motivatie
We ‘dansen’ ons hele leven tussen dat wat we graag willen en wat onze angsten zijn. Het is een soort spel tussen iets willen zoals gezonder zijn, anders willen leven, meer willen bewegen en anderzijds angst ervaren bijvoorbeeld om te falen of niet goed genoeg te zijn. We zijn dit ons niet altijd bewust, maar deze factoren spelen onbewust mee en drijven wel onze acties (of dat wat we juist niet doen). Ik wil wel slanker zijn, ik wil wel meer energie hebben, ik wil wel gezonder zijn, ik wil wel fitter zijn, ik wil wel meer bewegen, MAAR het lukt mij niet omdat…
De vraag om jezelf te stellen: wat is jouw grote MAAR? Waarom is het jou tot nu toe niet gelukt om een gezonde levensstijl vol te houden? Deze reden speelt waarschijnlijk al je hele leven onbewust mee bij beslissingen die je neemt. Deze ‘MAAR’ is onze grootste beperking. Het is het verhaal dat we onszelf vertellen over waarom we niet kunnen hebben wat we wel willen hebben.
Wat is de ‘maar’ waar jij jezelf mee beperkt? Heb je niet de tijd? Niet de motivatie? Niet het geld? Ben je bang om te falen? Ben je bang voor succes? Ben je bang dat het niet zal lukken? Heb je het gevoel dat je het niet waard bent om gelukkig te zijn? Ga eens bij jezelf na wat jouw grote MAAR is, welk verhaal jij jezelf vertelt. Dan weet je bewust wat je grootste beperking is. Wil je blijvend succesvol zijn? Laat dan die MAAR, je verhaal, los en stap weer terug in wie je echt bent.
7. Wat is jouw bekrachtigende eigenschap of identiteit
Om je daarbij te helpen kun je een bekrachtigende identificatie bedenken die bij je past. Zijn er tijden in je leven geweest die zwaar waren en was er toen niet iets waar je je (al dan niet onbewust) aan kon vasthouden? Dat wat je bekrachtigde of op de been hield? Iets waardoor je je heel sterk voelde? Wat was de identiteit waar je toen aan vasthield? Misschien was dat een van de volgende kernwaardes?
- Ik laat me niet stoppen
- Ik ben kracht
- Ik ben liefde
- Ik ben passie
- Ik ben geluk
- Ik ben plezier
- Ik ben hartstocht
Of misschien iets heel anders. Wat komt er in jou op waar je aan kunt vasthouden? Waar je al aan hebt vastgehouden in het verleden in zware tijden of toen je een tegenslag moest verwerken. Denk daar eens over na want die sterke momenten zijn er al geweest! Door jezelf deze vraag te stellen krijg je het antwoord, en het antwoord helpt je op momenten dat je het nodig hebt. Het helpt je op de momenten wanneer je extra kracht of motivatie nodig hebt.
8. Laat het een gewoonte worden
Het geheim van mensen die gezond leven of veel sporten is dat het een gewoonte of automatisme is geworden. Ze hebben er geen moeite mee, ze doen het gewoon. Punt. Ze pakken hun sportuitrusting of sporttas, die al klaar staat, en gaan even sporten. Ze koken iets gezonds, omdat ze de boodschappen al in huis hebben. Doordat het een gewoonte is geworden, raken ze juist uit hun ritme als ze het sporten een paar keer overslaan. Uiteindelijk voel je je echt fitter en energieker als je regelmatig beweegt, al begin je maar met drie keer per week twintig minuten. Het is altijd goed om een doelstelling te hebben, dat geeft focus en helpt om iets vol te houden. Wat is jouw beweegreden? Waarom wil jij sporten, bewegen of gezonder eten? Wil je een prestatie neerzetten? Wil je afvallen? Wil je beter met stress omgaan of lekkerder in je vel zitten? Wil je ontspannen? Een helder doel voor ogen hebben helpt om gemotiveerd te blijven.
9. Waar focus je op?
Tijdens je ‘reis’ naar een betere gezondheid en een slanker lichaam zul je ook regelmatig bewust moeten focussen. Je focus zal afdwalen naar: ‘Ik heb zo’n zin in dat broodje.’ Je focus zal afdwalen naar: ‘Ik heb vandaag zo hard gewerkt, dus ik heb dat stuk taart, chocolade, zakje chips, wijntje of biertje wel verdiend.’ Je focus zal afdwalen naar: ‘Ik heb vandaag geen zin om te sporten.’ Je belangrijkste training is dus niet de fysieke training (het sporten zelf), maar de mentale training. Namelijk de training dat op de momenten dat je geen zin hebt om te sporten, dat je neigt weer de dingen te eten die je altijd at en die eigenlijk niet goed voor je zijn, je jezelf herinnert aan het feit dat je zelf controle hebt over je eigen gedachten, over je eigen mentale staat. Je hebt namelijk ieder moment de keuze waar je op focust. In je leven heb je dit onbewust al veel vaker gedaan. Er is ongetwijfeld eerder in je leven een moment geweest waarop je moest presteren. Je moest er zijn voor je kind, voor je partner, voor een familielid. Je had geen tijd om met je eigen emoties of problemen bezig te zijn, iemand anders had je hulp op dat moment nodig. En je deed het gewoon. Wat je onbewust deed, is je eigen mentale staat beheersen, mede door te focussen op het doel dat je voor ogen had en je focus niet te laten afleiden. Dit is dus iets wat we onszelf kunnen aanleren.
10. Vertrouwen
De basis voor blijvend succes en gemotiveerd blijven is een andere mentale staat aannemen. Een staat van dankbaarheid en vertrouwen. Dankbaarheid voor de gezondheid die je nu al hebt en een gevoel van vertrouwen dat het uiteindelijk goed zal komen en dat die ene keer dat je jezelf verliest in die heerlijke reep chocolade slechts een heel klein onderdeel is van je complete reis naar een geweldige gezondheid. Zo zul je heel succesvol een gezondere levensstijl kunnen ontwikkelen. Vertrouwen is een mentale staat van rust en innerlijke zekerheid. De rust en zekerheid voelen dat iets goed zal komen, dat je stap voor stap verbeteringen zult blijven maken, dat je uiteindelijk de gezondheid en het lichaam zult hebben waar je naar zoekt. Vertrouwen is het tegenovergestelde van stress. Er is geen stress als je vertrouwen hebt. Stress ontstaat als je weer op de weegschaal staat, toch weer bent aangekomen en denkt: ‘Hoe kan dat nou? Waarom lukt het me niet? Wat doe ik verkeerd?’ Vertrouwen is weten dat je niet hoeft te weten waarom je bent aangekomen, maar alleen maar hoeft te focussen op wat je wél wilt. Zolang je met rust en zelfvertrouwen aan je voeding en gezondheid blijft werken, zullen de resultaten zich laten zien. Je kunt jezelf steeds bewust terugbrengen naar een mentale staat van bijvoorbeeld acceptatie, dankbaarheid en vertrouwen. Het zijn gevoelens die je op elk moment weer bewust kunt oproepen. Zo blijf je vanzelf gemotiveerd om steeds nieuwe doelstellingen te behalen.
Wat je verder kan helpen om je gezonde gewoontes echt vol te houden is een planning. Bedenk op welke dagen en welke tijdstippen je gaat doen wat nodig is. Wanneer je hebt bepaald dat dit het moment is om te gaan sporten of je voeding te verbeteren (met als gevolg dat je ook zult afvallen) maak je de kans dat je ook daadwerkelijk die actie onderneemt veel groter. Als je er geen tijd voor vrij maakt kun je ook niets bereiken en kan het ook geen vaste gewoonte worden.
2 comments