Ga je het “wel proberen” of ga je het: “Doen!”

Hier gaan m’n haren echt van omhoog staan!

Dit gebeurd wekelijks. Ik krijg een vraag binnen van één van m’n klanten en vervolgens besteed ik een kwartier aan het typen van een uitgebreid antwoord.

Krijg ik daarna weer een mailtje terug. Zoiets als:

"Ok, Jesse, bedankt. Ik zal het gaan proberen."

Of:

"Ok, ik hoop dat het gaat werken. Als het al gaat werken…".

Op zulke momenten haal ik even rustig adem. Want ik begrijp best waar deze reactie vandaan komt. Je hebt al zoveel dingen geprobeerd, dat je bang bent om te optimistisch te zijn. Bang om teleurgesteld te worden. Bang wat anderen er van zullen zeggen.

Er schuilt echter één heel groot probleem achter deze reactie.

Onbewust heb je al besloten dat het toch niet gaat lukken.

Je 'dekt jezelf in'…. 'voor het geval dat…'.

Wat je je moet beseffen, is dat wat er tussen je oren omgaat, de realiteit bepaald. Dingen ontstaan altijd eerst in je hoofd, en daarna pas in de wereld.

Het is waar je je focus legt, wat zal groeien. Wat zal ontstaan. Of je dit nou bewust doet, of onbewust.

Er bestaat geen proberen. Er bestaat alleen doen. Of niet doen. Geen proberen. In Star Wars zegt Yoda:

Try not. Do. Or do not. There is no try.

Probeer het niet. Doe. Of doe het niet. Er is niet zoiets als proberen.

Het is aan jou. Ga je er voor? Of stel je het nog even uit totdat je nog meer baalt van je lichaam? Totdat je er echt niet langer tegen kan? Op dat moment laat je je weer leiden door emotie. Als deze emotie je aanzet tot de juiste acties (bijvoorbeeld alle slechte voeding, lees: troep, in de prullenbak gooien en een super gezonde maaltijd voor jezelf bereiden), dan is het positief. Maar het is geen structurele oplossing. De dag daarna ben je deze emotie weer kwijt.

Je moet jezelf in eigen hand nemen.

Je moet je toekomst in eigen hand durven nemen.

Dit kan vandaag zijn.

Alles wat je nodig hebt om te veranderen, zit nu al in je.

Indien je niet weet wat je praktisch moet doen, check dit programma.

In ieder geval: Ga er voor!

Laat je je reactie achter?

Share:

7 comments

 1. Dat wat je NIET doet heeft juist de grootste aandacht nodig.

  Ik ben de stap voorbij de angst van teleurstelling omdat ik de voeding
  én de beweging beiden optimaal ben gaan DOEN. Ik liet de beweging geen optimaal onderdeel zijn waardoor mijn testosteronwaarde, die al laag was voordat ik met deze methode begon en nu achteraf gezien ook de reden van overgewicht is, laag bleef.
  Ik heb de sleutel gevonden om mijn resultaat te boeken.Ik zie nu dat Jesse alles aanreikt voor een allerbest resultaat en geef hem 100% gelijk dat het een kwestie is van DOEN.
  Door stap voor stap bewust de verandering in te zetten weet ik dat voor iedereen een gezond lichaam van binnen een slank lichaam van buiten als resultaat zal laten zien.
  Het is gewoon een kwestie van DOEN en alles dat aangereikt wordt als puzzelstukjes in elkaar te leggen naar jouw eigen inzichten door te VOELEN welke stap er als eerste gezet dient te worden en welke stappen daarop volgen. Zonder actie ( doen) geen reactie!!!

 2. Probleem dat ik heb is dat ik ga steigeren op het moment dat ik iets MOET gaan doen.
  Ik vind zelf dat ik helemaal NIETS MOET. Pas als ik genoeg gemotiveerd ben ga ik tot actie over maar ga dan wel tot het uiterste…

  Groetjes,
  Marco

 3. Jesse thanks 4 sharing. You are totaly right. Eating right and moving right is not something that you have to try or you have to challange yoour self with. It should be your life style. Its not a contract.

 4. Je hebt zo gelijk, wij weten wat wij moeten doen, maar doen dat niet. En dat is de reden waarom wij geen resultaat krijgen in wat dan ook.

  Er zijn zo veel diëten, dieetboeken of dieetsites, maar overgewicht blijft een probleem niet omdat er niet genoeg diëten zijn, maar omdat mensen geen besluit nemen om anders te leven.

 5. Niet alleen een kwestie van willen en de stap zetten voor sommige mensen. als alleenstaande moeder moet ik zuinig zijn. 100 euro is voor mij veel geld. en als ik dan je fimpjes bekijk en kennis maak met al die superfoods, tja dan begint er in mijn hoofd ook wel een belletje te rinkelen…..
  trouwens, als het succes van jullie programma echt bepaald wordt door de beweging die erbij hoort, dan vrees ik dat het niks voor mij is. ben fysiek beperkt in mijn doen en laten en mag geen sport meer doen (zal dus nooit geen strakke, slanke benen meer hebben!). heb die oefeningen met die kettlebell (of hoe het ook noemt) eens bekeken en zou toch niet durven stellen dat iedereen dat kan. ook mensen wiens schouder al tig aantal keren ontwricht is en als gevolg daarvan opgeschept zitten met uitgerekte gewrichtsbanden? ook mensen die een zware operatie aan de rug ondergaan hebben en wiens onderste rug samengehouden wordt dmv vier schroeven ? ook mensen met hypermobiele gewrichten, een bindweefselafwijking, ehlers danlos genaamd en daarmee gepaard gaande fibromyalgie ?
  voor de rest vind ik je tips wel goed hoor. alleen …. weet niet of jouw programma echt is wat ik nodig heb. ja, zit dus nog altijd in de twijfelzone !

 6. ik heet jeanne, ik ben doof.Ja ik wil nog sport afslank.vroeger 4 of 5 jaar gegelden.terug slank 20 af kilo.ik ben nog 2 per dag thuis . oefeningen.ik zal probeer.Ja ,het is goed.zal ik doen.ik hoop het wel goed.ik denk ongveer 2 maanden oefeningen thuis.ok.ik eet mint fruit en eten,geen chocolda ,chips,reep en anders nu stop.ja.natuurlijk.ik hoop het.ik begryp het wel.ik kijk video .hoe sporten ook min eten .ik begryp het ..volg nog per dagen thuis .jaaaa…

  gr jeanne….

 7. Kraak heldere tekst Jesse! Als je eerlijk bent tegen jezelf dan weet je, zo heb ik het ook ervaren, dat je het niet alleen moet weten… maar dat je het ook moet gaan toepassen.

  Dan pas bemerk je, ik spreek uit ervaring, dat het inderdaad werkt en je veranderingen zult gaan bemerken in en aan je lichaam.

  Dit is de beloning voor je inspanningen en je krijgt steeds meer motivatie om door te gaan omdat je merkt en ziet dat het echt helpt en je zelfs van anderen te horen krijgt dat je bent afgevallen en daar doen we het toch voor of niet..?

  Succes allemaal, oh ja… en versla dat stemmetje in je hoofd dat iedere keer smoesjes verzint om het niet te gaan doen!!

  Groet
  Jurgen.

Geef een reactie