Lijnen – fabels over calorieën tellen

Als je een appel en een koekje naast elkaar legt en we vertellen je dat beide soorten voeding ‘hetzelfde’ zijn omdat het caloriegehalte van allebei even hoog is, dan snap je waarschijnlijk wel meteen waarom het tellen van calorieën als hulpmiddel bij het lijnen een erg beperkte visie is. De ene calorie is de andere niet, en je wordt er echt niet gezonder van als je wat minder koekjes dan vroeger eet, zelfs als je daardoor een paar pondjes weet kwijt te raken. Omdat de calorieën van alle verschillende soorten voeding elk op een andere manier zijn gemaakt hebben ze elk een andere invloed op je gewicht of gezondheid. Je wordt dus niet dik omdat je teveel calorieën eet en niet genoeg beweegt, je wordt dik omdat je de verkeerde calorieën eet.

Waarom het tellen van calorieën niet werkt

Het is belangrijker om naar de bronnen van calorieën te kijken dan ze te tellen. Als dat niet zo was dan zou je elke dag al je maaltijden kunnen vervangen door een paar speculaasjes en dan zouden de pondjes er nog steeds vanaf vliegen…

calorieen tellen

De consumptie van koolhydraten, of dit nu is in de vorm van granen (inclusief volkoren graansoorten) of suikers, en dan met name fructose, bepaalt of je in staat bent om je gewicht en gezondheid optimaal te houden. Wanneer je de inname van koolhydraten uit granen en suikers zoveel mogelijk beperkt of geheel elimineert uit je voedingspatroon en voldoende gezonde vetten eet zul je beter in staat zijn je gewicht onder controle te krijgen en je gezondheid te verbeteren. Dit komt omdat fructose en granen het insulinehormoon beïnvloeden, dat een grote rol speelt bij de regulering van vet in het lichaam. Vetten en eiwitten beïnvloeden insuline in veel mindere mate.

Het beste alternatief voor calorieën tellen

Het meest gezonde voedingspatroon bestaat uit thuis bereide en gekookte maaltijden gemaakt van verse, natuurlijke, bij voorkeur biologische ingrediënten en Superfoods. Niet alleen zul je zo profiteren van talloze gezondheidsvoordelen, je zult ook de voldoening voelen van zelf koken en zelf de controle hebben over wat je eet. Als je bewerkte voedingsmiddelen vermijdt, inclusief fast food en veel restauranteten, dan kun je de voornaamste oorzaak van gewichtstoename geheel uit je voedingspatroon weren: fructose. Het zit verborgen in de overgrote meerderheid van bewerkte voeding, met inbegrip van eten waarvan je niet zou verwachten dat ze een zoetstof nodig hebben, zoals bruine bonen en augurken.

Naast het verminderen van je koolhydraatconsumptie uit granen en suikers doe je er goed aan meer koolhydraten uit verse groenten en gezonde vetten te eten. Veel mensen denken dat je koolhydraten uit granen nodig hebt als brandstof voor je lichaam, maar weten niet dat vet eigenlijk een veel betere energiebron is. Verzadigd vet is de beste brandstof voor je hart, en het is ook de meest aanbevolen bron van energie bij fysieke activiteiten. Vetten zorgen er tevens voor dat de vertering van je maaltijd wordt vertraagd zodat je langer een verzadigd gevoel houdt en zo voorkomt da je gaat snacken. Goede bronnen van gezonde vetten zijn:

 • olijven
 • koudgeperste extra vierge olijfolie
 • kokosnoot
 • kokosolie
 • avocado’s

De sleutel tot gewichtsverlies en een optimale gezondheid is kijken naar de voedingsstoffen die in je eten zitten. Wanneer je voeding eet die je lichaam nodig heeft en waarvan je er goed uitziet en je lekker voelt, dan hoef je jezelf nooit zorgen te maken over de calorieën, want elk ingrediënt vult het lichaam letterlijk met de brandstof die het nodig heeft om zo energiek mogelijk te zijn. En daarmee win je veel meer dan alleen een paar pondjes eraf!

Dit is een samenvatting van het artikel “Fabels over calorieën tellen” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leest waarom calorieën tellen niet werkt als je wil lijnen en wat het beste alternatief is om een gezond gewicht te krijgen en te behouden.

Share:

4 comments

 1. Beste Jesse,

  Ik leer veel van alle mails die ik van je ontvang. Tijdens het eten kies ik buwuster voor bepaalde ingrediënten. Echter denk ik niet dat jouw kijk op voeding door veel Nederlanders lang uit te voeren is. Zij moeten namelijk bepaalde producten uit hun menu schrappen die echt zo normaal zijn, denk aan een boterham met kaas bijvoorbeeld.

  Ik ben zelf ook echt een brood mens. Daarom is het voor mij echt ondenkbaar om brood geheel uit mijn programma te schrappen.

  Toch zoek ik naar een balans. Ik eet dan bijvoorbeeld alleen tomaat, sla en avocado op mijn brood. En eet brood ook niet elke dag (zoals ik eerst deed) maar 1 of 2 keer per week.

  In de avond eet ik zelde pasta of rijst bij mijn eten. En roerbak ik alle groenten. Als ik geen zin heb om te koken dan maak ik een maaltijdsalade. Dus ik neem zeker bepaalde dingen van je over. Ook je oefeningen zijn erg fijn. Ik ben een fulltime werkende moeder en heb dus weinig tijd om te sporten. Ik train zelf 2,5 uur per week op de vechtschool en doe daarnaast om de dag jouw oefeningen.

  Laten we hopen dat ik snel resultaat boek. Mijn intensie is namelijk snel slank zwanger te worden. Over het laatste gesproken, zijn jouw menu’s ook gezond voor zwangere vrouwen?

  Vriendelijke groet

 2. “Verzadigd vet is de beste brandstof voor je hart”
  Dat moet ONverzadigd zijn neem ik aan?

 3. Wat een façade. Vetverlies en aankomen (in vet en/of spiermassa) draait puur om calorieen in vs calorieen out. Meer calorieen dan nodig is aankomen, minder is afvallen.

  Welke voedingsbronnen je kiest bepalen hoe goed je je hierbij voelt (ivm vitamines, mineralen, vezels) en helpt ook mee om het patroon vol te houden.

  Maar onzin? En koolhydraten slecht? Ik ben een type 1 diabeet en eet dagelijks 200-300 gram in elke vorm! (Ze worden allemaal naar glucose omgezet lezers). En toch ben ik 20 kilo afgevallen, en kan ik middels calorieen tellen zelfs precies aankomen en afvallen wat ik wil om het krachttrainen en spieren kweken te ondersteunen…. Oh, en miljarden krachtsporters (zonder diabetes) doen dit met succes.

  Man man man… Je probeert hier op de onzekerheid van zoveel mensen te profiteren, en praat ze nog een eetstoornis aan ook. Beetje een voedingsbron vermijden welke er voor zorgt dat je mogelijk vitamines, mineralen en vezels mist en een cruciaal onderdeel om je dieet vol te houden op de lange termijn.

  Jammer. Wist niet dat dit soort profiteurs ook in NL actief zijn.

Geef een reactie