Maak er een feest van! (blog 4)

Dit is de 4de blog van Eva van Nieuwburg, moeder en internationaal geschoolde voedingsdeskundige. Ze schrijft voor Jesse van der Velde een serie van 4 blogs over haar reis naar meer vitaliteit en gezondheid voor zichzelf en haar kinderen. Hiermee wil ze moeders inspireren om uit de vicieuze cirkel van vermoeidheid, gewichtsproblemen en het verlies van vitaliteit te komen. Daarbij geeft ze tips hoe je ook je kinderen werkelijk kunt voeden.

Ontzeg je jezelf iets als je anders gaat eten? Ontneem je jezelf plezier?
Voor deze laatste blog wil ik het hebben over de feestelijkheid van eten en de feestelijkheid van gezond eten in het bijzonder.

Sociale druk
Ik ben er een groot voorstander van om de druk die wij vrouwen vaak voelen over wat we denken dat we moeten eten, los te laten. Er is zo’n sterk beeld ontwikkeld van hoe we moeten zijn in onze maatschappij. Super Woman, Super Mama. En het laatste dat ik wil is daar nog een schepje boven op doen. In tegendeel. Ik wil je laten voelen hoe makkelijk gezond eten kan zijn. Hoe vloeiend het kan gaan.

Vallen en opstaan
Het begint bij een intentie om goed voor jezelf te willen zorgen en daarbij ook een zachtheid naar jezelf te hebben om daarin je eigen weg te vinden. Met vallen en opstaan. Ik heb er jaren over gedaan om een evenwicht te vinden in een voedingspatroon dat voor mij werkt. En ook ik heb te maken met omstandigheden zoals baaldagen, menstruatie, tijdnood en kinderen. Hoe ga ik daar mee om?

Loslaten. Ik doe het beste dat ik kan doen naar mijn vermogen. Ik weet dat, als het een dagje wat minder gezond gaat dan ik eigenlijk zou willen, ik de volgende ochtend toch weer een groene smoothie maak. Ik wil je vooral meegeven om het te zien als een weg die je bent ingeslagen en je te realiseren dat deze weg zich op een natuurlijke manier zal gaan ontwikkelen.

Het is een reis
Alle voedingsdeskundigen die ik over hun eigen ontwikkeling hoor vertellen, hebben de ervaring dat hun voedingskeuze een evolutie doormaakt. En dat hoe meer ze in contact komen met hun eigen lichaam, ze steeds weer andere keuzes gaan maken. Het is niet één perfect “dieet”. Het is een reis. Zonder flexibiliteit en de erkenning van je eigen flow, cyclus en grillen die wij vrouwen nu eenmaal wat meer hebben, wordt gezond eten een strijd. Voor ons is elke dag van de maand anders. Dat ontkennen en onszelf tegen wil en dank in een eetschema proppen is in mijn beleving een verloren strijd. Om die reden wil ik afsluiten met de laatste sleutel: Maak er een feest van!

We kunnen onszelf helpen er een feest van te maken door gezond eten zo leuk mogelijk te maken. En door de touwtjes te laten vieren als Moeder het nodig heeft om de bloemetjes eens flink buiten te zetten. Als je een gezond basis-eetpatroon hebt gecreëerd voor jezelf, dan weet je dat als je iets eet, puur om ervan te genieten, dat helemaal prima is. Het is dan precies waarvoor het bedoeld is: een genotsmiddel. Waar in onze maatschappij de balans is doorgeslagen, is dat we van voeding die oorspronkelijk bedoeld was als genotsmiddel, dagelijkse kost hebben gemaakt. Vroeger kreeg je op zondag een koekje bij de thee. Nu zien we liga als een gezond tussendoortje.

Kleur
Zelf hou ik er van om voeding feestelijk te maken door de nadruk te leggen op kleur in gerechten en om iets aan de presentatie te doen. Zo drink ik graag chai thee uit een mooie kop en versier ik gezonde muffins met eetbare papieren bloemen. Omdat je smaak verandert als je anders gaat eten zijn mijn voorkeuren sterk veranderd. At ik vroeger het liefste een hele bak Ben & Jerry’s leeg als toetje bij de film, tegenwoordig bestaat er voor mij niets feestelijkers dan een kleurige, rijk gevulde salade met olijven, zongedroogde tomaten, olijfolie, en zachte geitenkaas, heerlijk!

Gezond eten is leuk!
Voor kinderen is het leuk om te spelen met eten. Dieren maken van een avocado en prikkertjes (egel) of een ingesneden banaan (krokodil). Een groen mannetje maken van een spinaziepannenkoek met tomaten-ogen en een paprika-mond of een feestsmoothie van banaan, cacao, superfoods een rietje en een parapluutje. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ten onrechte wordt er gedacht dat gezond eten smaakt naar konijnenvoer. Ik geniet meer van mijn eten dan ooit omdat ik geen last meer heb van de cravings, vermoeidheid, een opgeblazen buik en gewichtsproblemen. Ik eet alles wat ik wil en zoveel als ik wil. Ik gun mezelf een feestje en ik dat gun ik jou ook! Maak een feest van je leven en maak een feest van je eten.

Bij deze mijn befaamde muffinrecept; boordevol vezels, anti-oxidanten, glutenvrij en suikervrij. Mijn kinderen verslinden ze!

Ingrediënten:

 • 350 gram boekweitmeel
 • 300 ml amandelmelk, rijstemelk of havermelk (ongezoet)
 • 6-8 mespuntjes stevia; stevia doseren is heel moeilijk. Ik proef meestal even het deeg of het zoet genoeg is. Een deel palmsuiker of wat rozijnen/dadels toevoegen in combinatie met stevia is ook een goede oplossing. Palmsuiker heeft een lage GI.
 • 1 appel geraspt
 • 1 appel in stukjes gesneden
 • ½ – 1 tl kaneel, naar smaak. Ik houd van veel kaneel.
 • 50 gram gesmolten roomboter of kokosvet
 • 1 stuks citroenrasp van 1 biologische citroen
 • ½ sap van ½ citroen
 • 150-200 gram gewelde gojibessen

Bereiding:

 • Verwarm de oven op 180 graden.
 • Meng eerst alle droge ingrediënten. Als het meel een beetje klonterig is, haal het dan eerst door een zeef.
 • Voeg 200 ml van de melk bij het meel en meng dat goed met een klopper.
 • Voeg dan alle andere ingrediënten toe.
 • Houdt 100 ml van de melk apart voor als het deeg te plakkerig wordt. Boekweit heeft de neiging om dikker te worden.
 • Het is beter om niet meteen alle melk er toe te voegen en iets apart te houden voor als het nodig is.
 • Vul met een lepel en een vork de muffin vormpjes. Deze muffins rijzen niet dus daar hoef je geen rekening mee te houden. Zet ze 10 tot 15 minuten in de oven, controleer tussendoor even of het niet te hard gaat. Enjoy….

Tip: maak er meteen 50 en vries een deel in. Even in de oven en ze zijn weer als vers.

 

Klik hier voor Eva haar Website.

Share:

12 comments

 1. En weer zo’n mooie blog! Dank je wel Eva, heel inspirerend. Komen er meer van die verhalen van jouw hand?

 2. So that’s the case? Quite a reativelon that is.

 3. What a great threaded discussion! I repeatedly consider vastly alone in my choice not to inoculate. I not here my “I am fine with non-immunized patients” pediatrician after living being told that people comparable me are the reason that whooping cough stagnant exists.

 4. Pfff ik vind een feestje organiseren voor mijn meiden ook altijd zo’n gedoe. Natuurlijk wil ik het leukste voor hen en ook echt mijn best doen. Maar van de andere kant is het ook als snel met iets simpels heel leuk! Voorheen probeerde ik de perfecte gerechtjes en perfecte spelletjes te maken. Maar nu merk ik dat het juist leuker is als het allemaal wat losser loopt!

 5. Leuke blog, leuk geschreven en een lekker recept! Dank je wel voor jouw bijdrage aan mijn feestelijke stemming van afgelopen weekend! 🙂

 6. Leuk recept! Heb het een tijdje geleden gemaakt en de kids hebben er volop van genoten.

 7. Heerlijk recept. En de bereiding is vrij makkelijk. Super leuk om een keertje te maken!

 8. Er komt eigenlijk zo veel kijken bij het organiseren van een feest. Er wordt vaak gedacht dat het zo georganiseerd is, maar alle kleine dingen die er bij komen kijken maakt het veel werk. Bijvoorbeeld het maken van een taart, daar ben je toch ook wel weer zeker 2 uur mee bezig vaak.

 9. lekker recept, ga het zeker uit proberen!

 10. Leuk en interessant artikel, en een top recept!
  Vr. groeten,
  Saskia

 11. Echt superleuk en lekker recept. Bedankt!
  Groetjes,
  Janneke

 12. Lekker recept, ik ga dit zeker een keer uitproberen!

Geef een reactie