Migraine / Hoofdpijn – Natuurlijke oplossing

Hoofdpijn en migraine lijken steeds vaker voor te komen. In deze video gaan Ralph Moorman en Jesse van der Velde daarom wat dieper in op migraine / hoofdpijn en zij vertellen:

 • Welke factoren hoofdpijn of migraine kunnen veroorzaken
 • Welke kunstmatige toevoegingen en voeding vaak tot migraine leiden
 • Hoe je hormonen van invloed kunnen zijn
 • Hoe je op een natuurlijke en veilige manier hoofdpijn en migraine kunt tegen gaan

Lees meer over 7 bekende en minder bekende oorzaken van hoofdpijn in de blog 7 hoofdpijn oorzaken.

Share:

8 comments

 1. Hallo Jesse en Ralph,

  Erg goede video! Als hoofdpijn expert kan ik de informatie uit de video over migraine beamen. Het is hard nodig dat dit soort informatie bij het grotere publiek en de zorgverleners bekend is.

  Mijn ervaring bij patiënten met hoofdpijn en migraine is dat de meeste symptomen echter niet direct door druk in de schedel wordt veroorzaakt, maar door kleine verkrampingen in spieren (triggerpoints) in de nek, hals en soms zelfs uit de kaak. Als die spieren soepel zijn, verdwijnen de symptomen vaak direct.

  Vooral de m. sternocleidomastoideus in de hals (a.k.a. ‘de dehydratie- of katerspier’) blijkt in 99% van de gevallen uitgedroogd, waardoor de verkrampingen als gevolg van zuurstofgebrek lijken te acteren als een soort van ‘fabriek’ van pijn- en afvalstoffen wat resulteert in cellulaire en hormonale disbalans.

  Deze disbalans kan allerlei symptomen tot gevolg hebben. Alleen die ene spier in de hals kan al zorgen voor stijfheid, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, oorsuizen, visusstoornissen etc.

  Hint: voor de mensen met migraine: knijp maar eens in die spier als je een aanval op voelt komen. Voor de mensen met een kater: knijp maar eens in die spier als je koppijn hebt 🙂

  Hopelijk is deze aanvulling waardevol. Keep up the good work gentlemen!

 2. Bedankt voor je goede aanvulling!

 3. Ik begrijp de goede intenties achter deze video. Jullie begeven je wel op glad ijs. Migraine en hoofdpijn kun je niet op 1 hoop gooien. Migraine is een neurovasculaire aandoening, deels genetisch bepaald. Het proces dat zich afspeelt in de hersenen voor en tijdens een aanval begrijpen wetenschappers nu steeds beter. Maar de oorzaak van migraine is nog lang niet achterhaald. In het LUMC wordt grootschalig onderzoek gedaan naar migraine op de neurologische afdeling. Denken dat migraine even op te lossen is met voeding, is niet een juiste aanname. Een gezonde levensstijl heeft iedereen baat bij, het voorkomen van hoofdpijn (niet migraine) door stress te beperken en bepaalde voedingsstoffen te vermijden, zal iedereen baat bij hebben (ook mensen met migraine). Ik schreef ‘op glad ijs’ begeven, omdat je met ziektes moet uitkijken met beweringen dat ze met betere voeding te verhelpen zijn. Jullie spreken soms over triggers, wat in sommige gevallen klopt, maar dan weer over oorzaak. De oorzaak van migraine is onbekend. Pas dus op voor die term. Net als kanker en voeding, daar wordt een hoop over beweerd. Het woord oorzaak durf je in dat geval ook niet zo snel in de mond te nemen, doe dit ook niet bij migraine. Het is een complexe aandoening. Er is voor en tijdens een aanval sprake van verlies van gezichtsvermogen, spraakvermogen, verstoord evenwichtsorgaan, verminderd gevoel in armen, benen en aangezicht. Zo zijn er nog een aantal fysieke veranderingen. Aannemen dat de oorzaak is: vocht tekort, gluten, kunstmatige zoetsof of stress is veel te simpel en causale verbanden zijn op dit vlak nooit aangetoond.
  Nogmaals, de intentie is goed, gezonde voeding is goed voor iedereen en kan mensen met bepaalde aandoeningen zeker helpen. Maar als niet-medici spreken in termen van oorzaak, is niet verstandig. Formuleer het voorzichtiger dan jullie nu doen. Artsen moeten vaak heel wat van dit soort verhalen van patiënten weer recht trekken, omdat ze op deze wijze echt verkeerd worden voorgelicht. Dat is niet jullie bedoeling, het zou zonde zijn om met verkeerde informatie af te leiden van jullie boodschap: gezonde voeding kan bijdragen aan vermindering van klachten.

 4. Claire! Bedankt voor je bezorgdheid. Artsen hebben bij migraine ook vrijwel geen idee wat de oorzaak is. Waar deze video over gaat is wat wij zien in de praktijk bij zeer veel mensen. Er zou maar net voor die ene persoon de missing link tussenzitten, zodat diegene van de migraine afkomt. Wetenschappelijk bewijzen en vinden van een magic bullet zal gewoon waarschijnlijk niet gebeuren, omdat het er op lijkt dat het gaat om een scala van invloeden die samen migraine uitlokken. En dus vind ik het niet erg dat er geen bewijzen te vinden zijn op 1 enkele voedingsstof. We moeten het dan dus met praktijkervaringen doen en dat is op zich geen probleem want daar werken we al duizenden jaren mee. Als ik op eigen titel spreek vind ik het belangrijk dat wij lef hebben in onze uitspraken zodat mensen echt iets gaan doen om hun levensstijl te verbeteren. Wij hebben het niet over gevaarlijke medicijnen of ingrepen, maar enkel over wat we met levensstijl kunnen doen. En wij doen dit niet voor niks, want er zijn al zeer veel mensen van migraine afgekomen door deze adviezen, bewezen of niet. Een arts zal de client/patient namelijk zelden adviseren over levensstijlverbeteringen en wachten totdat big pharma een of ander chemisch gepatenteerd medicijn heeft ontwikkeld om de symptomen van migraine te onderdrukken.

 5. Ik ben het nog steeds niet met je eens, en echt niet vanuit de koppigheid om gelijk te willen hebben/krijgen of puur en alleen om het gegeven het ergens niet mee eens te willen zijn.
  Ik onderstreep in mijn reactie heel duidelijk jullie goede intenties en adviezen betreft goede voeding en gezondheid. MAAR jullie medische en wetenschappelijk claims kloppen echt niet en zijn op/over het randje. Daarnaast lees ik heel duidelijk dat jullie niet medisch noch wetenschappelijk onderlegd zijn om zulke medische claims te maken.

  Verdiep je dan eerst in wetenschappelijk onderzoek voordat je grote uitspraken doet, want anderen nemen jouw uitspraken voor waarheid aan. Lijkt me een hele grote verantwoordelijkheid.

  Je doet grote uitspraken over artsen en hoe zij met migraine omgaan. Het is pertinent onjuist dat artsen alleen medicijnen voorschrijven en niet over levensstijl spreken. Het LUMC heeft een aparte poli voor hoofdpijn, waar ze ook bezig zijn met leefstijl van de hoofdpijnpatient. De onderzoeksafdeling heeft daar met de Spinozabeurs een grootschalig onderzoek opgezet naar migraine. Lumina genaamd. Het omvat een heel breed spectrum aan onderzoeken, niet louter gericht op medicatie.

  Daarom ben ik het oneens, je roept maar wat en leunt daarbij alleen op ‘ervaringen uit de praktijk’. En schopt maar wat tegen de gevestigde medische orde. Maar gebaseerd op wat? Heb jij als arts diagnoses gesteld en daarna voedingschema’s voorgeschreven en daarna metingen verricht om het effect vast te stellen? En daarbij andere factoren uit te sluiten? Nee. Dat neemt niet weg, en dan herhaal ik wat ik eerder opmerkte, dat een gezonde levensstijl een positieve invloed kan hebben: iedereen heeft baat bij gezonde voeding, zeker mensen met gezondheidsproblematiek. Maar claimen dat je iemand ermee kunt genezen, wat jij hier doet, dan kom je echt in het Jomanda-gebied terecht. Ongeloofwaardig.

  Je haalt ook oorzaak van migraine en triggers door elkaar, migraine heb je en er zijn triggers die aanvallen kunnen uitlokken. Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het terugdringen/vermijden van triggers, waardoor je aanvallen kunt verminderen. Dat is de claim die je wel kunt maken, ook al kun je deze niet wetenschappelijk onderbouwen. Je merkt dat mensen er in de praktijk baat bij hebben. Zeker mensen die alleen maar achter de computer zitten, weinig buiten komen, niet sporten, voornamelijk bewerkte voedingsprodukten eten; die zullen enorme vooruitgang boeken als ze een gezondere levensstijl aannemen.

  Maar claimen dat je migraine kunt genezen en dat het nou eenmaal iets is wat de praktijk laat zien, zonder enige verder onderbouwing (over hoeveel praktijkgevallen heb je het dan, situatie voor en na, etc.). En dan ook nog eens beweren dat artsen niets bespreken betreft levensstijl en alleen maar de farmaceutische industrie laten uitvogelen wat er gedaan kan worden (overigens, en niet onbelangrijk, triptanen zijn geen symptoom bestrijders maar oorzaakbestrijders) dan ga je echt buiten je boekje. Zou je durven beweren dat je kanker of MS kunt genezen met gezonde voeding? Tricky business. Dat geldt ook voor migraine. Migraine heb je, en kun je niet genezen. Maar triggers terugdringen om het aantal aanvallen terug te dringen is absoluut mogelijk en daarbij speelt een gezonde levensstijl een belangrijke rol.

 6. Ik sluit me voor een belangrijk deel aan bij de genuanceerde opmerkingen van Claire hierboven. Ook ik deel de zorg over de stelligheid van veel therapeuten/behandelaars over de mogelijke oorzaken van bv. een aandoening als migraine. Zoals Claire, en ook Ralph, al zegt is migraine gewoon een heel ingewikkelde neurovasculaire aandoening die nog erg vaak wordt onderschat. Zware hoofdpijn is maar één van de vele gekke klachten die erbij kunnen voorkomen !

  Zelf vind ik de uitleg van Dr. David Buchholz ( neuroloog) wel behulpzaam. Hij spreekt van een ‘migraine-mechanisme’ dat in principe bij iedereen aanwezig is. Het hangt onder meer van je genen af of, en in welke mate, je last van hoofdpijnen en andere klachten gaat krijgen. De ene mens heeft een veel hogere ‘ drempel’ voor migraine dan de andere mens. Met als gevolg dat sommige mensen amper hoofdpijn kennen ( misschien alleen na een nacht doorzakken!) en andere mensen al van jongs af aan hevige migraines krijgen ( net als bv. hun oma/vader/ zus).
  En dan zijn er vervolgens allerlei mogelijke triggers die ervoor kunnen zorgen dat je belasting boven jouw persoonlijke drempel uit komt, zodat er een aanval op gang komt.
  Triggers kunnen zijn: hormoonveranderingen, weersveranderingen, fel/flikkerend licht, tabaksrook, geuren, slaapgebrek, stress, orgasme, gewichtheffen, bepaalde medicijnen, en ja… ook voeding en drank . Alcohol en caffeine bijvoorbeeld, maar ook gefermenteerd voedsel zoals zuurkool , of noten vanwege het hoge gehalte aan tyramine.

  Zelf ben ik bekend met hoofdpijn en migraine sinds de puberteit (hormonen!) en heb er zo’n 30 jaar lang last van gehad, in sommige periodes meer dan in andere. Ondanks vele experimenten met gezond dieet en leefstijl, heb ik persoonlijk hiermee geen grip op de migraine hoofdpijnen gekregen. Ook niet met medicijnen trouwens, of met ‘alternatieve’ behandelingen.
  Sinds een half jaar gaat het zomaar opeens héél veel beter met m’n hoofd; ik ben door de menopauze en waarschijnlijk beginnen de hormonen tot rust te komen.
  Ja, toch weer die hormonen !

 7. I think it probably is the coatncts, but if the pain doesn’t go away soon with treatment and if you aren’t wearing the contact, then you’ll know that’s not it. I wouldn’t be surprised if it does turn out to be from the MS though, I know 3 different people with MS and each have almost entirely different symptoms, some of them being things the Dr.’s didn’t initially attribute to MS. Good luck

Geef een reactie