Wat uw dokter u niet vertelt over voedselintoleranties

Allergieën zijn een aandoening waarbij het immuunsysteem overdreven reageert op een stof die normaal gesproken niet schadelijk is. Ze kunnen worden getest door een arts en komen veel minder vaak voor dan intoleranties. Intoleranties hebben de neiging om te ontwikkelen als gevolg van andere onevenwichtigheden in het lichaam, vooral in de darmen.

Artsen zijn vaak niet vertrouwd met intoleranties. Intoleranties kunnen worden behandeld door het balanceren van de onderliggende problemen in het lichaam en de darmen. Mensen kunnen allergieën of intoleranties ontwikkelen voor voedsel, chemicaliën, schimmels, stof, dieren, rubber, bepaalde metalen en geneesmiddelen op recept.

Wat zijn intoleranties, in tegenstelling tot allergieën?

Symptomen van intoleranties kunnen het volgende omvatten:
-Migraine
-Verstopte neus
-Eczeem
-Dermatitis
-Hooikoorts
-Astma
-Gewrichtspijn
-Vermoeidheid
-Frequent opgeblazen gevoel
-Gezwollen gezicht
-Huiduitslag
-PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)
-Sinusitis (Neus- en bijholteontsteking)
-Brain Fog (Vergeetachtig)
-Spierpijn

Wat veroorzaakt intoleranties?

Intoleranties worden geassocieerd met veranderingen in de omgeving van de darm die een reactie van het immuunsysteem aanmoedigt. Om effectief intoleranties tegen te gaan, moet hetgeen waar iemand intolerant voor is worden vermeden en het immuunsysteem en darmen moeten worden versterkt, omdat ze aan de basis van de intolerantie liggen.

Iedereen heeft goede bacteriën in hun darmen wat belangrijk is bij het beheer van het immuunsysteem en bij het bevorderen van immuun tolerantie. Onze darmen hebben ook een slijmlaag die het mogelijk maakt voor de goede bacteriën om zich vast te houden en aan de darmwand te plakken. Het beheert ook de immuun respons. Als dit slijmvlies wordt uitgeput, kunnen de goede bacteriën ook verminderen. Daarnaast kunnen teveel slechte bacteriën dan opbloeien, en het immuunsysteem kan chronisch over-reactief worden. Dit staat bekend als een pro-ontsteking aandoening, waardoor het vrijgeven van bepaalde moleculen door het immuunsysteem genaamd cytokines toeneemt. Cytokines zorgen ervoor dat wij ons suf voelen, pijn en vermoeidheid ervaren, of hoofdpijn en griepachtige symptomen hebben. Veel mensen realiseren zich niet dat het niet het voedsel is dat ons slecht laat voelen. Wanneer we een voedselintolerantie hebben is het in feite de reactie van het immuunsysteem en het vrijkomen van cytokines.

Intoleranties worden al jaren gekoppeld aan leaky gut syndroom. Dit is een staat waar de verbindingen tussen de cellen van de darmwand groter worden dan ze zouden moeten zijn, zodat voedsel en andere deeltjes in de bloedbaan stromen, die daar niet horen. Dit veroorzaakt op zijn beurt een reactie van het immuunsysteem. Leaky gut is een onderdeel van de verstoring van de darm ecologie in het algemeen, en kan het gevolg zijn van overmatige groei van slechte bacteriën en van een vermindering van het maagslijmvlies.

Welke factoren kunnen verstoren de gezondheid van onze darm ecologie?

Chronische emotionele en mentale stress vermindert een gezonde immuun respons in de darmen, en het vermindert belangrijke enzymen, die voedsel goed verteren, wat leidt tot overmatige groei van slechte bacteriën en leaky gut. Een te zoete of slechte voeding voedt slechte bacteriën in de darmen wat leidt tot verstoring van het immuunsysteem. Het gebruik van antibiotica verlaagt de goede darmbacteriën. Toxinen en vervuiling (bv. zware metalen en pesticiden) breken de detox-systemen van het lichaam af, die op hun beurt het immuunsysteem overweldigen, waardoor overmatige groei van slechte bacteriën in de darmen ontstaat.

Vergroot de inname van:

– Kool, papaya, en zoethout thee, deze zijn allemaal darm helend

– Vezels in groentes, linzen en bonen

– Vette vis, noten en zaden, omdat deze bevatten essentiële vetzuren
waaronder omega 3 en 6, die gezonde slijmvliezen van de darmwand bevorderen

– Drink 12-16 glazen zuiver water per dag.

– Volg tevens de tips op deze pagina

Gezondheidsklachten hebben een oorzaak. De ‘oplossing’ die huisartsen vaak geven, is niet meer dan een chemisch middel om symptomen te bestrijden. Dit artikel is niet ter vervanging van medisch advies, slechts een aanvulling om voor jezelf betere keuzes te maken.

Neem je gezondheid in eigen hand.

Share:

4 comments

  1. Heb al 2 jaar last van intoleranties. Ondanks overwegend goede voeding. Is het niet wijs om ook op parasieten te testen zoals d.fragiles wat bekend staat als verstoorder van darmflora. Niet iedereen heeft er last van maar toch heeft een aardig deel vd bevolking deze parasiet.

  2. ik heb ook al verschillende jaren een voedselintolerantie wie kan me helpen?

  3. Wat een Eye opener ! Ik heb stress sedert 1972 en nu is het 2020. Eet sedert 2015 Gluten en Lactose vrij, heb FOD MAP, werd mij gezegd, maar nee DIT klinkt beter. Kan ook hoe langer hoe minder eten. Ben intollerant voor wat dan ook. en niet te spreken over allergien . zoals Jodium – antibiotica, etc etc. . Zit nu aan de antibiotica via infuus vanwege nierbekken ontsteking en durf echt geen risico te nemen met het eten, bang dat alles erger wordt !
    Door een scan werd bekend dat de bijnieren vergroot waren. Ging zoeken op Wikipedia en vond dit.

Geef een reactie