Neotaam – een gezonde zoetstof?

Een kopje thee of koffie is voor velen pas echt lekker als je er een of meer schepjes suiker in doet. Maar als je wil afvallen zul je vaak liever geen suiker willen gebruiken. In dat geval hoeft de smaak van je kopje koffie of thee er niet onder te lijden, want in de supermarkt zijn heel veel caloriearme en calorievrije suikervervangers te krijgen. Een nieuwe zoetstof die nog niet zo lang op de markt is heet neotaam. Fabrikanten van deze zoetmaker prijzen het product aan vanwege het feit dat het calorievrij is, geen bijsmaak heeft en geschikt is voor kinderen, ouderen, diabetici en zelfs mensen die lijden aan fenylketonurie. Neotaam klinkt dus lekker en gezond, maar schijn bedriegt.

Wat is neotaam?

Neotaam is een kunstmatige zoetstof en smaakversterker van de bekende multinational NutraSweet, die ook de kunstmatige zoetstof aspartaam produceert. Neotaam wordt gemaakt van aspartaam, maar verschilt enigszins in samenstelling met als gevolg dat er na het eten van neotaam veel minder fenylalanine vrij komt in het lichaam in vergelijking tot aspartaam. Hierdoor kunnen ook mensen met fenylketonurie, een erfelijke stofwisselingsstoornis waarbij er een verhoogde concentratie fenylalanine in het bloed zit, deze zoetstof veilig gebruiken. Daarnaast is neotaam wat stabieler dan aspartaam en is het veel zoeter dan aspartaam, zodat je er veel minder van nodig hebt. Momenteel is neotaam de meest krachtige kunstmatige zoetstof die er verkrijgbaar is.

In de Verenigde Staten is neotaam (waar het neotame wordt genoemd) sinds 2002 op de markt, maar in Nederland pas sinds 2010. Er zijn dus nog niet veel Nederlandse levensmiddelen die neotaam bevatten maar dat worden er steeds meer. Je kunt neotaam in de productinformatie op verpakking meestal herkennen aan het e-nummer E961. Volgens de richtlijnen van de warenwet mag neotaam in allerlei voedingsmiddelen gebruikt worden, zoals dranken, kant en klaar maaltijden, soepen, snoep, snacks en banketproducten, en de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is vastgesteld op 0-2 mg per kilo lichaamsgewicht per dag.

Waarom is neotaam niet zo gezond als het lijkt?

Neotaam is een kunstmatige zoetstof, een chemische verbinding dus die zoet smaakt maar geen enkele voedingswaarde heeft en ook niet door het lichaam als voeding wordt herkend. Alhoewel neotaam niet schadelijk is voor mensen die lijden aan fenylketonurie bevat het verder vrijwel precies dezelfde ingrediënten als aspartaam, en van deze veelgebruikte zoetstof is bekend dat het ernstige schade kan toebrengen aan het centrale zenuwstelsel. Aspartaam is verantwoordelijk voor meer dan 75 procent van alle bijwerkingen op voeding die door de Amerikaanse voedselautoriteit FDA zijn gerapporteerd, waaronder geheugenverlies en verwarring, hoofdpijn, beroertes, visuele stoornissen en reacties van het maag-darmkanaal. Dezelfde nadelige effecten van aspartaam zijn dus ook te verwachten bij neotaam, maar daar blijft het niet bij. In neotaam zitten namelijk nog een paar andere chemische bestanddelen zoals het aminozuur l-asparaginezuur,  L-phenylalanine, een methyl ester en een neohexyl, die onder andere de hormoonspiegel uit balans kunnen brengen. Ondanks dat neotaam calorievrij is helpt het ook niet tegen overgewicht, omdat neotaam net zoals aspartaam een prikkel aan het lichaam geeft om insuline te produeren, waardoor de honger alleen maar toeneemt en het risico op eten en overgewicht te krijgen wordt vergroot.

Wat zijn de beste alternatieven voor suikers en kunstmatige zoetstoffen?

Het beste kun je helemaal geen suikers of kunstmatige zoetstoffen eten, want op die manier houd je jouw insulinewaarden in balans en dat is essentieel voor een goede gezondheid. Neem dus nooit geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen (zoals bijvoorbeeld aspartaam, neotaam en sucralose) en vermijd ook bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk, want die barsten doorgaans van de suikers en zoetstoffen, ook de zogenaamde ‘gezonde’ producten zoals mueslirepen en ontbijtgranen. Wil je toch af en toe je eten wat zoeter maken, kies dan voor volledig natuurlijke zoetstoffen zoals pure stevia, mesquite, lucuma of yaconsiroop. Met uitzondering van stevia bevatten deze wel natuurlijke suikers maar deze worden door de complexe samenstelling van alle voedingsstoffen in de zoetstof veel minder snel in de bloedbaan opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel veel minder sterk piekt. Eet daarbij ook veel verse biologische groenten, pseudogranen, noten, zaden en gezonde vetten, want met een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon geef je jouw lichaam alle voedingsstoffen die het elke dag nodig heeft om goed te functioneren en gezond te blijven!

Dit is een samenvatting van het artikel “Is neotaam een gezonde zoetstof?” op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je ontdekt wat neotaam is, waarom deze kunstmatige zoetstof zo ongezond is en welke zoetstoffen het gezondste alternatief zijn als je jouw drankje of gerecht lekker zoet wil maken.

Share:

8 comments

 1. Of kokossuiker, palmsuiker, honing. Die moet je er natuurlijk ook bijzetten Jesse!

 2. Hallo Jesse,
  nu heb ik je boek gekocht maar vind ik het erg moeilijk om er ook mee aan de slag te gaan. Ik heb nog nooit echt aan de lijn gedaan, wel na ziekte een tijd gezond en biologisch gegeten, maar op dit moment snoep ik, sport ik sinds een maand niet meer en neem me steeds voor om als 1ste stap in de goede richting je groene groentensmoothie te gaan maken. Maar het komt er maar niet van! Ik vind anders gaan eten en dus nadenken bij wat en wanneer ook best lastig. Heb je tips hoe te beginnen met het gebruiken van je boek?

  groetjes van Marita

 3. Hoi Marita,

  Allereerst super dat je al een eerste stap hebt gezet; namelijk het kopen van het boek.
  Het is ook heel lastig om anders te gaan eten, dat vereist nogal wat doorzettingsvermogen omdat je anders gaat denken over voeding. Je geeft aan dat je het moeilijk vindt om te beginnen… Ik zou bijvoorbeeld steeds met kleine stappen geleidelijk aan veranderingen gaan invoeren. Dus bv. misschien eerst stoppen met snoepen (geraffineerde suikers) en na 1 of 2 weken kun je de maaltijd ‘s morgens of ‘s middags gaan vervangen met een smoothie. Als je moet wennen aan de smaak, dan kun je deze eerst op basis van fruit maken met een beetje groene groenten en langzaamaan de verhouding groente/fruit steeds meer veranderen, dus uiteindelijk toewerken naar meer groente dan fruit. Als je een fijne keukenmachine hebt en deze gemakkelijk binnen handbereik hebt, dan kun je zo’n smoothie snel maken en zie je er niet zo tegenop. Uiteindelijk gaat het erom dat alle veranderingen een deel gaan vormen van je dagelijkse routine. Dus klein beginnen en dit steeds meer uitbreiden. Zo ook het sporten. Jesse geeft een aantal makkelijk te volgen oefeningen die elke dag maar 10 minuten van je tijd vragen. Het is een kwestie van nieuwe manieren aanwennen. Succes, ik weet dat je het kunt!

 4. “Dezelfde nadelige effecten van aspartaam zijn dus ook te verwachten bij neotaam, maar daar blijft het niet bij. In neotaam zitten namelijk nog een paar andere chemische bestanddelen zoals het aminozuur l-asparaginezuur, L-phenylalanine, een methyl ester en een neohexyl, die onder andere de hormoonspiegel uit balans kunnen brengen.”

  Prachtig stukje pseudo-wetenschap om de mensen bang te maken. Iedereen weet dat het gevaarlijke diwaterstofoxide (wat wordt teruggevonden in alle kankercellen) dringend moet verboden worden in onze voeding.

 5. Beste Arne,15 juni 2016,
  (Wat later)lees ik bij toeval je reactie op “Dezelfde nadelige effecten van aspartaam…
  uit balans kunnen brengen”.Prachtig stukje pseudo-wetenschap…
  Hoezo pseudo-wetenschap?Het vermeende gevaarlijke diwaterstofoxide is een andere naam voor het veel voorkomende product WATER.
  Water is ook giftig als je in een keer meer dan 5(!) liter opdrinkt.
  Afijn,succes verder.
  Groeten van Gijs.

 6. Beste Jesse,
  Waar zijn de bronnen? Ben namelijk best wel benieuwd naar dat wetenschappelijk onderzoek die jouw standpunten ondersteund.
  Bedankt!
  MVG Fieke

 7. @Gijs van Boggelen. Volgens mij gebruikt Arne hier sarcasme.

 8. In de voorgaande berichten wordt over smoothies gesproken. In smoothies bevindt zich veel suiker en een deel van de vitamines worden kapotgemalen. Je kunt beter gewoon fruit eten.

Geef een reactie