Ik eet gezond! Denk nog eens na…

Ontbijtgranen met melk bij het ontbijt, een broodje ‘gezond’ als lunch, ’s middags een granenreep als tussendoortje en een stukje vlees dat in olijfolie is gebakken vergezeld van een salade met een ‘light’ dressing bij de avondmaaltijd… klinkt allemaal ontzettend gezond, toch? Of toch niet? We denken tegenwoordig vaak dat we gezond eten, maar beseffen niet dat juist onze voeding heel veel toxische stoffen bevat die onze vitale organen, weefsels en cellen langzaam vergiftigen en ons uiteindelijk ziek maken.

Met een gezond voedingspatroon vol natuurlijke voedingsmiddelen die op een gezonde wijze zijn bereid kun je 99% van alle ziektes voorkomen en maximale gezondheid bereiken. En dat niet alleen, je kunt ook jaren van je leven terug krijgen en je echte leeftijd met wel 3 tot 5 jaar verlagen. Ook op de korte termijn heeft een gezond voedingspatroon veel voordelen, want je krijgt er elke dag veel energie van, je wordt fit wakker en voelt je de hele dag vitaal.

Hoe voeding onze gezondheid ondermijnt

Voeding is bedoeld om ons energie te geven, te groeien en ons lichaam te herstellen en te beschermen tegen ziektes. Maar de gemiddelde voeding die we tegenwoordig binnen krijgen bevat nauwelijks stoffen die ons lichaam nodig heeft om deze primaire doelen te bereiken. In plaats daarvan krijgen we via onze voeding allerlei toxische stoffen binnen die onder andere afbraak doen aan ons immuunsysteem en onze veroudering versnellen. Jaarlijks wordt zo’n 90% van alle cellen in je lichaam vernieuwd, en om die cellen te kunnen vernieuwen heeft je lichaam voedingsstoffen nodig. Je bent dus letterlijk wat je eet, omdat je voor 90% bestaat uit wat je het afgelopen jaar hebt gegeten!

kunstmatige stoffen voeding

De directe effecten van toxische stoffen in voeding zijn talrijk:

 • Toxische stoffen in voeding verzwakken je immuunsysteem en verminderen daardoor je natuurlijke weerstand tegen ziektes. De kunstmatige toevoegingen die in veel bewerkte levensmiddelen zitten worden niet door het lichaam herkend als voedingsstoffen. Het gevolg daarvan is dat het immuunsysteem ze ziet als vreemde indringers en ze uit je lichaam zal proberen te verdrijven. Hierdoor kan het immuunsysteem zich niet concentreren op het verdrijven van ziektekiemen en bacteriën, waardoor je weerstand vermindert (P.C. Calder, 2008).
 • Giftige stoffen vragen je lichaam actief te worden om lichaamsvreemde stoffen af te breken, een (pseudo-)allergische reactie die energie kost en dus ten koste gaat van hoe fit je jezelf voelt. Voeding die het lichaam niet kan gebruiken wordt afgebroken en vervolgens weer verwijderd. Als je lichaam veel onverteerbare voeding binnen krijgt wordt afbraak- en verwijderingproces dus onnodig belast, en dat kost je extra energie die je lichaam dan niet voor andere dingen kan gebruiken. (T. Ahmed et al, 1997; S. Dominus, 2001)
 • Toxische stoffen worden o.a. door je huid afgevoerd (uitgescheiden) en verminderen zo de kwaliteit van je huid. Veel toxische stoffen verlaten ons lichaam via de huid. Vaak zegt men dat de huid de ‘derde nier’ is, omdat onze huid zo’n belangrijke rol speelt bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Echter, als de poriën van de huid door verkeerde voeding, giftige stoffen uit de omgeving en schoonheidsproducten verstopt raken wordt de reinigende functie van de huid ernstig belemmerd, waardoor de kwaliteit van de huid sterk achteruit gaat. Een doffe, stugge en droge huid is het directe gevolg (D. Moffat, 2005; I. Cassel, 2006).

Behalve de directe gevolgen die giftige stoffen in voeding voor je lichaam hebben zijn er ook nog heel wat lange termijn gevolgen. Toxische stoffen, en dan met name zware metalen en sommige E-nummers, kunnen o.a. kanker, zenuwaandoeningen, Alzheimer en diabetes veroorzaken (zie het volgende paragraaf voor een overzicht van de risico’s van diverse E-nummers). Dit komt onder andere omdat de giftige stoffen in voeding worden opgeslagen in het lichaam en de plaats innemen van gezonde mineralen. Dr. Daniel et.al., een Amerikaanse klinische voedingsdeskundige, legt in zijn publicatie “Mad As a Hatter” uit dat als je lichaam een gebrek heeft aan bepaalde gezonde metalen, deze zal vervangen door de wel aanwezige giftige metalen. Kalk wordt bijvoorbeeld bij een tekort vervangen door lood, dat zich voornamelijk ophoopt in de botten en daar de aanmaak van rode bloedcellen verstoort. Lood brengt schade toe aan de gezondheid van je botten en verhoogt het risico op aandoeningen als osteopenie (botverzwakking) en osteoporose (botontkalking). Een ander voorbeeld is magnesium, dat vervangen wordt door aluminium als je een magnesiumtekort hebt. Een verhoogd aluminiumgehalte in het lichaam leidt onder andere tot neurochemische wijzigingen en men heeft ontdekt dat het een bijdragende factor is bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Daarnaast brengen veel chemische stoffen die in voeding en cosmetica zitten ook onze hormoonhuishouding flink in de war. Recentelijk heeft het Europese Milieuagentschap (EEA) gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen van diverse stoffen waaraan we dagelijks bloot worden gesteld. Onlangs hebben zij een nieuw rapport gepubliceerd, waarin staat dat er sterke aanwijzingen zijn dat bepaalde chemische stoffen in het milieu, het water en de voedselketen (waar wij als mens ook onderdeel van uitmaken) aantoonbare schade toebrengen aan de schildklier, het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de voortplanting in het wild levende dieren en laboratoriummuizen. De effecten voor de mens zijn nog niet goed onderzocht, maar het is een duidelijke waarschuwing.

Omdat toxische stoffen in voeding zo schadelijk voor het lichaam zijn is het dus belangrijk om voeding die dergelijke stoffen bevat zoveel mogelijk te vermijden. Tevens is het belangrijk om op gezette tijden te ontgiften, want de giftige stoffen die je binnen krijgt worden door het lichaam opgeslagen in het lichaam, en als je niet ontgift raak je de toxische stoffen ook niet meer kwijt. Zoals je echter in het artikel Start niet zomaar met detoxen hebt kunnen lezen kun je niet zomaar gaan reinigen. Iemand die zomaar en zonder voorbereidingen gaat detoxen zal merken dat het weinig effect heeft, maar daarnaast is het zelfs gevaarlijk. Tijdens het detoxen komen er namelijk veel giftige stoffen in je bloedbaan terecht en die kunnen als je een detox niet goed en zonder de juiste voorbereidingen uitvoert organen en weefsels alsnog beschadigen, waardoor je jezelf nog minder energiek of zelfs ziek kan gaan voelen. Ook loop je op die manier het risico permanente schade aan te richten in je lichaam!

Welke toxische stoffen zitten in onze voeding?

Hier volgt een kort overzicht van de meest voorkomende toxische stoffen in voeding die ons immuunsysteem verzwakken en zo ons lichaam zwaar op de proef stellen. De stoffen kunnen allerlei ziektes veroorzaken, zoals kanker, Alzheimer en obesitas, maar desondanks zijn deze kunstmatige toevoegingen nog steeds toegestaan in levensmiddelen die gewoon in onze supermarkten te koop zijn.

Glucose-fructosesiroop

Ongeveer 55 procent van alle zoetstoffen die gebruikt worden bij de productie van voeding en drank zijn gemaakt met het fructoserijke glucose-fructosesiroop (High Fructose Corn Syrup, ofwel HFCS), dat van maïs wordt gemaakt. In de jaren zeventig schakelden de fabrikanten massaal over op HFCS toen men ontdekte dat het niet alleen veel goedkoper was om te maken dan gewone tafelsuiker. Fructose is van nature aanwezig in groente en fruit, waar het vermengd is met vitamines, mineralen, enzymen en goede fytovoedingsstoffen. Al deze gezonde voedingsstoffen brengen samen de negatieve effecten van fructose in balans. Echter, in bewerkte levensmiddelen, inclusief veel fruitsappen, wordt fructose niet in balans gebracht omdat alle goede voedingsstoffen uit deze producten zijn verdwenen. Fructose is dus op zichzelf dus niet ongezond, maar de enorme doses die je binnen krijgt maken het schadelijk. Ten eerste verteert je lichaam fructose op een hele andere manier dan glucose. De stofwisseling van fructose komt in het geheel neer op de lever, dit in tegenstelling tot glucose dat maar voor 20 procent wordt afgebroken door de lever. Bijna elke cel in je lichaam gebruikt glucose, dat gewoonlijk meteen wordt “verbrand” nadat je het eet. Fructose daarentegen wordt omgezet in vet (VLDL en triglyceriden). Maar dat je er dik van wordt is niet het enige probleem. Bij de vertering van fructose komt urinezuur vrij, dat voor een vermindering van stikstofmonoxide zorgt, de hoeveelheid angiotensine verhoogt en je gladde spiercellen samentrekt, waardoor de bloeddruk toeneemt en mogelijk de nieren worden beschadigd, ook bij kinderen. Een verhoogd gehalte urinezuur leidt ook tot chronische, laagactieve ontstekingen, die verreikende consequenties voor je gezondheid hebben. Fructose houdt bovendien je stofwisseling voor de gek en brengt je hongermechanisme in verwarring. Door fructose wordt de aanmaak van insuline verstoord, waardoor ghreline (het “hongerhormoon”) niet wordt onderdrukt en de leptine (het “verzadigingshormoon”) niet wordt gestimuleerd, wat er samen voor zorgt dat je meer gaat eten en weerstand tegen insuline ontwikkelt. Fructose leidt daardoor tot een snelle gewichtstoename (het welbekende “bierbuikje”), een afname van HDL, een toename van LDL, verhoogde triglyceride waarden, verhoogde bloedsuikers en een hoge bloeddruk; met andere woorden, het klassieke stofwisselingssyndroom. Bovendien heeft de stofwisseling van fructose grote overeenkomsten met de stofwisseling van ethanol, dat veel schadelijke effecten heeft zoals niet-alcoholische leververvetting. Eigenlijk werkt fructose het hetzelfde als alcohol, maar dan zonder aangeschoten te worden! Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat glucose de absorptie van fructose versnelt, wat betekent dat de gevaren van HFCS nog veel groter zijn dan men aanvankelijk dacht. En als klap op de vuurpijl bevat eenderde van alle glucose-fructosesiroop kwik, een zwaar metaal waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het kankerverwekkend is. Glucose-fructosesiroop zit in veel bewerkte voedingsmiddelen, zoals: fruitsappen, saladedressings, kant-en-klare pasta- en maaltijdsauzen, zoete broodjes, crackers, frisdranken, sportdrankjes, jam, chocolade, barbecuesauzen, granenrepen, tomatenketchup, gezoete yoghurt, chocolademelk, gebak, snoep, koekjes en ijs.

Aspartaam (E951)

Deze veelgebruikte zoetstof zit in zogenaamde dieetproducten zoals ‘slanke’ toetjes, drankmixen, suikervrije kauwgom, bakkersproducten, gelatines, zoetstoffen, ontbijtgranen, pepermuntjes, pudding, ijsthee, kauwbare vitamines, tandpasta en ‘light’ frisdranken en kan neurologische problemen, duizeligheid, hallucinaties en migraine veroorzaken. Bovendien tast deze zoetmaker je intelligentie en korte-termijngeheugen aan en kan het Alzheimer veroorzaken. Daarnaast is aspartaam kankerverwekkend: bij de vertering van aspartaam komt DKP vrij, en als je maag dit verteert ontstaat er een verbinding die vergelijkbaar is met N-nitrosoureum, een krachtige hersentumor-veroorzakende chemische stof. Aspartaam is verantwoordelijk voor meer dan 75 procent van alle bijwerkingen op voeding die door de Amerikaanse voedselautoriteit FDA zijn gerapporteerd. Honderden piloten hebben in een onderzoek aangegeven dat ze na het eten van voeding met kunstmatige zoetstoffen last hadden van geheugenverlies en verwarring, hoofdpijn, beroertes, visuele stoornissen en reacties van het maag-darmkanaal. Als zwangere vrouwen grote hoeveelheden light-dranken drinken om gewichtstoename te voorkomen kan er een ophoping van methylalcohol in de placenta plaatsvinden, wat kan leiden tot geestelijke handicaps bij de foetus. Ook lopen ze het risico van ondervoeding omdat problemen van het maag-darmkanaal en diarree in verband worden gebracht met zoetstoffen.

Mononatriumglutamaat (E621)

Mononatriumglutamaat, beter bekend als MSG of Ve-Tsin, is het mono-natriumzout van de het niet-essentiële aminozuur glutaminezuur en wordt gebruikt als smaakversterker in soepen, snacks, slasauzen, chips, koekjes, kruidenmengsels, diepvriesmaaltijden, bewerkte vleeswaren en veel restauranteten. MSG staat bekend als een excitotoxine, een stof die de cellen overmatig activeert tot het punt waar ze beschadigd of vernietigd worden. Ook verandert MSG de manier waarop de hersenen reageren op signalen van het leptinehormoon die aangeven dat je verzadigd bent; het “ik ben vol” mechanisme wordt dus als het ware uitgezet, wat verklaart waarom je er van aankomt. Onderzoeken tonen aan dat regelmatige consumptie van MSG kan leiden tot nadelige bijwerkingen zoals depressie, desoriëntatie, oogbeschadigingen, vermoeidheid, hoofdpijnen en obesitas.

Natriumbenzoaat (E211)

Dit zeer schadelijk conserveringsmiddel wordt gebruikt wordt om schimmelvorming tegen te gaan, maar doodt tegelijkertijd ook gezonde cellen in het menselijk lichaam. Het is in staat zuurstof naar de cellen af te sluiten, het immuunsysteem te verzwakken en kanker te veroorzaken. Vaak wordt deze stof slechts vermeld als ‘conserveringsmiddel’ op de verpakking. Het wordt gebruikt in duizenden producten, zelfs in producten die beweren dat ze geheel natuurlijk zijn. Natriumbenzoaat is van nature in zeer lage concentratie aanwezig in veel fruit, maar de natriumbenzoaat die we hier bedoelen is kunstmatig en wordt en een laboratorium gefabriceerd. De voedselautoriteiten zeggen dat deze stof veilig is omdat het slechts in een heel kleine hoeveelheid aanwezig is in producten, maar let erop dat je deze stof niet combineert met voeding die vitamine C of E bevat, omdat er dan benzeenvorming ontstaat, en benzeen is kankerverwekkend. Natriumbenzoaat zit onder andere in augurken, slasauzen, jam, azijn, fruitsappen, dipsauzen, kaas, ketchup en frisdrank.

Butylhydroxytolueen (E321)

Butylhydroxytolueen, meestal vermeld als BHT, is een conserveringsmiddel dat vooral terug te vinden is in ontbijtgranen, kauwgom, chips, diervoeding, en plantaardige oliën en vetten. Daarnaast zit het ook in parfums, cosmetica, rubbers, plastics en farmaceutische producten. Het zorgt ervoor dat voeding niet verkleurt, van smaak verandert of ranzig wordt. BHT is een antioxidant die (pseudo)-allergische reacties kan veroorzaken, reactieve kankerverwekkende stoffen in je lichaam kan vormen en het neurologisch systeem van de hersenen kan aantasten. In hoge concentraties kan BHT ook leverschade veroorzaken. Mogelijk wordt dit synthetische conserveringsmiddel binnenkort in Nederland verboden.

Natriumnitriet (E250)

Natriumnitriet wordt gebruikt als conserveringsmiddel en kleur- en smaakstof in bewerkte vleeswaren zoals spek, ham, worst, corned beef, gerookte vis en andere bewerkte vleeswaren. Het is een chemische stof die ervoor zorgt dat vlees er mooi helderrood uitziet. Natriumnitriet is zeer kankerverwekkend zodra het in het menselijke spijsverteringsstelsel terecht komt, omdat het verschillende nitrosamineverbindingen vormt die in de bloedbaan terecht komen en vervolgens grote schade aanrichten aan met name de lever en alvleesklier.

Maar wat is dan wél gezond?

Als je alle bovengenoemde stoffen en E-nummers opschrijft en eens in de supermarkt gaat rondneuzen dan zul je ontdekken dat er maar weinig producten zijn die geheel vrij zijn van dit soort E-nummers. Je zou bijna gaan denken dat je helemaal niks meer kan eten als je echt gezond wil doen, maar dat is helemaal niet waar. Loop maar eens naar de groente- en fruitafdeling, dan zul je zien dat er hier geen E-nummers te ontdekken zijn! En daarnaast is er voor elk bewerkt voedingsmiddel wel een gezond alternatief te vinden. Als je bijvoorbeeld graag cruesli eet, dan zul je met je lijstje in de hand al gauw zien dat je favoriete merk waarschijnlijk vol glucose-fructosesiroop zit. Een gezond alternatief voor dit ontbijtproduct is havermout vermengd met rozijnen en gojibessen…. net zo snel klaar, maar vele malen gezonder. En ben je ‘verslaafd’ aan chocola, probeer dan eens een superfood chocoladereep met rauwe cacao en natuurlijke zoetstoffen. Je zult zien dat deze reep een veel complexere en intensere smaak heeft, en in tegenstelling tot de doorsnee chocoladereep vol suikers en smaakstoffen een échte traktatie voor je tong is.

Met Maximale Gezondheid ondersteun je jouw immuunsysteem, in plaats van dat je afbraak doet aan je immuunsysteem. Voedingsstoffen ondersteunen onze gezondheid, of doen afbraak aan onze gezondheid… er zit nou eenmaal niets tussenin.

Share:

11 comments

 1. Hoi Jesse,
  Gezond ontbijt: havermout vermengd met rozijnen en gojibessen…
  Vraagje: ik neem aan dat je bedoelt dat hier water bij moet (uiteraard geen melk).

 2. Goed artikel. Kennelijk begint men zich bewuster te worden van de nadelen van toegevoegde fructose. Want bij sommige produkten (bijv. graanreepjes) stond voorheen glucose-fructosesiroop op de ingrediëntenlijst maar nu _invertsuikersiroop_. Die bestaat dan weer uit glucose en fructose…

 3. Fijn artikel, goed dat je dit blijft doen Jesse zodat meer en meer mensen hopelijk bewust worden hoe we ons zelf laten vergiftigen door de dingen die wij eten, ja we zijn zelf verantwoordelijk voor wat we in ons mond stoppen, gemakkelijk eten is gemakkelijk ziek worden, natuurlijk komt daar ook meer bij zoals hoe we denken dus hoe we in de wereld staan maar dat is een ander verhaal.
  Eerst gezond eten is een Hele Goede start naar een gezond lichaam.

 4. hoi jesse,

  ik ben helemaal overtuigd van alles wat je ons verteld over de slechte ingredienten van bewerkt voedsel, mede door het lezen van jou blogs is mijn leven positief veranderd en ik denk dat veel mensen dat zijn die je video’s en blogs volgen :)toch mis ik soms een beetje de inhoud van wat je juist wel allemaal mag, wat mij betreft mag die inhoud net zo lang of misschien wel langer zijn dan wat je allemaal beter niet moet en wil eten. We moeten positief denken he! 🙂 en natuurlijk komen er ook steeds weer veel nieuwe mensen op je site voor hen is het heel handig, om de overtuiging te krijgen van wat je allemaal echt niet meer “wil” eten.

  Ik ben je heel dankbaar dat je al je kennis met ons wilt delen, ik verwijs veel vriendinnen en collega’s naar je site want ik ben er ook van overtuigd dat puur natuur gewoon het beste is,

  Bedankt!

  groet Anneloes

 5. “Met een gezond voedingspatroon vol natuurlijke voedingsmiddelen die op een gezonde wijze zijn bereid kun je 99% van alle ziektes voorkomen en maximale gezondheid bereiken.”

  99% van ALLE ziektes!!?? Zo zo, dan zou je inmiddels toch wel een wereldberoemd medicus zijn, als deze boude bewering waar zou zijn, denk je ook niet?

 6. Beter lezen Nik. Medici genezen, Jesse heeft het over het voorkomen van ziektes. Dat is iets totaal verschillends.

 7. Hallo alle mensen op deze site, en Jesse.
  Als je voor 99% ziekten zou kunnen voorkomen door voedsel, zouden veel mensen die nu (soms onverklaarbaar) ziek zijn, of zich ziek voelen , misschien opknappen. Ik weet niet of je zomaar kunt stellen dat dàt zo is. Maar dat voeding doet natuurlijk wel veel met je. Je bent wat je eet. En je kunt geen schone spons in een bak modderwater onderdompelen en dan verwachten dat er helder schoon water uit komt als je de spons uitknijpt.
  Met andere woorden, wat je absorbeert(eet en drinkt) neem je op en dat komt er ook weer gedeeltelijk uit. Er zullen resten achterblijven , en juist dìè zijn zo schadelijk, want alles wat achterblijft sla je op in je weefsels.
  Daar doen veel mensen dan nog een schepje bovenop door te roken en veel alcohol gebruik, medicijngebruik,en allerlei afvalstoffen en toxische stoffen van buitenaf.
  Het is nòg een groot wonder dat mensen nog zò lang lèven in deze vuilnisbelt.
  Ik lees hierboven dat Anneloes opmerkt dat ze liever lange(re) lijsten leest met wat allemaal wèl mag. Ik herken dat. Het uitzoeken van wat mag, waar koop je het, hoe bereid je het recept….dat kost veel energie en tijd. Dat hebben we vaak niet. Ik ga mezelf maar na…..druk druk druk…….ja en dan is het handiger en vlugger, makkelijker om snel een hapje verboden te eten.
  Het is dus niet alleen een andere manier van eten,maar vooral van anders gaan denken . Dat laatste kost enorm veel tijd, energie en doorzettingsvermogen.
  Hoewel ik alle emails van jesse bewaar, en niet eens alles heb gelezen ( ook weer door tijdgebrek)….wil ik mij er toch toe gaan zetten me er meer in te verdiepen.
  Wens me sterkte, en ik wens jullie het zelfde. Het is namelijk een strijd…….èèn grote strijd.

 8. @Bas, artsen doen ook aan preventie. Heeft dus niets met beter lezen te maken, maar met begrijpen. Je kunt gewoon niet stellen dat 99% van ALLE ziektes door voeding komen en dus door de juiste voeding voorkomen kunnen worden. Spierziektes, epilepsie, alzheimer, borstkanker. Sorry mensen, je had gewoon gezond moeten eten en dan had je maar liefst 99% kans t gehad om al die ziektes te voorkomen. Je kunt als fitness instructeur niet dit soort claims maken. Mensen die hiervoor geleerd hebben kunnen dat niet eens!
  Gezondheid is belangrijk, gezonde voeding en beweging is daarbij instrumenteel. Maar om te gaan beweren dat 99% van ALLE ziektes voorkomen kunnen worden door alleen maar gezond te eten!? En mensen slikken dat voor zoete koek van een fitness coach. Waarom gebruiken mensen hun verstand niet meer.

 9. Hey Jesse, lees je artikelen al langer maar kom deze nu tegen. Vind het een interessant artikel, ga zo door. Denk dat voeding een hoop voor je gezondheid kan doen, hoewel we tegenwoordig niet meer precies weten wat we door de voedselindustrie voorgeschoteld krijgen. We blijven maar gewoon opletten, je kan in ieder geval niet alles voorkomen…

Geef een reactie