Ons hormonaal stelsel is een heel gevoelig systeem. Wat we eten, wat voor beweging we wel of niet doen, tekorten aan voedingsstoffen en onze levensstijl hebben veel invloed op deze hormonen. Het kan zijn dat je regelmatig sport, op je voeding let en gezond eet en toch niet afvalt. Hoe kan dat? Dit kan te maken hebben met een tekort aan bepaalde vitamines, mineralen of voedingsstoffen.
De belangrijkste invloeden waarvan ons hormonaal stelsel uit balans raakt zijn vooral voeding, (een gebrek aan) beweging en stress. Tekorten en toxiciteit liggen aan de basis van deze disbalans. Wanneer er tekorten ontstaan aan voedingsstoffen, doordat je ze niet binnenkrijgt of doordat je lichaam ze niet goed opneemt, mist je lichaam de juiste voedingsstoffen om specifieke hormonen aan te maken. Tekorten leiden er dus toe dat hormonen minder goed aangemaakt kunnen worden en dat kan de basis zijn voor hormonale disbalansen. Dit kan ook een reden zijn waarom je niet afvalt terwijl je wel sport en gezond eet.
Tekorten een oorzaak van niet afvallen ondanks dieet en sporten
Deficiënties in het lichaam kunnen een reden zijn waarom je niet afvalt ondanks dat je sport en op je voeding let. Een tekort aan vitamine D, magnesium of ijzer heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem en metabolisme en op de hoeveelheid energie die je tot je beschikking hebt. Dit kan het moeilijker maken om een gezonde levensstijl vol te houden. Als je weinig energie hebt is het lastiger om de motivatie te vinden om te gaan sporten, en als je vermoeid bent neig je eerder naar ongezonde cafeïne, suikers en snelle koolhydraten.
Recent wetenschappelijk onderzoek (Fred Hutchington Cancer Research Center. Mason C. et al, 2014, gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition) heeft aangetoond dat er een duidelijk verband bestaat tussen een tekort aan vitamine D en gewichtstoename. En tussen gewichtsafname en vitamine D suppletie. De onderzoekers keken bijvoorbeeld naar de resultaten van vitamine D supplementen bij een groep vrouwen tussen de 50 en 75 jaar met overgewicht die een tekort aan vitamine D hadden. De vrouwen hielden zich in de testperiode van twaalf maanden aan een voedings- en bewegingsprogramma. Het bewegingsprogramma hield matig tot intensieve aerobe activiteit in, 45 minuten, 5x per week. Het onderzoek testte de invloed van vitamine D supplementen (2000 IU/per dag), in vergelijking met placebo, op gewicht, lichaamssamenstelling en metabolisme. De vrouwen die vitamine D slikte, en een gezond gehalte aan vitamine D in het lichaam kregen, vielen meer af (gemiddeld 8,6 kilo) en hadden op alle vlakken betere resultaten bij de tests op het gebied van lichaamssamenstelling en metabolisme. Volgens de onderzoekers is het dus belangrijk om je vitamine D gehalte te laten checken als je wilt afvallen. En als nodig meer zon tot je nemen of supplementen slikken en na een paar maanden checken of je vitamine D gehalte daadwerkelijk op peil is gekomen. De onderzoekers laten verder weten dat overgewicht stressvol is voor het lichaam en de gezondheid, een gezond gehalte vitamine D in het lichaam kan niet alleen helpen om af te vallen, ook zorgt dit voor minder stress door overgewicht in het lichaam.
Vitamine D en afvallen
Vitamine D krijgt steeds meer aandacht de laatste tijd. Terecht want deze vitamine vervult een aantal belangrijke functies in ons lichaam en is onder andere nodig voor het behoud van sterke botten, een sterk immuunsysteem en reparatie en onderhoud van DNA en genenregulatie in de cellen: vitamine D helpt onder andere tegen kanker en hart- en vaatziekten. Voor sterke botten is vitamine D minstens zo belangrijk als calcium, vitamine D is noodzakelijk voor de opname van calcium in het lichaam en helpt dus voor een goede botstofwisseling. Volgens het vitamine informatie bureau blijkt uit onderzoek dat vitamine D in combinatie met calcium botverlies kan beperken en een positieve invloed heeft op de botdichtheid. Daarnaast kan vitamine D in combinatie met calcium het risico op botbreuken verkleinen. We hebben ongeveer 30.000 genen in ons lichaam en vitamine D stuurt al meer dan 2000 genen aan. Daarnaast wordt er dus steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine D op gewichtsverlies.
Een onderzoek in 2009 uitgevoerd door de Arts en MPH Shalamar Sibley, een assistent-professor Geneeskunde aan de University of Minnesota, wees uit dat mensen met hogere Vitamine D niveaus aan het begin van hun gewichtsverlies/dieet meer gewicht verloren dan de mensen met lagere niveaus. De studie onderzocht de Vitamine D niveaus van 38 mannen en vrouwen met overgewicht voor en na het volgen van een calorie gecontroleerd dieet van elf weken. Degene met hogere Vitamine D niveaus aan het begin van het dieet verloren meer gewicht. Voor elke nanogram Vitamine D hoger werd een halve pond meer gewicht verloren.
In Nederland hebben veel mensen een tekort aan deze vitamine. Uit onderzoek (Holick et al.) in 2007 bleek al dat 50 tot 80% van de mensen een middelmatig tot ernstig tekort aan vitamine D hebben. We maken vitamine D aan in de huid onder invloed van zonlicht, daarnaast komt deze vitamine alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst en gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden. In vette vis zit iets meer vitamine D. Via voeding en zonlicht krijgen wij in Nederland slechts een klein aandeel van de benodigde vitamine D binnen.
Een tekort aan omega 3 en afvallen
Ook een tekort aan omega 3 vetzuren kan er mogelijk voor zorgen dat het afvallen niet wil lukken. Deze vetten zitten vooral in bepaalde zaden, noten, plantaardige oliën, vette vis en visolie. Een onderzoek in 1997, gepubliceerd in The International Journal of Obesity (Couet C, Delarue J, et al) keek naar twee groepen testpersonen waarbij iedereen hetzelfde aantal calorieën en vetten op een dag kregen. Één groep kreeg daarnaast omega supplementen en deze groep verbrandde 25 procent meer vet en verloor bijna een kilo aan lichaamsvet en buikvet in drie weken ten opzichte van de andere groep. Hieruit bleek dat omega 3 de vetverbranding kan stimuleren.
Overgewicht en obesitas worden in verband gebracht met een omega 3 deficiëntie in het lichaam.
Uit onderzoek in 2013 (Munro IA, Garg ML) bleek dat extra omega-3 helpt om gewicht te verliezen.
Uit het onderzoek kwam dat mannen en vrouwen met overgewicht, die een dieet volgden, meer gewicht verloren als ze dagelijks twee gram DHA en 400 mg EPA namen. De onderzoekers uit Newcastle die het onderzoek leidden, zagen geen gewichtsverlies bij mannen en vrouwen die geen dieet volgden. Alleen omega-3-vetzuren nemen heeft dus weinig effect. De onderzoekers laten weten dat alleen een dieet niet genoeg is, maar dat vooral gezonde voeding en inname van voldoende gezonde voedingsstoffen (zoals omega 3) belangrijk is.
Onderzoek onder knaagdieren in 2009 (Buckley JD, Howe PR) laat zien dat extra omega 3 vetzuren kan resulteren in gewichtsverlies. Dit zou volgens de onderzoekers o.a. kunnen komen doordat omega 3 vetzuren de eetlust onderdrukt, ervoor zorgt dat het lichaam sneller spiermassa aanmaakt en minder vet opslaat.
Omega 3 heeft helpt daarnaast ook om afvallen doordat het hongergevoel minder wordt. Wetenschappers (Dolores Parra, A. Ramel et al., 2008) lieten 232 mensen met overgewicht slechts 1200 calorieën per dag tot zich nemen. De helft van de proefpersonen kreeg daarbij een voedingssupplement met laag gedoseerde omega 3 essentiële vetzuren, de andere helft nam 1300 milligram omega-3 per etmaal in. De mensen die de hoog gedoseerde omega-3 kregen, hadden tot zeker twee uur na de maaltijd nauwelijks nog een hongergevoel. Omega 3 is volgens de wetenschappers in staat om het hongergevoel te neutraliseren.
Naast walnoten hebben zalm, lijnzaad of ansjovis ook een hoog gehalte omega 3.
Advies
Uiteindelijk gaat het erom je lichaam van binnen gezond te maken en je hormoonhuishouding in balans te krijgen door het aanvullen van eventuele tekorten. Dit levert je niet alleen minder vet en gewichtsverlies op, maar ook een mooiere huid, meer energie en een betere gezondheid. Onze adviezen zijn bedoeld om klachten te voorkomen en verminderen door het lichaam van binnen gezond(er) te maken door de juiste aanpassingen in je voedingspatroon en levensstijl. Ons hormonaal stelsel is heel complex en vraagt aandacht om weer in balans te komen. De weg hiernaartoe is uitvinden welk hormoon in je lichaam uit balans is zodat je op maat gemaakte protocollen kunt ontvangen met de beste voedingsmiddelen, superfoods, supplementen en levensstijl adviezen per hormonaal disbalans. Als je dit nog niet door een expert hebt laten analyseren, is je eerste stap om dat te doen. Daarna weet je wat voor jouw lichaam de juiste stappen zijn om effectief vet te verbranden. Wij kunnen dit ook voor je doen via een uitgebreide persoonlijke hormoonanalyse.
Kun je meer hulp en begeleiding gebruiken op het gebied van vet verbranden of afvallen? Ons programma de Superverbrander Methode helpt je om in 8 weken tijd overtollig vet en gewicht te verliezen door je lichaam van binnen gezond te maken door voeding en beweging en zo je hormoonhuishouding in balans te brengen.
Wat kan de reden zijn dat het lichaam voedingsstoffen niet goed opneemt??
want je kan wel goede voeding nemen maar het lichaam moet het ook nog kunnen opnemen.
Ik slik D3, is dat anders dan gewoon D. Wat kan ik het beste nemen? Ik ben een 60+ vrouw.
Ik slik vit. D3 van Solgar, is dit de juiste vit. Ik heb gehoord dat ze gme producten gebruiken, is dit waar? Hoe weet je of je een tekort heb, op vit B12 ben ik getest en dat was goed, toen zij de verpleegster dat alles goed was, ik eet nl plantaardig, en ik word vogende maand 72 ben goed gezond voor de rest. Mijn vraag is wat is de beste vit D3 van welk merk, of maak dat niet zo veel uit
vriendelijk groetjes Tilly
Beste Tilly. ik gebruik ook D3 van Solgar. Voldoet volgens mij voldoende 😉
Vloeibare supplementen zijn altijd het beste om in te nemen. Dat heeft met twee dingen te maken. Ten eerste dat er geen chemische of dierlijke hulpstoffen nodig zijn om het product in een pil te ‘gieten’ en ten tweede dat deze producten ook vaak losse ionen bevatten die, in tegenstelling tot bv multivitamines, wel door de cellen opgenomen kunnen worden. Ook werken vloeibare producten vaak sneller. In mijn winkel kun je goede producten vinden die hieraan voldoen.
Wat zijn gme producten???
Ik ben 60 jaar en diabetespatient ,ik sport 6,5 uur per week thuis op vaste tijden,ik heel erg wat ik eet,het enige wat omlaag is gegaan is mijn bloedsuikerspiegel ,daar ben ik best wel blij maar de rest zoals de mag van mijn ook naar beneden en dat lukt niet maar ik ga wel door,er wel verschijnselen van minder vet of vocht maar ik zie het niet in mijn weegschaal.
Hi Jesse,
Waar kan ik testen of en zo ja welke hormonen er bij mij uit balans zijn?
Bedankt! Groet, Kate