Nieuw boek: OERsterk Leven van drs. Richard de Leth

In de veeleisende samenleving wordt de mens steeds vermoeider, dikker en zieker. Onze genen snappen geen bal van de huidige omgeving. Een belangrijke oorzaak hiervan is een verkeerde leefstijl. Bewustwording opent de deur naar gedragsverandering en optimale gezondheid. Dit lifestyleboek geeft een totaalconcept met praktische tips voor gezonder en gelukkiger leven.
Oersterk leven

Dit boek is het vervolg op zijn bestsellers OERsterk en OERsterk koken! Gezondheid is een basisrecht voor ieder mens, helaas staat dit recht steeds meer onder druk. Het eerste deel van het boek richt zich op bewustzijnsverandering. Het tweede deel van het boek richt zich op gedragsverandering. Het eerste is nodig om het tweede te bereiken. Het opvolgen van een dieet of voedingsplan voor een bepaalde tijd leidt niet tot een langdurige, blijvende gedragsverandering. Veel mensen zijn niet gelukkig en niet gezond. Inzicht in de voedingsbodem van deze problemen is de eerste stap in het bewustwordingsproces.

In beweging komen

Leefstijl is het sleutelwoord, met specifieke aandacht voor psyche en beweging. Het gaat dus over in beweging komen, zowel fysiek als geestelijk, om een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden. Het gaat niet om beperkingen, maar om het aanleren van nieuwe gewoontes.

We hebben geen behoefte aan een belerend stemmetje dat ons vertelt wat we moeten doen. Dit leidt namelijk eerder tot opstandigheid en contraproductief gedrag. Ieder mens is vrij om zijn eigen keuzes te maken. Dit is een rijk goed en zeker ook de toon van het boek. In een samenleving met een gezond voedingsaanbod en positieve bewegingsprikkels wordt de kans groot dat mensen hun wens tot een goede gezondheid behalen. In de huidige samenleving met suiker, transvetten, geraffineerde koolhydraten en negatieve bewegingsprikkels (‘ga maar lekker zitten’) wordt onze wilskracht uitgeput en stranden we op weg naar gezondheid.

Richard legt uit dat het energie kost om je eigen gezonde koers te varen, omdat het tegen de mainstream ingaat. Het is zoeken naar een appel bij de benzinepomp, een stukje pure chocolade tussen de melkchocolade en in een pretpark mag je geen eigen eten meenemen, maar er is alleen geraffineerd spul te krijgen. Ongezond voedsel is goedkoper dan gezonde voeding. Voor kinderen is een spelletje op de Playstation aantrekkelijker dan spelen op een speelplein. Kortom: het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt.

Energie, geluk en gezondheid

Maar bij een gedragsverandering moet de uitkomst natuurlijk meer energie opleveren dan de investering. En als je dit boek hebt gelezen dan doet dat het zeker. Het helpt je om je alles bewust te worden wat je nog tegenhield om gezonder te leven, of waarom je jezelf toch steeds saboteert. Het boek prikkelt, stimuleert en inspireert. In het boek staan veel quotes en zes interviews met pioniers van een OERsterk leven, om maximaal te inspireren. Ook Richard zijn eigen ervaring van een expeditie in de Spaanse Pyreneeën, waar hij leefde als oermens, staat op een mooie manier beschreven.

Als je OERsterk gaat Leven versterkt je lichamelijke én geestelijke gezondheid.

Oersterk leven

Over Richard de Leth

Richard studeerde geneeskunde aan de VU Amsterdam en combineert in zijn praktijk westerse en oosterse geneeskunde om tot het beste resultaat te komen. Hij is een inspirator voor een gezonde en gelukkige leefstijl.

Share:

Geef een reactie