Pronokal dieet – een goed voorbeeld van ongezond afvallen

Sinds kort kent Nederland weer een nieuwe rage op het gebied van afslanken: het Pronokal dieet. Dit dieet belooft dat je in een maand tijd tot wel vijftien kilo kunt afvallen, zonder dat de pondjes er daarna weer aankomen. Wie al vaker een dieet heeft gevolgd weet dat dit soort beloftes meestal niet uitkomen, maar sinds ook diverse Beroemde Nederlanders hebben aangegeven goede resultaten te hebben geboekt met dit dieet durft een breder publiek zich aan het dieet te wagen. Het Pronokal dieet is echter niet zonder gevaren, en kan op de lange termijn leiden tot o.a. nierfalen, botontkalking, een verhoogd cholesterol en zelfs kanker.

Wat is het Pronokal dieet?

Het Pronokal dieet is een proteïnedieet dat ontwikkeld is door de Spaanse professor Augusti Molins, in zijn privékliniek in Barcelona. Als je tussen de 16 en 65 jaar bent en je nieren en lever in topconditie zijn kun je dit dieet gaan volgen. Je ondergaat voor de start van het dieet een algehele lichamelijke controle, en tevens spreek je samen af wat je streefgewicht gaat worden. Vervolgens wordt samen met een diëtiste het exacte dieet vastgesteld, dat uitsluitend bestaat uit mixdrankjes gemaakt van surrogaatproteïnes, aangevuld met wat vitamines en mineralen. In de eerste fase van het dieet leef je uitsluitend op deze mixdrankjes, waardoor je lichaam in een ketose terecht komt, een stofwisselingsstaat waarbij energie uit vet wordt gehaald in plaats van uit glucose. Als gevolg daarvan verdwijnt het hongergevoel en raak je volgens het Pronokal concept nog meer gemotiveerd om af te vallen. Zodra je tachtig procent van het beoogde gewicht bent kwijtgeraakt (dit duurt afhankelijk van je overgewicht gemiddeld 3 maanden, maar het kan in sommige gevallen ook slechts 1 maand duren) ga je naar de volgende fase, waarbij je opnieuw aangeleerd krijgt hoe je gezond kunt eten. In deze fase, die nog eens gemiddeld 2 maanden duurt, worden de proteïnemixdrankjes geleidelijk afgebouwd en word je gestimuleerd meer te gaan bewegen. Het Pronokal dieet is niet goedkoop en kost ongeveer 9 euro per dag, wat betekent dat je zo’n 1350 euro kwijt bent als je het hele dieet succesvol doorloopt.

Waarom is het Pronokal dieet zo schadelijk voor het lichaam?

Wat goed is aan het Pronokal dieet, is dat het in de tweede fase de focus legt op gezond leren eten en voldoende bewegen, want dat is de sleutel tot succes als je voorgoed van je overtollige kilo’s af wil komen. Het is alleen jammer dat hieraan pas in een later stadium van het dieet aandacht wordt besteed, want gezonde voeding mag nooit ontbreken, ook niet in het begin van welk dieet dan ook. Je lichaam moet namelijk niet alleen een paar kilo’s kwijt, het moet ook gezond blijven, en dat bereik je alleen maar als je dagelijks alle voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft om energie uit te halen, het lichaam te laten groeien en te herstellen en ook om je mentaal gezond en gemotiveerd te voelen.

Een proteïnedieet zoals het Pronokal dieet is echter niet alleen eenzijdig, het is ook erg schadelijk voor het lichaam. De belangrijkste risico’s zijn:

 • Ongezonde stofwisseling. Bij het Pronokal dieet komt je lichaam in de eerste fase, die wel 3 maanden kan duren, in een ketose terecht. Gedurende de ketose maakt het lichaam ketonen aan, die organen ernstig kunnen aantasten en jicht, nierstenen en nierfalen kunnen veroorzaken. Ketonen verminderen ook de eetlust, je kunt je er misselijk van voelen en je krijgt er een slechte adem van. (Sampath et al., 2007; Lee et al., 2006)
 • Nierfalen. Een hoge proteïneconsumptie is een zware belasting voor de nieren, waardoor de kans bestaat dat gezonde nieren permanent worden beschadigd. (Kopple et al., 1997; Brenner et al., 1982)
 • Verhoogd cholesterol. Er bestaat een sterk verband tussen proteïnediëten en een te hoog cholesterolgehalte (Bank et al., 2008). Zoals je in het artikel “LDL Cholesterol Verlagen – Noodzaak of Fabel?” hebt kunnen lezen is een hoog cholesterolgehalte niet ongezond, omdat je lichaam het als natuurlijk mechanisme gebruikt om beschadigde bloedvaten te herstellen. Echter, het kan wel een signaal zijn dat er bloedvaten in je lichaam beschadigd of ontstoken zijn, en de plakvorming, bloedverdikking en vernauwing van de bloedvaten die dit tot gevolg heeft kan leiden tot een hoge bloeddruk en hartaanvallen.*
 • Botontkalking en nierstenen. Men heeft ontdekt dat mensen die een proteïnedieet volgen meer kalk via de urine afscheiden. Op den duur kan dit leiden tot een verhoogd risico op botontkalking (osteoporose) en nierstenen. (Breslau et al., 1988)
 • Kanker. Het ontbreken van voldoende (complexe) koolhydraten in het proteïnedieet kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen waaronder kanker, omdat het lichaam op die manier onvoldoende vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk dat je lichaam via een gevarieerd voedingspatroon, waarin veel verse groenten en fruit de basis vormt, aan de benodigde proteïnes komt. (Drasar & Irving, 1973; Potter & McMichael, 1986)

Wat is het beste alternatief voor het Pronokal dieet?

Het Pronokal dieet mag in eerste instantie misschien dé oplossing lijken voor overgewicht, bij nader inzien is het toch niet meer dan een doorsnee proteïnedieet, waarvan via diverse wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat het zeer schadelijk kan zijn voor het lichaam.

Als je voorgoed gewicht wil verliezen is de enige echte weg het ontwikkelen van Gezonde Gewoontes. Dit doe je door je voedingspatroon stap voor stap een stukje gezonder te maken en regelmatig te bewegen. Het duurt dan misschien wel wat langer dan 3 maanden om 15 kilo kwijt te raken, maar je lichaam krijgt op die manier vanaf de eerste dag alle gezonde voedingsstoffen binnen die het nodig heeft, en de kilo’s vallen er vervolgens bijna ongemerkt af, zonder nare bijwerkingen of schadelijke effecten die de organen in je lichaam levenslang beschadigen.

* Voetnoot: Na terechte reacties van onze oplettende lezers is dit bullet-point iets meer verduidelijkt, om misverstanden met betrekking tot mijn visie ten aanzien van cholesterol te voorkomen.

Share:

26 comments

 1. Goed stukje Jesse! Wanneer houden ze toch eens op met geld te slaan uit de wanhoop(om af te vallen ) van anderen. Ik weet als geen ander hoe fout dit is, en ook als geen ander hoe makkelijk afvallen kan zijn als je lichaam krijgt wat het nodig heeft. Inmiddels -62 kilo yaay
  Groetjes kris

 2. Goed artikel!! Alleen: het stukje en ik copy paste: “Verhoogd cholesterol. Er bestaat een sterk verband tussen proteïnediëten en een te hoog cholesterolgehalte (Bank et al., 2008). Het is via talloze wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat een te hoog cholesterolgehalte kan leiden tot hart- en vaatziekten, hersenbloedingen en kanker (Williams et al., 1981)” spreekt je je eerder eerder gepuliceerde artikel over verhoogf cholesterol tegen:
  “LDL Cholesterol Verlagen – Noodzaak of Fabel?
  Hart- en vaatziekten vormen wereldwijd een ernstig probleem en zijn verantwoordelijk voor 30% van alle jaarlijkse overlijdensgevallen in Nederland. Wetenschappers en medici zijn al decennia lang op zoek naar de oorzaken van hart- en vaatziekten en kwamen zo’n tien jaar geleden tot de conclusie dat een te hoog LDL cholesterolgehalte (het ‘slechte’ cholesteroltype) in het bloed de belangrijkste risicofactor is voor hart- en vaatziekten en dat dit te hoge cholesterolgehalte onder andere veroorzaakt wordt door cholesterolrijke voeding. Tot op de dag van vandaag houden gerenommeerde instanties zoals het Voedingscentrum en de Hartstichting en de meeste artsen zich bij dit standpunt, daarom slikken veel mensen cholesterolverlagende medicijnen en kunnen we overal lezen dat we beter niet al te veel cholesterol moeten eten. Echter, steeds meer medische experts komen tot het inzicht dat cholesterolrijke voeding niet verantwoordelijk is voor hoge LDL cholesterolwaarden in het bloed, en dat die op hun beurt helemaal geen hart- en vaatziekten veroorzaken.

  Cholesterolrijke voeding is veel gezonder dan gedacht

  Dat cholesterolrijke voeding (bv. eieren, garnalen, vlees, vette vis, schaaldieren) niet leidt tot een hoger cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten is onder andere uitgebreid aangetoond in de Framingham Heart Study, een project van de Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) en de Universiteit van Boston dat al sinds 1948 loopt en daarmee momenteel het langst lopende onderzoek naar hart- en vaatziekten is. Aan de hand van dit onderzoek is aangetoond dat er geen enkele relatie is tussen cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten. Onder de inmiddels ruim vijftienduizend onderzochte mannen en vrouwen was het percentage hart- en vaatziekten bij de groep die cholesterolrijk at bijna even hoog als bij de groep die een cholesterolarm voedingspatroon had. Zelfs de wetenschappelijke grondlegger van de mythe rond cholesterolrijke voeding, Ancel Keys, kwam in 1997 terug op zijn conclusies en gaf toe dat er totaal geen verband is tussen cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten, “tenzij je een kip of konijn bent”, zei hij, want hij had zijn eerdere conclusies gebaseerd op proeven bij kippen en konijnen die ten opzichte van mensen een sterk afwijkend voedingspatroon en metabolisme hebben en daardoor volkomen anders reageren op cholesterolrijke voeding.

  Een onderzoeksrapport dat onlangs gepubliceerd is in het Amerikaanse tijdschrift Nature Medicine laat zelfs zien dat het eten van cholesterolrijke voeding juist heel goed is en helpt bij de productie van een belangrijke stof in het zenuwstelsel die de zenuwcelfunctie ondersteunt en het risico op hersenaandoeningen zoals de Ziekte van Parkinson en Alzheimer verlaagt. Het onderzoek richtte zich met name op patiënten met de Ziekte van Pelizaeus-Merzbacher (PMD), een aandoening waarbij de zenuwcellen niet in staat zijn voldoende beschermende myelineschedes te produceren. Deze myelineschedes, die uit lipidevetten en eiwitten bestaan, beschermen de zenuwen tegen beschadiging en zorgen ervoor dat de zenuwen kunnen communiceren en de juiste elektrische signalen kunnen uitsturen die nodig zijn om te denken en te bewegen. Cholesterol, dat normaalgesproken wordt afgedaan als schadelijk en iets dat men zoveel mogelijk zou moeten vermijden, ondersteunt de productie en het onderhoud van de myelineschedes. Zonder cholesterol, zo tonen de onderzoeken aan, hebben mensen die aan PMD lijden – en mogelijk iedereen – een grotere kans om cognitieve ziektes en hersenachteruitgang te ontwikkelen. Vooral mensen die PMD hebben zijn bijzonder vatbaar voor zenuwschade als ze een voedingspatroon hebben met weinig cholesterol. Deze conclusie werd bevestigd door onderzoekers van het Max Planck Instituut in Duitsland, die twee groepen muizen met PMD onderzochten. De ene groep kreeg zes weken lang een dieet met veel cholesterol, de andere een dieet met weinig cholesterol. Bij de muizen die veel cholesterol binnenkregen stopte de cognitieve achteruitgang aantoonbaar, terwijl bij de muizen die weinig cholesterol toegediend kregen de achteruitgang alleen maar verder toenam. Alhoewel de onderzoekers zich vooral bezig hielden met cholesterol in relatie tot PMD zijn de conclusies opmerkelijk, omdat het onderzoek opnieuw bevestigt dat cholesterol voor iedereen noodzakelijk is ten behoeve van een gezonde hersen- en zenuwfunctie. Deze visie is al eerder naar voren gekomen in diverse andere onderzoeken, waaronder een uitgebreid onderzoek waarvan het rapport is gepubliceerd in het medisch tijdschrift Journal of American Physicians and Surgeons. De Amerikaanse medicus Shane Ellisonin weet de rol van cholesterol goed uit te leggen in zijn boek Health Myths Exposed: “Cholesterol verbindt de lipidemoleculen met elkaar, die de celmembranen stabiliseren. Cholesterol is daarom een essentiële bouwsteen voor alle weefsels in het lichaam. Het zou absurd zijn een molecuul dat zo belangrijk is voor de gezondheid te willen terugdringen. Je zou het kunnen vergelijken met een houten schuur, dat een metafoor is voor je lichaam, en de spijkers, die cholesterol voorstellen. Ga nu eens alle spijkers uit de schuur halen, wat zou er dan gebeuren? De schuur stort volledig in elkaar. Hetzelfde geldt ook voor het menselijk lichaam.”

  Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed veroorzaakt geen hart- en vaatziekten

  Zelfs de meest gerenommeerde medische instanties waarschuwen nog steeds dat een te hoog cholesterol in het bloed het risico op hart- en vaatziekten ernstig vergroot. Toch is ook deze stelling achterhaald, en wordt binnen medische kringen ook wel de ‘lipide hypothese’ genoemd. De meeste onderzoekers zijn tegenwoordig namelijk van mening dat de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten ontstekingen en oxidatieve stress zijn.

  Het is een complex onderwerp, maar kort samengevat komt het erop neer dat als cholesterol hart- en vaatziekten zouden veroorzaken dit zou moeten gelden voor alle leeftijden, bij zowel mannen als vrouwen en over de gehele wereld, en dat een laag cholesterol het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Echter, dit is allemaal niet het geval. Bijvoorbeeld, het percentage hart- en vaatziekten bij mannen van 65 jaar is tien keer zo hoog als bij mannen van 45 jaar, maar een onderzoeksrapport dat in 1994 is gepubliceerd in de Journal of American Medical Association (Krumholz et al.: “Lack of Association Between Cholesterol and Coronary Heart Disease Mortality and Morbidity and All-Cause Mortality in Persons Older Than 70 Years”) liet zien dat een hoog LDL cholesterolgehalte geen risicofactor is voor hart- en vaatziekten bij mensen ouder dan 70 jaar. Met andere woorden, er is geen verband tussen het cholesterolgehalte als risicofactor op oudere leeftijd en hart- en vaatziekten, terwijl mensen op oudere leeftijd wél veel vaker hart- en vaatziekten hebben. Cholesterol speelt hier dus geen rol. Een ander voorbeeld is het feit dat vrouwen veel minder vaak lijden aan hart- en vaatziekten, terwijl ze juist vaker een hoger cholesterolgehalte hebben. Tijdens de internationale Conference on Low Blood Cholesterol van 1990 (rapport: Jacobs et al., “Report of the Conference on Low Blood Cholesterol: Mortality Associations”, 1992). werden 11 grote onderzoeken bestudeerd waaraan 125.000 vrouwen hadden meegedaan, en men concludeerde dat er helemaal geen sprake was van een relatie tussen cholesterolgehalte in bloed en sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten. Ook blijkt dat cholesterol niet overal in de wereld een risicofactor is; er zijn zelfs bevolkingsgroepen die gemiddeld een zeer hoog cholesterolgehalte hebben maar tot de groep van mensen met het laagste percentage hart- en vaatziekten ter wereld behoren. Tenslotte zijn er ook meer dan 40 onderzoeken gedaan om vast te stellen of het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. En wat blijkt? Er overleden in de groep met mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikten net zoveel mensen als in de groep die deze medicijnen niet slikten. Het cholesterolgehalte in het bloed is dus niet van invloed op hart- en vaatziekten, en de typering ‘goed’ (HDL) en ‘slecht’ (LDL) cholesterol is dus ook onjuist.

  Het feit dat bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte de bloedvaten verstopt raken wordt overigens niet veroorzaakt door een te hoog cholesterolgehalte, het is een gevolg ervan. Bloedvaten raken verstopt door beschadigingen en de ontstekingsreacties die daardoor ontstaan. Als bloedvaten beschadigd raken gaan ze ‘verkalken’ door plakvorming, bloedverdikking en vernauwing van de bloedvaten. Deze combinatie van factoren kan leiden tot een hoge bloeddruk en hartaanvallen. Om de beschadigingen in de bloedvaten te herstellen geeft het lichaam een signaal af aan de lever om meer cholesterol te produceren, want hiermee kunnen de beschadigde cellen worden hersteld. Cholesterol is dus niet de veroorzaker van het dichtslibben van de aderen, maar het gevolg, en is onderdeel van een natuurlijk proces in het lichaam om zichzelf te herstellen. Mensen bij wie de aderen doorlopend beschadigd raken hebben last van chronische ontstekingsreacties en deze kunnen zeer levensbedreigend zijn.

  De gevaren van cholesterolverlagende medicijnen

  Cholesterol heeft dus een belangrijke functie in het lichaam. Het is daarom ook bijna waanzin om cholesterolverlagende medicijnen te gebruiken; ze zijn niet alleen volledig nutteloos en geldverspilling maar er kleven ook allerlei gevaren aan, omdat uit het eerdergenoemde onderzoeksrapport van Nature Medicine blijkt dat het zenuwstelsel ernstig kan worden beschadigd als de natuurlijke productie van cholesterol wordt onderdrukt. Ook wordt als het cholesterolgehalte in het lichaam te laag is de aanmaak van vitamine D in het lichaam afgeremd als het wordt blootgesteld aan zonlicht. Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht hebben zelfs ontdekt dat een te laag cholesterolgehalte in het bloed ernstige gezondheidsklachten kan geven en onder andere kan leiden tot depressies, waarschijnlijk omdat cholesterol de stofwisseling van serotonine beïnvloedt (Steegmans et al., 2000), agressief gedrag (Nash, 1998) en zelfs kanker (Alsheikh-Ali et al, 2007). Bovendien hebben cholesterolverlagende medicijnen heel veel bijwerkingen, zoals duizeligheid, geheugenverlies, een verzwakt immuunsysteem, leverproblemen, spierpijn en spierzwakte.

  Als je een verhoogd cholesterolgehalte hebt is het veel belangrijk na te gaan wat de veroorzaker daarvan is, dat wil zeggen waar en waarom er ontstekingsreacties in je lichaam zijn. Cholesterolverlagende medicijnen onderdrukken alleen de symptomen, maar pakken niet de oorzaak aan, je zult er dus niet beter van worden. Daarnaast kun je het risico op ontstekingen in het lichaam op allerlei natuurlijke manieren verminderen door je immuunsysteem te versterken en toxische stoffen en allergenen zoveel mogelijk te vermijden. Een goed immuunsysteem bouw je op met een gezond en gevarieerd voedingspatroon waar biologische groente en fruit een belangrijk onderdeel van zijn. Tevens is het belangrijk regelmatig te bewegen, goed te slapen en stress zoveel mogelijk te vermijden. Ook zijn er talloze voedingsstoffen en superfoods die specifieke immuunsysteem versterkende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, zoals:

  knoflook
  omega-3 rijke vis (bv. sardines, ansjovis)
  krill olie
  eieren
  kurkuma
  blauwe bessen
  walnoten
  gember
  granaatappels
  alfalfa
  broccoli
  groene thee
  gojibessen
  acaibessen
  rauwe cacao
  hennepzaad
  psyllium
  echinacea
  paddenstoelen
  colloïdaal zilver
  Kortom, als je de focus legt op goede voeding en ernaar streeft om telkens gezondheid aan je lichaam toe te voegen door middel van goede voeding, voldoende beweging en beter leren omgaan met stress dan hoef je je geen zorgen te maken over je cholesterol!”

 3. fijn stukje… dank hiervoor jesse.. en dieet volgen? niet direct.. ik ben al blij als ik genoeg eet.. dus..
  grts

 4. Beste Jesse,

  Ik sluit me aan bij Judith. De 2 artikelen spreken elkaar tegen. Als je het stuk over “LDL Cholesterol Verlagen – Noodzaak of Fabel?” voor waar aanneemt zou het zelfs helpen om zo’n proteïnedieet te volgen. Cholesterol is daarin blijkbaar geen probleem.
  Hoewel ik het met je eens ben dat diëten niet het juiste effect sorteren en een gezonde levenshouding en voedingspatroon beter en goedkoper voor je zijn, kan ik mij toch niet aan de indruk onttrekken dat hier sprake is van stemmingmakerij. “Volg toch vooral allemaal de adviezen van Jelle op want die heeft de wijsheid in pacht”.
  Ik denk dat op jouw eigen manier je net zo verkeerd bezig bent als alle anderen die geld willen verdienen aan de problemen van anderen.
  Dus voor je een beschuldigende vinger naar anderen uitsteekt, moet je misschien eerst de hand maar eens in eigen boezem steken.

 5. ik ben het hier ook helemaal mee eens wat Judith en Geert zeggen van het artikel over cholesterol als dingen elkaar tegenspreken wat moet je nog geloven.
  Iedereen die iets verkoopt heeft eigen belangen

 6. Ik snap het niet, jij weet dat het fout is, ik weet dat het fout is, en toch weet de regering het schijnbaar niet! Want zij laten ons die rotzooi gewoon kopen en eten.
  Wel zeuren dat de Gezondheidszorg te duur wordt, maar niks doen aan de rotzooi die in de Supermarkt verkocht wordt!
  Waarom? Willen ze ons ziek en/of dood hebben, en waarom???????????
  Ik snap het echt niet…………is niet logisch…….

 7. Beste Jesse,

  Is het Prodimed dieet hetzelfde?

 8. hoi jesse,
  wat ben ik geschrokken van je video.
  is herbalife en slimfast ook zo slecht?
  ik heb M.E. dit is voor mij het makkelijkst vol te houden.
  heb namelijk niemand die voor mij de gezonde boodschappen kan halen,
  dit is ook snel klaar te maken.
  als je van andere mensen afhangkelijk ben wordt het moelijk.
  hoe zit het met ongebrande amandelen?goed of niet?

 9. Wat ik al 30 jaar lang ervaar is dat ieder voor zich spreekt en elk vindt zijn dieet het beste en dat van een ander het slechtste ! ik heb al alle dieeten gevolgd van weight watchers tot proteinen dieet en ik kamp maar met 5 tot 10 kg overgewicht dus ik ben zeker niet het type die wacht tot ze 30 kg bijkomt .
  Om den duur helpt het gewone dieet niet meer en dan kan ik maar één ding ervaren en dat is het proteinen dieet te volgen voor een maand of 2 en dan terug overschakelen naar het gewone , het spijtige is dat mensen na het dieet alsook IK niet aan de verleiding kunnen weerstaan van zoet en zout en vet en dat is idd de boosdoener ! ps : is een vastenkuur dan zo gezond ???

 10. Beste Jesse,

  Ik volg dit dieet en ben erg tevreden met het resultaat tot nu toe.
  Ik ben het totaal oneens dat het onveilig zou zijn, je moet om de 2 weken op controle bij de dokter voor jou te wegen en de vooruitgang te bespreken. Als je een medisch ongemak hebt dan moet je hem direct bellen, als ik bijvoorbeeld hoofdpijn heb moet ik direct bellen of zelfs langs komen.
  Dat het ongezond zou zijn is ook niet waar, want vanaf het begin moet je groenten eten! Je mag niet alle groenten eten en van sommige maar 100 gram, maar zo leer je ook welke groenten allemaal suikers bevatten en welke goed voor jou zijn. Andere voeding mag niet buiten de groenten en de zakjes, maar hiervoor krijg je extra vitaminen en andere supplementen zodat je zeker niets te kort komt.
  Regelmatig wordt er bloed genomen om te zien hoe je lichaam reageert. Ik zie er dus echt geen kwaad in. Ik geef toe dat het een zwaar dieet is, maar als je die kilo’s ziet verdwijnen met gemiddeld 500gram per dag sla je je er wel door!
  Bovendien als je verder ongezond blijft eten zal je gezondheid veel slechter zijn als een Pronokal patiënt die op voorhand zorgvuldig gescreend wordt waardoor de kans op complicaties veel lager ligt.
  Ik stel voor dat je voor je een artikel schrijft voldoende research doet, want iedereen die aan een zwaar dieet begint doet dat en weet waaraan die gaat beginnen.

 11. Beste u slaat de bal helemaal mis. Kent u een dieet waar u onder dokter begeleiding staat ? Waar uw bloed gecontroleerd wordt ? Uiteraard pas het niet in uw winkel dit dieet maar u hoeft daarom geen onwaarheden te vertellen. Dit is het ideale dieet voor obesitas patiënten.

 12. Er zit misschien iets van waarheid in je tekst maar het is dan ook verre van volledig. Het makkelijk om een systeem af te breken door cruciale informatie weg te laten.

  Ik heb het Pronokal dieet gevolgd en heb er geen spijt van.
  Dat je lichaam belast wordt is waar maar het is net daarom dat je eerst medische testen moet doorstaan om te kijken of je wel in aanmerking komt. Tijdens het hele parcours (8 fases) wordt je op de voet opgevolgd door een arts die de nodige onderzoeken doet om bij falen op tijd in te grijpen (bloed monitoren, hart, bloeddruk, urine,….enz.).
  Begeleiding heb je ook van een diëtiste en bewegingscoach waarbij je ten alle tijden terecht kunt met vragen en advies.

  Tevens bestaat het dieet niet enkel uit proteïnen voeding. Je moét elke dag en dit vanaf dag 1 minstens 2 maal groenten eten, eenmaal koud en eenmaal warm.

  Ikzelf zit nu in de laatste fase, 8 en eet nu opnieuw “normale” voeding maar gebalanceerd en op maat om mijn gewicht te behouden.
  Mijn Cholestorol gehalte is gedaald van 418 naar 114 en mijn bloeddruk van 16-12 naar 12 – 8. Alle medicijnen die ik daar voor moest nemen zijn verleden tijd geworden.

  Ik voel me nu goed in mijn vel!

  De prijs? In totaal heb ik 1882,00 euro uitgegeven maar dit was ik op die periode ook kwijt geweest aan junkfood, frieten met mayonaise en medicijnen.

  Een Pro – PronoKaller.

 13. Madam,

  ik volg het dieet en heb me nooit eerder zo goed gevoeld. Het volhouden is nooit een probleem. Begeleiding van diëtiste en dokter gebeurt wekelijks. WTF zou het ongezond zijn ? Papier (websites) is gewillig. U verkondigt vanalles met een kankerbedreiging die zogezegd wetenschappelijk onderzocht is, er bovenop ! Toon die studie eens ? Er is een wetenschappelijke studies over alles wat op internet staat dat 99% gezever is uit eigenbelang en winstbejag. Dus : bezint eer je begint !

  Groeten, Yves

 14. Totaal niet eens met Iw statements, pronokal werkt perfect als je het perfect toepast zoals je arts je voordraagt, net het zelfde met een antibiotica of dergelijke geneesmiddelen, ga je echter je eigen gang en sla je advies in de wind dan pas is iets gevaarlijk, ik verloor 18 k door pronokal , deze wijze leerde me stap voor stap afvallen maar niet alleen dat maar voornamelijk GEZOnDEr leven! Pronokal is geen wondermiddel maar een HuLP middel! Grtz christof

 15. Vanaf de start van het Pronokaldieet moet je 2 keer per dag een ruime hoeveelheid groenten eten, 1 keer rauw en 1 keer bereid. Per keer ongeveer 300 g. Dit is niet terug te vinden in uw bespreking. Verder wordt geleidelijk aan weer tot een gewone voeding gekomen.

 16. iedereen spreekt datpronocal duus is en ongezond hoeveel mensen laten hun bloed trekken om de 14 dagen en alle testen doen en trouwens voor 9 euro per dag kan je nergens 2 x per dag eten

 17. Ik ben sedert 14 febr ook aan dit dieet begonnen en ben reeds 10 kg afgevallen.
  Ik ben heel erg tevreden en niet alleen omdat die kilo’s eraf zijn, ook brengt dit met zich mee, dat ik, wat ik eigenlijk niet wist… dat heeft de dokter, waar ik voor mijn pronokal-dieet nu om de 14 dg kom, mij bij mijn eerste onderzoek verteld…
  ik stond nl. op het punt om diabeet te worden…..
  Ik kan jullie ondertss vertellen dat dit sedert ik het pronokal- dieet volg, volledig is opgelost, van ‘suiker’ is nu niets meer te merken, als ik Pronokal niet had leren kennen, wie weet wat er verder zou gebeurd zijn…
  Mijn colestorol is ook perfect !
  En ik kan nog meer vertellen… sedert ik nu 10 kg minder weeg is ook mijn rugpijn zo goed als verdwenen !
  En wat “kanker” betreft… het is tegenwoordig heel moeilijk om nog ergens iets te vinden dat NIET geassosieerd wordt met “kanker” moest men op alles ingaan, dan mag men gewoon niets meer eten of drinken !
  Ik ga voor -min 20 kg, dus ben nu op de helft… ik moet nog veel ondervinden, dat geef ik toe, maar het is idd zo, dat iedereen wél weet, hoe dan ook, als je in je oude gewoonten hervalt, weer veel te veel zoet en vet en alles gaat eten, met andere woorden, weer ongezond gaat eten, dan komen de kilo’s er gegarandeerd zo snel als wat terug bij… dat is ALTIJD al zo geweest !
  Ik vind het gewoon erg dat PRONOKAL hier zo afgebroken wordt en ik zal mij hierdoor zéker niet laten ontmoedigen !
  Ik zeg enkel maar : DANK JE WEL PRONOKAL !

  Grtjes Ann 🙂

 18. Ik kan me alleen maar aansluiten bij de mening van Ann. Ik vecht sinds geruime tijd met mijn weegschaal. Ondanks het feit dat ik veel sport een een gezonde levensstijl had, gingen de overtollige kilo’s er niet af. Sinds ik 2 weken pronokal volg, strikt want dat moet, is er toch al 6kg af (streefdoel -15kg). Ik merk nu wel dat ik veel meer groenten eet dan voordien en dat dit ook wel het grote struikelblok voordien was. Als je al die moeite doet om af te vallen moet je niet zo stom zijn om nadien naar suiker, koolhydraten en ongezond vet te grijpen. Ik ben blij dat ik goed bezig ben, want ik ben tenslotte opgevolgd door een arts, om de twee weken, die “halleluja” in mijn bloed ontdekte dat ik al geruime tijd sukkel met een tekort aan B13, vandaar mijn klachten over constant moe zijn. Die zijn nu ook als sneeuw voor de zon verdwenen, dus ik ben zeker VOOR pronokal!
  De opvolging van de dietiste van pronokal vind ik ook super. Zomaar iemand die je opbelt om te vragen hoe je je voelt, of je geen beperkingen ondervindt in je dagelijkse leven, je echt moed geeft, chapeau ook voor die mensen.

 19. Heel goed stukje Jesse. Ik kamp met overgewicht en zag dat pronokal-dieet wel zitten, toen ik de nadelen las. Ik zelf heb al een te hoog chlorestol hdl hoger dan ldl.
  Ik ben een ander dieet begonnen en had jouw boekje toevallig enkele weken geleden al gekocht. Dus toch maar langzamer en gezonder en sporten.
  Succes met o.a. jouw boekje.

 20. Best vervelend dat de ketose dieet weer zo wordt afgebroken.
  Ons lichaam is niet lomp he, er zit duizende jaren en meer aan genetisch code in ons, allemaal zorgvuldig opgebouwd zodat we kunnen overleven.

  Het lichaam slaat vet op als we teveel calorieën tot ons nemen.
  Dat geef me toch al het idee dat ketose een belangerijk systeem is om ons energie te voorzien!
  Waarom zou het lichaam op deze manier energie metaboliseren als het schadelijk voor ons was?
  Vetten en proteïne ware vroeger de hoofd bron van onze voeding, pas lang daarna zijn we begonnen met intensief koolhydraten te consumeren, het is misschien een makkelijk en veilig energie bron voor ons lichaam maar erg goed springen we er niet mee om, zie obesitas, suiker verslaving.

  Vergeet niet dat het lichaam zich onnoemelijk goed kan aan passen, het is daarom dat we al met 7 miliard zijn @.@
  Met andere woorden: het lichaam kan tegen een stootje.
  Ik vindt de ketose dieet personelijk een superieur voedings stijl. Heb je teveel vet? Dan eet je net zo strengte dat je 100%in ketose komt, in 4 tal weken verlies je veel gewicht (voornamelijk vet, spier afbraak voorkom je door veel proteïne te eten) kom je op je gewenst gewicht dan schakel je over op half ketose, of minimaal door alleen smorgens veel complexe koolhydraten te eten. Zo voorkom je uitputting en onstabiele bloedsuikerspiegels.

 21. heb 2 jaar geleden het pronokal dieet gevolgd met de begeleiding van mijn huisarts. De gevolgen bleven niet uit. Na een 7 tal weken kreeg ik leverproblemen, wat resulteerde in het verwijderen van mijn galblaas. Mij zus was ondertussen ook begonnen met het dieet bij haar huisarts. Je houd het niet voor mogelijk, maar krek 7 weken na de start kreeg ook zij leverproblemen en werd haar gal verwijdert. Onze huisarts volgde ook zelf het dieet. Het gevolg….. inderdaad galblaas verwijdert. Een lichtje begon ons op te gaan. Diezelfde huisarts vertelde me onlangs gestopt te zijn met het begeleiden van het pronokal dieet. Je gelooft het nooit, maar nog iemand in haar praktijk had dus hetzelfde voor. Meestal hoor je dat het slecht voor de nieren is, maar ik had nooit gehoord dat het slecht was voor de lever. Het positieve aan mijn dieet is dat ik wel 25 kg was afgevallen op 12 weken tijd en die er nog steeds af zijn, maar ik dit wijt aan gezond eten en veel bewegen. Moraal van het verhaal: denk goed na voor je er aan begint.

 22. Raar maar waar.
  Het werkt echt dit dieet dat is een feit.
  heb 4 vrouwen van me werk.
  3 daarvan waren echt flink en gezet.
  binnen aantal maanden echt een wereld van verschil.
  De 4e was zo door geslagen dat ze maanden thuis zat en annorexia er aan over gehouden heeft.

  Een zeer bizar zieke afval methode

 23. Dit artikel klopt indien het gaat over onbegeleid experimenteren met proteïnes. Pronokal is dat echter allerminst! Ik herken niets in de beschrijving hierboven. Pronokal vereist dat je vanaf fase 1 bijzonder veel en gevarieerd groeten eet. Dat is geen optie, maar een vereiste en een dokter die zijn werk goed doet, wijst zijn patiënten hier ook op. De regelmatige opvolging (incl. regelmatig urine- en bloedonderzoek) biedt de beste garantie op een verantwoord programma. Ik ben zelf ruim 35 kg afgevallen en heb in de 7 maand die ik daar voor nodig had ook een heel ander levensstijl ontwikkeld. Op gewicht blijven kost me geen moeite en ik ben zowaar verslingerd geraakt aan sport. Dit programma (want Pronokal is eigenlijk geen “dieet”) werkt als je het eerlijk en correct opvolgt. Maar ook als je vertrekt met het besef dat je uiteindelijk je levensstijl grondig zal moeten bijsturen. Mensen die er enkel een spektakeldieet in zien, zullen vast en zeker bedrogen uitkomen. Dit artikel klopt langs geen kanten. Het gaat niet over Pronokal (de auteur weet niet waar ze het over heeft) en wil zich verantwoorden door lukraak wat losse wetenschappelijke studies rond te strooien. De sleutel tot een verantwoord Pronokal programma zit bij de dokter die de begeleiding doet. Er zijn er die dat heel precies en correct doen, maar er zijn er ook die er enkel een inkomstenbron in zien. Pronokal zou die mensen beter moeten screenen en er de amateurs uit moeten filteren. Maakt je dokter geen tijd om alles precies uit te leggen en je goed te begeleiden, zoek dan een andere coach! Het maakt een wereld van verschil!

 24. I thought that the launch of Cerebus Downloads would be the highlight of my day, but this is even better!What a rotcar-loesler ride the past two months have been, not just for Dave, but for every fan of his work.Thanks for making my day.

 25. Ik heb hier bij wijze van spreken al 73 verschillende meningen over Pronokal gelezen.
  Veel pro, maar ook heel wat contra.
  Logisch want ieder lichaam is verschillend. Elke mens bestaat uit een complexe chemische/biologische cluster. Die daarenboven nog eens een geheugen heeft (lees erfelijkheid). In dat laberatorium waar duizend-en-een verschillende stoffen en energieën in circuleren, is het moeilijk om exacte wetenschap op los te laten. Wat goed is voor de ene is daarom niet altijd goed voor de andere. De ene krijgt bij een combinatie van bepaalde facturen kanker en de andere niet. Iedereen heeft een andere moleculaire samenstelling. En dan hebben we het nog niet over atomen gehad. En de nog kleinere samenstellingen die we nog niet kunnen definiëren of ontdekt hebben. Al die moleculen in ons lichaam hebben invloed op elkaar. Daardoor krijgen we een grote variatie aan effecten als je bepaalde voeding, bepaalde zuurstofkwaliteit en omgevingsfactoren er aan toevoegt of wegneemt. Maar! Ons lichaam is ongelooflijk aanpasbaar. Veel wendbaarder dan dieren. Hoeveel dieren zijn er niet met luisterven bedreigt?Mensen daarentegen niet. De wereldpopulatie blijft groeien. We staan bovenaan in de voedselketen. Onze grootste bedreiging zijn wij zelf.

  Eén molecule echter legt de basis voor alle leven alles en dat is zuurstof!. Zonder zuurstof geen blauwe planeet en geen leven. Een mens (en we lopen hier toch al ettelijke honderduizenden jaren rond) is niet gemaakt om zo passief te leven zoals we tegenwoordig doen. Alles is geautomatiseerd. Ook dat geeft veel pro en contra. Pas de laatste honderd jaar is ons leven met de dag onrustwekkend passiever geworden. De vorige tienduizenden jaren bewogen we veel meer. We trokken rond, jaagden en werden uiteindelijk landbouwers en gingen in fabrieken werken.
  Wat je ook onderneemt. Zonder een dagelijkse ‘gezonde’ lichaamsbeweging wordt elke poging tot het opnieuw bekomen en nadien behouden van een normaal lichaamsgewicht, veel moeilijker.
  Zuurstof is de belangrijkste verbrandingscomponent. Extra zuurstof = extra verbranding. Te weinig zuurstof = slechte verbranding. Of je het nu draait of keert, Pronokal (ik volg de kuur zelf ook) laat heel wat achter in je lichaam. Zoals met je auto, krijg je dan roet (afvalstoffen).
  Da’s precies wat er in ons lichaam ook gebeurd. Hoe meer roet, hoe trager onze motor en hoe inefficienter we worden. Een goede kachel (lees gezond lichaam) heeft voldoende zuurstof nodig. Beweging dus. Dan pas geeft het warmte (lees energie). Een goede verbranding op basis van dagelijkse beweging verbrand die extra afvalstoffen. Het geeft energie aan onze lever, die het labartorium (filter met meer dan 600 functies) van ons lichaam is. Afvalstoffen die niet verbrand worden, blijven in ons lichaam en hersenen. Er is geen enkel orgaan in ons lichaam dat zoveel zuurstof toevoer nodig heeft. Ons bloed transorteert die zuurstof. Maar ook de afvalstoffen die het niet gezuiverd heeft gekregen.

  De rest volgt en niet omgekeerd. Als je dagelijks beweegt en af en toe wat intensiever (cardio) om je lichaam wat uit te dagen.
  Mijn conclusie: wat voor de ene werkt, werkt niet altijd voor de andere. Een pronokal dieet (en wellicht ook nadere) zetten je aan tot bewuster met je leven om te gaan.

  Zuurst Is de belangrijkste levenscomponent die onze aarde ons biedt. Wat grappig is: je zet Een tweede element is gezonde voeding (met minder kolydraden omdat we gemiddeld veel passiever leven dan onze voorouders). Uit onderzoek blijkt dat de generatie die tijdens de oorlogen leefden een sterke generatie was. Een tijd ontbering maakt ons lichaam sterker
  In ketose gaan is af en toe niet slecht. Zeker niet als je iets in beweging wil zetten als gevolg van overgewicht. En een derde onmisbaar basiselement is voldoende en regelmatige nachtrust. Als het vroeger donker werd, dan gingen we slapen. En we stonden terug op als het licht was. Dat hebben we honderduizenden jaren gedaan. Tot het vuur werd uitgevonden.
  Tot slot nog een laatste bedeking. Ik lees op dit forum niets over het effect dat onze erfelijkheid op ons heeft. Mijn moeder zij altijd: Je bent:
  1 wat je eet,
  2 met wie je omgaat (je omgeving)
  3 en je erfelijkheid

  Met andere woorden 1/3 van je leven kan je niet veranderen. Maar die andere 2/3 hebben we in onze handen. In feite beslissen we daar zelf over.

 26. Ik volg Pronokal al vijf weken . Al
  8 kilo verloren . Heel tevreden er van . Geen ongemakken . Denk dat de meeste jaloers zijn . Het is namelijk niet goed koop

Geef een reactie