LDL Cholesterol Verlagen – Noodzaak of Fabel?

Hart- en vaatziekten vormen wereldwijd een ernstig probleem en zijn verantwoordelijk voor 30% van alle jaarlijkse overlijdensgevallen in Nederland. Wetenschappers en medici zijn al decennia lang op zoek naar de oorzaken van hart- en vaatziekten en kwamen zo’n tien jaar geleden tot de conclusie dat een te hoog LDL cholesterolgehalte (het ‘slechte’ cholesteroltype) in het bloed de belangrijkste risicofactor is voor hart- en vaatziekten en dat dit te hoge cholesterolgehalte onder andere veroorzaakt wordt door cholesterolrijke voeding. Tot op de dag van vandaag houden gerenommeerde instanties zoals het Voedingscentrum en de Hartstichting en de meeste artsen zich bij dit standpunt, daarom slikken veel mensen cholesterolverlagende medicijnen en kunnen we overal lezen dat we beter niet al te veel cholesterol moeten eten. Echter, steeds meer medische experts komen tot het inzicht dat cholesterolrijke voeding niet verantwoordelijk is voor hoge LDL cholesterolwaarden in het bloed, en dat die op hun beurt helemaal geen hart- en vaatziekten veroorzaken.

Cholesterolrijke voeding is veel gezonder dan gedacht

Dat cholesterolrijke voeding (bv. eieren, garnalen, vlees, vette vis, schaaldieren) niet leidt tot een hoger cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten is onder andere uitgebreid aangetoond in de Framingham Heart Study, een project van de Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) en de Universiteit van Boston dat al sinds 1948 loopt en daarmee momenteel het langst lopende onderzoek naar hart- en vaatziekten is. Aan de hand van dit onderzoek is aangetoond dat er geen enkele relatie is tussen cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten. Onder de inmiddels ruim vijftienduizend onderzochte mannen en vrouwen was het percentage hart- en vaatziekten bij de groep die cholesterolrijk at bijna even hoog als bij de groep die een cholesterolarm voedingspatroon had. Zelfs de wetenschappelijke grondlegger van de mythe rond cholesterolrijke voeding, Ancel Keys, kwam in 1997 terug op zijn conclusies en gaf toe dat er totaal geen verband is tussen cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten, “tenzij je een kip of konijn bent”, zei hij, want hij had zijn eerdere conclusies gebaseerd op proeven bij kippen en konijnen die ten opzichte van mensen een sterk afwijkend voedingspatroon en metabolisme hebben en daardoor volkomen anders reageren op cholesterolrijke voeding.

Een onderzoeksrapport dat onlangs gepubliceerd is in het Amerikaanse tijdschrift Nature Medicine laat zelfs zien dat het eten van cholesterolrijke voeding juist heel goed is en helpt bij de productie van een belangrijke stof in het zenuwstelsel die de zenuwcelfunctie ondersteunt en het risico op hersenaandoeningen zoals de Ziekte van Parkinson en Alzheimer verlaagt. Het onderzoek richtte zich met name op patiënten met de Ziekte van Pelizaeus-Merzbacher (PMD), een aandoening waarbij de zenuwcellen niet in staat zijn voldoende beschermende myelineschedes te produceren. Deze myelineschedes, die uit lipidevetten en eiwitten bestaan, beschermen de zenuwen tegen beschadiging en zorgen ervoor dat de zenuwen kunnen communiceren en de juiste elektrische signalen kunnen uitsturen die nodig zijn om te denken en te bewegen. Cholesterol, dat normaalgesproken wordt afgedaan als schadelijk en iets dat men zoveel mogelijk zou moeten vermijden, ondersteunt de productie en het onderhoud van de myelineschedes. Zonder cholesterol, zo tonen de onderzoeken aan, hebben mensen die aan PMD lijden – en mogelijk iedereen – een grotere kans om cognitieve ziektes en hersenachteruitgang te ontwikkelen. Vooral mensen die PMD hebben zijn bijzonder vatbaar voor zenuwschade als ze een voedingspatroon hebben met weinig cholesterol. Deze conclusie werd bevestigd door onderzoekers van het Max Planck Instituut in Duitsland, die twee groepen muizen met PMD onderzochten. De ene groep kreeg zes weken lang een dieet met veel cholesterol, de andere een dieet met weinig cholesterol. Bij de muizen die veel cholesterol binnenkregen stopte de cognitieve achteruitgang aantoonbaar, terwijl bij de muizen die weinig cholesterol toegediend kregen de achteruitgang alleen maar verder toenam. Alhoewel de onderzoekers zich vooral bezig hielden met cholesterol in relatie tot PMD zijn de conclusies opmerkelijk, omdat het onderzoek opnieuw bevestigt dat cholesterol voor iedereen noodzakelijk is ten behoeve van een gezonde hersen- en zenuwfunctie. Deze visie is al eerder naar voren gekomen in diverse andere onderzoeken, waaronder een uitgebreid onderzoek waarvan het rapport is gepubliceerd in het medisch tijdschrift Journal of American Physicians and Surgeons. De Amerikaanse medicus Shane Ellisonin weet de rol van cholesterol goed uit te leggen in zijn boek Health Myths Exposed: “Cholesterol verbindt de lipidemoleculen met elkaar, die de celmembranen stabiliseren. Cholesterol is daarom een essentiële bouwsteen voor alle weefsels in het lichaam. Het zou absurd zijn een molecuul dat zo belangrijk is voor de gezondheid te willen terugdringen. Je zou het kunnen vergelijken met een houten schuur, dat een metafoor is voor je lichaam, en de spijkers, die cholesterol voorstellen. Ga nu eens alle spijkers uit de schuur halen, wat zou er dan gebeuren? De schuur stort volledig in elkaar. Hetzelfde geldt ook voor het menselijk lichaam.”

Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed veroorzaakt geen hart- en vaatziekten

Zelfs de meest gerenommeerde medische instanties waarschuwen nog steeds dat een te hoog cholesterol in het bloed het risico op hart- en vaatziekten ernstig vergroot. Toch is ook deze stelling achterhaald, en wordt binnen medische kringen ook wel de ‘lipide hypothese’ genoemd.  De meeste onderzoekers zijn tegenwoordig namelijk van mening dat de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten ontstekingen en oxidatieve stress zijn.

Het is een complex onderwerp, maar kort samengevat komt het erop neer dat als cholesterol hart- en vaatziekten zouden veroorzaken dit zou moeten gelden voor alle leeftijden, bij zowel mannen als vrouwen en over de gehele wereld, en dat een laag cholesterol het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Echter, dit is allemaal niet het geval. Bijvoorbeeld, het percentage hart- en vaatziekten bij mannen van 65 jaar is tien keer zo hoog als bij mannen van 45 jaar, maar een onderzoeksrapport dat in 1994 is gepubliceerd in de Journal of American Medical Association (Krumholz et al.: “Lack of Association Between Cholesterol and Coronary Heart Disease Mortality and Morbidity and All-Cause Mortality in Persons Older Than 70 Years”) liet zien dat een hoog LDL cholesterolgehalte geen risicofactor is voor hart- en vaatziekten bij mensen ouder dan 70 jaar. Met andere woorden, er is geen verband tussen het cholesterolgehalte als risicofactor op oudere leeftijd en hart- en vaatziekten, terwijl mensen op oudere leeftijd wél veel vaker hart- en vaatziekten hebben. Cholesterol speelt hier dus geen rol. Een ander voorbeeld is het feit dat vrouwen veel minder vaak lijden aan hart- en vaatziekten, terwijl ze juist vaker een hoger cholesterolgehalte hebben. Tijdens de internationale Conference on Low Blood Cholesterol van 1990 (rapport: Jacobs et al., “Report of the Conference on Low Blood Cholesterol: Mortality Associations”, 1992). werden 11 grote onderzoeken bestudeerd waaraan 125.000 vrouwen hadden meegedaan, en men concludeerde dat er helemaal geen sprake was van een relatie tussen cholesterolgehalte in bloed en sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten. Ook blijkt dat cholesterol niet overal in de wereld een risicofactor is; er zijn zelfs bevolkingsgroepen die gemiddeld een zeer hoog cholesterolgehalte hebben maar tot de groep van mensen met het laagste percentage hart- en vaatziekten ter wereld behoren. Tenslotte zijn er ook meer dan 40 onderzoeken gedaan om vast te stellen of het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. En wat blijkt? Er overleden in de groep met mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikten net zoveel mensen als in de groep die deze medicijnen niet slikten. Het cholesterolgehalte in het bloed is dus niet van invloed op hart- en vaatziekten, en de typering ‘goed’ (HDL) en ‘slecht’ (LDL) cholesterol is dus ook onjuist.

Het feit dat bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte de bloedvaten verstopt raken wordt overigens niet veroorzaakt door een te hoog cholesterolgehalte, het is een gevolg ervan. Bloedvaten raken verstopt door beschadigingen en de ontstekingsreacties die daardoor ontstaan. Als bloedvaten beschadigd raken gaan ze ‘verkalken’ door plakvorming, bloedverdikking en vernauwing van de bloedvaten. Deze combinatie van factoren kan leiden tot een hoge bloeddruk en hartaanvallen. Om de beschadigingen in de bloedvaten te herstellen geeft het lichaam een signaal af aan de lever om meer cholesterol te produceren, want hiermee kunnen de beschadigde cellen worden hersteld.  Cholesterol is dus niet de veroorzaker van het dichtslibben van de aderen, maar het gevolg, en is onderdeel van een natuurlijk proces in het lichaam om zichzelf te herstellen. Mensen bij wie de aderen doorlopend beschadigd raken hebben last van chronische ontstekingsreacties en deze kunnen zeer levensbedreigend zijn.

De gevaren van cholesterolverlagende medicijnen

Cholesterol heeft dus een belangrijke functie in het lichaam. Het is daarom ook bijna waanzin om cholesterolverlagende medicijnen te gebruiken; ze zijn niet alleen volledig nutteloos en geldverspilling maar er kleven ook allerlei gevaren aan, omdat uit het eerdergenoemde onderzoeksrapport van Nature Medicine blijkt dat het zenuwstelsel ernstig kan worden beschadigd als de natuurlijke productie van cholesterol wordt onderdrukt. Ook wordt als het cholesterolgehalte in het lichaam te laag is de aanmaak van vitamine D in het lichaam afgeremd als het wordt blootgesteld aan zonlicht. Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht hebben zelfs ontdekt dat een te laag cholesterolgehalte in het bloed ernstige gezondheidsklachten kan geven en onder andere kan leiden tot depressies, waarschijnlijk omdat cholesterol de stofwisseling van serotonine beïnvloedt (Steegmans et al., 2000), agressief gedrag (Nash, 1998) en zelfs kanker (Alsheikh-Ali et al, 2007). Bovendien hebben cholesterolverlagende medicijnen heel veel bijwerkingen, zoals duizeligheid, geheugenverlies, een verzwakt immuunsysteem, leverproblemen, spierpijn en spierzwakte.

Als je een verhoogd cholesterolgehalte hebt is het veel belangrijk na te gaan wat de veroorzaker daarvan is, dat wil zeggen waar en waarom er ontstekingsreacties in je lichaam zijn.  Cholesterolverlagende medicijnen onderdrukken alleen de symptomen, maar pakken niet de oorzaak aan, je zult er dus niet beter van worden. Daarnaast kun je het risico op ontstekingen  in het lichaam op allerlei natuurlijke manieren verminderen door je immuunsysteem te versterken en toxische stoffen en allergenen zoveel mogelijk te vermijden. Een goed immuunsysteem bouw je op met een gezond en gevarieerd voedingspatroon waar biologische groente en fruit een belangrijk onderdeel van zijn. Tevens is het belangrijk regelmatig te bewegen, goed te slapen en stress zoveel mogelijk te vermijden. Ook zijn er talloze voedingsstoffen en superfoods die specifieke immuunsysteem versterkende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, zoals:

  • knoflook
  • omega-3 rijke vis (bv. sardines, ansjovis)
  • krill olie
  • eieren
  • kurkuma
  • blauwe bessen
  • walnoten
  • gember
  • granaatappels
  • alfalfa
  • broccoli
  • groene thee
  • gojibessen
  • acaibessen
  • rauwe cacao
  • hennepzaad
  • psyllium
  • echinacea
  • paddenstoelen
  • colloïdaal zilver

Kortom, als je de focus legt op goede voeding en ernaar streeft om telkens gezondheid aan je lichaam toe te voegen door middel van goede voeding, voldoende beweging en beter leren omgaan met stress dan hoef je je geen zorgen te maken over je cholesterol!

Wil jij weten hoe je elke dag gezondheid aan je lichaam kunt toevoegen? Dan is de DVD-set Gezonde Gewoontes misschien wat voor jou. Aan de hand van deze DVD’s leer je stap voor stap hoe 19 simpele (voedings)gewoontes je gezonder én slanker maken.

Share:

40 comments

  1. Ik mis in het rijtje voeding, met stip bovenaan: kokosolie!!

  2. Ongelooflijk!! Ik heb een verminderde nierfuntie door een sepsis,gehandicapt aan onderarmen en handen,onderbenen en voeten.Jarenlang moest ik t.b.v. de nieren bloeddrukverlagers en de cholesterolverlagers slikken. Was er doodmoe van,veel meer pijn en kon op een gegeven moment zelfs de trap niet meer op.Erg wanhopig mede omdat er gewoon niet geluisterd werd. Heb alle medicatie in ene keer eruit gegooid en na een maand kon ik al beter lopen en bewegen.Er werd me op het hart gedrukt dat ik ze toch moest nemen en kreeg andere med. En weer dezelfde reactie. Ben begonnen met meer natuurvoeding,meer balans in de voeding. Erg moeilijk vanwege eiwitbeperking maar het lukt. Cholesterolverlagers er definitief uitgegooid,dan maar hoger gehalte. Maar nu kan ik weer een blokje om met de fiets,kan de trap op zonder me vast te moeten houden. Dus voor mij geen cholesterolverlagers meer.
    met vriendelijke groet,Marjo

  3. en dit vergat ik nog te melden: Heb nu vloeibare Vitamine D,bleek er een erg tekort aan te hebben………..dus ik bedoel maar.
    Marjo

  4. Wat ik nu allemaal niet meer begrijp..en daar zou ik nu wel eens een eerlijk antwoord op willen.
    Ik heb een slecht werkende schildklier sinds 2003. Kwam daar notabene zelf achter, ook zoiets.
    Slik thyrax sindsdien.
    Na wat instellingsproblemen ging mijn cholesterol ook omhoog. Blijkt dat dit ook door een lage schildklierwerking wordt veroorzaakt.
    Moest van de huisarts meteen aan de simvastatine en dat gebruik ik dus sindsdien ook.
    Niet dat ik er mij beter door ben gaan voelen.
    Slik q10 200 Mgr per dag erbij vanwege al die bijwerkingen.

    Ik ben er anderhalf jaar geleden eens mee gestopt. En toen kreeg ik ook de wind van voren van de huisarts.
    Ik ben nu 52 en voel me soms 70.

    Mijn vraag is dan ook; waarom wordt er niet ingegrepen en waarom worden wij zo voor de gek gehouden.

    En wie kan mij helpen… de goede keuze te maken.

    Dank

  5. Welke waarde is een te laag cholesterol gehalte? Ik heb cholesterol verlagende medicijnen vanwege diabetes. Maar bij de constatering van diabetes stellen ze een lagere cholesterol grens juist ivm hart en vaat ziekten. En ik zit nu al bijna onder deze strengere grens. Maar wel met een vitD tekort.

  6. Hoe zijn jouw waardes nu mbt je cholesterol Marjo?

  7. Dat gaat ook samen met diabetes net als met een traagwerkende schildklier.
    Het lijkt wel gevolg op gevolg en hoe meer er is hoe meer je weer moet slikken.

    De normaalwaarden zijn te lezen via het internet. Toets maar een cholesterolwaarden in.

  8. Marjo schreef dat ze een tmkort had aan Vit. D
    Nou lieve mensen ga er maar vanuit dat vrijwel iedereen die dit leest ook een tekort heeft.
    We krijgen weinig zonlicht op onze huid. Waarom: omdat we zonbeschermingsfactoren gebruiken.
    Die laat dus de broodnodige zonnestralen niet toe in onze huid.
    Kortom suppleer dagelijks met een goede Vit D van Orthica of Bonusan of Now en je krijgt stap voor stap je Vit, D niveau weer op peil.
    Een tekort aan Vit d geeft ook depressiviteits klachten enz enz.
    Gebruik huidverzorgingsproducten die ook natuurlijk zijn en zonder SPF. Dus schoon van binnen en van buiten. Als je geen zonnebril draagt kun je minder lang tegen in de zon zitten. Je hersenen waarschuwen dan dit wordt te heet. Let je op deze signalen dan verbrandt je echt niet, tenzij je een erg gevoelige huid hebt, dan moet je alleen in de vroege of late uurtjes in de zon zitten.

  9. Wie er nu wel of niet gelijk heeft laat ik in het midden, maar is ‘t nu niet beter deze discussie te voeren met de artsen welke de medicijnen voorschrijven. Dan lopen wij als gebruikers niet steeds tegen het welles nietes aan. Ook jullie promoten allerlei boeken en dus handig deze kapstok te gebruiken en mensen in het ongewis te brengen. Ook de farmaceutische wereld heeft belangen, maar jullie net zo erg.
    Ik persoonlijk ben al twee maal gestopt met verlagers maar al twee maal geadviseerd weer te beginnen, ondanks dat ik me niet voor kan stellen dat een cardioloog baat heeft bij het voorschrijven. Dus die geloven waarschijnlijk in een ander sprookje.

    Wat was er eerder de kip of het ei, wie zal het weten. Een ieder spint er garen bij, dat is in iedergeval de waarheid.

  10. Beate Wim,
    Waar ik dan benieuwd naar ben is wat jouw waarden zijn geworden na het stoppen van de statines.
    En wat is er veranderd nu je misschien gestopt bent na aanleiding van dat je schrijft, 2 x gestopt te zijn.

    Natuurlijk zijn de farmaceuten gebaad bij verkoop. Destijds via Radar, de cholesterol leugen.
    De farmaceuten hebben dit in een financieel kader geplaatst en hebben de verliezen besproken na het programma Radar omdat massaal er gestopt werd met slikken gezien de klachten bij slikkers.
    Na een jaar, gepusht door de huisartsen en specialisten om door te gaan met slikken van statine-gebruikers en de farmaceut heeft de financiële situatie weer beken met betrekking op de winst.
    Een plus en min som erop los gelaten.
    Het gaat niet om gezondheid dus alleen maar om de winst van de verkoop en de strop van de gestopte statine gebruikers.

    Daarom de angst wat artsen inboezemen om te blijven slikken.

    Er wordt zoveel geschreven over de onzin van een hoog cholesterol.
    Ik weet het even niet meer.
    Dus met andere woorden moet je het risico dus zelf nemen en afwachten wat er met de jaren gaat gebeuren… ?

  11. Ik denk JUIST dat mensen toelichten veel belangrijker is dan met de artsen in duscussie te gaan…Wat bereik je daar nou mee ! Gaat er uiteindelijk om dat WIJ de waarheid over dingen moeten weten zodat we zelf ook kunnen beslissen over ons eigen lichaam over hoe en wat in plaats van dat we van de artsen alles blindelings aan moeten nemen…En die houden veel info achter hoor ! dat zie je gewoon aan ze…INSTINCT ! Zie meer dan dat je denkt te kunnen zien zou ik zeggen… Gaat om ons eigen lichaam dus ook zeer logisch dat al deze informatie eerst naar ons toe gaat i.p.v discussie met artsen aan te gaan…Aan de hand daarvan zouden dus WIJ de denkwerk moeten doen waarvoor WIJ gaan kiezen uiteindelijk…En niet anderen…Dat maakt je dus sterken al deze info…Ik ben zeer dankbaar wat Jesse en zijn vriendjes allemaal voor ons aan het uitpuzzelen zijn…Dat zie ik de arrogante artsen dus NIET doen…Beeetje info zou je echt uit hun mond moeten trekken…en dan nog is dat ERG wat ZIJ vinden en niet wat juist IS ! Ze hebben tenslotte jarenlang medicijnen gestudeerd ! Ik zie ze niet de kracht van de natuurlijke voeding ons vertellen …Dat zou betekenen dat ze niet achter staan waar ze voor geleerd hebben…Artsen hebben liever geen mensen die meedenken maar die blindelings op willen volgen wat ze hun geven…Zou ook prettiger zijn dat de ARTSEN alles met ons zouden willen delen en niet willen laten geloven…Wees grotendeels je eigen arts…en vertrouw op je instinct zou ik zeggen…als we dat niet vergeten waren de dag van vandaag, zouden we erachter komen dat we meer weten dan we denken…En je hoeft er niet eens voor te gaan studeren…Laat DAT de artsen maar niet horen…Ben allang blij dat ze er zijn…maar daar houd het ook op !

  12. Pfoe, dat is wel even schrikken. Bij mij is Familiaire hypercholesterolemie (FH) geconstateerd op mijn 23ste. Dit is een genetische aandoening die gekarakteriseerd wordt door hoge cholesterolniveaus. Voornamelijk het low density lipoproteïne (LDL, “slechte cholesterol”) is sterk verhoogd wat leidt tot vroegtijdig hart- en vaatlijden. Patiënten met FH hebben mutaties in het LDLR-gen dat codeert voor de LDL-receptor. Deze LDL-receptor verwijdert in de normale situatie het LDL uit de bloedsomloop. Veel familieleden hebben by-passes ondergaan of zijn voor hun 30ste overleden aan hartfalen.
    Ik slik al een jaar of 20 medicatie maar ben altijd gewoon eieren en schaal-dieren blijven eten. Ik vraag me af of het is mijn geval wel verstandig is te stoppen met medicatie omdat het in mijn geval om een genetische afwijking gaat die het hoge cholesterol veroorzaakt. Zonder medecatie is mijn cholesterol >9 Ik ben sportief en kerngezond en eet gezond.

  13. Gisteren werd bekend dat het Higgs deeltje nu definitief gevonden is. In Trouw van vanmorgen het volgende. Hoogleraar Bentvelsen zegt: “Ik heb er nooit in geloofd. In december (bij de eerste bekendmaking) dacht ik nog dat het een meetfout was. Die hele theorie vond ik altijd gekunsteld, maar ik kan er nu niet meer omheen”. Zijn collega de Groot: ” Het is juist een heel elegant verhaal. Maar j, 48 jaar lang zagen we nog geen hint van het Higgs-deeltje. Dan ga je wel twijfelen”.

    En ik heb ook ooit gelezen dat geen van de geleerden door de telescoop van Galileo Galilei wilde kijken om met eigen ogen te zien dat de wereld rond was.

    Ik bedoel maar: het kan lang duren voordat iemand’s ongeloof of twijfel is weggenomen. Ook in medische kringen zijn de geloofsstructuren vaak onwrikbaar.

  14. Wat ik nog mis is Water
    Het drinken van fris, schoon water speelt een belangrijke rol bij het ​​verminderen van het risico van bepaalde ziekten.
    Voor een betere gezondheid, drink minstens 8 glazen water per dag! + 2 a 3 gram Keltisch Zeezout.

    “Water is het meest verwaarloosde voedingsstoffen in uw dieet, maar een van de meest vitale.” – Kelly Barton ( boek Je bent niet ziek je hebt dorst water van: Batmanghelidj)

    Verder grote dank aan Jesse, een prachtig helder artikel.

  15. Als je het allemaal niet meer weet, bezoek een goede Natuurgeneeskundige en of Kinesioloog, deze persoon is bij uitstek diegene die kan testen wat de oorzaak van te hoog cholesterol is. Of google op het I-Health systeem. het is een fantastisch systeem dat tekorten en blokkades kan opheffen. Ik heb zelf het systeem niet maar ben er al meerdere keren mee behandeld en dat heeft me erg veel goed gedaan en wordt door het plaatsen hier en niet financieel beter van 🙂

  16. Cholesterol is bij vrouwen boven de 50 een stuk hoger dan dat bij mannen. Onze botten hebben het zwaar na de overgang. Dus hebben we o.a. meer vitamine D nodig om ze sterker te maken. Logisch toch dat je cholesterol dan hoger moet zijn, want dat zorgt ervoor dat het zonlicht omgezet wordt in vitamine D. Je lichaam weet dat. Ik ben erg blij met je stuk Jesse, want het kan niet genoeg gezegd worden hoe groot die onzin is over cholesterol en vervolgens het z.g. slechte cholesterol . Wel bizar dat de onderzoeken stammen uit 1990 en 1994 en dat het dan zo lang moet duren voor het een beetje doordringt. De reden hiervoor is erg goed te lezen in het boek van Malcolm Kendrick, De Cholesterolhype. Nadat ik z.g. te hoog cholesterol had heb ik alles gelezen wat ik maar te pakken kon krijgen over dit onderwerp. Het boek van Kendrick wel 3 keer, omdat ik zeker wilde zijn of het echt wel klopt wat hij beweerd. Ik heb geen onwaarheden kunnen vinden. Uiteraard is het wel degelijk belangrijk om te onderzoeken waarom je cholesterol hoog is, want je lichaam doet het niet voor niets.

  17. Leuk verhaal maar het is altijd zo dat voorkomen beter is dan genezen. De feiten echter laten zien dat mensen niet vooruit kijken en je dus genoodzaakt bent in de meeste gevallen aan symptoom bestrijding te doen. Jou blog geeft zelf aan dat je iets aan verhoogd cholesterol moet doen, alleen zoek jij het in voorkomen. Dus ook jij geeft aan dat verhoogd cholesterol slecht voor je is. Ook gaat de medische wereld er van uit dat cholesterol verlagers boven een bepaalde leeftijd niet nodig zijn. Dit is op zich niet tegenstrijdig. Bij peuters wordt bijvoorbeeld ook vitamine d extra gegeven terwijl dit bij andere leeftijdscatagorieen niet het geval is, betekend dit dan dat dit onzin is?
    Ruud

  18. Ik ben ook een simvastatine gebruiker waar ik afgelopen maandag weer mee ben gestopt. Als ik deze medicijnen gebruik neem mijn spierkracht en energie af, gewoon fietsen naar de bakker wordt zwaar. Verleden jaar was ik er ook mee gestopt duurde een maand of 5 voor ik weer normaal een blokje op de racefiets kon doen. Als ik terug moet voor mijn controle bloeddruk cholesterol laat ik me de cholesterol pillen niet meer aan praten.
    Edwin

  19. Ik werk in een dierenwinkel, al 3 jaar en van de week komt een vrouw binnen gelopen! niet zo speciaal denk je, wel als je gaat bedenken dat die vrouw 15 jaar in een rolstoel heeft gezeten en nu dus weer loopt. Ze was van einde raad bij een homeopatische dokter gegaan. acuut getopt met cholesterolverlagende medicijnen, vitamine D3 bommen 2500ug(dat is 500% van ADH, wat we dus ook nodig hebben) en B12. gecombineerd met verse voeding en een groente fruit shake in de morgen, op aanraden van mij(als tip van Jesse).

    jaren van haar leven weggegooid door onze zogenaamd ”goedwillende” dokters/verkopers.

    triest dat we in zo’n maatschappij wonen.

  20. Geweldig artikel!

    We moeten ons niet laten bedotten door artsen en de Farmaceutische industrie.

    Mijn man heeft een(iets) verhoogd cholesterolgehalte wilde geen medicatie. De Huisarts adviseerde Becelproducten(goed voor hart en bloedvaten?) te gaan gebruiken.
    Dat is hij niet gaan doen,we zijn (bio)roomboter , kokosolie en palmpitolie gaan gebruiken voor de boterham en om te bakken, braden en wokken.Dit doen we nu sinds een jaar.

    Hij is 3 weken geleden weer op cholesterol gecontroleerd en wat denk je….het cholesterolgehalte is gezakt!

  21. Goed verhaal, doktoren weten heel veel, helaas is er nog veel meer wat ze niet weten.
    De kennis van ons allen schiet gewoon tekort, het zelf zoeken naar dingen die goed werken voor je zelf is belangrijk omdat iedereen toch verschillend is. Sinds enkele maanden eten wij volgens de principes van Jesse en Ralph en samen zijn mijn vrouw en ik 25 kilo afgevallen terwijl we elke dag genieten van heerlijk eten en zelfs af en toe een wijntje/biertje daarbij drinken. Zelf slikte ik al zo,n 3 jaar cholesterol verlagers maar door het aanpassen van de voedingsgewoontes werd mijn cholesterol zo laag dat zelfs de huisarts zei, we moesten maar eens stoppen met deze pillen.
    Na het lezen van dit artikel weet ik zeker dat ik er ook nooit meer aan begin.

  22. Als alternatief voor statines begonnen met Rode Rijstgistcapsules. Geen bijwerkingen, waardes naar beneden en dokter blij.
    Heb het zelf nu in de hand, en dat is me heel wat waard.
    Vraag aan Jesse: Hoe zit het met de triglyceriden in het bloed? Op welke manier zou je die naar beneden kunnen brengen? Eet al gezond en koolhydraatarm.

  23. Linda,
    cholesterl 3 mnd geleden:3,9 -6,5. hdl 1,1 -1,7. ldl 2,0 -4,5, chol/hdl 2,0 -5,0.
    Nu benieuwd,moest gisteren weer prikken,volgende week maandag de uitslagen.
    Wat ik nu ook weet is dat vrouwen in en na de overgang meestal al een hoger cholesterol gehalte hebben.De nierverpleegkundige zegt dat de cholesterol niet naar beneden gaat met alleen dieet.Dat geloof ik niet want de goede chol. is al beter geworden dus er is al een reactie.
    Het grootste probleem ligt bij de heren doktoren, ze horen je wel maar luisteren niet,denken dat ze alles weten en scheren alle patienten over een kam. Als patient mag je je mond niet opendoen want je bent een leek terwijl het wel over je eigen lichaam gaat.
    gr. Marjo

  24. Mijn overgroot opa is 102 geworden gezond altijd ad hij een gekookt ei in de morgen mijn oma doet het zelfde en is al 91 dus ja ik geloof het verhaal wel

  25. colloïdaal zilver! Ja, dan haak ik weer af. Jammer, best een aardig verhaal verder

  26. Artsen baseren zich op studies bij voorschrijven chol. verlagers. Bij westers voedingspatroon kun je met wat kleine aanpassingen zoals vloeibare vetten en voldoende vette vis eten je LDL met max10% verminderen. Iemand met LDL van 2,8 kan dan door voeding een LDL krijgen van onder de 2,5 als alle risicopatienten massaal gezonder gaan leven kan er veel geld worden bespaard. Helaas zie ik bij uitzondering een patiënt die zijn leefstijl radicaal omgooit. Bij uitrekenen van risicoprofiel op krijgen van hart en vaatziektes wordt roken meegenomen, de leeftijd, de hoogte van een RR, de hoeveelheid beweging en risicoverhogende factoren en uiteraard het cholesterol. Het hebben van reuma en /of
    Diabetes maakt dat iemand 15 jaar bovenop zijn leeftijd moet tellen. Veel patiënten doen helaas niets aan aanpakken van hun gezondheid. Metabool syndroom zorgt voor allerlei verstoringen in het lichaam. O.a verstoord chol., te hoge RR (=bloeddruk). Dit wordt veroorzaakt door teveel buikvet. Als ze nou daar massaal wat aan doen zou bijna niemand meer statines krijgen voorgeschreven, of RR verlagers. Dus in ieders belang dat we met zijn allen gezonder gaan leven. Geef goede adviezen a.u.b door. Verplicht scholen alleen gezond eten te verkopen en verlaag belasting op gezond eten overheid. Stimuleer beweging en sta niet toe dat bijv een zwembad gesloten wordt. Jesse en iedereen die dit leest zien toch dat mensen om ons heen massaal ongezonder gaan leven en om bij de grote groep risico’ s op CVA (beroerte) en hartaanvallen te verminderen schrijven we helaas statines voor en bloeddrukverlagers voor. Niet omdat artsen er beter van worden. 1e advies is altijd: stoppen met roken, gezond gewicht krijgen, gezond gaan eten, voldoende bewegen, buikvet wegkrijgen en als de patient dit niet doet schrijven we pillen voor. Helaas is deze groep enorm groot en groeiende en hoeven ze geen cent meer premie te betalen, terwijl ik veel geld uitgeef aan gezonde voeding en gezond leven. De andere kant voor mij is dat Ik werk heb en dus een mooi inkomen. Toch geniet Ik het meest van patienten die hun leven radicaal omgooien em hierdoor voorkomen dat ze pillen moeten slikken of ermee kunnen stoppen. Dus stop af te geven op artsen. Laat massaal zien wat wel werkt dan gaan artsen deze adviezen echt wel doorgeven.

  27. Beste wat je kunt doen om uw slechte cholesterol te verlagen is voldoende bewegen, veel water drinken komt op de tweede plaats en natuurlijk gezonde voeding op de derde plaats.
    9/10 mensen kunnen zo hun slechte cholesterol laten dalen, maar die 1/10 met een erfelijk aandoening is het wenselijk hun medicatie te blijven nemen

  28. eindelijk een site met een positieve houding. voor mensen die meer willen weten: zoek maar eens op de schadelijke effecten van omega 6, dat schijnt meer de boosdoener te zijn.

  29. Al anderhalf jaar eet ik reuze gezond, en het hele lijstje voedsel zit in mijn gevarieerde dieet, op het cia zaad na.
    En wat blijkt?
    Mijn cholesterol is nog geen puntje gedaald, net zoals mijn bloeddruk.
    Tot op heden wil ik geen pillen slikken, maar met al dat natuurlijke heb ik ook nog niets bereikt.

  30. Ik heb een erfelijk cholesterol.
    Bij de TU Delft zeggen ze dat je met veel groente, fruit, noten, pitten en zaden in je voedingspatroon, van alle cholesterol af kan komen.
    Ik zelf ben in januari begonnen hiermee, en ik moet daarbij wel aangeven dat ik geen suikers meer eet, geen alcohol nuttig en elke dag sport.
    (Wel elke dag wat anders)
    Ik ben 20 kilo afgevallen tot nu toe, mijn hartslag in rust is van 74 naar 53 bpm gegaan, en mijn vetpercentage van 37% naar 21%.
    Toch is mijn cholesterol nog debiel hoog.
    Dat vond ik teleurstellend, maar het schijnt dat de effecten van supergezond eten en veel bewegen pas na 2 jaar komen.
    Ik zet dus door, want ik voel me energieker, fitter en beter dan ooit.
    En dat kan ik niet zeggen van de periode dat ik Simvastatine of Atorvastatine slikte.
    Als ik dan moet kiezen, dan liever fijn leven en eerder dood, dan met die rotmedicatie en sterven aan kanker o.i.d. (want ja..ook dat is een bijverschijnsel van statines).
    Ga vooral zoeken op onderzoeken op Youtube, m.b.t. cholesterol i.c.m. gezonde voeding.

  31. Inderdaad Wim en LInda, wie moet je geloven. Iedereen kan een belang hebben. Ik ben heel cynisch en ik vertrouw niemand en ik moet zelf (met mijn gezonde verstand) maar mijn keuzes maken. En wat je zegt Linda, maar hopen dat ik de goede keuze maak. Ik heb een nierinsufficientie en mijn nefroloog geeft aan dat het goed is om becel (voor op brood) te gebruiken. Waarom doet hij dat? Heeft hij een belang? Krijgt hij cadeau’s en vakanties van Unilever? En inderdaad Wim, welk mogelijk belang heeft Jesse van der Velde? Ik gebruik zelf lijnzaadolie en extra vierge olijfolie voor op brood. Erg lekker met of zonder ander beleg. En dan nog een duidelijker en op z’n minst opvallende move van een arts. Mijn vorige tandarts had mij aanbevolen om sensodyne te gebruiken en mijn andere tandpasta’s weg te gooien. Ja, echt waar, dat laatste is mij werkelijk gezegd. Er werd mij expliciet gezegd om mijn huidige tandpasta niet meer te gebruiken. Waarom zeggen artsen dit? Eerder is mij trouwens door een andere tandarts elmex aanbevolen. Apart toch? En dan het belang van Sandra Kooij bij ADHD-medicatie. Zij zou onderzoeken in het voordeel van de farmaceutische industrie hebben gemanipuleerd in ruil voor geld. Ja jongens, in zo’n wereld leven wij. Met het bovenstaande is het niet zo gek als je cynisme ontwikkelt, toch? En ja, echt, ik kan bijna niet meer geloven dat bovenstaande gevallen incidentele gevallen zijn!

  32. Het is heel simpel waarom ze ons voor de gek houden. En artsen zijn vaak niet eens de echte schuldigen, die worden zo opgeleid. Leren het volgen van protocollen bij aandoeningen .Nee het is mijns inzien de pharmaceutische industrie die erachter zit. Het is naast de kankermiddelen en chemo, een hele lucratieve zaak, deze cholosterolverlagende middelen. ik heb zelfs gelezen dat de pharmaceutische industrie in Amerika { ik weet niet hoe het hier is} de lesstof van de medicijnenstudie meebepaald,…
    Nou dan weet je wel hoe laat het is,…..

  33. Toch heb ik een vraag, omdat ik iets niet begrijp. Ik geloof sowieso dat slechte bloedvaten zorgen voor een hoog cholesterol. Ik leef gezond, ik eet gezond, ik beweeg, heb geen overgewicht, maar heb toch een hoog cholesterolgehalte, terwijl mijn bloedvaten gezond zouden moeten zijn. Terwijl een vriendin van mij heel dik is, niet gezond eet, heel veel snoept en niet kan bewegen door een handicap. Zij heeft een laag cholesterolgehalte. Ze heeft veel ontstekingen in haar lichaam en slikt daarvoor ontstekingsremmers. Haar bloedvaten zijn slecht. Hoe kan het dat zij een laag cholesterolgehalte heeft en ik een hoog.

  34. Dit zou verplichte literatuur moeten zijn: De Real Meal Revolutie

  35. LDL te hoog
    Ik ben diabeet. type I. heb alle varianten van statines geprobeerd. Had last van de bijwerkingen. Dus steeds gestopt, als het zou werken zonder klachten, ok. maar ik word er ziek van. terwijl ik me eerder gezond voelde.
    Ik ben ervan overtuigd dat er een oorzaak moet zijn voor een hogere LDL, maar of dit uberhaupt slecht zou zijn? Ik voel me in ieder geval prima.
    En angst voor een hartkwaal? Nee, heb ik totaal niet. Ik leef gezond. extreem gezond.
    Ik denk dat een hartkwaal een andere oorzaak kan hebben, zoals stress, zoals onverwerkt verdriet (hartzeer). zoals boosheid (weerstand om verdriet te voelen).
    Dat is allemaal erg belastend voor een hart. een hart dat open wil zijn, dat wil stromen. Leven.

    Over een paar dage word ik gebeld door mijn arts, die dan weer zegt, “te hoog LDL”
    Ik heb er eerlijk gezegd geen zin in. Ik weet het. PRima. het is MIJN lichaam. en de consequenties zijn ook voor MIJ. dus IK maak de keus, waar ik me goed bij voel.

    En voor mij, betekend dat, gezond lekker vet eten(eieren, vlees, vis, noten, kwark, groentes etc). met weinig koolhydraten (net genoeg om de vetten te kunnen verbranden) dat raad ik iedere diabeet aan, voor super stabiele suiker waardes. en een gezond lichaam. MET een “te hoge” LDL

  36. Interessant, ook al die verschillende ervaringen ! ik heb pas een lichte tia gehad een bezoek aan de neuroloog en onderzoeken alles was goed ,ja ik heb verhoogd cholesterol iets van totaal 6,7 en moet aan de bloedverdunners en de slimvaststatines ik ben 40 jaar vegetariër heb nooit gerookt gedronken heb geen overgewicht geen hoge bloeddruk eet gezond ,45 jaar yoga gedaan ben nu 73 jaar en alles in mij schreeuwt ik wil geen slimvast of pravastatinen maar dan wordt gezegd wil je dan een beroerte? Dus ergens wordt je gedwongen ik ben gezwicht voor de bloedverdunners , maar de statinen wil ik echt niet ,hoe ga ik dat de arts en de CVA verpleegkundige vertellen ik moet eerdaags terug , ze willen dat niet horen
    dat is nog wel een dingetje.

  37. rode rijst bevat als werkzame stof Monacoline K wat identiek is aan de stof lovastatine… Dus in theorie dezelfde bijwerkingen als medicinale statines.
    Probleem bij rode rijs is echter dat het als voedingssupplement wordt gezien en daarom niet onder de controle staat waar medicamenten wel onderhevig aan zijn. Het is dus maar de vraag als je rode rijst gebruikt hoeveel je precies binnenkrijgt van de werkzame stof. Bovendien is door gebrek aan regulatie niet altijd duidelijk wat er bij rode rijst gebruikt wordt aan toevoegingen om het in pilvorm te verkrijgen.

    Ik slik zelfs overigens rosuvastatine en bemerk in het geheel geen bijwerkingen. Mijn LDL cholesterol schommelt rond de 2 en voel me hier verder prima bij.

    Een van de belangrijkste werkzame stoffen is denk ik je innerlijke overtuigingskracht!

    Nocebo Placebo het is waar je zelf in gelooft. Lees je de bijwerkingen van je medicijn ga je daar in geloven? Wat is het effect daarvan op jou? Uiteraard zijn er allerlei fysieke processen in je lichaam die beïnvloed worden door hoe je eet/beweegt etc. van grote invloed daarbij is denk ik je state of mind.

    Dus doe waar je je goed bij voelt laat je informeren en maak je vooral niet druk

Geef een reactie