Recept voor gezonde chocolade

Veel mensen hebben onterecht de illusie dat chocolade ongezond is. Het klopt dat het eten van de meeste in de winkel verkrijgbare chocolade ongezond is. Het is echter niet de cacao die daar in zit dat ongezond is, maar de suikers en melk die aan de chocolade worden toegevoegd.

De voordelen van cacao

Cacao is 's werelds nummer 1 antioxidant. Geen enkel product dat moeder natuur ons geeft bevat per 100 gram zoveel antioxidanten als cacao dat doet. We hebben antioxidanten nodig om vrije radicalen (en daarmee cel-afsterving) in ons lichaam tegen te gaan. De meeste voedingsmiddelen die we eten bevatten nauwelijks antioxidanten, op blauwe bessen en sommige druiven na. Cacao bevat echter vele malen meer antioxidanten dan blauwe bessen (blue berries), zie de afbeelding hier aan de rechterkant.

Diverse onderzoeken naar cacao toonden o.a. de volgende gezondheidseffecten aan:

 • Verbeterde (bloed)circulatie
 • Lagere bloeddruk
 • Stimuleert de nieren en verbetert de vertering
 • Helpt patiënten met geen eetlust, nierstenen of anemie
 • Verbetert de endothele functies
 • Beschermt tegen vrije radicalen en andere vernietigende moleculen, die er om bekend staan beroertes en hartziekten te veroorzaken
 • Minder sterfgevallen met betrekking tot hartziekten

Waarom rauwe cacao
Belangrijk om te weten is dat het hier gaat om rauwe cacao. De meeste cacao die in de supermarkt of andere gangbare winkels verkrijgbaar is werd verhit, waardoor een groot deel van de antioxidanten en goede mineralen die in cacao zitten (zoals magnesium) verloren gaan. Deze cacao werd verhit omdat cacaoboon (om kosten te besparen) al vroeg van de boom werd gehaald. Ze worden vervolgens in de zon gelegd om verder te rijpen, maar gaan tegelijkertijd schimmelen. Vervolgens wordt de cacaoboon verhit om de schimmel te doden, voordat deze verder wordt verwerkt.

Rauwe cacao rijpt langer aan de plant en is daarom van hogere kwaliteit. Er zitten meer antioxidanten en mineralen in.

De voordelen van kokosolie
Ook over kokosolie bestaan hier en daar kleine misvattingen. Er wordt over gezegd dat er in transvetten in zitten, de slechtste soort vetten die er bestaan. Dat klopt, maar er bestaan twee soorten transvetten.

Het grootste verschil tussen de goede transvetten (in kokosolie) en slechte transvetten is dat de slechte transvetten uit een fabriek komen. Ze ontstaan tijdens productie van bepaalde voedingsmiddelen en dit zijn inderdaad de slechtste vetten die er bestaan.

Transvetten uit kokosolie zijn daarentegen natuurlijk en bevorderen onze gezondheid. Van kokosolie is aangetoond dat het een positief effect heeft op onze schildklier. Het stimuleert de schildklier als deze te traag werkt en brengt de schildklierhormoon productie beter in balans als hij te snel werkt.

Hoe je deze informatie praktisch kunt toepassen
In het geval van cacao + kokosolie geldt niet 1 + 1 = 2, maar 1 + 1 = 3. Want met deze twee natuurlijke producten behaal je niet alleen diverse gezondheidvoordelen, je kunt hier zelf binnen een paar minuten heerlijke gezonde chocolaatjes van maken.

"Wordt je van deze chocolaatjes niet dik?"
Zeker niet! De vetten uit kokosolie zijn gezonde vetten die niet als lichaamsvet zullen worden opgeslagen. Ze stimuleren je schildklier en verbeteren je gezondheid. Omdat cacao magnesium bevat en magnesium niet alleen voor 300 enzymen in je lichaam een noodzakelijk mineraal is om goed te kunnen functioneren, maar ook voor het in stand houden van een goede bloeddruk, helpen deze chocolaatjes je op een natuurlijke manier aan het verlagen van je bloeddruk, of aan het in stand houden van een gezonde bloeddruk.

"Hoe maak ik deze chocolaatjes?"
Heel gemakkelijk, download daarvoor ons gratis e-book met het recept van deze gezonde chocolaatjes en print ‘m uit.

Wat heb ik hier voor nodig?


Klik hier voor meer info over deze producten.

Eetsmakelijk!

Share:

5 comments

 1. Heb vandaag voor het eerst de chocolaatjes gemaakt en ze waren echt
  heeeerlijk. Mag je er eigenlijk elke dag een paar.

  groetjes

 2. ik heb biologische cacao gekocht en volgens de winkel was dit rauwe, nu las ik op hun webside dat er wel wat was toe gevoegd omdat het anders zuur zou smaken het was kalium nog wat en het zou de PH waarde verandere maar niks over extra verhitting kan ik dit nu wel gebruiken om chocolade te maken.

  groetjes

 3. Hoe zit t met de aavesiroop? Ik gebruik dit normaal nooit, ik hoor er erg tegenstrijdige dingen over

 4. Toch een vraagje , als ik chocolade maak , van rauwe cacao natuurlijk blijft hij poederachtig smaken ! Hoe komt dit ?

Geef een reactie