Slank en gezond met glutenvrije kelp noodles

Kelp noodles zijn gemaakt van, je raadt het al… kelp, een zeewier uit de familie van bruinalgen. In onze zeeën en oceanen groeien hele kelpwouden, een soort tropische regenwouden onder water, met net zo’n grote soortverscheidenheid. De laatste jaren neemt de populariteit van dit voedingsmiddel toe omdat de voordelen voor de gezondheid zo groot zijn. Een handige manier om kelp toe te voegen aan je voedingspatroon is via kelp noodles.

Waarom is het zo gezond?

Kelp heeft een enorm voedzame reeks aan vitaminen, mineralen, natuurlijke vetten, vezels en andere essentiële bouwstoffen in zich, zoals vitamine B1, B2, B11 en C, natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, fosfor, koper en zink. Maar bovenal bevat kelp jodium, een mineraal dat in weinig andere voedingsbronnen voorkomt. In Nederland krijgen we van nature te weinig jodium binnen, en daarom wordt het toegevoegd aan keukenzouten, ontbijtgranen en broodvervangers. Kelp is een veel gezondere bron van jodium. Jodium is nodig voor het goed functioneren van onze schildklier en daar helpt kelp bij (Department of Internal Medicine, Division of Endocrinology and Metabolism, University of New Mexico Health Sciences Center, 2003).

kelp noodles

Het voordeel van kelp noodles

  • Kelp noodles zijn helemaal vet- en glutenvrij, waardoor ze heel geschikt zijn voor mensen die willen afvallen of om een andere reden op hun vetinname moeten letten. Zo is het een goede vervanger voor andere (dik makende) pastasoorten.
  • Door de lage hoeveelheid koolhydraten zijn kelp noodles geschikt voor diabetici, mensen met overgewicht, mensen met een glutenintolerantie en natuurlijk voor iedereen die zo gezond mogelijk wil eten.
  • In kelp zit chlorofyl of bladgroen, dat de aanmaak van bloedcellen stimuleert en het lichaam zuivert.
  • In zeewieren zitten unieke polysachariden (ook wel fucoidans genoemd) die pijnstillend zijn, virussen zoals Herpes kunnen bestrijden en beschermen tegen aderverkalking.

Afvallen met kelp noodles

Een portie kelp noodles bevat een luttele zes calorieën en één gram koolhydraten. Met andere woorden, ze zijn zo mager dat je er net zoveel van kan eten als je wil. Van gewone pasta of noodles schiet je bloedsuikerspiegel omhoog, waardoor je insulineproductie toeneemt en het lichaam de in deze pasta of noodles aanwezige koolhydraten opslaat als vet. Wanneer je kelp noodles eet en verzadigd bent, heeft je lichaam gewoonweg de kans niet gehad om de geringe hoeveelheid koolhydraten op te slaan als vet en dus zal je er niet van aankomen.

Hoe eet je ze?

Kelp noodles smaken zeker niet hetzelfde als gewone pasta of noodles. De smaak is vrij neutraal en neemt de smaak aan van het gerecht dat je aan het bereiden bent. Kelp noodles zijn niet zo meelachtig en minder plakkerig dan tarwe noodles en ondanks dat ze veel water bevatten hebben ze een stevige structuur. Je kunt ze koken of rauw eten (dan even afspoelen met water) en gebruiken in salades, soepen, als vervanging van pasta in een Italiaans recept of gebruiken in een wokgerecht.

Share:

6 comments

  1. Aangezien de problemen met de kernreactor in Fukushima nog steeds niet zijn opgelost en er dagelijks veel radioactief water in de oceaan (met name de Pacific) terecht komt, ben ik een beetje panisch voor alles wat uit zee komt. Hoe kijk jij daar tegenaan?

  2. Jammer Jesse dat je niet met iets nieuws komt, kelp noodles.. is al vaak besproken net zoals gingseng etc. en ik vind het een simpel en kort door de bocht geschreven artikel. Ook jammer is dat je nooit reageert op de vragen van mensen, niet bepaald professioneel..

  3. Bedankt Jesse voor dit stukje over kelp noodles, ik had hier nog nooit van gehoord.
    Zijn deze noodles in de supermarkt te koop?

  4. Hier ben ik zo blij mee 🙂 maar waar koop ik ze??

  5. Jammer dat de kelpnoodles zo hard blijven
    Hoe lang moeten ze koken om zacht te worden?

  6. @Annelies, ik ben wel even op zoek geweest, maar je kunt ze kopen bij natuurvoedings winkels. Ik heb het gekocht bij Ekoland, en een zakje kost €4.95. Ik ga vanavond noodle soep maken, dus ben zeer benieuwd!
    Groetjes,
    Debbie

Geef een reactie