Voorkom jodiumtabletten met een gezond voedingspatroon

Het is algemeen geaccepteerd dat de jodium die zich in brood en keukenzout bevindt voldoende is om onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium binnen te krijgen. Echter, er zijn de laatste jaren veel onderzoeken uitgevoerd die uitwijzen dat de hoeveelheid jodium die mensen binnen krijgen bij lange na niet genoeg is. Tevens heeft men ontdekt dat de biobeschikbaarheid van jodium in keukenzout laag is, waardoor het niet optimaal kan worden opgenomen door het lichaam.

Waarom jodium onmisbaar is voor je lichaam

Natuurlijke jodium is een zeldzaam sporenelement dat in 1811 werd geïdentificeerd door de Franse scheikundige Bernard Courtois. Jodium staat voornamelijk bekend als medicijn voor stofwisselingsziekten en schildklieraandoeningen, maar het ondersteunt ook het immuunsysteem en heeft daarnaast veel medicinale eigenschappen: het is onder andere bacterieremmend, parasietenremmend, virusremmend en kankerremmend. Men ontdekte al gauw dat jodium zeer effectief is bij de behandeling van struma (gezwollen schildklier), en omdat deze aandoening in Nederland vroeger veel voorkwam werden alle Nederlandse bakkers vanaf 1942 verplicht om gejodeerd zout toe te voegen aan brood. Tevens werd jodium aan keukenzout toegevoegd (het zogenaamde ‘Jozo’ zout). Door deze maatregelen komt struma tegenwoordig in Nederland nauwelijks nog voor.

Recente onderzoeken uitgevoerd door de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey laten zien dat meer dan 50% van de Amerikanen een jodiumtekort heeft, ondanks dat jodiumhoudend zout ook in Amerika verplicht is. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium in Amerika is 150 microgram voor volwassenen en 220-290 microgram voor zwangere en zogende vrouwen, wat nagenoeg overeenkomt met wat het Voedingscentrum in Nederland aanbeveelt. Deze aanbevolen hoeveelheid is voldoende om struma te voorkomen, maar het is niet voldoende om een optimale werking van de schildklier, hormoonhuishouding of immuunsysteem te waarborgen, en het is ook niet genoeg ter bescherming tegen kanker.

Wat gebeurt er als je een jodiumtekort hebt

De schildklier is de belangrijkste opslagplaats van jodium in het lichaam. Daarnaast is het mineraal ook aanwezig in het klierenstelsel, met inbegrip van de zweetklieren, eierstokken, borsten, prostaat en hersenen. Een optimaal jodiumgehalte is cruciaal voor de gezondheid. Vrijwel elke cel van ons lichaam is afhankelijk van jodium voor een goede werking. Als je lichaam een jodiumtekort heeft neemt het risico op talloze aandoeningen en ziektes toe, waaronder kanker. Jodium is daarnaast zeer belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen, en volgens de World Health Organization is een jodiumgebrek bij zwangere vrouwen de belangrijkste vermijdbare oorzaak van geestelijke achterstand en hersenschade bij kinderen.

Hoe weet je of je een tekort aan jodium hebt

Symptomen van een jodiumtekort zijn breekbare nagels, koude handen en voeten, droge huid, een verhoogd cholesterolgehalte, spierkrampen en –zwakte, slecht geheugen, opgezwollen ogen en gewichtstoename. Jodium is een van de meest essentiële mineralen die het lichaam nodig heeft, dus voor het behoud van een optimale gezondheid kan het aan te bevelen zijn om je jodiumgehalte te laten testen. De testuitslag dient zorgvuldig door het laboratorium en de arts te worden geïnterpreteerd, en als er sprake is van een jodiumtekort zal er een behandelingsplan met extra doseringen jodium worden vastgesteld. Meestal is daarnaast een speciaal dieet noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de extra jodium goed door het lichaam wordt opgenomen.

Belangrijke jodiumrijke voedingsbronnen

Ons lichaam produceert zelf geen jodium, dus we moeten alle jodium uit onze voeding halen. De rijkste voedingsbron van jodium is zeewier en producten die hiervan gemaakt zijn, zoals kelpnoedels. Ook vis is rijk aan jodium, maar veel vis is vervuild met kwik waardoor het voordeel van jodium in vis teniet wordt gedaan. Akkers en weilanden die dicht bij zee liggen zijn vaak rijk aan jodium, dus groenten die hier groeien bevatten relatief veel jodium en het vlees van dieren die hier grazen ook.

jodiumrijke voeding

Bij een groot jodiumtekort in het lichaam is jodiumrijke voeding echter niet genoeg om het jodiumgehalte weer op een gezond niveau te brengen. In zulke gevallen kan het raadzaam zijn om, in overleg met je dokter, supplementen of jodiumtabletten te slikken.

Dit is een samenvatting van het artikel “Jodiumtekort: een aandoening die niet mag worden onderschat” op de Superverbrander Methode ledenwebsite, waarin je leest wat jodium is, waarom dit sporenmineraal essentieel voor onze gezondheid is, hoe je een jodiumtekort kunt herkennen en hoe je er met een gezond voedingspatroon voor kunt zorgen dat je voldoende jodium binnen krijgt.

Share:

7 comments

 1. Ha Jesse, Ik heb zelf de ziekte Hashimoto (traag werkende schildklier), waarbij mijn tsh waarde nog binnen de referentie waarden liggen en mijn anti-TPO veel te hoog is.
  In deze situatie is het absoluut beter om jodium te vermijden c.q. te verminderen.
  Als Hashimoto uitgesloten is kun je overwegen om met extra jodium de schildklier te stimuleren.
  Ik denk dat dit best een handige aanvulling is in jouw verhaal.

  Groet,

  Monique Wanders

 2. Zeer interessante website,
  Ik heb een trage schildklier, ik neem Thyroxine 75 mcg. Helaas ben ik vaak erg moe, heb gewrichtspijn, heb niet echt overgewicht maar kom wel sluipend bij…sommige dagen weeg ik plots 1,5 kg minder, om dan weer stilaan te klimmen in gewicht. Ik vermoed voor het grootste deel vocht want ik ben een kleine eter, geen snoeper, drink nooit alcohol, rook niet, gebruik geen boter, geen vet vlees, geen sauzen, geen aardappelen, enz…
  Als ik mijn schildklier laat testen door de huisarts zegt die steeds dat alles prima is, zo voelt het niet en op papier zie ik ook dat het niet klopt, maar ik ben geen dokter, heb dus niets te zeggen.
  Ik heb nu op eigen initiatief jodiumtabletten gekocht van de Natuurwinkel, maar ze staan in mijn kast, ik durf er niet aan beginnen. Is er enig gevaar als je het op eigen initiatief neemt zonder het jodium gehalte eerst te laten meten…? En indien je start met jodium tabletten wat gebeurt er dan als je stopt, krijg je dan nevenwerkingen ?
  Met vriendelijke groeten
  Lydia

 3. teveel jodium? je plast het uit. wees niet bang neem wat jij wilt en bouw med af. jij kent je lijf het beste huisartsen verdienen geld aan het “managen” van chronisch zieken , je bent een geldautomaat voor hen. eetmoringa. ben je al bijna beter.

 4. Jesse,

  ik vraag me af hoe ze dat vroeger deden. Als jodium noodzakelijk is dan moeten er toch legio goede bronnen zijn, zonder exotisch dingen zoals kelp en vis dat niet altijd beschikbaar geweest moet zijn?
  Anders zou de halve wereld met struma rondgelopen moeten hebben (en nog waarschijnlijk).

 5. Hallo, ik heb een te snelle schildklier, heb ik dan een teveel aan jodium, of hoeft dat niet zo te zijn?

 6. Vreemd dat niemand antwoord lijkt te krijgen op de vraag !!

 7. ik heb ook hashimoto
  en inderdaad merk ik dat jodiumhoudende voeding mijn klachten verergeren
  Ik vind dit heel erg
  omdat een mens jodium hard nodig heeft

Geef een reactie