Slecht slapen opgelost met natuurlijke tips

Vaak niet in slaap kunnen komen, regelmatig de halve nacht wakker liggen, ’s ochtends uitgeput opstaan en gedurende de dag je ogen niet open kunnen houden… ken je dat probleem? Dan heb je mogelijk last van slaapproblemen of zelfs een slaapstoornis. Veel mensen met slaapproblemen grijpen naar slaaptabletten en andere medicijnen om de nachtrust te bevorderen maar deze helpen vaak slechts tijdelijk en zijn ook nog eens erg verslavend, terwijl slecht slapen in de meeste gevallen eenvoudig is op te lossen met een gezonde levensstijl en superfoods.

Waarom moeten we slapen?

Ongeveer 40% van alle Nederlandse mannen en vrouwen slaapt regelmatig slecht, zo blijkt uit een onderzoek dat in 2005 is uitgevoerd aan de Universiteit van Utrecht. Ze liggen uren wakker, zijn rusteloos en kunnen de slaap niet vatten ondanks dat ze mentaal en fysiek uitgeput zijn. Voor meer dan de helft van deze mensen is de verstoorde nachtrust zelfs een langdurig en ernstig probleem, waarbij de slaapstoornis ook gepaard gaat met lichamelijke en psychische klachten. Dit komt omdat slapen noodzakelijk is voor een goede gezondheid.

slecht slapenTijdens de slaap komen lichaam en geest tot rust en is het lichaam in staat zichzelf te herstellen en te vernieuwen. Zo weet men uit onderzoeken dat mensen die niet genoeg slaap krijgen vaak een verzwakt immuunsysteem hebben (Zager et al., 2007), last hebben van een vertraagde wondheling (Gumustekin et al, 2004) en minder groeihormoon aanmaken (Van Cauter et al, 2000), wat nodig is om te groeien en vet te verbranden. Maar slaap is niet alleen noodzakelijk voor de lichamelijke gezondheid, ook de geestelijke gezondheid kan alleen optimaal zijn als je voldoende slaapt. Tijdens je slaap worden namelijk allerlei gebeurtenissen van de dag verwerkt en opgeslagen in de hersenen. Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen die niet genoeg slaap krijgen een minder goed werkend geheugen hebben, minder goed in staat zijn logisch na te denken en grotere problemen hebben met besluiten te nemen (Turner et al., 2007).

Dat mensen gebaat zijn bij een gezonde nachtrust blijkt wel uit wat er gebeurt als je voor een bepaalde periode niet goed slaapt. De negatieve gevolgen van een te korte of verstoorde nachtrust zijn onder andere:

 • Veel gapen
 • Snel geïrriteerd zijn
 • Concentratiestoornissen
 • Niet helder kunnen denken
 • Minder goed werkend geheugen
 • Nervositeit
 • Hoofdpijn of migraine
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Hartritmestoornissen
 • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
 • Vertraagde reactiesnelheid
 • Spiertrillingen
 • Spierpijn
 • Verhoogd risico op diabetes type 2
 • Meer kans op overgewicht

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen?

Slecht slapen kan heel veel verschillende oorzaken hebben.

1. Stress

Stress kan je langdurig wakker houden omdat dit vaak gepaard gaat met een verhoogd cortisolgehalte in het lichaam. De cortisol houdt je dus wakker, en dan ga je vanzelf lopen ‘malen’ over bepaalde problemen die vervolgens de stress verder verergeren. Ook tot laat in de avond achter een computerscherm zitten, videospelletjes spelen of televisie kijken houdt je hersenen erg actief, waardoor je te gespannen naar bed gaat en er veel langer over doet om in slaap te vallen. Ook brengt de straling en het felle licht van het beeldscherm je biologische klok in de war, waardoor je minder melatonine aanmaakt, het hormoon dat je slaperig maakt.

2. Voeding

Bepaalde soorten voeding stoffen bevatten stoffen die je uit de slaap houden. Waarschijnlijk weet iedereen wel dat koffie slaapproblemen kan opleveren, vanwege de stimulerende cafeïne die erin zit. Ben je gevoelig voor cafeïne, drink dan geen koffie meer na 15u. Teveel eten is een andere oorzaak van slaapproblemen. Wie zwaar heeft getafeld en met een volle maag naar bed gaat merkt dat het lichaam nog volop bezig is met verteren en dus nog helemaal niet eraan toe is om in slaap te vallen. Eet daarom nooit te laat je avondmaaltijd en eet vlak voor het naar bed gaan ook geen snacks. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk voeding die erg langzaam verteert, zoals vette voeding en rood vlees. Een andere notoire slaapverstoorder is alcohol. Je slaapt er meestal goed van in, maar datzelfde ‘nachtmutsje’ zorgt ervoor dat je een paar uur later weer klaarwakker bent en niet meer in slaap kunt komen. Drink daarom bij voorkeur niet meer dan 2 glaasjes wijn per week en drink ze alleen bij de maaltijd, niet vlak voordat je naar bed gaat.

3. Te weinig bewegen

Te weinig beweging heeft een belangrijke invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als je regelmatig beweegt je veel minder last hebt van slaap problemen. Het blijkt daarnaast dat voldoende beweging zelfs helpt bij mensen die last hebben van ernstige slaapstoornissen (Reid et al., 2010).

Welke middelen helpen me vannacht goed te slapen?

Er zijn talloze natuurlijke middelen verkrijgbaar waarmee je een gezonde nachtrust kunt bevorderen zonder dat ze een negatief effect op je gezondheid hebben of tot verslaving kunnen leiden. Een voorbeeld daarvan is GABA, een aminozuur dat door het lichaam wordt gebruikt als neurotransmitter. GABA remt de werking van andere neuronen in de hersenen waardoor de hersenactiviteit wordt gedempt, en dit veroorzaakt slaperigheid. Mensen met een GABA-tekort hebben vaak last van slaapproblemen. In het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing) staan nog 6 andere natuurlijke tips waarmee je de nachtrust kunt bevorderen, dit is een samenvatting.

Wat helpt me op lange termijn beter te slapen?

Natuurlijke middelen kunnen je helpen om uit een hardnekkig patroon van weinig slaap te komen. Voor de lange termijn is het daarnaast zinvol om je stressbronnen aan te pakken en meer rustmomenten gedurende de dag te vinden, zodat je uitgerust en ontspannen het bed in stapt. Ook dagelijks bewegen of fanatiek sporten kan een belangrijke bijdrage leveren aan je nachtrust. Van beweging word je niet alleen lichamelijk moe, het helpt ook je hormoonspiegel in balans te brengen en dat heeft weer een positief effect op je slaap.

Dit is een samenvatting van het artikel “Slecht slapen opgelost met 7 natuurlijke tips” op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je kunt lezen waarom slapen belangrijk is voor de gezondheid, hoe een gezond slaapritme eruit ziet, wat de risico’s zijn van te weinig slaap en welke 7 natuurlijke middelen kunnen helpen om een gezonde nachtrust te bevorderen.

Share:

13 comments

 1. Ѵery sortly thjs webb page will Ƅe famous among all blog
  visitors, duе tto it’s good articles оr reviews

 2. Ik heb voor jaren 3 tot 5 uur geslapen en dacht dat ik het best goed deed.
  Het begon met ’s nachts hoofdpijn te krijgen, om het uit te gillen. Het werd zo erg dat alleen al die idee om naar bed te gaan vreselijk was. Doctors, ziekenhuis, pillen, niets hielp. Na 2 jaar had ik een superbehandeling van een chiropracticer en mijn hoofdpijn was weg, maar had wel nog gebrek aan slaap.
  Tot ik ziek werd. Een griepje liep echt uit de hand en na 2 maanden en veel kuurtjes en medicijnen heb ik van een vriend Double Helix Water gehad.
  Ik naam het meer uit beleefdheid en “baat het niet”schaadt het niet (ben geen waterfan).
  Tot mijn verassing sliep ik 2 dagen later voor het eerst in jaren 8 uur!!! In een stuk!!!
  Vanaf dat moment begon ik ook te herstellen.
  Dit was in februari 2014 en sinds dien heb ik ieder nacht lekker geslapen! Ik neem dus dat water nog steeds, 3 druppeltjes in de ochtend en 3 voor het slapen gaan, werkt voor mij geweldig. misschien ook goede tip voor iemand anders 🙂
  Karin

 3. WoW karin dat klinkt goed. Ik slaap ook al 1,5 jaar heeel slecht. Ga dit helix water zeker proberen!!

 4. Ik kom niet terecht bij het originele artikel. Kan iemand me daarbij helpen?

 5. Ik heb ook moeite met slapen, ik ben 13 jaar en val vaak pas om 01:00 uur in slaap.
  Verschrikkelijk.
  Niks helpt, iemand nog iedeen of goeie tips???

  Gr. Kim

 6. Hierboven staan al de nodige tips Kim. Kan met veel dingen te maken hebben. Bij mij helpt 5HTP, een vorm van tryptofaan. Ook theanine kan helpen. Dat werkt weer op dat GABA.

 7. Hallo,

  Kan iemand me zeggen waar dit double helix water te koop is in Belgie?

  Alvast bedankt

  Britta

 8. Ook ik heb slaapproblemen. Hoewel ik ze nog niet heb opgelost. Blijf weg bij double helix water. Dat kost je niet alleen je nachtrust maar ook je geld

Geef een reactie