Tips voor gezond eten op het werk en onderweg

“Leuk en aardig allemaal, die recepten voor groene smoothies en andere gezonde hemelse gerechten, maar hoe doe ik dat als ik naar mijn werk ga? Ik kan moeilijk mijn blender in mijn tas stoppen!” Inderdaad, gezond eten op het werk en onderweg is niet altijd even makkelijk. In de bedrijfskantines voeren de vette happen zoals kroketten en kaassoufflés de boventoon, en als je ergens heen moet ben je meestal veroordeeld tot snoepautomaten of bleke witte puntjes met kaas van het benzinestation. Toch is gezond eten op het werk en onderweg niet onmogelijk. Bijgaand wat handige tips.

Zelf je lunch meenemen

De lunch is een belangrijke maaltijd van de dag. Als je de hele dag druk in touw bent en alert moet zijn om je taken goed uit te kunnen voeren heb je energie nodig. De beste energie haal je uit maaltijden die vol goede voedingsstoffen zitten en lang een verzadigd gevoel geven, zodat je de hele middag verder kunt. Levende voeding, dat wil zeggen verse 100% natuurlijke voedingsmiddelen die niet gekookt, gebakken of op een andere manier bewerkt zijn, geeft je de meeste energie. Helaas zijn de meeste maaltijden uit de bedrijfskantine en de supermarkt in meer of mindere mate bewerkt, daarom kun je het beste je lunch zelf thuis klaarmaken en meenemen. Dat vergt wel wat meer voorbereiding voordat je vertrekt, maar dan weet je in ieder geval helemaal zeker wat je eet…. en je krijgt er een flinke dosis energie voor terug!

Makkelijke lunchmaaltijden die je snel kunt klaarmaken zijn bijvoorbeeld:

 • Rauwkostsalade met wortel, rode paprika, komkommer en/of radijsjes, eventueel besprenkeld met wat pompoen- of pijnboompitten
 • Groene smoothies van bijvoorbeeld groene bladgroenten, bessen en superfoods zoals hennepzaad. Of gesneden andijvie met een banaan, een snufje kaneel en wat water erbij. Heerlijk en ontzettend verzadigend!
 • Wraps, zoals kipfilet of rosbief met komkommer erin gerold. Een vegetarisch alternatief is een blad romeinse sla met een mengsel van geprakte avocado en noten erin.
 • Er zijn nog veel meer tips voor lekkere lunchgerechten die niet in deze lijst staan (dit is een samenvatting). Zo onderaan voor verwijzing naar het volledige artikel.

Misschien lijken sommige gezonde lunches erg bewerkelijk, maar het is vaak niet meer dan een kwestie van ingrediënten door elkaar roeren en je krijgt vanzelf handigheid in het klaarmaken.

Gezond eten in de bedrijfskantine

Het kan altijd gebeuren dat je gewoon echt geen tijd hebt om je lunch klaar te maken, of niet voldoende in huis hebt om een gezonde lunch van te maken. In dat geval zul je tijdens de lunchpauze op zoek moeten gaan naar de gezondste alternatieven voor een van thuis meegebrachte lunch. In de bedrijfskantine zul je vaak goed moeten zoeken tussen de vette snacks en doorgekookte maaltijden, maar toch zijn er altijd wel wat gezondere opties te vinden, zoals bijvoorbeeld een verse salade of rauwkostsalade van de saladbar of versgeperste sappen aangevuld met een zakje ongebrande/ongezouten nootjes om een piek in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Ook al zien ze er nog zo gezond uit, de warme maaltijden en snacks uit de bedrijfskantine kun je het beste helemaal vermijden. Meestal zijn deze namelijk veel te zout en zitten vol bewerkte voedingsmiddelen (dat is namelijk de manier om het eten in de kantine betaalbaar te houden). Als er in de buurt van je werkplek een supermarkt is, dan zou je ook daar even heen kunnen lopen en bijvoorbeeld een maaltijdsalade, zakje nootjes, avocado en een pakje zalmplakken kopen. Tussen de middag op het werk mix je de ingrediënten door elkaar en dan heb je een volwaardige maaltijd!

Gezonde tussendoortjes voor op het werk en onderweg

Veel mensen krijgen vaak tussen de maaltijden door trek. Dit soort trek kun je het beste niet negeren, want als je dat doet loop je het risico dat je honger onbedwingbaar wordt, en dan kom je makkelijker in de verleiding om ongezond te gaan snacken. Het verstandigste is dus om zelf je tussendoortjes mee te nemen van huis, want dan heb je altijd iets gezonds bij de hand als je trek krijgt.

Voorbeelden van lekkere en gezonde tussendoortjes die bovendien snel en gemakkelijk klaar te maken zijn:

 • Kleinere porties van de eerder genoemde lunchgerechten: een klein bakje rauwkostsalade, een smoothie of een paar mini-wraps.
 • Trail mix van noten, zaadjes en gedroogd fruit zoals bijvoorbeeld gedroogde abrikozen, vijgen, pruimen, rozijntjes en gojibessen
 • Superfood chocoladereep, zoals de OmBar Acai & Blueberry chocoladereep of de Lovechock Goji/Sinaasappel chocoladereep. Trakteer jezelf op een klein verwenmomentje en neem een paar stukjes.
 • Er zijn nog veel meer tips voor lekkere tussendoortjes die niet in deze lijst staan (dit is een samenvatting). Zo onderaan voor verwijzing naar het volledige artikel.

Inspiratie gekregen? Op Annemieke’s Keuken vind je 40 heerlijke recepten voor gezonde ontbijtjes, lunches, avondmaaltijden, tussendoortjes en extra verwengerechtjes die slechts een beperkt aantal ingrediënten bevatten en snel klaar te maken zijn.

Onthoud dat ieder stapje dat je zet een stap in de goede richting is. Lijkt het je zo op het eerste gezicht allemaal nogal veel gedoe, begin dan gewoon eens met elke dag 1 groene smoothie mee te nemen naar je werk, of 1 tussendoortje. Je zult merken dat de meeste gezonde lunches en tussendoortjes helemaal niet zoveel tijd kosten om klaar te maken. Zelfs het meest ingewikkelde recept hoeft je niet meer dan 10 minuten te kosten, en de energie die je ervoor terug krijgt is het meer dan waard. Geniet van je lunch!

Dit is een samenvatting van het artikel “Tips voor gezond eten op het werk en onderweg” op de Gezonde Gewoontes ledensite. Het artikel staat boordevol handige en praktische tips waarmee je op het werk en onderweg altijd lekker en gezond kunt eten.

Share:

4 comments

 1. Dit Artikel is Geweldig Bedankt voor deze geweldige informatie! Gezonde Tussendoortjes lijden ertoe als je ze op de juiste wijze consumeert tot meer gewicht verlies en ook kun je mer voordeel ervaren zoals dat je meer energieker wordt in het leven en je fitter en psychologisch beter gaat voelen. Want Al deze problemen zijn eigenlijk de oorzaak van verkeerd eten in een hectisch leven..

 2. naast al deze gezonde tips zou ik graag tips zien wat ik moet doen als ik s’avonds na mijn avond dienst om 23:30 thuis aankom en dusdanig trek heb dat ik regelmatig nog een hele maaltijd weg eet.

  wat kan ik er aan doen dat ik zo laat niet nog zo veel honger heb en wat kan ik het beste eten mocht ik me toch niet kunnen inhouden?

 3. Op zich beter dan het voer wat ze in de gemiddelde kantines verkopen. Maar groente moet je na snijden zo snel mogelijk eten, net zoals je smoothies zo snel mogelijk (vers) moet drinken. Dus niet paar uur later. Dat geldt voor de meeste groenten en ook voor fruit.

Geef een reactie