Trage schlidklier Symtpomen, voeding en afvallen

Trage schildklier symptomen, voeding advies en wat te doen als afvallen niet lukt

Je schildklier (het thyroïd) is één van de belangrijkste organen in je hormonale stelsel. De schildklier is echter ook heel gevoelig voor invloeden van buitenaf. Een trage schildklier (ook wel Hypothyreoïdie genoemd) kan ontstaan door zowel negatieve invloeden uit je voedingspatroon, als uit je levensstijl, als door auto-immuunziekten (ziekte van Hashimoto, wat ook indirect veroorzaakt kan worden door je voedingspatroon). Als afvallen niet lukt, dan kan dit bijvoorbeeld liggen aan een trage schildklier. In deze blog geef ik je de symptomen van een trage schildklier en leg ik je de oorzaken uit (die vaak in je voeding liggen).

Functioneert jouw schildklier goed? Bekijk onderstaande video

Gratis e-book: Test aan de hand van 23 symptomen of je een trager werkende schildklier hebt en ontdek de 11 potentiële oorzaken van een trage schildklier (die niet perse iets met je schildklier te maken hebben)

Klik hier om het e-book “Schildklier gezondheid” nu gratis te downloaden.

Zowel een te snel werkende schildklier als een te traag werkende schildklier heeft gevolgen voor je gezondheid. Het is echter vooral de trage schildklier die het meeste voorkomt en in deze onderstaande video behandel ik dit onderwerp. Belangrijk om vooraf te weten is dat een ‘trage schildklier’ zowel kan ontstaan door een verminderde productie van schildklier hormonen in de schildklier zelf, als door verslechterde omzetting van het langzame, niet-actieve schildklier hormoon T4, naar het actieve schildklier hormoon T3. Daarover meer in deze blog.

Enkele functies die de schildklier vervult zijn:

 • Reguleren (versnellen) van onze stofwisseling
 • Reguleren van onze doorbloeding
 • Verhogen van de warmteproductie in ons lichaam
 • Ondersteuning in werking van de gewrichten

Wanneer de schildklier trager gaat werken, kunnen deze symptomen zich voordoen:

 • Toename van gewicht (moeite om gewicht te verliezen)
 • Koude handen en voeten
 • Lage ochtend temperatuur (lager dan 36.6 graden Celcius)
 • Vermoeidheid
 • Haaruitval of dunner wordend haar (ook wenkbrauw)
 • Geheugenverlies
 • Constipatie (obstipatie – moeizame stoelgang)
 • Vocht vasthouden
 • Depressie
 • Trage reflexen
 • Droge huid
 • Vochtzakjes onder de ogen
 • Spataderen

Download nu gratis het e-book: Schildklier Gezondheid

Terwijl een ernstig trage schildklier meestal wordt veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte), door de behandeling met radioactief jodium, Thyroiditis (ontsteking van de schildklier, soms tijdelijk tijdens de zwangerschap), verwijdering van de schildklier door operatie, of door een aangeboren afwijking, zijn dit veel minder vaak de oorzaken dan de oorzaken uit ons voedingspatroon en/of onze levensstijl. En als voeding (of levensstijl) de oorzaak is van een trage schildklier, dan kan dat ook de oplossing zijn.

De huisarts test een trage schildklier meestal met een TSH test. Deze test kijkt naar hoeveel TSH (Thyroid-Stimulating-Hormone) er door de hypofyse wordt geproduceerd. Ons lichaam heeft namelijk een feedback (terugkoppeling) mechanisme. Zijn er weinig schildklier hormonen in ons bloed dan wordt de schildklier gestimuleerd om meer schildklier hormonen aan te maken. De theorie achter de TSH test is dat als de schildklier meer dan normaal wordt gestimuleerd om schildklier hormonen aan te maken (te herkennen aan een hoge TSH productie) er iets mis moet zijn met de schildklier.

In veel gevallen is de TSH productie echter volkomen normaal, maar is de uiteindelijke hoeveelheid actieve T3 te laag door een slechte omzetting van T4 naar T3. Veel mensen lopen daardoor rond met de symptomen van een trage schildklier, terwijl de huisarts zegt dat er niets aan de hand is.

Voor meer achtergrond informatie over de schildklier kan ik je dit e-book aanraden.

Omzetting T4 naar actief T3
De schildklier produceert het ‘langzame’ schildklier hormoon T4. Dit hormoon blijft lang in het bloed, maar is niet actief. Zowel de schildklier zelf als de lever en onze botten kunnen T4 omzetten naar T3, het actieve schildklier hormoon. Wanneer onze schildklier voldoende T4 produceert maar de omzetting niet goed plaatsvindt, is er alsnog te weinig actief schildklierhormoon in ons bloed en kunnen bovenstaande symptomen van een ‘trage schildklier’ ontstaan. Het is in dat geval echter niet de schildklier dat het probleem is, maar de omzetting van T4 naar T3. En meestal heeft dit te maken met een verslechterde leverfunctie. Daarom is het noodzaak om wanneer je jouw huisarts vraagt om een schildklier test je altijd moet vragen naar een test voor actieve T3.

Onthoud dat een trage schildklier dus zowel kan worden veroorzaakt door een verminderde productie van schildklierhormonen in de schildklier zelf, als door een verslechterde omzetting van T4 naar T3.

Oorzaken van een trage schildklier
Ons hormonale stelsel is een zeer ‘gevoelig’ stelsel. Het is erg beïnvloedbaar door slechte voeding, stress, ongezonde levensstijl, gebrek aan beweging, slecht slapen, tekorten aan voedingsstoffen, etc. Ook onze schildklier is gevoelig voor enkele van deze invloeden. Hieronder enkele van de oorzaken van een trage schildklier.

1. Gebrek aan jodium (jodium deficiëntie). Schildklierhormonen zijn opgebouwd uit jodium. Een gebrek aan jodium in onze voeding leidt op lange termijn tot een traag werkende schildklier en daarom wordt jodium toegevoegd aan ons brood en aan tafelzout. Wanneer je echter op dieet gaat of gezonder gaat eten (en er voor kiest om geen of minder brood te eten, en een goed zout te gebruiken in plaats van het slechte tafelzout), zul je jodium uit andere bronnen binnen moeten krijgen. Jodium haal je vooral uit zeegroentes. Zoals kelp noodles, irish moss, wakame, nori. Wanneer je deze niet regelmatig eet kan dit op lange termijn leiden tot een jodium deficiëntie, en daarom een traag werkende schildklier.

2. Zware metalen ‘vergiftiging’. Dit is geen acute vergiftiging, maar een langzame accumulatie van zware metalen in je lichaam. Onze schildklier is hier gevoelig voor en trekt deze zware metalen aan. Kwik uit amalgaamvullingen (amalgaamvullingen bestaan voor 50% uit kwik) en zware metalen uit verpakkingen van voeding (blik) en uit standaard deodorant producten zijn toxisch voor ons lichaam. Het is belangrijk ons lichaam altijd te ondersteunen in het detoxen (ontgiften) van deze stoffen. Dit kan je o.a. doen door spirulina te consumeren.

3. Te hoge consumptie van peulvruchten. Peulvruchten en vooral Soja bevatten een stof genaamd Fytinezuur. Jodium wordt door fytinezuur aangetrokken en daarna uitgescheiden uit het lichaam. Een hoge consumptie van jodium kan daarom op lange termijn leiden tot een trager werkende schildklier. Dit geldt vooral voor niet-gefermenteerde soja, zoals soja melk, soja yoghurt, tofu en andere vegetarische burgers. Gefermenteerde soja is wel veilig om te gebruiken, zoals: Miso, tamari en shoyu.

4. Voor lange perioden uitsluiten van belangrijke voedingsgroepen, zoals eiwitten en koolhydraten. Wanneer je streng op dieet gaat en voor lange periode volledig geen koolhydraten eet, kan dit leiden tot een trage schildklier. Dit geldt ook voor het uitsluiten van eiwitten. Vegetariërs en veganisten moeten bewust andere bronnen van eiwitten binnen krijgen (zoals eiwit poeder uit bruine rijst, of hennep eiwit poeder) om niet op lange termijn schildklier problemen te ontwikkelen.

5. Teveel stress. Bij een hoge productie van het stress hormoon cortisol vindt er een verminderde omzetting plaats van T4 naar actief T3.

6. Progesterondaling. Bij een lage progesteron productie (bijvoorbeeld na de overgang) vindt er minder omzetting van T4 naar actief T3 plaats.

7. Tekort aan andere belangrijke mineralen en voedingsstoffen zoals selenium. Selenium is nodig voor de omzetting van T4 naar T3.

8. Verslechterde leverfunctie. Minimaal 20% van T4 wordt in de lever omgezet naar actief T3. Een verslechterde leverfunctie zoals door leververvetting, veel alcohol gebruik of chronisch gebrek aan vitamines en mineralen (die nodig zijn voor ontgifting) kan leiden tot minder omzetting van T4 naar T3.

Ik heb meerdere trage schildklier symptomen, wat nu?
Als je meerdere van bovenstaande symptomen hebt, dan raad ik je aan om je schildklier te laten testen. Dit kan je laten doen bij je huisarts. Vraag naar een actieve T3 test, de TSH test zegt niet alles! Belangrijk om te onthouden is echter dat het lichaam een complex geheel is waarbij de samenwerking van alle individuele onderdelen belangrijker is dan ieder individueel deel opzich. Het feit dat de schildklier niet goed werkt, hoeft niet perse bij de schildklier te liggen! Auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto (waarbij de schildklier door het immuunsysteem wordt ‘aangevallen’) kunnen ontstaan vanuit de darmen.

Denk je dat je een trage schildklier hebt?

Test aan de hand van 23 symptomen of je een trager werkende schildklier hebt en ontdek de 11 potentiële oorzaken van een trage schildklier (die niet perse iets met je schildklier te maken hebben)

Klik hier om het e-book “Schildklier gezondheid” nu gratis te downloaden.

Ik ben geen arts, en mijn adviezen zijn nooit in conflict met die van een arts. Voorlichting door een arts is zeer belangrijk, maak nooit grote wijzigingen in je voeding of gebruik van supplementen zonder advies van je huisarts. Echter: gezondheid kan je altijd aan je lichaam terug geven. Door middel van de juiste aanpassingen in je voedingspatroon en je levensstijl. Indien je niet de gezondheid hebt die je graag zou willen dan heb je de afgelopen jaren een bepaalde koers gevaren die je hier heeft gebracht. Wil je verbetering, dien je een andere koers te gaan varen. Ik kan je daarbij helpen.

Start met het downloaden van bovenstaand e-book, en ik help je op weg!

Heel graag hoor ik je vragen en lees ik je discussie onderaan deze blog. Laat je jouw reactie achter?

Hartelijke groet,

Jesse van der Velde

Share:

46 comments

 1. wat doe je alles je aan jodium verkeerde reactie doet?
  Bij innamen van supplementen met jodium krijg ik met de tijd altijd problemen met mijn lever en is uitgekomen dat ik met jodium moet oppassen omdat ik allergisch reageer.
  Wat moet je dan doen?????

 2. Hoi Jesse,
  Al vaak geprobeerd je te mailen, fijn dat ik je nu iets kan vragen. Ik heb in afgelopen tijd al je boeken en artikelen gelezen. Mijn schildklier blijkt niet meer te functioneren, waarvoor ik Thyrax gebruik. Toch wordt m’n haar dun en lukt afvallen bijna niet. Heb je nog tips voor me? Ik zal ze in dank ontvangen.
  Groetjes, Tonny

 3. Hoi Jesse,

  Na de geboorte van mijn dochter heeft mijn schildklier zich kapot gejojood.
  Ik maak zelf geen schildklierhormoon meer aan, al jaren niet! Als kind had ik al problemen met een trage schildklier waar ik in mijn tienerjaren overheen gegroeid schijn te zijn, en wat weer opkwam tijdens zwangerschap van mijn kinderen. En zo gezegd na de geboorte van mijn dochter over en uit was. Ik heb van alles al gedaan, gesport, diëtiste, eetpatroon….. I.p.v. afvallen kwam ik aan en er zijn zelfs nog meer symptomen van te trage schildklier die jij niet genoemd hebt. Sinds begin 2011 is er Fibromyalgie geconstateerd, (dit na een schouderblesure die maar niet over wilde gaan) wat je hele leven op de kop zette.

  Wij eten gezond, ik probeer naar omstandigheden gewoon te bewegen en mijn dingen te doen. Tot nu toe heeft geen arts mij kunnen vertellen (ook de diëtiste niet) wat ik verder er aan kon doen om een gezond gewicht te verkrijgen en te behouden. Allemaal zeggen ze dat het toch echt aan de schildklier ligt en er eigenlijk niets aan te doen is dan trouw mijn pillen te slikken.

  Ik ben dus benieuwd wat jij mij kan adviseren, en wat wel resultaat op kan leveren.

  Groetjes Petra

 4. Hallo,
  Je info lijkt me zeer goed maar ik weet niet of dit voor mij ook gaat helpen want ik ben geboren zonder schildklier.
  Ik neem mijn medicatie en als ik ook regelmatig sport blijf ik op gewicht zolang ik niet teveel snoep en gezond probeer te eten.

  Ik heb al enkele leuke tips ontdekt mbt gezond eten die me wel helpen.
  Groetjes ,
  Jessica

 5. Hallo Jesse en mede-lotgenoten,
  Ik kamp(te) al jaren met een schildklier die bijna niet meer werkte. Had bijna alle symptomen die behoren bij een slecht werkende schildklier, en slik Thyrax .Sinds een paar jaren ben ik, met vallen en opstaan, door er heel veel over te lezen, mijn voedingspatroon aan het veranderen. Minder en ander (zuurdesem)brood, minder pasta, weinig suikers. Meer biologisch voedsel, rauwe melk, eieren zowel gekookt, gebakken als rauw. Geen margarine meer, alleen roomboter (van een boer die deze zelf produceert) , kokosolie om te bakken en olijfolie in koude gerechten ,kortom de goede vetten. Vetten zijn heel belangrijk voor iedereen.
  Het is wel belangrijk, heb ik gemerkt, om (goede) koolhydraten te blijven gebruiken, zij het met mate, zoals jij zelf ook al opmerkt.
  Biologisch vlees en biologische eieren van een boer uit de omgeving. Boerengraskaas van de plaatselijke markt.
  Elke ochtend een halve citroen uitgeperst en aangelengd met lauw water op de nuchtere maag en gedurende de dag een paar hapjes kokosolie.
  Verder een paar keer per week een smoothie, echter zonder rauwe spinazie , die vermindert de werking van de schildklier,en twee maal per week vis.
  Uit mijn kiezen heb ik alle amalgaanvullingen laten verwijderen.
  Ik heb spirulina geprobeerd maar dat gaf heftige reacties bij mij en bij meerdere mensen met trage schildklier heb ik gemerkt.
  Wel slik ik al een hele tijd chlorella, langzaam opgebouwd om te ontgiften en nu
  als onderhoud, magnesium (het merendeel van de mensen met schildklierproblemen heeft hier een tekort aan) ,vitamine C ascorbid, en astaxanthine (anti-oxidant) ,alles zoveel mogelijk bio organisch.
  En ik doe aan fitness 2 x per week, meer krachttraining dan cardio.
  Gedurende deze jaren ben ik een aantal symptomen kwijtgeraakt; geen koude handen en voeten meer, geen of weinig downgevoelens, vochtophoping, haaruitval, droge huid, heb veel minder last van vermoeidheid en obstipatie en ik val langzaam af. Ik heb mijn dosis Thyrax, waarbij ik mij steeds niet prettig voelde, van 1,75 naar 1,25 kunnen verlagen ,waarbij ik mij veel beter voel en hoop de dosis nog verder te kunnen verlagen.
  Wat ik nu nog wel ga doen is, zoals jij al voorstelde, een aktieve T3 test. Dat was ik steeds al wel van plan, maar jij hebt mij toch weer even wakker geschud.
  Ik hoop dat andere mensen hier iets aan hebben en hou me aanbevolen voor tips
  van anderen. Voeding is echt belangrijk.
  Bedankt voor je video en ik blijf je volgen.

 6. Hallo jesse,

  Ik heb al vanaf mijn 9e hypotheriodie. Omdat artsen toen zeiden dat dit niet mogelijk was werd ik pas op mn 12e behandeld voor een schildklieraandoening. Ik had toen een krop in mijn hals waar ze niet omheen konden en mijn organen waren aan het afsluiten. Ik slik inmiddels al 29 jaar thyrax. Vermoeidheid en depressie blijft een groot probleem. Voornamelijk om deze redenen ben ik met groene smoothies begonnen en superfoods (3 maanden gelden begonnen) ik schrok toen ik in een blog van jou las dat mensen met een schildklier afwijking voorzichtig moeten zijn met groene smoothies. Klopt dat? Het ging in eerste instantie heel goed ik kreeg opeens een berg energie maar nu zakt het heel snel af, heb je advies? Alvast bedankt, groetjes janet

 7. Goedemiddag Jesse, bedankt voor bovenstaande uitleg. Ik kan bijna nu met zekerheid zeggen dat ik een trage schildklier heb. Alle bovenstaande symptomen zijn aanwezig. Ik ga daarom ook zeker proberen om kelp noodles 2x keer per week te eten en Spirulina toe te voegen aan mijn shakes. Op het einde van jouw bovenstaande video gaf je echter ook aan dat Selenium tekort ook kan leiden tot het slecht omzetten. Kan je mij aangeven hoeveel Selenium je als dagelijkse hoeveelheid binnen zou moeten krijgen? Wat is dus de ADH? Kan je me ook aangeven in welke voedingsmiddels Selenium zit? Alvast super bedankt voor je reactie, je hebt me nu al enorm geholpen. Met vriendelijke groet, Iris

 8. Hej Jesse,

  Vind deze blog erg interessant aangezien ik zelf de auto-immuun ziekte heb genaamd vitiligo. Ik realiseer mij na het zien van deze video dat ik totaal geen jodium binnen krijg, ik ga dit dus zeker aan mijn voedingspatroon toevoegen. Heb jij verder nog tips m.b.t vitiligo en hoe ik dit met voeding misschien kan beïnvloeden? Ik ben sinds ongeveer een jaar geleden vegetariër, zou dit juist een negatief effect hebben hierop?

  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes Arja

 9. Maar wat kun je nog doen als de TSH, de T4 en de T3 goed zijn? Ik ben dit jaar al zoveel kilo aangekomen, inderdaad was en is er stress, maar als de bloeduitslagen goed zijn volgens de internist, dan sta ik met lege handen! Wat kan ik dan nog doen?

 10. Het labo mag van het ziekenfonds mijn T3 niet testen omdat mijn T4 in orde is. Hoe lost men nu zoiets op.

 11. Hallo Jesse,
  Mijn schildklier is ook volledig gestopt met werken na mijn zwangerschap. Ik krijgt thyrax om ervoor te zorgen dat mijn lichaamsprocessen nog enigzins aangestuurd worden. Ik zal me nooit meer echt goed voelen is mij al verteld door de internist. Ik heb in de afgelopen 2 jaar al vanalles geprobeerd om af te vallen maar het is eigenlijk onmogelijk om echt af te komen van mijn zwangerschapskilo’s. Ook de internist heeft aangegeven dat ik mij moet richten op niet aankomen (want je komt idd heel snel aan is mijn ervaring) en dat afvallen er niet meer in zit. Ik kan en wil dit eigenlijk (nog) niet geloven. Ik vind het heel jammer dat er niemand zich gespecialiseerd heeft in voedingsadvies voor mensen waarbij de schildklier echt niets meer doet. Want dat is echt andere ‘koek’ en niet te vergelijken met een traagwerkende schildklier. Hopelijk heb jij nog wat tips voor mij. Ik wil in ieder geval proberen brood te vermijden de komende periode. Hopelijk heeft dat een positief effect. Verder eet ik zoveel mogelijk biologisch en veel groenten en fruit.
  bedankt alvast!

 12. Dag Jesse,

  Jij geeft advies en waar te koop over kelp.
  Kelp is echter af te raden bij Hypothyreoide het richt meer schade aan dan dat het goed doet.

  Groetjes Thea

 13. Jodium wordt door fytinezuur aangetrokken en daarna uitgescheiden uit het lichaam. Een hoge consumptie van jodium kan daarom op lange termijn leiden tot een trager werkende schildklier. Je bedoelt vast “EEn hoge consentratie fytinezuur”?

 14. Mijn naam is anne, ben 20 jaar en heb hasimoto. Nu krijg ik medicijnen maar helaas blijk ik daar niet tegen te kunnen. Na twee dagen raakte mijn klieren op gezet en werd ik extreem moe. Ik loop stage, 40 uur per week maar helaas hou ik dat nauwelijks vol. Ook als ik uit ga, ben ik vaak de eerste die naar huis gaat. Als ik blijf val ik in slaal of begin ik te hangen. En ook afvallen lukt nauwelijks. Ik hoop echt dat artsen wat anders ontdekken want tyrax werkt totaal niet!
  Iemand misschien tips? Ik ben 20 maar voel me 40 en dat geeft geen leuk toekomstbeeld.

 15. Hallo Jesse,
  Je stukje bevat een foutje.
  je spreekt over het teveel eten van jodium, maar je bedoelt hier waarschijnlijk soja.
  Opvallend is dat dit in de video die je vroeger opnam met Ralph ook mis ging en later is gecorrigeerd met behulp van een ballonnetje.
  Puur toeval dat het nu dezelfde fout betreft???

 16. @Frank,
  De fout staat in punt 3.
  en waarschijnlijk wordt er bedoeld fytinezuur. of soja/peulvruchten
  is wel verwarrend.
  iemand die het net aan snapt, snapt er zo geen snars meer van.
  Dus Jesse ik zou het even corrigeren.

 17. beste jesse,
  ik ben beginne nspirella chlorella balance te nemen voor trage schildklier door dokter voorgeschreven, kun je daar van afvallen, volgens de dokter wel maar moet ik minder gaan eten, ik val niks meer af dank je wel

 18. beste jesse, dokter schtijft joduimpillen voor , spirillina chlorella balance tegen trage schildklierwerking, kan ik daardoor toch vermageren, volgens hem wel moet i kdan minder eten dank

 19. Hoi Jesse

  Bij mij is een altijd jaren geleden geconstateerd dat ik een trage werkende schildklier heb. Mijn hele leven ben ik altijd hetzelfde gewicht gebleven, gezond geleefde en veel gesport. Tijdens de diagnose kreeg ik ook de diagnose HMS en Fibromyalgie, waardoor het voor mij moeilijk is om veel te bewegen. Onder begeleiding van fysio doe ik dat wel maar dat is niet meer zoals vroeger en sporten is een grootte hobby.
  Ik ben van 56 kilo naar inmiddels 88 kilo in 5 jaar tijd.
  Heb veel diëten gedaan maar er gaat niks af en dat vind ik heel confronterend.
  Iedereen om mij heen valt af en als ik het doe nie.
  Ik ben ten einde raar.
  Voor mijn lichamelijke beperking (hms en Fibromyalgie) zou ik namelijk heel wat kilo kwijt moeten raken. Dat zou heel veel klachten weg nemen en zou het ook weer mogelijk zijn om meer te kunnen bewegen.

  Ik gebruik al kokosolie voor me eten maar merk niet dat het de functie van mijn schildklier verbeterd.

  Ik ben dus benieuwd wat jij mij kan adviseren, en wat wel resultaat op kan leveren.

  Groetjes,
  Serena

 20. Kan je voor mij nog méér doen dan ik nu reeds doe ? Ik ben twee maal bij Dr hertoghe op consultatie geweest en zit dus in volledige overschakeling van levo naar Thyroid van Erfa. Ik zwem minstens 1x per week en doe regelmatig lange fietstochten, plus om de twee dagen doe ik oefeningen op de powerplate . (is de enige manier om oefeningen te doen tot zover waar ik geen last bij krijg van mijn nek/Rug). Ook eet ik volledig glutenvrij en neem de nodige supplementen als jodium/spirulina/selenium/ijzer/magnesium enz.

 21. Hoi Jesse,

  Ook ik heb een trage schildklier. Na heel veel fitness en dieeten, val ik niet tot amper af… heb een zeer kort lontje en alle andere genoemde symptomen. Ik slik ook thyrax.

  Is er een tip of iets wat ik kan doen om toch tot een gezond gewicht te komen?

 22. Hallo Jesse,

  Naar aanleiding van jouw webinar vorige week, heb ik het pakket: de superverbrander methode aangeschaft. Ik hoef niet af te vallen, ik weeg 61 kg en ben 1.69 cm., maar ik wil me graag fit en energiek voelen. Voordat ik begin wil ik echt goed geïnformeerd zijn, zodoende ben ik op dit deel van de website uitgekomen. Ik heb de ziekte van Hashimoto en slik hiervoor 137,5 Thyrax en ben daarmee redelijk goed ingesteld alhoewel ik al jaren het idee heb dat ik niet op 100% zit. Nu ben ik bang dat als ik de superverbrandermethode ga volgen m’n schildklier weleens helemaal ontregeld zou kunnen raken. Graag jouw advies!

 23. Ik ben al vele jaren te trage schildklierpatiënt. Ik was als kind ondervoed, kreeg ook diabetes type I. Heb in mijn beroep als tandheelkundig assistente veel gewerkt met amalgaam. Mijn eigen amalgaamvullingen werden inmiddels verwijderd. Daarna werkte ik ik een ziekenhuis en heb veel straling gehad. het stralingsmeterke in de zak van de schort, bestond toen nog niet. Ik ben ook 4 j lactovegetariër geweest en 2 j macrobioot. Ik ging op mijn 40 jaar ineens van 53 kg naar 104 kg en dit op 1 jaar tijd, zonder van voedingspatroon te veranderen. Uiteraard ben in al die jaren in behandeling bij een internist en Prof. Ik hou veel vocht vast en heb al 3 maal erysipelas gehad. Heb heel mijn leven zoutloos gegeten. Mijn cholesterol is niet verhoogd, ondanks mijn 63 jarige leeftijd. Ik ben verslaafd aan groentjes zoals minitomaatjes, mini paprikatjes en mini wortelen en mini komkommetjes. Ik eet nog steeds geen vet of Mac Donaldprodukten. Mijn vriend zegt dat ik veel te weinig eet en toch 104 kg blijf wegen. Door mijn achillespeesrupturen (die niet konden geopereerd worden door mijn diabetes), heb ik niet meer de nodige beweging om mijn stofwisseling te keren. En toch moet ik vermageren want mijn rugletsels zijn zo erg, dat ik steeds naar de pijnkliniek moet. Ik heb ook veel te maken gehad met enorme stress. Help!

 24. Jesse,

  Ik wil eigenlijk alleen maar even kwijt dat ik het erg jammer vind dat je niet openbaar of misschien wel helemaal niet reageer op de bovengestelde vragen…
  Maakt de site onbetrouwbaar en onpersoonlijk in mijn ogen…

 25. Beste Jesse,

  ik heb reeds 7 jaar de ziekte van hashimoto, dit was stabiel, ik nam 125 mg elthyroxine. pas sinds ik bevallen ben van mijn dochtertje ( nu anderhalf) zijn mijn hormonen en mijn spijsvertering op hol geslagen, ik pak nu 150 mg elthyroxine, mijn schildklierwaarden,zijn normaal maar ik ben constant misselijk. Ik verteer heel moeilijk en ik heb me laten testen op gluten allergie, lactose allergie, enkel het laatste was gedeeltelijk aantoonbaar. Ondertussen probeer ik vanalles te laten, en mijn endocrienologe zegt dat voeding geen rol meer mag spelen nu mijn waarden ok zijn maar ik ben Ten einde raad…bestaat er geen richtlijn van voedingsmiddelen die ik wel mag eten en,wat ik zeker moet vermijden (zoals alle soja producten enz) want ik hoor zodanig veel fabels dat ik niet meer weet wat ik nu wel/niet moet laten….
  help!
  alvast bedankt!
  groetjes, julie

 26. Jesse,

  Ik heb al jaren een traag werkende schildklier, maar met gebruik van 0,250 mg Thyrax zijn de waarden van de T4 goed. Toch heb ik veel last van restproblemen, ernstige vermoeidheid, spataderen, haaruitval, stemmingswisselingen, gewicht problemen.
  Ik heb onlangs mij laten prikken op T3 en deze blijkt te laag (1,2) maar mijn huisarts geeft te kennen hier niets aan willen te doen. Ik weet dat er medicatie voor is (Cytomel), maar deze wil hij mij niet voorschrijven. Enig advies voor mij?

 27. Hoi, ik heb zojuist van mijn huisarts te horen gekregen dat ik een trage schildklier heb en mijn waarde 13 was dus te hoog. nu voel ik me ook al een poos niet lekker/hartkloppingen etc. Nu is zijn plan om over 3 maanden opnieuw bloed te prikken en dan kijken wat daar uit komt. Is dit normaal ? want dat betekend dat ik me in t ergste geval nog 3 maanden beroerd moet blijven voelen….

 28. Hallo Jesse,
  Heb jij een mogelijkheid om contact te leggen met Arja.
  Misschien dat ik iets meer voor haar kan betekenen (Zie onderstaande blog)

  Reactie op blog van Arja 30 september 2013
  m.b.t. de auto-immuun ziekte “VITILIGO”

  Het biotechbedrijf Clinuvel doet al enkele jaren onderzoek naar deze immuun-ziekte welke zich vooral voordoet in Afrika en de Aziatische landen. Volgend jaar is het de bedoeling in Amerika goedkeuring aan te vragen om Scenesse op de markt te mogen brengen. Gedurende 2 maande geeft dit je een bruine teint, vooralsnog niet blijvend.
  6x per jaar heb je dit nodig. Via je huisarts kan het onderhuids geimplanteerd worden bij je pols. Het is zo groot als een rijstkorrel. Verdere informatie kun je inwinnen bij de EPP-vereniging in Nederland. Voor hen is het vorig jaar reeds goedgekeurd. De huid van deze mensen verbrand als het ware als ze zonder beschermende kleding naar buiten zouden gaan.

 29. Hallo Jesse
  Ik ben je aan het volgen en mezelf aan het orienteren op andere voeding. Ik eet al ‘n paar maanden weinig brood meer en ook het gebruik van pasta heb ik drastisch verminderd. Ik ben meer groente gaan eten en maak regelmatig smoothies met een slow juicer. ben 56 jaar en heb nu voor een tweede periode weer last van te veel haaruitval. Ik hoop over twee weken eenT3 test te kunnen laten doen via mijn huisarts. Zou ik zonder gevaar de komende twee weken alvast kunnen beginnen met het gebruik van kelppoeder en/ of raad je het gebruik van selenium aan?
  Vriendelijke groet van Annette

 30. Hoi Jesse
  Ik ben erg enthousiast over je voedingsadviezen en volg je al een poosje, mijn vraag , ik heb een traag werkende schildklier gebruik daar medicatie voor. Ik wil een paar kilo afvallen drink daarom nu 2 liter water per dag maar kom meteen aan in gewicht.
  Dat gebeurt elke keer als ik meer water ga drinken. Dus meestal hou ik het daarom niet lang vol. Weet jij hoe dit kan??? Groetjes Luciel .

 31. Hallo Jesse,ook ik heb een te traag werkende schildklier en slik hiervoor 2 tabl Thyrax elke morgen maar afvallen lukt mij nog steeds niet ik drink ook ong 2 liter water per dag wat kan ik nou nog meer doen ik had al in gedachte een koolhydraat dieet te volgen wat raad je me aan groetjes brigitta

 32. Hallo Jesse,
  Waarom beantwoord je bovenstaande vragen niet, ?
  Groet, Anneke.

 33. Hallo Jesse,
  Ik heb ook last v te langzame schildklier. Ik ben alleen niet zo van die chemische troep, dus vraag ik me af of ook homeopatisch middelen te koop zijn bij ‘De Tuinen’ reform winkel bijv.? Wil ik graag uitproberen nl.

  Dit wil ik wel even delen hier. Ik ben een eigenwijs persoon en ging proberen afbouwen van de medicijn thyrax duotab die ik al zo’n 10jr via de huisarts krijg. 2jr geleden slikte ik nog 1,25. Nu zit ik op 0,50. Helemaal geen problemen gehad. Afgelopen Januari probeerde ik weer opnieuw om verder af te bouwen, en binnen 3mnd gebruikte ik niks meer, maar dat liep helemaal niet goed af. Mijn lichaam functioneerde bijna niet meer, kon niet eens normaal meer ei klutsen of tanden poetsen, zoveel moeite moest ik ervoor doen. Dus mijn lichaam kan echt niet zonder en moet wel dus slik weer 0,50. Was wel binnen zeer korte tijd 7kg aangekomen en ja ook zoveel haaruitval, maar toen ik het weer innam was alles weer ok en was die 7kg wonder boven wonder ineens ook snel weer eraf. Blij natuurlijk! Ik eet verder alles, ik let daar helemaal niet op, ook nooit gedaan. Alleen zo nu en dan hou ik vocht vast, dus ben niet de enige lees ik, komt als ik dagen iets zoutigs, teveel v hebt gesnoept of gegeten dat ik daar dan geheid last van krijg.

  Ok Jesse, ik hoop dus dat je antw.kan geven voor een vervanging v Thyrax Duotab. Als het ergens te koop is wil ik het graag weten. Ik vind het eigenlijk ook wel heel jammer dat wij niet jou antwoorden kunnen lezen hier, reageer je überhaupt wel vraag ik me af of gaat dat via mail? Ik wacht het wel af. Gr. Pon

 34. Hallo Jesse,
  Ik ben een paar jaar geleden naar een iriscopist geweest en kreeg te horen dat ik een trage schildklier had en werden mij ook wat jodiumpillen ( weet niet meer welke) voorgeschreven. Mijn mindset was toe totaal anders ( was een stuk jonger ). Nu ik wat ouder ben en kinderen heb en voor hun wil leven heb ik de knop omgegooid en ben ik actief gaan sporten. Wat mij echter opvalt is dat ik mezelf kan afmatten maar dat mijn gewicht maar mondjes maat terugloopt wat heel erg demotiverend werkt. Ik verloor vorig jaar na 6 maanden trainen en op voeding lettend maar 10kg. Heb nu mijn trainingsintensiteit verhoogd van 400-500 calorien naar 800-1000 calorien per dag met een (2200-2400 calorie intake). Ben nu 2,5 week bezig met dit nieuw regime en vermijd nu de weegschaal om niet gedemotiveerd te raken, maar wil wel naar iets toewerken. Door het mondjesmaat gewichtsverlies en de symptomen vanuit je lijste ben ik er meer van overtuigd dat de traagheid van mijn schildklier een factor is. Ik voldoe aan de volgende symptomen:
  •Toename van gewicht (moeite om gewicht te verliezen)
  •Koude handen en voeten
  •Vermoeidheid
  •Haaruitval of dunner wordend haar (ook wenkbrauw)
  •Constipatie (obstipatie – moeizame stoelgang)
  •Vocht vasthouden
  •Trage reflexen
  •Droge huid

  Wat kan jij mij adviseren in mijn situatie. Heb wel laatst mijn TSH laten checken door de huisarts. Kan misschien de waarde opvragen maar heb vervolgens niets gehoord dus ik ga ervan uit dat het wel goed zit.

  Hopelijk kan jij mij helpen,

  mvg

  Mel

 35. Ligt het nou aan mij of zit iedereen hier maar een beetje in het luchtledige te praten want ik zie beste Jesse geen 1 X een reactie geven op reacties….

 36. ja idd roy, veel goede vragen, veel herkenning, ‘k ben ook wel benieuwd naar antwoorden, reacties, tips, trucs of adviezen op die specifieke opmerkingen!!

 37. Het boeit Jesse blijkbaar niets. In het verleden heb ik hem een persoonlijke mail gestuurd met daarin en vraag en helemaal geen reactie terug.

 38. Ik wil ook wel reageren, onze Jesse kan het allemaal wel goed vertellen, maar ik vraag mij af, of hij ook een traagwerkende schildklier heeft!!! hij reageerd helemaal nergens op, maar laat ons mensen al zijn dingen lezen, waar het misschien aan kan liggen!!! en de reacties die weergegeven worden daar kunnen wijzelf wel wat van leren!!!
  Bij iedereen werkt het anders!!! ik zou wel willen zeggen pas op met signalen met je hart, die heb ik gehad, op een bepaald moment was ik zo druk en ging mijzelf voorbij, was 60 jaar toen zakte mijn hart 3 keer weg, ook door de combinaties met mijn schildklier (traag) werkend, hij zakte die dag 13 keer weg en toen kreeg ik een vloeistof dat het hart weer op gang bracht!!! gelukkig, ik heb nu een p.c. maker, en die zwengt aan als mijn hartslag weer trager gaat werken!!!! en onder de 50 slagen dan doet de p.m. het hopelijk!!!!! dus mensen werk niet te hard en vooral niet met heet weer dan kan je hart het ook nog eens begeven!!!! succes allemaal, ik bid voor de schildklierproblemen!
  !!!!

 39. beste mensen jodium is prima
  maar hashimoto,s kunnen beter zo weinig mogelijk jodium gebruiken

 40. ik heb per ongeluk een E book gekocht, maar ik heb geen E reader, ik heb getaald en al 22,50
  maar ik heb het veel te snel en zonder er bij na te denken bestelde, kan het om gezet worden in een papieren boek , want het spreekt me erg aan .
  alvast bedankt Jesse

  m.vr gr.
  ik hoor gauw van u
  Antoinette van Dongen
  Ruyghweg 116
  1761 dn Den Helder 0223646359

 41. Vreemd dat mijn mail is wegg ehaald want dat is waar ik mensen voor wil waarschuwen voor teveel aan water drinken of als het een wondermiddel is.
  Niets is echt bewezen dat water afvalt of een goedkoop medicijn is.
  Teveel water in je lichaam kan nergens heen dus water stijgt naar je hersenen wat de dood tot gevolg kan hebben of coma of andere nare dingen.
  Ik wil graag dat dit erop blijft staan jesse want jij reageert nergens op,deze mensen vind ik moeten ook beschermd worden voor mensen zoals jesse.!!!!
  Er is geen bewijs Hoe goed water is. Zoek de site:water is slecht. Zeker 4liter in een korte tijd.
  Ik mag toch ook mijn mening geven als ik even verder ga zoeken en dat ik vind dat mensen gewaarschuwd moeten worden. Of reageer is jesse en team.

 42. Laat maar dit is een andere site maar wel een waarschuwing geuit.. Hoe slecht water kan worden voor je. Site:water is slecht.
  Sandra

 43. Ik wil het “gratis” ebook “Schildklier Gezondheid” downloaden. Echter, nadat ik mijn e-mailadres en naam heb opgegeven wordt er niets gedownload! Ik word door gelinkt naar een pagina over een ander “gratis” boek waarvoor ik de verzendkosten zou moeten betalen al ik interesse heb. Ik wil dat gratis boek niet… alleen het ebook over de schildklier… er is geen enkele mogelijkheid om alsnog het zogenaamde gratis ebook te downloaded. Jammer! Ik vond dit een goedkope truc om iemand te dwingen het “gratis” boek (verzendkosten € 7,95) te bestellen.

Geef een reactie