Vocht vasthouden door een hormonale onbalans in het lichaam

Als het lichaam vocht gaat vasthouden kan dat een signaal zijn dat er ergens in het lichaam iets uit balans is, daarnaast is het natuurlijk cosmetisch niet prettig. Het vocht zit in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Aan de buitenkant van het lichaam is de vochtophoping zichtbaar als een zwelling waar je met je vinger een putje of kuiltje in kunt drukken. Vaak ontstaat dit op plekken in het lichaam waar normaal geen vocht zit zoals de voeten, enkels, kuiten of vingers. De medische term voor het overmatig ophopen van vocht is oedeem, afgeleid van het Griekse woord voor zwelling.

water

Vochtophoping ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd en dit kan uiteenlopende oorzaken hebben. Het kan onschuldig zijn, maar ook wijzen op een hartziekte of aandoening aan de nieren. Een aantal oorzaken:

 • Wanneer aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart hoopt vocht zich op.
 • Verminderde pompfunctie van het hart, hierdoor kan het lichaamsvocht minder goed via het stelsel van aders worden afgevoerd.
 • Een verstopte ader, deze voert het vocht niet af omdat een bloedprop de stroom afsluit, waarna het vocht zich in de ader ophoopt.
 • Een nieraandoening, de nieren regelen namelijk de vochthuishouding in het lichaam (door urine aan te maken).
 • Een traag werkende schildklier kan er ook voor zorgen dat je vocht vasthoudt. Hier vind je meer informatie over de schildklier.

Hormonale oorzaak
Er kan ook een hormonale oorzaak zijn zoals oestrogeendominantie. Deze vrouwelijke geslachtshormonen zijn dan te veel in het lichaam aanwezig. Dit kan komen doordat er teveel oestrogenen in het lichaam worden aangemaakt (met name zogenaamde ‘slechte’ oestrogenen), er teveel testosteron (‘goed’ hormoon) wordt omgezet naar oestrogenen, er teveel oestrogenen in voeding zitten of door het gebruik van medicatie en de anticonceptiepil die oestrogenen bevat (The John B. Pierce Laboratory, Department of Epidemiology and Public Health, and Department of Cellular and Molecular Physiology, Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut Stachenfeld 1999). Ook stress is een grote oorzaak van oestrogeendominantie. Stress vermindert het ‘goede’ testosteron hormoon en verhoogt daarmee het ‘slechte’ oestrogeen hormoon. Je levensstijl is dus van invloed op de balans van oestrogeen in het lichaam. Na het 35ste levensjaar begint het oestrogeenpeil al te dalen en is er dus ook meer kans op het vasthouden van vocht.

Voorkomen
Zorg voor een gezonde levensstijl en het voorkomen van stress. Gezond eten, genoeg rust en regelmatig bewegen helpen het vasthouden van vocht voorkomen.

Voeding
Voldoende water drinken zorgt er al voor dat er minder vocht wordt vastgehouden, net als eten van kruiden en zout beperken, door zout houdt het lichaam extra vocht vast. Bepaalde kruiden werken juist vochtafdrijvend, zoals peterselie. Net als kruidenthee van rozenbottel, berkenblad of jeneverbes. Sommige stoffen uit voeding kun je nu extra goed gebruiken zoals plantaardig oestrogeen (fyto-oestrogeen). Dit zit veel in lijnzaad, sesamzaad, havermout, paprika, cranberries, groene bonen, kikkererwten, broccoli, amandelen, walnoten en selderij.
Vochtafdrijvende groentes zijn knoflook, asperges, bieten, spruiten, kool, wortels, selderij, komkommer, mierikswortel, sla, uien, radijs, tomaten en appelazijn.

Bewegen
Bewegen stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen, waardoor het vocht kan afdrijven. Bijvoorbeeld krachttraining (met dumbells, barbells en andere gewichten), Kettlebell training, hoge intensiteit intervaltraining (maximaal 1 minuut per set, totaal maximaal 20 minuten), roeien met een hoge intensiteit, zwemmen, dagelijks wandelen of fietsen, minimaal 3 keer per week een intensieve workout van 20 tot 60 minuten, pushups of kniebuigingen na het opstaan of voor het slapen gaan.

Wil je meer leren over je hormoonhuishouding en hoe deze meer in balans te brengen dat kan ik je het Gezonde Gewoontes Programma aanraden.

Share:

22 comments

 1. Mijn vrouw is geopereerd wegens baarmoederhals kanker met een uitzaajing alles is bij haar verwijderd dus ook de limfklieren,daarna sporten herstellen en balans hierbij heeft zij Vrij pittig getraind op de loopband wat reselteerde in een zeer dik been en enkel wat Moet zij doen?

 2. Is oestrogeendominantie nu een oorzaak voor oedeem of niet? Zo ja, waarom adviseert u dan oestrogeenrijk eten ?

 3. Goedenavond
  Ik heb ook dit probleem bij mij komen het door de anticonceptiepil middelzware 0,15/0,03mg ,ik sport 3 keer per week en de ene dag weeg ik 75 en 2 dagen later 77 kilo ook niet fijn .houd me netjes aan het dieet van de Diëtiste. En houd ook vocht vast overal en dat weegt ook mee.
  Misschien heeft iemand een tip ?

 4. Mevrouw van der Meer, Kijk eens naar het boek Hormoonfactor van Ir Ralph Moorman, een voedingsmiddelentechnoloog. Een aanrader!!!

 5. Xeno oestrogeen zegt Jesse vaak is de oorzaak van teveel oestrogeen. Door fyto oestrogeen zou het in belans komen en verminderd het xeno oestrogeen. Xeno = vreemdeling/vreemd in het Grieks

 6. 5 jaren geleden is mijn schildklier voor 3/4 verwijderd en sindsdien is mijn gezondheid verslechterd. Ik heb last van mijn gewrichten. Ik ben geopereerd aan mijn ogen en ik ben in 4 jaar van 55 kilo tot 81 kilo dik gegroeid . Ik rook niet, drink alleen water , thee en soms koffie. Ik gebruik geen zout bij het koken. Ik eet bijna alleen groenten, fruit en kaas, Ik fiets veel en ik werk fulltime 6 dagen per week. Mijn diëtiste en mijn huisarts kunnen geen oorzaak vinden aan mijn steeds opzwellend lichaam en het lukt mijn fysiotherapeut niet om me verlossen van de pijn in mijn gewrichten. Kortgeleden is mijn bloeddruk heel hoog gelopen en ik ben grondig onderzocht in het ziekenhuis. Niemand vindt de oorzaak van mijn overgewicht. Ik ben radeloos.

 7. ik heb sinds 10 maanden oedeem in de benen,vanaf die tijd heb ik vreselijke kramp in heel mijn benen zodat ik bijna niets kan .ik kan niet werken van de pijn en ook niet slapen .ik heb allerlei onderzoeken gehad van spataderen tot vaat onderzoeken alles is goed.ik gebruik bijna nooit zout,ik ben 58 jaar en al 10 jaar van de overgang af .ik weet me geen raad .ik heb nu oedeem therapie ,maar de kramp word stteds erger

 8. Goedenavond , na borstkanker Tamoxifen gekregen na twee jaar gestopt uit mijzelf . Nu 2 jaar later , nog Spier-Gewrichtspijnen maar vooral veel Vocht vasthouden . Moe , moe en nog eens moe . Vocht doet zo’n pijn . Ik ben 60 jaar .

 9. Marja Knops,
  Heel herkenbaar. Zeer waarschijnlijk is je lichaam verzuurd. Dit geeft een vreselijke pijn/kramp. 3 jaar ellende ervan gehad. Gelukkig heb ik iets heel eenvoudigs ondekt. Gewoon citroenwater drinken. Dit klinkt gek maar het ontzuurt, waardoor de gewrichten en spieren weer normaal worden en pijn vrij.
  Eerste week:
  elke dag 2 x 1 halve citroenen in een
  glas water persen drinken (
  Tweede week en 3e week:
  Elke dag 1 x per dag halve citroen in een glas water persen en drinken
  Vanaf 4e week 3 tot 4 x per week een glas.
  Werkt het bij jou ook? Raad het ook anderen aan. Kan een hoop ellende voorkomen!

 10. Ja,ik heb ook gehoord en mee gemaakt dat je van Groente als Prei ook Vocht kunt Kwijt raken

 11. Ja,Jeffrey heeft gehoord en mee gemaakt dat je metGroente als Prei ook je Vocht kunt Kwijt Raken beter toch…

 12. Elke maand weer hou ik enorm veel vocht vast ik ben 42 en de gyneacoloog ziet nog geen pre-meno , terwijl ik duidelijk na de eisprong die klachten krijg ik wijt dit aan een progesterontekort terwijl mijn progesteron op 23 zit op dag 21 en dat “normaalwaarden zijn” Nou normaal is dat dus 30 volgens mij maargoed. Ik krijg geen enkele oplossing aangedragen, mijn oedeem is zó erg dat mijn borstkas bekneld zit en ik mijn benen nietmeer buigen kan. Ook relatie lijdt eronder want ik voel me zwaar onaantrekkelijk en dat geknel door dat dikmakende vocht doet ook nog zeer bij aanraking. Zeker weten dat progesterontekort de boosdoener is. De pil zou niet meteen een oplossing bieden want oestrogeen is het kwaaie spul. Ik heb nu Yamtabletten gehaald, superduur, zou eigenlijk via verzekering vergoed moeten worden dat men progestan krijgt voor dit soort klachten. De helft van de maand voel ik me gewoon ziek ervan en krijg maagzuur door al dat vocht. Echt niet leuk als de helft van je leven klote is door oedeem.

 13. Ik kamp al enkele maanden met opgezette lever en verstoorde nierfunctie en vermoeidheid. Sowieso heb ik al altijd veel last gehad van vochtretentie (enkels, zware benen vooral na training) maar nu zou de oorzaak een ZOUTTEKORT zijn. Ik start nu met ORS dagelijks en min. 1,5 l water drinken en mijn koffie / cichorei te schrappen (ik dronk 1-1,5 l koffie of plantaardige vervanger per dag soms).
  Ik vind echter nergens dat het ophouden van vocht met tekort aan zout in verband wordt gebracht. Kan je me hierover meer info geven?

 14. what the …..
  oestrogeendominantie = vochtvasthouden = teveel oestrogeen
  daling oestrogeen (overgang) = vochtvasthouden
  ?????????????????

 15. Je hebt het over oestrogeen dominantie als oorzaak van vocht vasthouden je noemt oestrogeen het slechte hormoon dat zorgt voor vocht vasthouden en dan zeg je dat na je 35e het oestrogeen gaat dalen waardoor je vanaf dan meer kans hebt om vocht vast te houden? Hoe verklaar je dat dan? Klinkt mij totaal onlogisch

 16. Er klopt heel veel niet aan je uitleg. Volgens jou stijgt oestrogeen doordat testosteron daalt door stress. Het is echter cortisol dat stijgt door stress, en testosteron gaat de nadelige effecten van cortisol tegen. Cortisol zet echter niet om naar oestrogeen, het is testosteron dat kan aromatiseren en zo oestrogeen kan vormen. En omdat er door teveel cortisol, testosteron verloren gaat, is het dan ook zo dat oestrogeen daalt door stress en niet stijgt zoals jij beweert. Het hormoon dat jij bedoelt is prolactine! Dat hormoon is verantwoordelijk voor ophouden van vocht en wanneer dat hormoon stijgt, daalt zelfs het oestrogeen! Prolactine stijgt idd bij stress, omdat het een dopamine antagonist is,een stof die dopamine tegenwerkt,en dopamine is een neurotransmitter die ons energie en een goed gevoel geeft! Jr houdt dus vocht vast door Prolactine, niet door oestrogeen op de manier die jij omschrijft. Prolactine zorgt voor melkvorming na de geboorte, en idd houden lacterende vrouwen vocht vast.
  Na je 35e stijgt trouwens het testosterongehalte bij vrouwen tot het niveau van de puberteit! Dat zorgt juist voor betere verhoudingen tussen oestrogeen en testosteron . Oestrogeen daalt na je 35e, in tegenstelling tot wat jij beweert. Dus daardoor zal je waterhuishouding juist verbeteren ipv slechter te worden.
  Het probleem waardoor je vocht gaat vasthouden onder de omstandigheden die jij beschrijft is Prolactine! Gelieve je eerst goed in te werken voordat je dingen wil gaan uitleggen want je kraamt onzin uit en brengt mensen totaal in de war! Ik was niet de enige die opmerkte dat je jezelf compleet tegenspreekt en dit in een commentaar liet weten.

Geef een reactie