Uitslag van mijn Voedselintolerantie test (dit had ik nooit verwacht!)

Veel mensen doen een voedselintolerantie test omdat ze bepaalde klachten hebben waarvan ze sterke vermoedens hebben dat die gerelateerd zijn aan een overgevoeligheid voor bepaalde soorten voeding, zoals melk en brood. Wat velen echter niet weten is dat je ook zonder het te weten intolerant kunt zijn voor ogenschijnlijk ‘onschuldige’ voedingsmiddelen. Ikzelf vermoedde dat ik intolerant was voor zuivel, maar dat bleek niet het enige te zijn…

In dit artikel zul je lezen:

Waarom ik een voedselintolerantie test heb laten doen

Al meer dan 7 jaar weet ik van mezelf dat ik slecht tegen koemelk kan, en daarmee tegen alle zuivelproducten. Ik weet het puur uit de praktijk: ik word snotterig als ik zuivel eet (zelfs van een beetje melkpoeder in een reep melkchocolade krijg ik al een beetje een snotneus!) en ik krijg er buikpijn van. Jarenlang had ik een slechte ontlasting en regelmatig diarree, maar ik wist niet waar het door kwam. Toen ik meer dan 6 jaar geleden al een tijdje geen zuivel meer had gegeten en vervolgens een portie kwark at, kreeg ik enorme hoofdpijn. Op dat moment viel voor mij het kwartje volledig: ik kan niet tegen zuivel. Dat was ook direct de laatste keer dat ik zuivel al en ik ben daar heel blij om!

voedselintolerantie testDoor de jaren heen heb ik geleerd dat je in theorie voor alle mogelijke voeding een intolerantie kunt hebben. Je kunt dus intolerant zijn voor voedingsmiddelen die je regelmatig eet, zonder dat je het zelf weet. En dat is een probleem, want als je iets eet waar je intolerant voor bent (ook vaak “sensitief” genoemd) dan reageert je lichaam daar op met een specifieke immunologische reactie, met zogenaamde IgG-allergenen. Dit is een type immuunreactie – al is dat geen normale reactie, maar daarover zo direct meer. En dit is waarom dat relevant is: wanneer je iets eet waar je immuunsysteem actief van wordt, dan wordt je immuunsysteem eigenlijk actief voor iets waar het niet actief voor zou hoeven worden. Je immuunsysteem is er voor je om je te beschermen tegen virussen, bacteriën, kwaadaardige cellen, etc. Een overactief immuunsysteem wordt op lange termijn een zwakker immuunsysteem. En dat wil je niet veroorzaken met je voeding! Daarbij kost dit veel energie, je wordt er moe van. Voedselintoleranties (oftewel voeding eten waar je eigenlijk intolerant/sensitief voor bent) kunnen veel energie kosten en kunnen een oorzaak van zijn (chronische) vermoeidheid.

Samengevat: een voedselintolerantietest is belangrijk om te achterhalen of je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Voedselintoleranties veroorzaken een overactief immuunsysteem. Dit kost veel energie, waardoor je chronisch vermoeid kunt raken. Daarnaast wordt je immuunsysteem er zwakker van.

Je snapt, ik wilde weten waar ik, naast koemelk, nog meer intolerant voor was. Want je kunt intolerant zijn voor voedingsmiddelen die je regelmatig eet, zonder dat je het weet. Dat kost je (weliswaar mogelijk maar een klein beetje) energie, en het is op lange termijn niet bevorderlijk voor je immuunsysteem, helemaal als je het meer gaat eten. Ik wil een optimale gezondheid. Ik wil gezond zijn, gezond blijven, en oud worden. Ik wil weten wat er speelt in mijn lijf. Veel mensen negeren hun hele leven hun gezondheid. Totdat ze op hun 50ste of 60ste bij de (huis)arts komen en medicijnen moeten gaan gebruiken. Er zijn dan zoveel problemen in allerlei systemen van het lichaam zijn (hormonen, darmen, immuunsysteem, lever), dat het medische circuit niet meer weet wat ze moeten testen, wat ze moeten doen. Ik zie dit iedere dag. Mensen hebben jarenlang niet goed voor hun lichaam gezorgd, met een stressvol leven, slechte voeding, veel van zichzelf vragen, te weinig beweging. En het lichaam wil altijd overleven. Je lichaam gaat door. Totdat het niet meer kan. En als je op dat moment pas gaat beginnen met gezond leven, dan zit je er zo diep in, dat de échte oorzaak vinden en weten waar je moet beginnen soms heel lastig is. Mensen worden daardoor van de ene specialist naar de andere gestuurd en niemand weet het antwoord. Gelukkig kan je altijd zelf dingen verbeteren. Er is zoveel dat je zelf kunt doen, het is zeker niet te laat. Maar de vraag is of je het zo ver wilt laten komen. Je zult echt niet de eerste zijn, en dat is niet positief.

De meeste mensen spenderen hun gezondheid aan geld verdienen. En moeten daarna hun geld spenderen aan hun gezondheid terug te krijgen

Een voedselintolerantie test doen is voor mij een investering in mijn lange termijn gezondheid, in mijn kwaliteit van leven vandaag. M’n energie, de kwaliteit van m’n immuunsysteem, dat is waarvoor ik het doe.

Wat wordt er precies getest en voor wie is dit interessant?

Wanneer we voeding eten waar we intolerant / sensitief voor zijn dan maakt het lichaam antistoffen aan, die ook wel immunoglobulines of Ig’s worden genoemd. Er zijn 5 subklassen immunoglobulines: IgA, IgD, IgE, IgM en IgG, waarvan IgG de meest voorkomende is. Van IgG zijn weer 4 subklassen: IgG1, IgG2, IgG3 en IgG4, die elk reageren op een specifiek bepaald soort antigeen in het lichaam (bijvoorbeeld afkomstig van een bacterie, of een onverteerd stukje voedsel). IgG1, IgG2 en IgG3 komen het meest voor in het bloed en zijn verantwoordelijk voor 96% van alle IgG immuunreacties veroorzaakt door voeding.

Normaalgesproken worden IgG-antistoffen door het lichaam meteen weer opgeruimd door middel van een proces dat fagocytose heet. Echter, als je de voeding waar je intolerant voor bent blijft eten kunnen de antistoffen niet snel genoeg opgeruimd worden waardoor ze in je bloed blijven. Vervolgens kunnen er bepaalde klachten optreden die in de loop van de tijd chronisch worden, zoals constipatie, ziekte van Crohn, diarree, eczeem, winderigheid, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), migraine, obesitas en psoriasis.

Daarnaast zorgt het proces van fagocytose voor ontstekingen, welke TNF-Alpha activeren. En dat is een probleem, want als TNF-Alpha wordt geactiveerd, dan:

 1. Blokkeert dit insuline: het immuunsysteem gebruikt glucose voor energie. Als het immuunsysteem wordt geactiveerd raken de glucoseopname en andere processen in het lichaam verstoord waardoor je insulineresistent wordt, omdat het immuunsysteem altijd voorrang krijgt van het lichaam. Insulineresistentie leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en kan het risico op diabetes type-2 sterk verhogen (Steinberg et al., 2006[1]; Nieto-Vazquez et al., 2008[2]).
 2. Verslechtert de slaap: om in te kunnen slapen dient ons lichaam melatonine aan te maken uit tryptofaan en serotonine. Als dit proces verstoord wordt door de activering van TNF-Apha gaat de melatonineproductie omlaag, wat tot problemen leidt met inslapen en doorslapen (Pontes et al., 2007[3]; Fernandes et al., 2006[4]; Da Silveira et al., 2012[5]).

Symptomen behorende bij voedselintoleranties met antigenen van het type IgG treden meestal tussen de 2-3 uur en 2-3 dagen op na het eten van de betreffende voeding, waardoor het vaak niet mogelijk is te achterhalen welke voeding precies de boosdoener is. De enige manier om dan nog te achterhalen voor welke voeding je overgevoelig bent is door een bloedonderzoek te doen waarbij op de aanwezigheid van IgG-antigenen wordt getest, zoals de ImuPro test

Bij de ImuPro test wordt gezocht naar de aanwezigheid van specifieke IgG antigenen die in het bloed zijn achtergebleven als je overgevoelig bent voor de daaraan gerelateerde voedingsstoffen. Bij de test worden alleen IgG1, IgG2 en IgG3 gemeten. IgG4 wordt bewust niet meegenomen, omdat de aanwezigheid hiervan wijst op een juist goede tolerantie tegen een bepaald voedingsmiddel (Stapel et al., 2008[6]). Het meten van IgG4 is dus niet relevant voor het in kaart brengen van aanwezige voedselallergieën.

Een groot voordeel van de ImuPro test is dat de IgG-antigenen waarop getest wordt zeer lang in het bloed blijven zitten (tussen de 2-3 maanden en 2 jaar). Dit betekent dat met deze test ook overgevoeligheden kunnen worden vastgesteld voor voedingsmiddelen die je al een hele lange tijd niet meer hebt gegeten.

Voedselintoleranties spelen een grote rol bij:
1) Hoofdpijn / migraine
2) Darmproblemen

Wanneer je 1 van die twee hebt, dan raad ik je zeer sterk aan om een voedselintolerantie test te laten doen.

Veel voorkomende klachten bij voedselintoleranties

Heb je regelmatig hoofdpijn of migraine? Of heb je buikpijn / darmklachten? Problemen met je ontlasting? Dan is een voedselintolerantie test wellicht een goed idee

Een voedselintolerantie kan vaak de oorzaak zijn als je een of meer van de volgende symptomen en klachten bij jezelf herkent:

 • Regelmatig hoofdpijn
 • Darmproblemen
 • Vaak buikpijn (of een opgeblazen gevoel)
 • Diarree
 • Constipatie
 • Huidklachten (o.a. atopische dermatitis, psoriasis, jeuk, netelroos)
 • Depressies
 • Hyperactiviteit
 • Agressie
 • Angstig
 • Concentratieproblemen
 • Spierpijnen
 • Artralgie
 • Artritis
 • Stijfheid
 • Zwellingen
 • Vermoeidheid
 • Chronische diarree of constipatie
 • Winderigheid
 • Misselijkheid
 • Oprispingen
 • Brandend maagzuur
 • Duizeligheid
 • Overgewicht
 • Gewichtsschommelingen
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Ziekte van Crohn
 • Maagzweren
 • Reuma, pijnlijke gewrichten

Ook als je helemaal geen klachten hebt kan het zinvol zijn een voedselintolerantie test te doen, want een overgevoeligheid voor voeding kan ongemerkt tot ontstekingen in het lichaam leiden, en die zijn niet alleen schadelijk voor de korte termijn maar hebben ook een negatief effect op de lange termijn. Als je immuunsysteem doorlopend wordt geactiveerd of als je lichaam continu het hoofd moet bieden aan een voedselintolerantie verzwakt namelijk je natuurlijke weerstand, waardoor je vatbaarder wordt voor allerlei ziektes en aandoeningen en zelfs ziek kan worden van virussen en bacteriën waar een gezond iemand afdoende weerstand tegen heeft. Daarnaast loop je een groter risico op chronische infecties, wat je lichaam verder verzwakt en bij een lage weerstand soms zelfs dodelijk kan zijn (Monga et al., 2001[7]).

Een ander zeer schadelijk lange termijn effect van ontstekingen is dat ze het risico op kanker verhogen. Bij ontstekingen worden namelijk vrije radicalen geproduceerd die het DNA beschadigen en celmutaties veroorzaken die tot kanker leiden (Rakoff-Nahoum, 2006[8]). Aangezien reacties van het immuunsysteem vaak leiden tot ontstekingen vormen ook deze dus een gevaar voor je gezondheid. Volgens het Amerikaanse Nationaal Kanker Instituut (NCI) lopen mensen met chronische ontstekingen een veel groter risico op kanker dan mensen die deze ziektes niet hebben. Daarnaast versnellen ontstekingen ook het verouderingsproces, omdat de reactie van het immuunsysteem bij een ontsteking leidt tot oxidatieve stress. Ook verhoogt oxidatieve stress het risico op ernstige ziektes zoals hart- en vaatziekten, aderverkalking, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer en staar (Gavazzi & Krause, 2002[9]).

De voedselintolerantie test is dus geschikt als je:

 • denkt dat je mogelijk overgevoelig bent voor een of meerdere voedingsmiddelen
 • wilt weten of je voedselintoleranties hebt, zodat je niet ongemerkt je gezondheid nadelig beïnvloedt met de voeding die je eet

Waarom de IgG reactie geen normale reactie is (en de relatie tot de darmen)

Stel een gezond lichaam voor. Als alles OK is in je lijf, dan gaan voedingsstoffen door de darmwand heen en komen ze in het bloed terecht. Voordat dat gebeurt worden alle voedingsstoffen echter eerst “gekeurd” door het immuunsysteem. Wat er niet doorheen moet, gaat er niet doorheen en wordt via je ontlasting uitgescheiden. Dat is een normaal proces. Bij veel mensen ontstaat echter een toegenomen darmpermeabiliteit, oftewel een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen wat ook wel een lekkende darm wordt genoemd.

Een lekkende darm ontstaat doordat kleine ontstekingen in de dunne darm de darmvlokken beschadigen. Een lekkende darm kun je als het ware vergelijken met een hele fijne zeef, waarvan een aantal gaatjes net te groot zijn. Daardoor kunnen er grotere stukjes onverteerd voedsel door dan de bedoeling is. Belangrijk in het doorlaten van voedingsstoffen zijn de zogenaamde tight junctions. De tight junctions zou je kunnen vergelijken met schuifdeuren, die onder normale omstandigheden de ongewenste stoffen en te grote stukken voedsel tegenhouden om het lichaam binnen te komen. Bij een lekkende darm werken de tight junctions niet goed en kunnen stoffen die we niet willen zoals toxinen van slechte darmbacteriën, afvalstoffen, onverteerde voedselstukjes en schimmels toch in het lichaam komen.

Als de darmwand (onverteerde) stoffen doorlaat die niet in het lichaam thuis horen, ontstaat de kans dat het immuunsysteem op deze stoffen reageert. Een allergie tegen een bepaald voedingsmiddel treedt dus pas op wanneer de darmwand beschadigd is en ons immuunsysteem (meerdere malen) in aanraking komt met de onverteerde voedselstukjes. Het immuunsysteem zal in actie komen om deze lichaamsvreemde bedreigingen ‘uit te schakelen’. Een reactie van het immuunsysteem leidt tot het vrijkomen van IgG allergenen. Bij het opruimen van die allergenen komen vervolgens ontstekingsstoffen (cytokinen) vrij en die creëren weer andere problemen zoals een stijging van de oxidatieve stress. Dit zet dus een kettingreactie van beschadigingen in gang met als gevolg een verdere beschadiging van de darmcellen. Het is daarom belangrijk om in het geval van een lekkende darm voedselintoleranties te herkennen en tijdelijk te elimineren om verdere beschadigingen te voorkomen totdat de darmwand weer hersteld is. Meer over een lekkende darm kun je lezen in mijn blog “Darmproblemen, opgeblazen gevoel, slechte vertering? Let op deze voeding!

Hoe los je dit op? Je lost dit in z’n kern op om te zorgen dat de darmen weer goed gaan functioneren. Dat de darmwand weer wordt gedicht. De darmflora in balans is. Maar het is moeilijk om dat te bereiken, als je voeding eet waar je intolerant voor bent. Dus je moet weten waar je intolerant voor bent.

Dit was de uitslag van mijn voedselintolerantie test

Ik ben er achter gekomen dat ik voedingsmiddelen at waar ik eigenlijk intolerant voor was. Dingen die ik lekker vond, die m’n vrouw regelmatig gebruikte in allerlei recepten, maar waar ik niet tegen kon.

Ik ben gestopt ze te eten. Ik heb nu meer energie, voel me fitter, sterker. Heb ook minder slaap nodig. M’n ontlasting is verder verbeterd.

Waar ik niet tegen kon:

 • voedselintolerantie testKoemelk
 • Citroen
 • Zonnebloempitten
 • Cashewnoten
 • Pinda’s

Wat een voedselintolerantie test jou kan geven

Met de ImuPro test zijn tot nu toe diverse veelbelovende resultaten behaald, met name bij mensen die als gevolg van (milde) chronische ontstekingen last hadden van klachten waarvan de oorzaak voor veel reguliere artsen moeilijk te verklaren was, zoals vermoeidheid, overgewicht, chronische diarree of constipatie, prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn en migraine. Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat bovengenoemde klachten na eliminatie van voedingsmiddelen, waarvan via de ImuPro test was aangetoond dat er sprake was van een overgevoeligheid, sterk verminderden en soms zelfs geheel verdwenen:

 • Een onderzoek onder kinderen liet zien dat kinderen met overgewicht significant hogere IgG-waarden gerelateerd aan voeding in hun bloed hebben dan kinderen met een normaal gewicht. De wetenschappers kwamen aan de hand van deze resultaten tot de conclusie dat de aanwezigheid van IgG-antigenen gerelateerd aan voeding bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en hart- en vaatziekten (Wilders-Truschnig et al., 2008[10])
 • Aan de hand van een dubbelblinde cross-over interventiestudie is aangetoond dat mensen met de ziekte van Crohn, die op basis van de resultaten van de ImuPro test een aangepast voedingspatroon volgden, veel minder last kregen van diarree ten opzichte van de controlegroep, en dat zij ook minder buikpijn hadden en zich in het algemeen veel beter voelden (Bentz et al., 2010[11])
 • Mensen die lijden aan prikkelbare darmsyndroom hadden veel baat bij een aangepast voedingspatroon op basis van de resultaten van de ImuPro test. De resultaten van dit onderzoek suggereren dat IgG-antigenen een belangrijke rol spelen bij chronische ontstekingsreacties (Isolauri et al., 2004[12])
 • Via een klinische dubbelblinde gerandomiseerde crossover onderzoek werd aangetoond dat een aangepast voedingspatroon op basis van de resultaten van de ImuPro test een effectieve manier is om het aantal aanvallen van migraine bij migrainepatiënten sterk te verminderen (Aplay et al., 2010[13])
 • Bij een onderzoek naar de invloed van slaapstoornissen op het immuunsysteem werd aangetoond dat de afbraak van IgG-antigenen trager verloopt bij slaaptekort. Dit kan erop duiden dat er een verband bestaat tussen vermoeidheid en een te grote hoeveelheid IgG-antigenen in het bloed (Bryant et al., 2004[14]).

Heb jij dus klachten waar je reguliere arts geen antwoord op heeft, doe dan een voedselintolerantietest want dan is de kans groot dat je er eindelijk iets aan kunt doen.

Ontdek de 3 beste adviezen voor meer energie (gratis e-book)

Referenties

[1] Steinberg, Gregory R., et al. “Tumor necrosis factor α-induced skeletal muscle insulin resistance involves suppression of AMP-kinase signaling.” Cell metabolism 4.6 (2006): 465-474.
[2] Nieto-Vazquez, Iria, et al. “Insulin resistance associated to obesity: the link TNF-alpha.” Archives of physiology and biochemistry 114.3 (2008): 183-194.
[3] Pontes, Gerlândia N., et al. “Pineal melatonin and the innate immune response: the TNF‐α increase after cesarean section suppresses nocturnal melatonin production.” Journal of pineal research 43.4 (2007): 365-371.
[4] Fernandes, Pedro ACM, et al. “Effect of TNF‐α on the melatonin synthetic pathway in the rat pineal gland: basis for a ‘feedback’of the immune response on circadian timing.” Journal of pineal research 41.4 (2006): 344-350.
[5] da Silveira Cruz-Machado, Sanseray, et al. “Glia-pinealocyte network: the paracrine modulation of melatonin synthesis by tumor necrosis factor (TNF).” PLoS One 7.7 (2012): e40142.
[6] Stapel, Steven O., et al. “Testing for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report*.” Allergy 63.7 (2008): 793-796.
[7] Monga, Harpreet K., et al. “Hepatitis C virus infection-related morbidity and mortality among patients with human immunodeficiency virus infection.” Clinical Infectious Diseases 33.2 (2001): 240-247.
[8] Rakoff-Nahoum, Seth. “Why cancer and inflammation.” Yale J Biol Med 79.3-4 (2006): 123-30.
[9] Gavazzi, Gaëtan, and Karl-Heinz Krause. “Ageing and infection.” The Lancet infectious diseases 2.11 (2002): 659-666.
[10] Wilders-Truschnig, M., et al. “IgG antibodies against food antigens are correlated with inflammation and intima media thickness in obese juveniles.” Experimental and clinical endocrinology & diabetes 116.4 (2008): 241.
[11] Bentz, S., et al. “Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study.” Digestion 81.4 (2010): 252-264.
[12] Isolauri, E., S. Rautava, and M. Kalliomäki. “Food allergy in irritable bowel syndrome: new facts and old fallacies.” Gut 53.10 (2004): 1391-1393.
[13] Alpay, Kadriye, et al. “Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial.” Cephalalgia 30.7 (2010): 829-837.
[14] Bryant, Penelope A., John Trinder, and Nigel Curtis. “Sick and tired: does sleep have a vital role in the immune system?.” Nature Reviews Immunology 4.6 (2004): 457-467.

Share:

36 comments

 1. Ik zou het denk ik zelf niet zo snel durven bij zo’n bedrijf en dan zelf buisjes bloed afnemen?
  Brrr…
  Aan de andere kant heb ik netelroos en vond de huisarts het onbegonnen werk om daarvoor allergietesten te doen. (Mocht ik echt willen kon het wel, maar was moeilijk allemaal).
  Lijkt me wel zinvol om te weten waar je nu wel en niet tegen kan… Maar zomaar bloed opsturen lijkt me nogal eh, eng?

 2. Ik laat binnekort deze test uitvoeren bij mijn mesologe. Je kunt op google zoeken naar mesologie en dan bij jou in de buurt een mesoloog zoeken. Ik heb al meerdere bezoeken aan de mesologe gedaan en voel me ondertussen een stuk beter. Nu ga ik dus deze bloedtest doen, omdat ik het ook niet prettig vind om mezelf te prikken.

 3. Beste Anouk,
  Als je bloed opsturen eng vindt kun je ook kiezen voor bioresonantie. Lees maar eens op internet. Bij mij kwam er niets uit bloedonderzoeken, maar via de alternatieve methode bioresonantie weet ik eindelijk na 15 jaar waar ik mijn huidproblemen van heb. Het heeft mij veel opgeleverd. Succes. Groet, Anita

 4. Beste Anouk,
  Als je bloed opsturen eng vindt kun je ook kiezen voor bioresonantie. Lees maar eens op internet. Bij mij kwam er niets uit bloedonderzoeken, maar via de alternatieve methode bioresonantie weet ik eindelijk na 15 jaar waar ik mijn huidproblemen van heb (had). Het heeft mij veel opgeleverd. Succes. Groet, Anita

 5. Hi Anita,

  Ik heb zelf ook mijn intoleranties laten checken dmv bioresonantie. Dit is een mooi systeem en ben er vervolgens mee aan de slag gegaan en veel klachten zijn verdwenen.

  Denk dat het ook tijd kost voor het lichaam om de nieuwe levenstype goed op te pakken.

  Geduld:)

 6. Ja, en ik spreek uit ervaring, bioresonantie werkt perfect.

 7. kan deze test ook worden gedaan in het ziekenhuis?

 8. Ik heb ook een test, maar bij het prikken komt er niet genoeg bloed uit om in het buisje te krijgen. Ik zie in het artikel dat je 2 buisje vol hebt, ik heb nog geen druppel.. Hoe kan dit.

 9. Beste,
  Het spijt me dit te moeten zeggen, maar IgG-testen zijn volledig onnuttig voor het opsporen van voedselallergie.
  Deze worden namelijk veroorzaakt door IgE-antilichamen.
  Bovendien is het ook niet nuttig om een test uit te voeren voor een heel aantal voedingsmiddelen zonder dat hier een aanleiding toe is, aangezien de aanwezigheid van antilichamen nog niet perse duidt op een daadwerkelijke allergie. Enkel als er een concreet klinisch vermoeden is voor de aanwezig van een bepaalde allergie, is er een indicatie voor het uitvoeren van een voor specifieke IgE’s of een huidpriktest, en zeker niet voor IgG’s.

 10. Volgens mij wordt dat ook duidelijk in bovenstaand stuk: het gaat erom of je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Weten voor welke voedingsmiddelen je intolerant bent, lijkt me waardevolle informatie. Of je allergisch bent voor die voedingsmiddelen is inderdaad een tweede. Maar voedingsmiddelen achterwege laten waar je intolerant voor bent, blijkt bij velen gezondheidsvoordelen op te leveren. Daarnaast ben ik er inmiddels ook wel achter dat de westerse geneeskunde (de studie die jij volgt) geen enkele tijd besteedt aan de preventie van ziektes. Des te mooier dat er een groep ontstaat, waar Jesse van der Velde met zijn site ook aan bijdraagt, die zich richt op bewustwording: een heel groot gedeelte van de ziektes die mensen krijgen, komt door onze onbewuste levenstijl.

 11. Doordat ik last had van onverklaarbare vermoeidsklachten en gewichtstoename (we zeggen het allemaal maar ik eet gezond en sport 4x in de week) heb ik als last resort de meest uitgebreide imopro300 test gedaan. En dat is zeker geen goedkoop geintje (circa 420 euro). Deze test wordt niet vergoed in de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden dit wel, let goed op de in en uitsluitingsvoorwaarden. Mijn declaratie is nog in behandeling dus kan hierover nog geen uitsluitsel geven.

  Je neemt natuurlijk niet zelf het bloed af maar je kan dit gewoon bij een prik- post laten doen. Die kunnen dit vervolgens declareren bij je zorgverzekeraar (wel eigen risico) indien je een huisarts hebt die het ook kan dan is dat niet voor het eigen risico….

  Er zitten een hele goede en heldere verzendinstructie bij en deugdelijke verpakking om te retourneren. Binnen twee weken had ik de uitslag en tot mijn verbazing had ik slechts 6 voedselintoleranties. Waarvan ik er twee zelden eet..

  @t de student geneeskunde er wordt in de test duidelijk beschreven dat men zoekt naar voedselintoleranties en niet naar voedselallergieen. Het verschil mag duidelijk zijn maar voor de overige geinteresseerde: Intoleranties zijn veel complexer en kunnen gevarieerder en langzamer optreden. Het is als het ware iets kleins met indirecte gevolgen die bijna niet meer te relateren is aan wat je bijvoorbeeld twee dagen geleden hebt gegeten.

  Ik ben nu nog maar net een week verder en heb de zes voor mij geldende intoleranties consequent vermeden. Heel veel verandering kan ik natuurlijk nog niet beschrijven (net bezig) maar ik voel me zeker niet slechter! Het enige meetbare dat ik tot nu toe kan melden is een gewichtsafname van ruim een kilo in een week zonder ook maar enige extra inspanning of (nog) gezonder dieet. (Ik heb alleen mijn intoleranties vermeden en vervangen voor andere groente etc).

  Ik denk persoonlijk dat het zeker geen kwaad kan om preventoef te onderzoeken welke voeding je beter kan vermijden en welke bijna geen reactie oproepen in je lichaam. De test (300) laat voor alle geteste voedsel de waardes zien. (Dus niet alleen de intoleranties) Ook al wordt het niet aangemerkt als intolerantie vind ik het zelf prettig om te weten dat indien ik een keuze heb; ik beter a of b kan nemen.

  Maar ik ben me er ook terdege van bewust dat het prijskaartje zeker niet vergeten mag worden…

 12. Je huisarts kan je toch een verwijzing geven voor een voedselintolerantie test? Wordt vergoed vanuit de basisverzekeringn dus waarom zoveel geld uitgeven aan deze test? Lastig om op mijn telefoon alle reacties door te lezen dus excuus als deze vraag al beantwoord is.

 13. Een paar vragen:

  – Kan je intoleranties ook meten wanneer je de voedingsstoffen al al jaren niet meer eet?
  – Worden er ook e- nummers getest?
  – Is er een verschil tussen deze test, en de test van “www.centrumvoorvoedingsintolerantie.nl”?

  Jenny.

 14. Hoi Jesse,

  Kunnen intoleranties uiteindelijk ook weer overgaan? Ik heb twee jaar geleden deze test laten doen nadat ik opeens heel veel laat kreeg van o.a. krampen en vermoeidheid. Ik bleek o.a intolerant te zijn voor ei en pinda’s (opvallend, mijn broers zijn daar allergisch voor) en nadat ik die voedingsmiddelen uit mijn dieet heb weggelaten verdwenen ook de krampen en vermoeidheid. Af en toe eet ik nu wel weer iets waar ei in zit en op zich gaat dat prima. In de infomap van imupro staat ook dat je af en toe hetgeen waar je intolerant voor bent moet uitproberen. Wat is jouw visie daarop?

 15. Wat een onzin allemaal.
  Deze test is zoooo omstreden.

 16. Beste Jesse,

  Even een leuk verhaal: Ik heb sinds een half jaar eczeem aan mijn voeten. Pieker, pieker, waar dat nu door komt. Afgelopen zomer was ik een week bij een vriendin in Madrid. En daar trok het weg! Ik weet dat ik een koemelk intolerantie heb doordat ik sinds ik deze producten niet meer neem, geen astma (en geen medicijnen!) meer heb. Ik eet nog wel geit- en schaap. Eerst dacht ik dat het daaraan lag, omdat ik deze producten in Madrid niet had gegeten dus liet ik dat thuis ook staan. Maar helaas de eczeem kwam terug. Afgelopen week met de training hormoonfactor begonnen en ik zat naast iemand die vertelde over de IGG-test. Ik ben gaan snorren op internet en kwam jouw artikel tegen. En jouw lijst: naast de koemelk ook citroen. Daar had ik geen moment aan gedacht, maar sinds een half jaar dacht ik goed gezond bezig te zijn met elke ochtend een glaasje warm water met een halve citroen en olijfolie, voor de ontgifting….. Ik ben daar nu een kleine week mee gestopt en nu trekt de eczeem weer weg!!!
  Dus super bedankt voor het openbaar maken van jouw lijst; de pinda’s, cashewnoten en zonnebloempitten ga ik ook vermijden 🙂
  Groeten, Marjolein

 17. Waar kan je zo een voedsel intolerantie test laten doen?

 18. Ja dat vraag ik me ook af. Welke test heb jij gedaan?

 19. Jouw ervaring geeft anderen weer een zetje om dit ook te doen.

 20. Ik ga deze test doen, alleen nog maar de voorscreening omdat ik al heel lang last heb van darmklachten, maar ik ben ook al een hele tijd bezig met een dieet (fodmap dieet) dus zou de test zogezegt niet kloppen, is dat waar? En als ik nu alle dingen die ik niet mag eten de dag voor ik mijn bloed laat trekken nog eens eet, klopt het dan wel?

 21. Ik wou even mijn ervaringen delen, 10 jaar aan van het kastje naar de muur gestuurd, zowel in de reguliere als alternatieve wereld kwam ik niet echt verder. (zeer weinig energie, 3 banen verloren, met jezelf in de knoop zitten en relatie die daardoor ook bijna kapot ging)
  Uit eindelijk heeft het starten van een candida dieet mij tot inzicht gebracht dat ik door verandering van voeding mij beter kon gaan voelen.
  Met behulp van een igg test heb ik inzicht gekregen wat ik slecht qua eten verdraag.
  Ik lees veel pos. en neg. berichten over deze test.
  Maar deze test is de enigste die inzichtelijk voor mij heeft gekregen dat ik slecht tegen gluten, tomaten en chili kan. Er stond nog meer stoffen waar ik gevoelig voor ben. Maar door het mijden van deze stoffen ben ik veranderd van een persoon die weinig energie had en regelmatige het leven niet meer zag zitten naar een weer gewone gezonde jongen met een bloeiend bedrijf.
  Als je erg met je gezondheid zit dan zijn je inkomsten laag en dan is deze test idd wel duur.
  Maar hij is voor mij onbetaalbaar geweest(in mijn geval).
  Ik ben ook benieuwd naar mensen die de test gedaan hebben en er niks aan hebben gehad?

 22. Ik heb ook gekeken waar Imupro op test en kamille en witlof staan er al niet bij, daar ben ik flink allergisch voor. Dat geeft toch wat minder vertrouwen

 23. Hallo, ik heb deze test ook laten doen. en nog veel meer testen. ik hield anderhalf jaar vast aan de uitslag die niet mis was: ik mocht geen tarwe, spelt, rogge, gerst, haver, quinoa, amaranth(bijna alle granen dus) geen eieren geen noten en pinda’s behalve walnoten en pecan, geen koemelk geen honing, geen knoflook en tomaat, kiwi en ananas en ga zo nog maar even door! Wat een HEL kan ik je zeggen, wat het me heeft opgeleverd: geen reet. ik heb vanmiddag sinds 1 jaar en 9 maanden weer een boterham gegeten, wat een feest gewoon! ik word er psychisch echt een stuk beter door dan dat ik lichamelijk opknapte. ik ben benieuwd of er hier ook mensen zijn die een soortgelijke ervaring delen? Ik zou de test aan niemand aanraden, je word er horendol van! ik tenminste wel. Zeg nou zelf, dit is toch niet te doen?!!

 24. Ik wil er nog wel even bij vermelden dat ik de Igg4 test heb laten doen. Ik begrijp nu uit dit artikel dat dit toch anders is en wordt hier ook als niet relevant benoemd. Ik ben zeer ontevreden over deze test en mijn klachten verbeterden niet. Ik heb wel het vermoeden dat ik niet tegen koemelk producten kan (acne) en ook varkensvlees veroorzaakt ontstekingen. Maar ik kijk in het vervolg wel even uit met het spenderen van vele honderden euro’s aan testen waar ik van de uitslag zeer gefrustreerd van raak en waar veel te veel uit komt.

 25. Ik twijfel of ik dit moet laten doen. Zeker ook gezien de reactie van Maartje en mijn ervaring met bioresonantie waar ook een dergelijke lijst aan voedingsmiddelen uit kwam die mijn lijf als belastend zou ervaren. Op een gegeven moment is het zo veel dat je haast alleen maar een glas water kan drinken, en al die dingen weg laten helpt geen ene moer tegen de klachten die je hebt (in mijn geval chronische spontane urticaria). Dus ik weet het niet.

 26. op internet een test gezien waarbij je een pluk haar kan insturen.
  testuwintolerantie.nl

  iemand ervaring hiermee?? Ik niet zo duur voor 2 personen. Overweeg dit te doen.

 27. met groupon testuwintolerantie-test gedaan, goedkoopste, net de uitslag gekregen, wel in gebrekkig nederlands, is volgens mij een amerikaans bedrijf. Er kwamen best veel dingen uit, ik laat het nu even bezinken en ga kijken hoe ik mijn zoon kan helpen. Naast intolerantie komt er een lijst met producten waar het lichaam een tekort aan heeft, ik vind het moeilijk dat vooral de peulvruchten en paprika tomaat daar bij stonden, omdat we het paleo auto-immuundieet volgen…
  heb dus wel veel vragen nu…

 28. Ik heb de testresultaten net binnen, en inderdaad een enorme lijst waar je intolerant voor bent,
  en een lijstje wat je tekort komt.
  Ik heb wel een beetje twijfels, want bij mijn dochter kwam er van alles uit de test, maar “koriander” waar zij echt ziek van wordt stond er niet bij. En dat was weer uit een test bij de huisarts gekomen.

 29. Gedaan met Groupon testuwintolerantie.

 30. Ik heb een test laten doen door mijn haar op te sturen. Ik blijk een intolerantie te hebben voor kip, lam, boter, kool, appels, bakpoeder, selderij, zwarte thee en sesamzaad. Ik vraag me af of deze test echt klopt. Dus nu via mijn huisarts ook een bloedtest laten dien. Uitslag moet ik nog krijgen.
  Ik probeer deze dingen niet te eten. Maar wel lastig zoals boter en bakpoeder.

 31. het nare is dat je intoleranties wisselen! Het is dus een dure test maar het kan dus maar tijdelijk kloppen…en dan?

 32. Ik heb de test laten uitvoeren bij een geneesheer, dr wilfried staessens van de moyo clinic (Dilbeek, kortbij Brussel) en wacht nog op de resultaten.
  Voor mij geen testen op internet maar liever bij een arts die de resultaten met je kan doorlopen en kan bespreken en ook aan adviesplan kan opstellen. Bovendien is de test goedkoper dan de online test en heb je er een hele consult bij waarbij al je klachten worden doorgenomen en een dossier wordt opgemaakt.

 33. Dankjewel voor dit zeer interessante artikel. Zou je ook het antwoord weten op de volgende vraag: als je deze test laat doen en er blijkt uit dat je een hoge IgG score hebt voor bepaalde voedingsmiddelen. Vervolgens laat je die middelen uit je dieet, en na 10 weken probeer je ze opnieuw. Zowel het weglaten als het opnieuw toevoegen maakt helemaal niets uit, in geen enkel opzicht. Wat betekent dat dan? Zijn die voedingsmiddelen dan toch een belasting voor je immuunsysteem?

 34. Ik volg mijn dieet nu meer dan een jaar. Er werd heel veel geschrapt. In begin was het zwaar, maar nu loopt het vlot. Ik bak m’n brood o.a zelf. Ei- gluten- lactosevrij. Ik eet geen kruiden. Veel groenten, fruit en vleessoorten waar ik op reageer, bewaarmiddelen, honing, notensoorten. Ik heb meer energie, geen aanvallen van buikpijn meer ( kwam op spoed terecht), niet misselijk meer, geen reflux, geen migraine meer. En mijn buik deed constant pijn tot in mijn rechterbeen, dit ging nooit weg. Heb alle afdelingen van 3 ziekenhuizen gezien en ze vonden niks! Tot ik zelf ondervond dat ik na mijn eten doodmoe werd en niet meer kon functioneren. Ik viel letterlijk in slaap waar ik zat. Nu 1 jaar en 5 maand later heb ik een onderzoek van mijn maag gevraagd en de arts adviseerde dat ik toch wel weer gewoon kon eten. Ik heb dat 3 dagen gedaan ( want ik werd ongemakkelijk na mijn maaltijd) . de coloscopie gehad en ik bleek terug reflux te hebben. Mijn slokdarm was al aangetast terug. Nu heb ik ook de lactosetest gedaan. Met een hoge waarde gestart, maar laag geëindigd. Dus die was goed, terwijl de test het anders vertelt. En als ik lactose eet heb ik echt wel last van mijn darmen en vooral mijn stoelgang. Dus conclusie, volgens de specialist in het ziekenhuis ben ik kerngezond, buiten mijn reflux, en eet ik liefst terug zo normaal mogelijk.
  Niemand begrijpt hoe ziek ik ben en word van normaal mogelijk….

 35. Sorry, had hierboven een fout geschreven, ik heb een gastroscopie gehad en toen zagen ze dat ik reflux had. Nu binnen 2 weken volgt de coloscopie.

 36. Dit is inderdaad een omstreden test. Interessant detail is dat de pagina van bioprofiel waar jesse opvallend vaak altijd naar link is een pagina van hemzelf. Gezondheid BVBA is zijn bedrijf dat achter beide sites verstopt zit. Hij heeft er dus waarschijnlijk een mooie commissie op. Op zich allemaal geen probleem maar als je dan toch zo n spirituele jongen wil zijn vermeld er dat dan gewoon eerlijk bij wanneer je een “objectief” artikel schrijft over dit onderwerp.

Geef een reactie